Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 16:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 142  Następna strona
 Smoleńsk 10.04.2010 
Autor Wiadomość
Post Re: Smoleńsk 10.04.2010
Alus napisał(a):
Tak przewiduje międzynarodowe prawo - choćby ostatnia katastrofa z marca 2015r we Francji - śledztwo prowadziła Francja, oczywiście z udziałem Niemiec.

Ale tu ponoć zależało to od tego czy ten lot był cywilny czy wojskowy, czego nie mogli ustalić.

Wt mar 01, 2016 12:40

Yarpen_Zirgin napisał(a):
Nie udawaj greka. Polski rząd powinien natychmiast zażądać wydania wraku, a następnie, gdyby Putin odmówił, domagać się tego na arenie międzynarodowej, a nie zgadzać na to, aby szczątki maszyny zostały w Rosji i to Rosjanie go "badali".

No tak, Putin, przerażony groźba sankcji, sam by ten wrak dostarczył błagając łaski...
Żeby chociaż szefem MoN był wtedy Macierewicz, ruszyłby z armia odbić wrak...
No dobra pomarzyliśmy, a tak na serio , polecam serię "Katastrofa w przestworzach" na NG : zaskakujące z jakich niejednokrotnie błahych przyczyn nie takie latawce spadają ( choćby słynna katastrofa Air france nad Atlantykiem).
Niezastąpiona we wszelkich analizach jest zasada brzytwy Ockhama ...
A obiecywałem sobie nie odzywać się w tym wątku, bo teorie tu kultywowane urągają elementarnej logice...

Wt mar 01, 2016 12:59
Ja w ogole nie widze problemu.
Przeciez obecny rzad na pewno naprawil blad poprzednikow i wrak do nas juz leci.
Mial 100 dni na te priorytetowa sprawe, wiec chyba nie zaniedbal i niedlugo oglosi sukces?

Wt mar 01, 2016 13:00
zepp napisał(a):
A obiecywałem sobie nie odzywać się w tym wątku, bo teorie tu kultywowane urągają elementarnej logice...

No tak, bo przecież trzeba siedzieć cicho i czekać na to, co Rosja z łaski swojej raczy nam oddać. Nawet jeżeli to jest własność RP i ze strony rosyjskiego rządu powinno jedynie wyjść pytanie o to, gdzie i kiedy mają dostarczyć wrak.

Wt mar 01, 2016 13:02
Helenka napisał(a):
Alus napisał(a):
Tak przewiduje międzynarodowe prawo - choćby ostatnia katastrofa z marca 2015r we Francji - śledztwo prowadziła Francja, oczywiście z udziałem Niemiec.

Ale tu ponoć zależało to od tego czy ten lot był cywilny czy wojskowy, czego nie mogli ustalić.

No niby tak.
Przy czym nasi VIP-owie od lat latali z pilotami wojskowymi, a 70% ofiar katastrofy to cywile.

Cytuj:
No tak, bo przecież trzeba siedzieć cicho i czekać na to, co Rosja z łaski swojej raczy nam oddać. Nawet jeżeli to jest własność RP i ze strony rosyjskiego rządu powinno jedynie wyjść pytanie o to, gdzie i kiedy mają dostarczyć wrak.

To na kiedy i na którą godzinę Macierewicz wyznaczył zbrojne odebranie naszego wraku?

Wt mar 01, 2016 13:07
Nie w każdym przypadku szczegółowa rekonstrukcja wraku jest konieczna do poznania przyczyn katastrofy. Dotyczy to m.in. wypadku pod Smoleńskiem.
Dobrze wiesz, że w tym momencie nic się nie da zrobić

Da się zrobić dokładnie tyle ile zaraz po katastrofie. Nawet więcej, bo dochodzi teraz argument,że przez tak długi czas Rosjanie zdążyli już przeprowadzić wszystkie niezbędne w ich śledztwie badania. Do dzieła!
Cytuj:
Albo zwyczajnie bał się tego, że w razie odmowy, trzeba będzie walnąć pięścią w stół i ruszyć do dyplomatycznej walki z Rosją o to, aby oddała wrak. 

Oczywiście, że bał się robienia w takim momencie awantury, której nikt w Polsce i na arenie międzynarodowej by wówczas nie rozumiał. Jakoś w kwietniu 2010 nikt z PiS-u nie żądał natychmiastowego przewiezienia wraku do Polski. Wtedy jednak nie było jeszcze pomysłu, jak i co można ugrać na Smoleńsku.
Helenka napisał(a):
Nie wiem kiedy została przyklepana zgoda na śledztwo rosyjskie i czy można było się jeszcze wycofać.

Nie było czegoś takiego jak oddanie śledztwa Rosjanom. Polska prowadziła i prowadzi swoje niezależne śledztwo i badania, a Rosja swoje. Uzgodniono jedynie przyjęcie Konwencji Chicagowskiej za podstawą prawną badania przyczyn katastrofy i wzajemnej współpracy. I w świetle jej postanowień to raport MAK-u miał mieć rangę oficjalnego raportu po katastrofie smoleńskiej na arenie międzynarodowej.

Wt mar 01, 2016 14:41
Dla przypmnienia: powod katastrofy Germanwings z wina pilota oglosili wcale nie Niemcy i to bez badan wraku.
Niestety, badac tam nie bylo czego :-(

Wt mar 01, 2016 14:57
mauger napisał(a):
Jakoś w kwietniu 2010 nikt z PiS-u nie żądał natychmiastowego przewiezienia wraku do Polski. Wtedy jednak nie było jeszcze pomysłu, jak i co można ugrać na Smoleńsku.

Otóż to, otóż to.

Wt mar 01, 2016 19:13

droga Kael , dla profesora Wieslawa Biniendy nie ma czegos takiego jak " nie ma czego badac " . obejrzyj film " Polacy " a przestaniesz dyskutowac na poziomie drugiej klasy szkoly podstawowej .

" zepp " pisze ze teorie uragaja logice . oczywiscie . jak mozna uderzyc samolotem w drzewo , ktore zlamalo sie w poprzek .

Wt mar 01, 2016 23:56

zepp napisał(a):

Zgadzam się z tobą, ze wrak powinien wrócić, i gdyby to się zdarzyło na terenie jakiegoś w miarę cywilizowanego kraju, wrak pewnie dawno byłby u nas.
Rosja to kraj chuligański ( jak mówią, Rosja to stan umysłu...) , czego dowiodły dalsze wydarzenia. Dla ich sytuacja, że oni mają coś, na czym innym zależy jest wymarzona : z definicji nie chcą tego dać, lub cena jest zaporowa.
I nieważne na jaką konwencję badania katastrofy byśmy na początku nie przystali, efekt byłby ten sam.

Śr mar 02, 2016 7:09

Ja byłem przeciwnikiem Lecha Kaczynskiego. Ale przez ostatnie 8 lat dramatycznie pogorszyła się standard życia w Polsce, a ostatnie 6 lat to pranie mózgu, wmawianie rzeczywistosci, prosperity. Ja jestem puki co zadowolony z nowych rządów, sam głos oddalem na Pis, wiecie ze jestem Protestanta wiec Kościół Katolicki dla mnie to cos w polityce niepozadanego. Ale cóż wole zeby się juz kler wtracal niz patrzec jak ludzie umierali i marnowali sobie życie. Doszlo do patologizacjii, zlodziej policjant, sedzia przestepca, psychiatra psychol.

Już widzialem jak w dupe dostawali ludzie kobiety czy mężczyźni, po studiach madrzy uczciwi ludzie kończyli na emigracjii, na sznurze czy w psychiatryku. Chwala Panu okupacja ustapila...

Uwierzcie że ja Pisu nie lubię ale to przy Po wybawienie jak balsam, ja żyję, trzymajcie tak dalej, wsadzcie Bromka, Tuska i Walese do wiezienia, pierwszy kraty im postawie x D dosc dość hamstwa i kretactwa i wyzysku. Oszusci i złodzieje

Nadal uprawiaja czary w mediach, ale ludzie są madrzejsi : ) kazdy kto idzie na klamstwo będzie odstrzelony subtelnie bo my widzimy, weryfikujemy. Nawet myśli znam tych komentatorow... utrzymanie dobrych stanowisk i uprzywilejowanych kumpli w to zamienilo się PO

Moje rady dla rzadu, dobrze ze sojusz z UK, miedialnie Niemcy zmiotlo, Niemcy już nie maja mozliwosci nacisku na Polskę. Świetny ruch, myślę że z Anglikami można trzymać bo nie tylko interesem się trzymaja ale tez sa rownowaga dla Niemiec a Polska to naturalny sojusznik. Z Rosja luz, sprawy Amerykansko Rosyjskie to nie dobro kontra zło... Ameryka jest taka sama jak Rosja, Rosjanie nie sa tak negatywnie nastawieni, oni się boją, nawet interwencja na Krymie... bo oni wiedza ze wojna jest medialna i na propagande. Wiedzieli że nawet historycznosc Krymu czy referendum nie będzie miało znaczenia a jak w to wejda to ich zachód przycisnie. Znam Rosjan dobrze do podszewki i uwierzcie oni mają swoje problemy, niech Polski rząd pokaże że nie chce militaryzacjii lecz kompromisu i zna troszkę ich mentalnosc. To uzdrowi nasz region bo stajemy się miesem armatnim. Ameryka o nas się zatroszczy bo nie moga stracic Polski w regionie to rownowaga sił. Rosjanie się boją o swoją ktora maja pod granicami. Myślę że sprawa neutralności Ukrainy jest ważna.

Polityka świat nie stoi tylko więc trochę luzu teraz i szczerości, z Rosją, Stanami, Niemcami a się uda
Jeśli chodzi o Polskę, Wałesa i jego zaplecze to cos strasznego. Niech to pranie mózgu się skończy, Walese do psychistryka zamknąć bo on siebie i innych krzywdzi. Dla jego bezpieczenstwa i stanu, pomozmy mu

Kochani, a sprawy podatków... to podatek od zysku więc to co wyplywa do Niemiec czy Francjii, okey fajnie ze inwestowali i Polska stworzyla im raj podatkowy. Ten podatek to coś nornalnego, Polska potrzebowała kapitału, oni na tym nie traca, zyskiwali Polska tez przyciągnęła inwestycje ale wpadlismy w plapke. Swietnie że Pis to wyczail i rozczytal Niemców. Teraz trzeba przetestować te 1.7 % a za dwa lata dac 2-3 nie więcej jesli się sprawdzi. Jeśli markety podwyższa sa inne sklepiki, to grosze są, a ceny się wyrownaja i konkurencja.
Banki... dobry pomysl. Miejmy nadzieje gospodarka ruszy, jeśli będzie okey to w skali 1.5 roku proponuje nie rozdawać pieniędzy tylko czekać na wzrost PKB i nowy budżet 2017 będzie wiekszy o ten wzrost. W tym czasie reformy nie tylko kasa... oszczednosci w budzetowce, na biurokracjii, urzedach oni i tak na was nie glosuja więc nie straca x D ale nie zeby niszczyc, normalizowac. Przesunięcia w budżecie okey. A w nowym nie zwiekszac deficytu ale obniżyć jeden czy dwa podatki najlepiej takie zamachowe gospodarki żeby pobudzic wzrost. Np Vat do 20% a nie wiem czy wplywy zmaleja. Obniżyć zależnie do budżetu. Mozna zrobic inny myk

Podatek dochodowy zlikwidować do zera. A dla bogatych 10% Oszczednosci w administracjii a podwyzszyc Vat do 30-35% co to daje

Raz że zmnuejsza koszty z tytulu ściągania Vatu administracyjne
Dwa obnizka taka spowoduje ze zagraniczni zaczna się rozliczać częściej w Pl a inni uciekac i te 10% korpo beda płacić, ba nawet tu się rozliczac
Wzrośnie ilość pieniadza na rynku
Vat podwyzszy ceny w sklepach ale proporcjobalnie będzie mial przecietny Kowalski więcej. Szybko wzrosnie wartosc zlotowki co pomoże wybic się ze sredniego rozwoju czyli zależności kapitalu zagranicznego i długu. Dobrze byłoby ażeby inflacja była wysoka w tym roku, inflacja wbrew pozorom sprzyja zadluzeniu bo jest więcej pieniędzy na rynku a przecież odsetki i dlug ten sam. A Polska za granicą zapozyczona więc Szwajcaria na tym traci i inni nie Polska.

Ciężko będzie z eksportem, ale dziś jestesmy tania fabryka. Dlatego trzeba pomyśleć o popycie wewnętrznym. No trzeba to dokladnie przeanalizowac ale można jeden podatek zniesc a innym wyrownac. Z tym ze dochodowy zostawic niski dla najbogatszych to taki myk bylby na skalę swiatowa a zyski ze hej ! X D wiadomo ze mniejsze... ale innym wyrownac... a to co wyplywalo wskoczy i tak do Polski a jeszcze podmioty zewnetrzne. A Vat zostaje zawsze w Polsce x D taki myk jak Pis zrobi w 2 lata jak mówię to przy 4 roku Polak Kowalski stawia se wille

Pozdrawiam i wybaczcie troszkę za chaos

Co do wraku, z Putinem na luzie pogadaja i oddadza, wątpię gdyby to byl zamach to nie Rosjanie to jestem pewny, graja wrakiem teraz, hmm to raczej symboliczne znaczenie ale życzę rządowi żeby odzyskal bo to ma pewnie duza wartosc sentymentalna.

Noi polecam rządowi ostroznie z klerem, tak bez problemów ale bez wiekszego spoufalania, na dluzsza metę to nic nie da, na krotsza może pomoze ale nie trzeba wcale

Pa

Śr mar 02, 2016 8:07
Ech @Holli.
To taki chaos i do tego wewnętrznie sprzeczny (raz vat obniżyć, raz podwyższyć - zdecyduj się), że trudno z tym dyskutować.
Przyjmę to jako twój sen. :D

Ze spraw politycznych.
Wałęsa nie ma żadnego zaplecza.
Pranie mózgu robi PiS organizując polowanie na czarownice.
Kolesiostwo, to domena PiS. Służby cywilne zdemolowano. Reaktywowano nowy zawód : dyrektor

Miłych snów. Oby przebudzenie nie było zbyt bolesne.

Śr mar 02, 2016 8:57
Holli napisał(a):
Już widzialem jak w (censored) dostawali ludzie kobiety czy mężczyźni, po studiach madrzy uczciwi ludzie kończyli na emigracjii, na sznurze czy w psychiatryku.

Samobójstwa z powodu braku pracy, to akurat czasy Balcerowicza, a jeśli chodzi o emigrację, to największy exodus był w latach 2004-2007, kiedy to za granica przebywało 2,27 mln. Potem ta liczba zaczęła spadać, co nie znaczy, że nikt nie emigrował, a wszyscy wracali, ale liczba wracających przewyższała emigrujących.
http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka ... falsz.read
Z resztą nie chce mi się dyskutować. Podpiszę się pod słowami Kozioła:
Kozioł napisał(a):
Przyjmę to jako twój sen.

Śr mar 02, 2016 9:34
Dokładnie za miesiąc będzie szósta rocznica tragedii smoleńskiej.
Dzisiaj o godz. 19.00 msza św. w katedrze św. Jana w W-wie w intencji ofiar, ich rodzin oraz w intencji Ojczyzny. Transmisja jak co 10-tego każdego miesiąca w Telewizji Trwam. Za pośrednictwem TV Trwam łączyć się będę z uczestnikami mszy św.

Cz mar 10, 2016 15:12
gita napisał(a):
Dokładnie za miesiąc będzie szósta rocznica tragedii smoleńskiej.
Dzisiaj o godz. 19.00 msza św. w katedrze św. Jana w W-wie w intencji ofiar, ich rodzin oraz w intencji Ojczyzny. Transmisja jak co 10-tego każdego miesiąca w Telewizji Trwam. Za pośrednictwem TV Trwam łączyć się będę z uczestnikami mszy św.

O śmierci, gdzie jesteś o śmierci, gdzie jest moja śmierć, gdzie jest jej zwycięstwo?......Jeśli z Nim umieramy, z Nim też żyć będziemy, z Nim śpiewać będziemy.....Radujmy się bracia
....radujmy się, bo nasz Pan zwyciężył śmierć, radujmy się z życia, a nie przez lata kultywujmy pokonaną śmierć.

Cz mar 10, 2016 15:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 142  Następna strona