Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 21:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 832 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 56  Następna strona
 Czy Bóg jest okrutny. 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy Bóg jest okrutny.
beata50 napisał(a):
Mylisz pojęcie zniesławienia z wyrażaniem własnej opinii, na podstawie ogólnie dostępnej wiedzy.
Art. 255, § 2. Nie ma przestępstwa, jeżeli zarzut był prawdziwy.
...z łatwością dowiodę, że działałam w przeświadczeniu opartym na uzasadnionych podstawach, że bronię społecznie uzasadnionego interesu do poznania prawdy.

Nie po to wspomniałem o kodeksie karnym, żeby Cię zmotywować do wklejania tutaj jego obszernych fragmentów.
Po pierwsze chciałem powiedzieć, że puste słowa bez poparcia faktami, są bez znaczenia; a po drugie są czasami nadużyciem i jako takie, mogą mieć nawet prawne konsekwencje.
Tymczasem dowodu na Twoje poprzednie stwierdzenia "czerpanie przez Kościół korzyści ze zbawienia" jak nie było, tak nie ma (i co oczywiste nie będzie), pojawia się za to kontynuowanie mydlanych wypowiedzi kolejnymi deklaracjami bez pokrycia "z łatwością dowiodę" - co mimo tej łatwości nie następuje, a wszystko jest w dalszym ciągu brnięciem w konsekwencje kodeksowe...

beata50 napisał(a):
Gdyby wiara w Boga miała tylko pozytywne strony, nie byłoby mnie tutaj. Nie myśl jednak, że jestem aż tak zaślepiona, że nie widzę zupełnie dobrych rzeczy, które Kościół robi. Widzę i doceniam. Te dobre strony jednak nie mogą w całości zrekompensować zła, które też jest w udziale Kościoła. O pedofilii i grzesznym życiu wielu księży już bardzo dużo się mówi. Słyszałeś może o takiej chorobie jak nerwica eklezjogenna?

Które z przykazań, zachęca do negatywnych działań?

"zła jest w Kościele więcej niż dobrych stron" - jak zwykle, jest co poczytać

beata50 napisał(a):
Można porównać np. pewne cechy ludzi lub próbować policzyć pewne grzechy ciężkie.
Jeśli weźmiemy np. takie kryterium, kto więcej ludzi wymordował. Np. święty Kościoła katolickiego José de Anchieta (pod warunkiem, że uwierzymy hiszpańskiemu katolickiemu, kronikarzowi i obrońcy Indian B. de Las Casas), to w tej rywalizacji Jose bije mnie na głowę.

"to w tej rywalizacji Jose bije mnie na głowę" - z jakiegoś powodu, mam rezerwę do ludzi, którzy uważają się za lepszych od innych

beata50 napisał(a):
Jedno nie przeszkadza drugiemu. Korzystać, z życia nie oznacza, że musimy to robić kosztem innych ludzi.
Moim zdaniem umiejętność cieszenia się życiem polega na docenianiu różnych drobnych chwil, z których składa się nasze życie. Można cieszyć się z poczucia bliskości drugiego człowieka, czerpać radość patrząc na roześmiane buzie dzieci, docenić dobrą książkę, muzykę, film, delektować się smakiem owocowej herbaty. Ja nie widzę w tym nic złego. Ludziom przyjemniej jest przebywać w towarzystwie osoby radosnej i pogodnej. Radość udziela się też innym.

Korzystanie zawsze odbywa się jakimś kosztem.

Cz mar 17, 2016 20:25

chwat napisał(a):

Ósme przykazanie.

Cz mar 17, 2016 21:53

chwat napisał(a):

Tymczasem dowodu na Twoje poprzednie stwierdzenia "czerpanie przez Kościół korzyści ze zbawienia" jak nie było, tak nie ma (i co oczywiste nie będzie), pojawia się za to kontynuowanie mydlanych wypowiedzi kolejnymi deklaracjami bez pokrycia "z łatwością dowiodę" - co mimo tej łatwości nie następuje, a wszystko jest w dalszym ciągu brnięciem w konsekwencje kodeksowe...

Dla osób naprawdę wierzących dowodu nigdy nie będzie. Dla osób, niewierzących i wątpiących, dowód jest tak oczywisty, że pozostawię to bez komentarza.
chwat napisał(a):
beata50 napisał(a):
Gdyby wiara w Boga miała tylko pozytywne strony, nie byłoby mnie tutaj. Nie myśl jednak, że jestem aż tak zaślepiona, że nie widzę zupełnie dobrych rzeczy, które Kościół robi. Widzę i doceniam. Te dobre strony jednak nie mogą w całości zrekompensować zła, które też jest w udziale Kościoła. O pedofilii i grzesznym życiu wielu księży już bardzo dużo się mówi. Słyszałeś może o takiej chorobie jak nerwica eklezjogenna?

"zła jest w Kościele więcej niż dobrych stron" - jak zwykle, jest co poczytać

Chwat, zanim odpowiesz na moje posty, spróbuj przeczytać je bez emocji, spokojnie, powoli, ze zrozumieniem. Wkładanie w usta adwersarzowi zdań, których nie powiedział, czasami udaje się, o ile rozmowa toczy się na żywo, bez możliwości jej rejestrowania.
Ja napisałam cyt "Nie myśl jednak, że jestem aż tak zaślepiona, że nie widzę zupełnie dobrych rzeczy, które Kościół robi. Widzę i doceniam. Te dobre strony jednak nie mogą w całości zrekompensować zła, które też jest w udziale Kościoła. O pedofilii i grzesznym życiu wielu księży już bardzo dużo się mówi. Słyszałeś może o takiej chorobie jak nerwica eklezjogenna?"
Swoją drogą to dlaczego nic nie odpowiedziałeś, na temat nerwicy eklezjogennej? Cierpienie wielu chorych osób jest tak mało ważne, że można obok tego przechodzić obojętnie?
chwat napisał(a):
beata50 napisał(a):
Można porównać np. pewne cechy ludzi lub próbować policzyć pewne grzechy ciężkie.
Jeśli weźmiemy np. takie kryterium, kto więcej ludzi wymordował. Np. święty Kościoła katolickiego José de Anchieta (pod warunkiem, że uwierzymy hiszpańskiemu katolickiemu, kronikarzowi i obrońcy Indian B. de Las Casas), to w tej rywalizacji Jose bije mnie na głowę.

"to w tej rywalizacji Jose bije mnie na głowę" - z jakiegoś powodu, mam rezerwę do ludzi, którzy uważają się za lepszych od innych

Z tego tekstu wyczytałeś, że czuję się lepsza od innych?

Bo nie mam na sumieniu życia tylu osób co prawdopodobnie św. José de Anchieta?

Ja nie tylko nikogo nie zabiłam, (w co nie zależy mi, abyś wierzył), ale nawet nie znam osoby, którą o to podejrzewam.

chwat napisał(a):
beata50 napisał(a):
Jedno nie przeszkadza drugiemu. Korzystać, z życia nie oznacza, że musimy to robić kosztem innych ludzi.
Moim zdaniem umiejętność cieszenia się życiem polega na docenianiu różnych drobnych chwil, z których składa się nasze życie. Można cieszyć się z poczucia bliskości drugiego człowieka, czerpać radość patrząc na roześmiane buzie dzieci, docenić dobrą książkę, muzykę, film, delektować się smakiem owocowej herbaty. Ja nie widzę w tym nic złego. Ludziom przyjemniej jest przebywać w towarzystwie osoby radosnej i pogodnej. Radość udziela się też innym.

Tutaj zupełnie nie rozumiem, o co Ci chodzi?

Pt mar 18, 2016 14:28

beata50 napisał(a):
chwat napisał(a):

Chyba o to, że jak np. korzystasz z oferty pielgrzymkowej, to w tym samym czasie mogłabyś robić zakupy staruszkom. Ergo - uczestniczysz w pielgrzymce kosztem staruszek. Oczywiście pomagając staruszkom odmawiasz zarazem swego czasu i zaangażowania ruchowi antyaborcyjnemu, zatem można powiedzieć, że pomagasz staruszkom kosztem eksterminowanych embrionów.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So mar 19, 2016 8:18
sowaniejestmadra napisał(a):
Dlaczego Bóg wydał swego syna na śmierć przez ukrzyżowanie. Dlaczego karze za złe. Dlaczego grzesznicy mają iść do piekła. Dlaczego bardziej troszczymy się o życie wieczne, niż o życie doczesne? W ten sposób stajemy się wyznawcami śmierci, bo chcemy jak najszybciej iść do nieba, na który to temat nie mamy żadnych konkretnych informacji. Dlaczego w Starym Testamencie Bóg jest tak okrutny. Karze swój naród, karze inne narody - przy wydostaniu się z niewoli egipskiej naród wybrany ocalał kosztem innych ludzi, na których zsyłane były plagi! Dlaczego Abracham miał zabić swego syna w ofierze, cóż to za niemiłosierny pomysł. A teraz obchodzimy rok miłosierdzia. Gdzie to miłosierdzie jest w takim razie w działaniach Boga? Kocha nas ale jakiś taki okrutny jest. Czy my ludzie mamy postępować tak samo? Tak samo okrutnie karać nasze dzieci? Czy kara jest wychowawcza? NIE JEST! Bo dzieci biorą z nas przykład. Jak mamy wierni czerpać więc z obrazu Boga, który nas karze?!

Wydaje mi się, że niektóre z tych pytań podpowiada Ci szatan.
Co do pytania:Dlaczego karze za złe, to powiem brak mi tego co słyszałam w dzieciństwie i młodości:Bóg za dobre wynagradza, a za złe karze.
Teraz najczęściej poznajemy Boga miłosiernego, nie słyszę tego w kościele, że za złe karze.

So mar 19, 2016 8:26

gita napisał(a):
Dlaczego Bóg wydał swego syna na śmierć przez ukrzyżowanie. Dlaczego karze za złe. Dlaczego grzesznicy mają iść do piekła. Dlaczego bardziej troszczymy się o życie wieczne, niż o życie doczesne? W ten sposób stajemy się wyznawcami śmierci, bo chcemy jak najszybciej iść do nieba, na który to temat nie mamy żadnych konkretnych informacji. Dlaczego w Starym Testamencie Bóg jest tak okrutny. Karze swój naród, karze inne narody - przy wydostaniu się z niewoli egipskiej naród wybrany ocalał kosztem innych ludzi, na których zsyłane były plagi! Dlaczego Abracham miał zabić swego syna w ofierze, cóż to za niemiłosierny pomysł. A teraz obchodzimy rok miłosierdzia. Gdzie to miłosierdzie jest w takim razie w działaniach Boga? Kocha nas ale jakiś taki okrutny jest. Czy my ludzie mamy postępować tak samo? Tak samo okrutnie karać nasze dzieci? Czy kara jest wychowawcza? NIE JEST! Bo dzieci biorą z nas przykład. Jak mamy wierni czerpać więc z obrazu Boga, który nas karze?!

Moim zdaniem, to nie szatan, ale rozum podpowiada. Tak to się już dzieje, jeśli rozum używa się do tego, do czego został stworzony. Im bardziej się rozum używa, tym bardziej stara się on samodzielnie myśleć. Nie ma w tym nic odkrywczego ani złego.

So mar 19, 2016 13:42

gita napisał(a):
Co do pytania:Dlaczego karze za złe, to powiem brak mi tego co słyszałam w dzieciństwie i młodości:Bóg za dobre wynagradza, a za złe karze.

Po śmierci to nie wiem, ale za życia to nie ma czegoś takiego.

So mar 19, 2016 19:45
Soul33 napisał(a):
Pisałem o oskarżeniach, które są obraźliwe i nieuzasadnione. Nie o wszelkich możliwych.

Jak widać, mojego uzasadnienia i tak nie uznałeś, więc o czym mowa...

chwat napisał(a):
W końcu przypowieści, Bóg karze faraona a nie Abrama, co ostatecznie rozstrzyga nam kwestię [...]

Że podmiot o którym mowa, postępuje irracjonalnie, nic ponad to.[/quote]

So mar 19, 2016 23:49

gita napisał(a):

Teraz najczęściej poznajemy Boga miłosiernego, nie słyszę tego w kościele, że za złe karze.

Oj, według katolików karze i to srogo. Karać nas będzie jeszcze przy końcu świata. Nie dość, że jeszcze niektórzy zostaną osądzeni i na wieczność pójdą w ogień piekielny w siarce, to jeszcze sam koniec świata to będzie istna męczarnia zesłana na ludzi - gorsza od plag egipskich. Bo oto wszyscy wierni czy nie wierni zginą w bliżej nieokreślonych męczarniach - bo oto co nas czeka - jakieś klęski, mordujący jeźdźcy apokalipsy - spotkać takiego - niezależnie kim on będzie - zapewne pokażą nam ci jeźdźcy jak umierają nasi bliscy mordowani przez tychże lub przez jakieś inne nieokreślone siły natury. Zatem najpierw Bóg nas wszystkich wymorduje (to chyba jedyne adekwatne określenie), wymorduje w okrutny sposób - na pewno nie przez jakiś zastrzyk, nie otruje nas gazami rozweselającymi tylko przez pożogi, epidemie, jeźdźców oraz inne nieprzyjemne rzeczy. Tak, to jest Bóg miłosierny jaki wyobraża sobie Św. Jan w swojej Apokalipsie. A może to szatan? Nie, przecież to Bóg uruchomi koniec świata! To będzie Jego inicjatywa.

N mar 20, 2016 8:42

JedenPost napisał(a):
beata50 napisał(a):
chwat napisał(a):

Chyba o to, że jak np. korzystasz z oferty pielgrzymkowej, to w tym samym czasie mogłabyś robić zakupy staruszkom. Ergo - uczestniczysz w pielgrzymce kosztem staruszek. Oczywiście pomagając staruszkom odmawiasz zarazem swego czasu i zaangażowania ruchowi antyaborcyjnemu, zatem można powiedzieć, że pomagasz staruszkom kosztem eksterminowanych embrionów.

Odnośnie jeszcze "korzystania". Człowiek korzysta z zasobów naszej planety. Korzysta w ten sposób, że nadużywa pewnej równowagi w przyrodzie, zaburza ją. Zaburza swoją nadmierną ekspansywnością liczebną i technologiczną. Niestety kościół tej kwestii nie porusza. Nie porusza, ponieważ Kościół wspiera cywilizację śmierci (ponieważ Bóg JEST okrutny). Przecież nie życie ziemskie się liczy, tylko pozagrobowe (w dodatku nie mając anie jednej przesłanki, że takie życie istnieje). A więc skoro Bóg tak chciał, skoro sami siebie unicestwimy -to nic. Przecież będziemy żyć wiecznie. Otóż nie, wiecznie to może będą żyć geny, tylko nie będą one w nas, tylko już w jakiś innych organizmach, które opanują życie po wymarłym gatunku homo-sapiens. Kościół na zawsze zniknie z powierzchnii ziemi. Czy chcemy być jednym z wymarłych gatunków? Ostatnią galęzią enealogiczną hominidów? Chyba nie. Jakoś nigdy nie słyszałem od księdza w kościele w mieście czy na prowincji: nie wyrzucaj odpadów, nie pal petów w piecu, nie wylewaj gnojówki do rzeki. NIGDY. To że papież kiedyś tam bąknął o globalnym ociepleniu? Cóż, było to tylko pobożne rzyczenie jak najbardziej. Modlitwami jednak globalnego ocieplenia nie rozwiążemy!
Gdyby jednak założyć, że Bóg nie istnieje - musimy my - jako gatunek ludzki zatroszczyć się o nasze DNA - żeby przetrwało. Żeby przetrwało oczywiście wraz z innymi młodszymi braćmi - roślinami i zwierzętami. My zachwialiśmy równowagę - i MY (bez modlitw) musimy tę równowagę przywrócić i zachować.

N mar 20, 2016 8:52

gita napisał(a):

Czy pytanie, czy istnieje szatan - podpowiada mi szatan? A co to za wolność? Nie można pytać? Tak, odpowiedzi mogą być trudne, ale to nie znaczy, że pytać nie należy. Kto pyta - nie błądzi - to na pewno nie mądrość biblijna jest. A gdybyś chciała się spierać czy biblijna czy nie, więc dlaczego pytać nie można?

N mar 20, 2016 9:36

chwat napisał(a):
Nie po to wspomniałem o kodeksie karnym, żeby Cię zmotywować do wklejania tutaj jego obszernych fragmentów.
Po pierwsze chciałem powiedzieć, że puste słowa bez poparcia faktami, są bez znaczenia; a po drugie są czasami nadużyciem i jako takie, mogą mieć nawet prawne konsekwencje.

Tak, zgadzam się. Słowo (m.in. Słowo Boże) jest bez znaczenia, ponieważ nie jest poparte faktami. A gdzie wolność słowa? Nie można już bredzić od rzeczy? Wprowadźmy inkwizycję (chociaż tak na prawdę nie została zniesiona - patrz Kongregacja Wiary.

N mar 20, 2016 9:48

To że papież kiedyś tam bąknął o globalnym ociepleniu? Cóż, było to tylko pobożne rzyczenie jak najbardziej. Modlitwami jednak globalnego ocieplenia nie rozwiążemy!

Nie wierzysz w Boga, a wierzysz w walke z globalnym ociepleniem?
Przecież to wszystko jest na tym samym poziomie, młodzi ludzie zamiast walczyć z szatanem, walczą z globalnym ociepleniem, a efekty są takie same :mrgreen:
To ty wierzysz w to że do 2015 roku, Arktyka sie w całości stopi? :D :D :D
Sowa chyba faktycznie nie jest mądra.

Gdyby jednak założyć, że Bóg nie istnieje - musimy my - jako gatunek ludzki zatroszczyć się o nasze DNA - żeby przetrwało.

A niby, po co?

N mar 20, 2016 11:49
Moderator

Whispernight napisał(a):
Jak widać, mojego uzasadnienia i tak nie uznałeś, więc o czym mowa...

Wykazaliśmy błędność tego uzasadnienia - pominięty kontekst.

Człowiek korzysta z zasobów naszej planety (...) w ten sposób, że nadużywa pewnej równowagi w przyrodzie, zaburza ją. Niestety kościół tej kwestii nie porusza.

Teraz to już palnąłeś taką bzdurę, że aż żal patrzeć. Nie tak dawno papież napisał całą encyklikę na temat ochrony środowiska (bynajmniej nie tylko coś "bąknął o globalnym ociepleniu"), a Ty tu wyskakujesz z tyradą, jak to Kościół lekceważy środowisko naturalne. Bo od księdza nie słyszałeś. I jeszcze dorabiasz do tego jakieś pseudo-teologiczne uzasadnienie.

Twoja wiedza o religii i KK to głównie mity, stereotypy i uprzedzenia.

~ Pink Floyd, "Hey you"

N mar 20, 2016 11:58

beata50 napisał(a):
Dla osób naprawdę wierzących dowodu nigdy nie będzie. Dla osób, niewierzących i wątpiących, dowód jest tak oczywisty, że pozostawię to bez komentarza.

Akurat jest odwrotnie. Skomentować dałaś radę (negatywny ton), dowód nie istnieje.

beata50 napisał(a):
Te dobre strony jednak nie mogą w całości zrekompensować zła, które też jest w udziale Kościoła. ?

Potrzebne konkretne informacje na poparcie tezy.

beata50 napisał(a):
Można porównać np. pewne cechy ludzi lub próbować policzyć pewne grzechy ciężkie. Jeśli weźmiemy np. takie kryterium, kto więcej ludzi wymordował. Np. święty Kościoła katolickiego José de Anchieta (pod warunkiem, że uwierzymy hiszpańskiemu katolickiemu, kronikarzowi i obrońcy Indian B. de Las Casas), to w tej rywalizacji Jose bije mnie na głowę.

Trzeba liczyć grzechy i dobre uczynki. Porównaj dane o de Anchieta, dotyczące jednego i drugiego.

beata50 napisał(a):
Tutaj zupełnie nie rozumiem, o co Ci chodzi (korzystanie)?

Korzystając zabierasz coś dla siebie, ofiarując dajesz coś od siebie. Chodzi więc o bilans dawać - brać

JedenPost napisał(a):
beata50 napisał(a):
chwat napisał(a):

Pokpiwamy z pielgrzymek, pomocy staruszkom i w końcu z aborcji. Coraz lepiej Ci idzie Jedenpost.

Dlaczego karze za złe. Dlaczego grzesznicy mają iść do piekła

Udaje Ci się funkcjonować społecznie, nie znając roli kary-nagrody, albo przyczyny-konsekwencji?

Dlaczego bardziej troszczymy się o życie wieczne, niż o życie doczesne?
Dlatego, że życie wieczne jest ważniejsze.

Gdzie to miłosierdzie jest w takim razie w działaniach Boga?
Miłosierdzie ma początek w nas. Wyrzekając się go, nie zobaczymy go. Są postawy czynne i bierne, można oczekiwać miłosierdzia nie dając nic od siebie, albo po prostu go okazać. Wybór należy do nas.

Kocha nas ale jakiś taki okrutny jest...
Bo oto wszyscy wierni czy nie wierni zginą w bliżej nieokreślonych męczarniach ...
Zatem najpierw Bóg nas wszystkich wymorduje ...
ponieważ Bóg JEST okrutny...

To tylko niektóre Twoje wypowiedzi, wygląda to na jakieś lęki i fobie.
Kochaj Boga i bliźniego swego, a nie musisz się niczego obawiać.

N mar 20, 2016 15:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 832 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 56  Następna strona