Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 0:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Jak będzie w Niebie ? 
Autor Wiadomość

Post Jak będzie w Niebie ?
Trudno powiedzieć jakie będzie, można tylko mówić jakie NIE będzie.
Niektórzy twierdzą że w Niebie będą wszystkie rodzaje „szczęścia” (nazywając przy okazji ziemskie przyjemności „szczęściem”) biorąc to „wszystkie” dosłownie.
Powoduje to to, że ktoś mający jakąś ziemską przyjemność za bożka, chciałby ją mieć za bożka również w Niebie, nie interesując się prawdziwym Bogiem.
Na przykład, dla kogoś seks jest bożkiem, i chciałby również w Niebie uprawiać seks, inny za to chciałby przez wieczność malować Elvisa.
Pomyślmy tylko, a co z kimś, dla kogo jest „szczęściem” torturowanie osób które nie chcą być torturowane? Skoro mają być „wszystkie” rodzaje szczęścia, to dla Ciebie Niebo nie było by niebem.
A więc tak – seksu nie będzie.
Ale nie będzie również „szczęścia” wynikającego z oglądania telewizji, nie będzie „szczęścia” wynikającego z siedzenia przy internecie czy bawienia się smartfonem, nie będzie jazdy samochodem.
Nie będzie słuchania empetrójek, ale za to będzie coś znacznie lepszego – słuchanie pieśni na żywo i wykonywanie ich.
Cała technika pójdzie się bujać, mam nadzieję że nie będzie Tam samochodów.
Niektórych ludzi zmartwi to, że nie będzie Tam seksu, a innych to że nie będzie Tam pieniędzy.
Jeśli dla kogoś sensem życia są te złote blaszki i papierki, to się przeliczy.
Pieniądze pasują raczej w piekle: w powieści „O dwóch takich” chłopcy wybrali się do krainy, gdzie wszystko jest ze złota, złoci ludzie, złote ulice, tony złota, tacy króle Midasi. Ludzie ci mają dość tego losu, przeklinają złoto, ale gdy Jacek i Placek mówią: to dajcie nam trochę, to oni na to: złodzieje! Chcą zabrać nasze złoto!
A więc pieniędzy nie będzie. Ale po co pieniądze? Co stoi za nimi? Ludzie chcą mieć trochę pieniędzy, by poczuć złudne poczucie bezpieczeństwa, natomiast miliarderzy chcą pieniędzy dla władzy. Otóż w Niebie będzie prawdziwe poczucie bezpieczeństwa, bez pieniędzy, natomiast poczucie władzy nie, bo jest grzeszne.
Nie będzie także śmierci ani rodzenia się.
Seks naskórkowy np. z kobietą z agencji nie daje żadnej więzi. Na ziemi daje więź miłość i przyjaźń między ludźmi. Największa więź to jest między mężem i żoną w małżeństwie monogamicznym.
Tymczasem w Niebie między wszystkimi Zbawionymi będzie więź nawet mocniejsza. Choć można przypuszczać że te 70 lat naszego świadomego życia na ziemi będzie miało szczególną wartość wśród trylionów lat życia w Niebie, tak że osoby z którymi sympatyzowało się na ziemi będą szczególne w Niebie przez całą wieczność.
I mam wrażenie że nie będzie to Niebo takie ulotne, że zmienia się rzeczywistość myślą, raczej będzie twarde, konkretne, bardziej niż ziemia.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt mar 11, 2016 10:48
Post Re: Jak będzie w Niebie ?
Bedzie INACZEJ.

I do tego powinnismy sie przygotowywac tu.
Dlatego mamy sobie nie "robic obrazow Boga", bo On jest INNY. Zaskakujacy. Nieoczekiwany. Nie odpowiadajacy naszym oczekiwaniom sprawiedliwosci czy przyjemnosci. Wiemy o Nim i niebie (Jego Krolestwie) tyle ile Pan Jezus nam objawil.

A reszta bedzie .... zaskoczeniem.

Pt mar 11, 2016 11:10

Andy72 napisał(a):
Trudno powiedzieć jakie będzie, można tylko mówić jakie NIE będzie.
Niektórzy twierdzą że w Niebie będą wszystkie rodzaje „szczęścia” (nazywając przy okazji ziemskie przyjemności „szczęściem”) biorąc to „wszystkie” dosłownie.

W jaki sposób, można szczęście brać niedosłownie?

Andy72 napisał(a):
Pomyślmy tylko, a co z kimś, dla kogo jest „szczęściem” torturowanie osób które nie chcą być torturowane? Skoro mają być „wszystkie” rodzaje szczęścia, to dla Ciebie Niebo nie było by niebem.

Można zawsze skoczyć do piekła, i po torturować potępionych, i po kłopocie,

Andy72 napisał(a):
Pieniądze pasują raczej w piekle: w powieści „O dwóch takich” chłopcy wybrali się do krainy, gdzie wszystko jest ze złota, złoci ludzie, złote ulice, tony złota, tacy króle Midasi. Ludzie ci mają dość tego losu, przeklinają złoto, ale gdy Jacek i Placek mówią: to dajcie nam trochę, to oni na to: złodzieje! Chcą zabrać nasze złoto!

https://pl.wikipedia.org/wiki/Nowe_Jeruzalem

To w Niebie nie będzie złota, a to ciekawe :D
Bo przecie to Nowe Jeruzalem, które jest miastem dla zbawionych, ma być w sporej części ze złota :mrgreen:
To jak ty mówisz że to złoto to piekło, to ci sie chyba coś pomyliło :D ty pomyliłeś wizje piekła z wizją nieba.

Pt mar 11, 2016 13:34

Andy72 napisał(a):
Trudno powiedzieć jakie będzie, można tylko mówić jakie NIE będzie....

Sam bym tego wypracowania lepiej nie napisał:-).
Wygląda na to że po wyeliminowaniu tego wszystkiego co znamy, nie zostanie nic lub wielka niewiadoma, tzw.kot w worku albo i gorzej.
Cytuj:
Tymczasem w Niebie między wszystkimi Zbawionymi będzie więź nawet mocniejsza. Choć można przypuszczać że te 70 lat naszego świadomego życia na ziemi będzie miało szczególną wartość wśród trylionów lat życia w Niebie, tak że osoby z którymi sympatyzowało się na ziemi będą szczególne w Niebie przez całą wieczność.
Ale co będa robic konkretnie, jaką postać będzie miała ta więź?

Kael napisał(a):
A reszta bedzie .... zaskoczeniem.
Skad wiesz, ze miłym zaskoczemniem? A jak będzie nieskończona nuda? Wszystko co dotychczas powiedziano o Niebie, na to wskazuje.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pt mar 11, 2016 18:08

Askadtowiesz napisał(a):
Wygląda na to że po wyeliminowaniu tego wszystkiego co znamy, nie zostanie nic lub wielka niewiadoma, tzw.kot w worku albo i gorzej.

Coś tam jednak zostanie.
Czy taka msza święta trwająca nieskończenie długo, by tobie odpowiadała? :mrgreen:

Askadtowiesz napisał(a):
A jak będzie nieskończona nuda? Wszystko co dotychczas powiedziano o Niebie, na to wskazuje.

Jeśli by była możliwość wzajemnej rywalizacji, to jakoś by sie dało wytrzymać :-D ja zawsze lubiłem pograć sobie w piłe, i mógłbym sobie tak grać i grać bez końca.
Tyle że wcześniej czy później od tego grania, kto by mi złamał noge, czy jeszcze gorzej! i co wtedy?

Pt mar 11, 2016 18:28

Kael napisał(a):
Skad wiesz, ze miłym zaskoczemniem? A jak będzie nieskończona nuda? Wszystko co dotychczas powiedziano o Niebie, na to wskazuje.

Imprezy zakrapiane alkoholem i narkotykami są nudne, to fakt, ale Niebo nie będzie takie.

Robek napisał(a):
Jeśli by była możliwość wzajemnej rywalizacji, to jakoś by sie dało wytrzymać :-D ja zawsze lubiłem pograć sobie w piłe, i mógłbym sobie tak grać i grać bez końca.
Tyle że wcześniej czy później od tego grania, kto by mi złamał noge, czy jeszcze gorzej! i co wtedy?

Właśnie, czy będzie rywalizacja? Chociażby gra w szachy? Bo temu kto przegra będzie przykro.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt mar 11, 2016 20:55

Andy72 napisał(a):
Imprezy zakrapiane alkoholem i narkotykami są nudne, to fakt, ale Niebo nie będzie takie.

Ty piłeś kiedykolwiek alkohol?

Andy72 napisał(a):
Właśnie, czy będzie rywalizacja? Chociażby gra w szachy? Bo temu kto przegra będzie przykro.

Więc z tego powodu, rywalizacji nie może być, a więc nuda.

Pt mar 11, 2016 22:16

Robek napisał(a):
Andy72 napisał(a):

Ty piłeś kiedykolwiek alkohol?

Symboliczne ilości, nigdy się nie upiłem.
Ale pamiętam te imprezy alkoholowe, były drętwe, czekałem aż się skończy.
Co innego spotkanie przy ognisku, pieczenie kiełbasek, gra na gitarze, bez alkoholu, za to z dobrym towarzystwem.

Pt mar 11, 2016 22:20

Andy72 napisał(a):
Symboliczne ilości, nigdy się nie upiłem.
Ale pamiętam te imprezy alkoholowe, były drętwe, czekałem aż się skończy.
Co innego spotkanie przy ognisku, pieczenie kiełbasek, gra na gitarze, bez alkoholu, za to z dobrym towarzystwem.

Alkohol to jest dosyć fajna używka, jak piłem z kolegami, to już były spore ilości, wychodziło tak ponad pół litra na jedną osobe, oczywiście mówie tu o wódce :mrgreen:
Były spore problemy z utrzymaniem sie na nogach, co niektórzy zaczynali głośno śpiewać, wymiotować :D to nie jest coś nudnego, to są bardzo rozrywkowe rzeczy :mrgreen:

Pt mar 11, 2016 22:31

Jak będzie w Niebie tego nie wiemy. Czy znajdować tam się będzie na przykład złoto, także trudno powiedzieć. Ale Niebo należy chyba do rzeczywistości, której dopiero oczekujemy. Wydaje mi się, że Pismo Święte trafnie ujmuje ten temat, gdy mówi , że będzie tam mieszkała sprawiedliwość. A jak jest obecnie na świecie? Jeśli zaś chodzi o przyjemności, to myślę, że dziś wiele z nich chcielibyśmy doświadczać w niebie. Możemy jednak zmienić zdanie, gdy zobaczymy, co Pan Bóg przygotował dla tych, którzy Go miłują.

So mar 12, 2016 13:10

Asta napisał(a):
Możemy jednak zmienić zdanie, gdy zobaczymy, co Pan Bóg przygotował dla tych, którzy Go miłują.

Okaże sie, że będzie dużo gorzej niż każdy sie spodziewał :badgrin:

Andy72 napisał(a):

A czy jeśli jeden będzie miał dużo kolegów w tym niebie, a drugi będzie miał ich troche mniej, to czy temu drugiemu nie będzie z tego powodu przykro?

So mar 12, 2016 21:46
Moderator

Proszę Robka o zaprzestanie trollowania

So mar 12, 2016 22:40
Zobacz profil WWW

W niebie będzie pełno schizofremików...

So mar 19, 2016 4:19
Ani oko nie widziało, ani ucho nie słyszało, jakie wspaniałości przygotował nam nasz Pan w Niebie. Niestety podobnież nieliczni się tam dostaną.

So mar 19, 2016 7:56

Wystarczy pojednać się z Bogiem, można na wszelki wypadek wcześniej spełnić 9 Pierwszych Piątków Miesiąca

So mar 19, 2016 8:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona