Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 9:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 800 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 54  Następna strona
 Miliardy w piekle 
Autor Wiadomość

Post Re: Miliardy w piekle
Robek napisał(a):
dominikbartlomiej napisał(a):
'nikt nie jest samotną wysp'ą.
W Niebie nie ma odszczepieńców, tam jest Wspólnota zgromadzona wokoło Pana Nieba i ziemi, KADOSZ, KADOSZ, KADOSZ ADONAI IZRAEL, Amen!
Zrozum jedno, w Niebie jest Wspólnota - Kościół Niebiański, na ziemi Kościół ziemski, łączący się w liturgii z Kościołem w Niebie. Błogosławieni, którzy którzy to (z)zrozumieją i będą się starać trwać we Wspólnocie.

To nie dla mnie, ja jestem samotnikiem.

był taki czas w historio Kościoła, że samotnicy lądowali na pustyni i żyli jak eremici, mało tego - teraz nawet tacy są. jest jeden ksiądz, który dostał zgodę na życie w Eremie (Eremie Maryi :) ), na sieci poszukaj w google.pl jak cię to ciekawi.
bardziej chodzi o Komunię duchową czasami o to by być człowiekiem i kochać bliźnich jak siebie samego, oczywiście zaraz po Bogu, który ma być na PIERWSZYM MIEJSCU w sercu, na ustach i w czynach dnia codziennego, że tak powiem. W każdym razie bycie chrześcijaninem to droga pełna wyrzeczeń ku Chwale Boga Ojca w Niebie, amen :)

So mar 05, 2016 23:02

Andy72 napisał(a):
Czyli jesteś mało wybredny. Ja byłbym bardzo zadowolony, gdybym miał poziom szczęścia jak wtedy przez pewien rok kilkanaście lat temu. Wtedy nie potrzebowałem więcej, ale wyobraźmy sobie nie rok, nie tysiąc, nie milion, ale wiecznie, to może i to by się znudziło.

Jaki ty wybredny jesteś!!!
To to ty już nie chcesz, takiego szczęścia które miałeś kiedyś w życiu.
Bo teraz Bóg, ma zapewnić ci więcej szczęścia, niż jesteś w stanie sobie wyobrazić :mrgreen:
Chcesz więcej i więcej :-D

N mar 06, 2016 15:50

Myślę że nie wiem, czy nie znudziło by mi się przypadkiem powtarzać ten rok tryliony razy, dlatego wierzę że ten rodzaj szczęścia, który zapewnia Bóg nigdy się nie znudzi.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

N mar 06, 2016 15:57

Artykuł Richarda Josepha Michaela Ibranyi'ego na temat przyjemności seksualnej: http://www.johnthebaptist.us/jbw_english/documents/books/rjmi/br52_sexual_lust.pdf. Mimo bardzo oburzających moją mentalność wielu poglądów tego ultratradycjonalistycznego, sedewakantystycznego autora, pod względem "nienawiści" do przyjemności seksualnej zgadzam się z tym autorem. Używa on obraźliwych określeń np. pod adresem Jana Pawła II w tym artykule. Rygoryzm tego autora jest dla mojej natury porażający (nie chodzi tu akurat o kwestie współżycia, czynności seksualnych). A moja natura jest do rzeczywistości nastawiona antyrygorystycznie, chociaż odrzucam przyjemność seksualną i pociąg płciowy. A pociąg płciowy potrafił mi "nieźle dać w kość".

Uważam, że przyjemność seksualna w ogóle nie powinna istnieć. Gdyby nie było grzechu pierworodnego, to i chuci, i związanej z nią przyjemności, by nie było. Świat byłby zupełnie inny.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Śr mar 09, 2016 12:35

Jak to że przyjemności seksualnej by nie było?? W raju Adam i Ewa biegali nago i kochali się gdy tylko chcieli.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Śr mar 09, 2016 12:41

Oni nie odczuwali przyjemności seksualnej, nie mieli też libido. Nagość nie stanowiła dla nich problemu przed grzechem. Pożądliwość pojawiła się po grzechu pierworodnym. Józef i Maryja w ogóle nie myśleli o sobie seksualnie. Nigdy nie współżyli i to oni stanowią najwybitniejsze małżeństwo. W Niebie libido i przyjemności seksualnej nie będzie, nie będzie można też zawrzeć małżeństwa i prokreować.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Śr mar 09, 2016 12:47

Skąd takie pomysły? Gdzie tu zapisano w Biblii? Co by to był za raj, jeśli rozmnażanie było by obowiązkiem a nie przyjemnością? Czyżby ta sfera po grzechu się poprawiła? Skąd. Można przypuszczać, że po grzechu pojawiło się wydalanie, stąd zaczęto zakrywać te miejsca, a przed tym można przypuszczać że libido i przyjemność seksualna była w raju nawet większa niż obecnie.

Śr mar 09, 2016 13:54

niewazny12 napisał(a):
Artykuł Richarda Josepha Michaela Ibranyi'ego na temat przyjemności seksualnej: http://www.johnthebaptist.us/jbw_english/documents/books/rjmi/br52_sexual_lust.pdf. Mimo bardzo oburzających moją mentalność wielu poglądów tego ultratradycjonalistycznego, sedewakantystycznego autora, pod względem "nienawiści" do przyjemności seksualnej zgadzam się z tym autorem. Używa on obraźliwych określeń np. pod adresem Jana Pawła II w tym artykule. Rygoryzm tego autora jest dla mojej natury porażający (nie chodzi tu akurat o kwestie współżycia, czynności seksualnych). A moja natura jest do rzeczywistości nastawiona antyrygorystycznie, chociaż odrzucam przyjemność seksualną i pociąg płciowy. A pociąg płciowy potrafił mi "nieźle dać w kość".

Uważam, że przyjemność seksualna w ogóle nie powinna istnieć. Gdyby nie było grzechu pierworodnego, to i chuci, i związanej z nią przyjemności, by nie było. Świat byłby zupełnie inny.

Przyjemność seksualna jest tylko jednym z bardzo wielu uwarunkowań, które maja nam udowodnić , że jesteśmy ciałem a nie duchem. Powiem więcej jest tym samym co ból, przyjemność jedzenia, głód, zimno, gorąco itp. Czyli innymi słowy jest takim czynnikiem fizycznym który ma nam udowodnić, że nie możemy być niczym innym jak ciałem. Ponieważ ciało wytwarza te potrzeby. Jednak te potrzeby mają jeden podstawowy cel: zasłonić jedyną potrzebę jaka istnieje i bez której nie możemy być szczęśliwi! Tą potrzebą jest jedność z Bogiem Ojcem. Potrzeba miłości! Jedność z Ojcem , który swojemu Synowi darmo daje wszystko to czego mu potrzeba. Jeżeli utożsamiamy się z duchem Syna zostaję włączony w jedność z Bogiem Ojcem i miłość jest mi dawana darmo. Aby tę miłość duchową utrzymać muszę ją dawać i rozdawać innym rozpoznając tego samego Ducha Syna ( Chrystusa) w innych a zatem kochając innych jak siebie samego.
W momencie zaistnienia fizycznej odrębności rodzi się chęć do rywalizacji porównywania i czynienia różnym tego co Bóg uczynił jednym. Zazdrości o lepsze dobra fizyczne czy tylko wygląd. Zamiast miłości rodzi się zawiść.
Nie chce mi się tłumaczyć tego artykułu, ale jeżeli piszesz o rygoryzmie to rygoryzm musi trzymać się konsekwencji jakie stwarzają fundamentalne przekonania. Ponieważ to umysł jest fundamentalny ze względu na opieraniu sie na przyjętym systemie myślenia ( a zatem działania).
Te fundamenty, systemu myślowego, oczywiście nie mogą być sprzeczne ponieważ prowadzi to na manowce oraz nie daje prawdziwych wyników realizacji. Ze względu na to iż to właśnie umysł jest narzędziem decyzyjnym ujednolicenia kierunków jak i systemów myślowych jest z tego powodu niezbędne i konieczne. Z oczywistym wykluczaniem tego co sprzeczne a przynajmniej powstrzymanie sie od działań jeżeli nie umiemy wybrać , który kierunek jest słuszny jeżeli wybrane fragmenty systemu idą w przeciwnych kierunkach.
Pisząc ,
Cytuj:
A moja natura jest do rzeczywistości nastawiona antyrygorystycznie

Jeżeli masz na myśli naturę fizyczną to nie jest to Twoja prawdziwa natura. Jeżeli masz na myśli "rzeczywistość" fizyczną to też nie jest Twoją prawdziwą naturą. A zatem rygorystyczne restrykcje dotyczą tych dziedzin, które nie należa do twojej natury i rzeczywiścości ponieważ w Bogu i w Królestwie Niebieskim antagonistyczne, sprzeczne i nienawistne manipulacyjne aspekty nie maja możliwości istnienia. Ze względu na Twoją wolną wolę nie można na Tobie wymusić takiego wyboru, który spowoduje automatyczne włączenie do Królestwa Niebieskiego. Ponieważ wszystko w Królestwie niebieskim jest skarbem wysoko cenionym ( a właściwie najwyżej cenionym jako bez cennym) a zatem nie może być tak ,że coś co sobie wyżej cenisz policzysz za stratę tylko dlatego, że to nie mieści sie w kategoriach Królestwa Niebieskiego. I wcale nie chodzi tu tylko o tak mizerny czynnik jak seks.

Śr mar 09, 2016 14:13

Ja od dzieciństwa nie czuję potrzeby bycia kochanym, mogę nawet nie rozumieć za bardzo, jak można się jakoś bardzo cieszyć z bycia kochanym przez inną osobę. Mam poważne problemy psychiczne, które (podobnie jak inne problemy zdrowotne) są konsekwencją istnienia grzechu. To, że jej nie odczuwam, nie oznacza, że nie chcę prawdziwej miłości. Moja natura "nienawidzi" bólu, bo jest nieprzyjemny.

Cz mar 10, 2016 7:05

Większość jednak osób chce być kochanym

Cz mar 10, 2016 8:45

A moja natura zbytnio nie rozumie potrzeby bycia kochanym. W dzieciństwie zbytnio o byciu kochanym nie myślała. W ogóle jest ona taka "wygodnicka" i "bardzo egocentryczna". Sam brak potrzeby bycia kochanym jawi mi się jako raczej pozytywna cecha, zaś "brak potrzeb seksualnych" jako czysta pozytywna cecha (tej drugiej niestety nie mam i może mi doskwierać pragnienie posiadania żony, bycia z nią).

Ostatnio edytowano Cz mar 10, 2016 9:06 przez niewazny12, łącznie edytowano 1 raz

Cz mar 10, 2016 9:03

To po co w ogóle wybierasz się do Nieba?

Cz mar 10, 2016 9:04

"Tak trzeba". Poza tym nikt chyba nie chciałby być torturowany przez wieczność. Chciałbym, żeby każdy był zbawiony, sam też chcę być zbawiony. Ciekawe, czy brak potrzeby bycia kochanym może występować u zaradnych, "niedziwacznych" ludzi.

Cz mar 10, 2016 9:07

A czy jest u Ciebie potrzeba szczęścia? Czy byłeś kiedyś szczęśliwy?

Cz mar 10, 2016 9:09

Potrzeba szczęścia jest. Mogę powiedzieć, że jestem bardzo szczęśliwy, bo żyje mi się naprawdę wygodnie i dostatnie. Warunkom życia postawiłbym "szóstkę z minusem". Mam potrzebę czy pragnienie posiadania żony od czasu do czasu (niestety mam), ale ze względu na ułomność psychiczną nie wyglądam na kogoś, kto nadaje się do małżeństwa.

Cz mar 10, 2016 9:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 800 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 54  Następna strona