Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 17:06

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 54  Następna strona
 Radio Maryja sektą ? 
Autor Wiadomość

pytanie zadane w temacie jest już wyraźnie
nieaktualne
kazda osoba omija tu kwestie sekty
za to napiera na posłuszeństwo wobec biskupa i papieża

gdyby redemptoryści byli nieposłuszni wobec Boga i papieża, i Kościoła mieli by już dawno procesy kanoniczne na głowie

tymczasem tak niejest

wszelki atak jest tu tylko wyraźną wskazówką na to,że to dzieło Boze
"skoro Jezusa prześladowali to i takich co kroczą tą drogą prześladować będą"

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Pn lip 11, 2005 23:34
To, co choćby zawarte w oskarżeniu o łamanie dziennikarskiego kodeksu etyki to już nawet nnie mozna mówić o "naruszaniu" zasad chrześcijańskich - to bardziej mi wygląda na naruszanie prawa - nie tylko Bożego - również i cywilnego ...
Tylko - jak w tej sytuacji, gdy "RM" narusza podstawowe zasady etyki - mówić o "prawdomówności" bądź "wiarygodności tego "medium" w ogóle a o o. Rydzyku w szczególności :co: :-(
Jak w tej sytuacji mozna wogóle mówic o jakichkolwiek "pomówieniach" na "Radio Maryja" ?
Nagrania to za mało (zapewnie "sfabrykowane"), dokumenty to za mało, KRRTV można przypiąć łatkę jako instytucji "skorumpowanej", komunikat rzecznika przasowego Stolicy Apostolskiej podany przez Alus to według ciebie "spiskowa teoria dziejów" ...
A bezpodstawne mieszanie się o. Rydzyka w politykę jest faktem.

Oj, coś za dużo tych "przypadków" ... :cry:
Na pewno podpisze się pod listem do Stolicy Apostolskiej domagającym sie rzetelnej kontroli tej rozgłośni... Czas najwyższy to zrobić...

Pn lip 11, 2005 23:52

Biorąc pod uwagę jakośc innych programów, to Radio Maryja jako nadawca społeczny stanowić może wzór. Nie mówię, że jest idealne i zawsze obiektywne. Bo obiektywzim ów nie jest jakimś wyśrodkowianiem poglądów, lecz kryterium jest prawda. Można niestety mówić prawdę naruszając zasady etyki.

Czy owo "mieszanie" się do polityki Radia Maryja jest bezpodstawne - już odpowiedziałem. Taki zarzut jest dla mnie śmieszny. Kto ma się zajmować polityką jak nie my. To jest obowiązek katolika.

Nie było żadnego komunikatu, tylko jakiś komentarz do komunikatu. Do tego typu komentarzy nie przywykłem się wypowiadać.

Meg
Jednak optuję za swoją tezą, że taka interpretacja wypowiedzi o.Rydzyka nie jest zasadna w pełni. Wymaga sporo złej woli.

Wt lip 12, 2005 0:59

Jakiej złej woli ja tylko mówię co on powiedział, okazuje się, że w związku z tym to moja zła wola. Dlaczego chcesz na siłę wybielić jego winę? Każdy normalny człowiek, któy by to usłyszał nie uznałby tego za dobrą katolicką postawę

Wt lip 12, 2005 10:26
Zobacz profil WWW

wszelki atak jest tu tylko wyraźną wskazówką na to,że to dzieło Boze
"skoro Jezusa prześladowali to i takich co kroczą tą drogą prześladować będą"

To już chyba nadużycie. Mam rozumieć,że prześladowanie komunistów za czasów McCarthy'eogo (słuszne skądinąd) było przejawem, iż komunizm to 'dzieło Boże'.
To za co cenię RM, to dobra dawka politycznej propagandy wymierzonej przeciw europejskiemu hegemonowi, a także przeciw układowi postkomunistów i części postKOR-owców kładącego Polskę na kolana.
Przeciw bzdurnym gadkom o ubogim krewnym wnoszącym się do bogatego domu (UE)-zupełnie jakby to nie np. Niemcom z Verhaugenem na czele na akcesie zależało.
Mam zastrzeżenia nie do 'nieposłuszeństwa wobec biskupów'-gdyż to już problem kurii,a na pewno nie mój. Natomiast pielęgnowanie kultu Polski-Mesjasza narodów, którego echa odzywają się tak w RM jak i ND jest moim zdaniem szkodliwe. To wpędza nas w - paradoksalnie - kompleks niższości - wszyscy biednych Polaków prześladowali i zdradzali, a my jedyni sprawiedliwi. Trochę za dużo modłów a za mało konkretów.
A tymczasem trza konkretnie zrzucić jarzmo Układu i jednoczyć się z Europą - jak najbardziej - ale nie na istniejących fundamentach.
Ale to już temat na inną dyskusję- w porównaniu z większością mediów RM jest i tak w miarę porządku.

Wt lip 12, 2005 12:52
A mnie uczono, że niegodne Katolika jest samousprawiedliwianie się typu "a inni robią gorzej " ....
Taka postawa nie przystoi Katolikowi - to najprostsza droga do poważnego błędu - lub wręcz do katastrofy ... :-(

Wt lip 12, 2005 13:58
Niegodne jest katolika również celowe grzeszenie ...
A świadome i celowe grzeszenie - mimo napomnień - to nic innego, jak tylko narażanie się na grzech przeciwko Duchowi Świętemu ...
Zatem - jakież to "samousprawiedliwianie" się "Radia Maryja" proponujesz ??
Czy rzeczywiście medium mieniące się jako katolickie - a w którym naruszane są zasady etyki - tak naprawdę ma prawo do używania w swej nazwie przymiotnika "katolicki" ??
Czy to na pewno "dzieło Boże" w którym usprawiedliwia się grzech - bo inni też tak robią :co: ??

....

:cry: :cry: :cry:

Przecież - to straszne ... :-(

Wt lip 12, 2005 14:03

Zdanie wyrwane z kontekstu nie oddaje tego, co w rzeczywistości powiedział. Złej woli trzeba mieć sporo byt tak to interpretować.

Joker
Kłamstwem jest głoszenie, że Radio Maryja jest nieposłuszne biskupom.

ddv163
Mnie uczono, że na podstawie pojedynczych błędów nie wolno nikogo potępiać. Ty starasz się robić z Radia Maryja prawie, że dzieło szatana. Świadczy o tym ta strona internetowa na którą się powołujesz, a w której znajduje się bardzo dużo kłamstw i manipulacji.

Jakie zasady etyki są łamane w RM. Dla mnie ważniejszy jest głos Kościoła jako autorytetu, niż skompromitowanej Rady Etyki Mediów, czy nienawistnej strony internetowej. Kościół nie ocenia publicystyki społeczno - politycznej.

Radio Maryja nie jest bezbłędne, ale myślę że mógłbyś sprecyzować o jaki "grzech" Ci chodzi i na jakiej podstawie stawiasz takie zarzuty. Bo wobec Radia Maryja zarzutów bez żadnego pokrycia jest mnóstwo, całe litanie wyzwisk się układa. Owe zarzuty o łamanie etyki niewiadomego pochodzenia (autora tej "opinii" nie podałeś).

Tak pluralizm pełny w Radiu Maryja jest wykluczony. Jeżeli za nieetyczne uważa się pomysły wybitnych polskich fizyków, imputuje się naukowcom promowanie ustroju stanowego, czy próby upamiętnienia ofiar niemieckiego obozu koncentracyjnego KL Warschau... to szkoda słów. Takie "opiniotwórca" o etyce większego pojęcia nie ma. Zarzuty, że "wszyscy są Żydami" są tak żałosne... kto to wymyślił ? Libertynizm Unii Wolności jako partii liberalno-lewicowej jest oczywisty. Poparcie związków homoseksualnych, aborcji, czy cenzury (pomysły Frasyniuka o zakazie dania koncesji TvTrwam jeszcze zanim zaczęła nadawać ze względu na emitowane treści - ten człowiek się ośmieszył).

ddv163 nie rozśmieszaj mnie takimi "opiniami" domorosłych "etyków", bo to wcale śmieszne nie jest, ale żałosne

Wt lip 12, 2005 15:27

Joker
Kłamstwem jest głoszenie, że Radio Maryja jest nieposłuszne biskupom.

Może tak, może nie. Mało mnie to obchodzi :)
Manipulacją jest też twierdzenie jakoby Jan Paweł II nie poparł jasno akcesji Polski do UE. A środowisko RM i ND nie raczyło jasno o tym poinformować przed referendum o ile pamiętam.
A z całą pewnością polityka RM i ND wobec UE była całkowicie sprzeczna tak z decyzją Episkopatu, jak i zupełnie jasno wyrażonymi słowami JPII.
I nie widzę w tym nic zdrożnego, zwłaszcza,że sam mam podobne zdanie w tej sprawie - ale wypadałoby przyznać się do własnego nieposłuszeństwa w sposób jawny.

Wt lip 12, 2005 16:31
Te sprawy, o których mówimy to nie są sprawy "pojedyncze" ...
Te "pojedyncze" (według Ciebie) sprawy tworzą pewien ciąg - i to od kilku lat ...
Ja sam przestałem prawie zupełnie słuchać tej rozgłosni w 2003 roku.
A wcześniej miały również miesca słowa, które mnie zniechęciły do tej rozłosni ...
Przypadkiem włączyłem tą rozgłośnię jakies pół roku temu - i po ok.10 - 15 minutach znów usłyszaem coś nie tak (chodziło - o ile dobrze pamiętam) o sposób lansowania pewnego polityka ...
Zaznaczam - dla mnie ta rzgłośnia jest "jak poganin i celnik" - na nawrócenie którego po cichu czekam - lecz już bez żadnej nadziei ...

Wt lip 12, 2005 17:22
- "Polska ma pełne prawo, by uczestniczyć w ogólnym procesie postępu i rozwoju świata, zwłaszcza Europy. Integracja Polski z Unia Europejską jest od samego poczatku wspierana przez Stolicę Apostolską" - Jan Paweł II, Sejm RP, czerwiec 1999r.
http://www.wandea.org.pl/jan-ii.html
- "Kościół nie może nigdy pozwolić na nadużywanie go do antyeuropejskiej demagogii oraz podsycania antyeuropejskich nastrojów"...Rzym, 23.03.1997r.
http://samorzad.malopolska.w.interia.pl ... papiez.htm
- "Jedność Kościoła wymaga, by troska biskupów rozciągała się na wszystkich, którzy przekazują ewangeliczny dar prawdy, czy to w szkołach i uczelniach katolickich, czy za pomocą katolickich środków przekazu" - List Ojca Św. do Episkopatu Polski, czerwiec 1997r.
A w odczuciu RM, biskup, który pozwoli sobie na drobną uwagę w stosunku do RM..."wróg, libertyn, który niszczy Kościół"

Wt lip 12, 2005 18:58

I słusznie, bo najczęściej jest to libertyn. Tyle,że zgodny z konformistycznym episkopatem

Wt lip 12, 2005 19:04

Chciałby zauważyć, że papież ani nie kazał głosować na tak, ani nie zakazał głosić na nie. Stąd sugerowanie nieposłuszeństwa jest nie na miejscu. Zdanie papieża w tej kwestii słuchaczom zostało przekazane. Sam z Radia Maryja tą wypowiedź papieża nagrywałem. Poza tym w tej kwestii zdanie inne niż papieża, a nawet całkiem sprzeczne (o ile mogło takie być - według mnie nie mogło) nie jest nieposłuszeństwem, gdyż papieżowi należy się posłuszeństwo w dziedzinie wiary, obyczajów i jurysdykcji.

ddv163
Nawrócenie od czego. Mówisz ogólnikami do których nie sposób się odnieść.

Wracając do naszego "etyka". Powtarza [...] zarzut wobec o.Rydzyka, który imał stwierdzić, że Kuroń był winny zbroni stalinowskich. Każdy kto zna biografię i idoli Kuronia z tego czasu potwierdzi to, co powiedział w rzeczywistości o Kuroniu o.Rydzyk, że wziął współodpowiedzialność za zbrodnie stalinizmu. Być winnym, a wziąć współodpowiedzialność to różnica. Jednak nasz "etyk" cytuje "Wyborczą", a nie o.Rydzyka. Padają znów nie potwierdzone zarzuty o przemyt i przejęcie "Kuriera Polskiego". Jak zawsze zarzut przedstawiony, wyniku nie podano. Pojawiają się bzdety z Wyborczej o zagłuszaniu Bundeswehry przez nadajniki na Uralu (z tego powodu gdzie indziej o.Rydzyk był oskarżany o bycie agentem KGB) i lotniska Okęcie. Nieprawdziwa informacja o "zamykaniu" biur Radia Maryja w Warszawie też się pojawia. Nieprawdziwe zarzuty o przestępstwa podatkowe z paszkiwlu Morawskiego pozostawione są bez komentarza - jaki jest stan faktyczny i status RM.
[...]
Co nasz "etyk" pisze o Madzi Buczek założycielce PKRD ?
.
Cytuj:
Posługując się Madzią Buczek jako narzędziem, Radio Maryja organizuje podwórkowe kółka różańcowe dzieci. Samej Madzi zależy wyłącznie na odmawianiu przez dzieci różańca, aspekty moralne występów w Radio Maryja wydają się jej nie obchodzić.

Definicja dziecka poczetego wg naszego "etyka":
Cytuj:
Zygota, zarodek albo płód. O płodzie (zarodek od 3 miesiąca ciąży), który się niedługo urodzi mówimy potocznie "dziecko", bo rzeczywiście niewiele się różni od dziecka (człowieka w pierwszym okresie postnatalnego rozwoju osobniczego) po urodzeniu. Natomiast nikt nie mówi "dziecko" o zygocie. Środowiska katolickie, nie tylko radiomaryjne, rozciągają to pojęcie również na okres od powstania zygoty do porodu, dodając przymiotnik udziwniający.

Jak nasz "etyk" (etyka jest dziedziną filozofii) określa wybitnych polskich filozofów (zwłaszcza najwybitniejszego żyjącego o.Krąpca) i ich wspaniałe dzieło:
Cytuj:
Zwolennicy Radia Maryja wydają własną "Powszechną Encyklopedię Filozofii", w ujęciu takim, jak tę naukę widzą radiomaryjni propagandyści: o. prof. Krąpiec, prof. Piotr Jaroszyński (IEN, Katedra Filozofii Kultury KUL), ks. prof. Andrzej Maryniarczyk, czyli trzech tenorów najlepszych w filozofii - jak powiedział o. Rydzyk. Ks. prof. Maryniarczyk mówi "jeżeli nazywamy filozofię chrześcijańską, to znaczy, że jest prawdziwa". Twórcy encyklopedii bardzo by chcieli żeby na ich propagandę dał pieniądze Komitet Badań Naukowych.

Eutanazja u naszego "etyka":
Cytuj:
Po utożsamieniu śmierci na życzenie z zabijaniem niewygodnych i nazwaniu obu zagadnień tą samą nazwą, eutanazja służy do straszenia staruszek - słuchaczek Radia. Mam wrażenie, że Radio Maryja robi sobie żarty z bardzo poważnych spraw. O. Rydzyk tak przemawiał o eutanazji w Braniewie: "To taki zastrzyk, który się daje komuś niewygodnemu, starszemu, komuś, kto nie przynosi dochodów albo niewygodnemu politycznie.".

Nasz "etyk" o homoseksualizmie:
Cytuj:
Nie praktykowany jest obrzydlistwem, które można tolerować, praktykowany - niemal zbrodnią. Chyba, że chodzi o abp Paetza.
Sprowadzony przez Radio Maryja z Francji propagandysta Nelson Fragelli mówił o polityce rodzinnej UE, potępiając zniesienie w latach 80-tych przez Wielką Brytanię sankcji przeciw homoseksualistom.

Nasz "etyk" znów o o.prof Krąpcu:
Cytuj:
Mieczysław Albert Maria, zakonnik, filozof, były rektor KUL-u, twórca filozoficznej szkoły lubelskiej. Obecnie - propagandysta Radia Maryja.
Wygłasza tyrady podobne do ojcorydzykowych, mieszając różne pojęcia, np.: "[...] socjalizm, marksizm, dzisiejszy liberalizm to ideologie, które skazują człowieka nie na rozwój, tylko na manipulowanie odgórne [...] trzeba bronić człowieczeństwa [...] a nie tylko wiedzieć gdzie się taniej kupi, a drożej sprzeda, to co jest dzisiaj takie modne" (V 2002). Albo takie jak w nagraniu.

ciekawe jakie nasz "etyk" ma wykształcenie ?
Nasz "etyk" o "Naszym Dzienniku":
Cytuj:
Godna kontynuatorka paxowskiego "Słowa powszechnego" czyli późniejszego "Słowa, dziennika katolickiego", który zbankrutował nie tylko moralnie.

Arcybiskup Paetz (uniewinniony przez komisję watykańską) według naszego "etyka":
Cytuj:
Juliusz, arcybiskup diecezji poznańskiej, obecnie biskup senior. Bezpodstawnie oskarżony przez wrogów w ramach wielkiej akcji szkalowania Kościoła Katolickiego. Do wrogów przyłączył się papież zdejmując go z funkcji.

O wpłatach na Radio Maryja i o samym o.Rydzyku:
Cytuj:
O. Rydzyk zachęcał niedawno słuchaczy do pisania na przekazach pieniężnych dla Radia Maryja nieprawdziwej informacji, że są na "cele kultu religijnego". Czy chodzi o kult o. Rydzyka?

Nasz "etyk" popisuje się "wiedzą" o prawie naturalnym (to po prostu hit jest):
Cytuj:
Z prawem naturalnym jest taki problem, że nawet jeżeli przyjmiemy, że natura wyznacza nam dobre standardy moralne (np. wilk pożera jagnię, bo głodny), to podstawowym pytaniem jest kto stwierdzi jakie prawo jest naturalne, a jakie nie. I to właśnie jest iluzja - że prawo kulturalne (kultura versus natura) nie ma podstaw, a naturalne ma. Jak by prawa nie nazwać, przepisy wykonawcze zawsze ustanawia człowiek.

Krótko mówiąc [...] radio to jawi się prawie że jako dzieło szatana.

Wt lip 12, 2005 19:17

Alus zastanawiam się skąd się wziął ów błyskotliwy cytat z ostatniego Twojego zdania...

Radio Maryja nigdy antyeuropejskie nie było :-D, by by musiało być antypolskie.
Może cytacik z listu episkopatu z 2001 roku, gdzie jest napisane, że nie ma obowiązku jednomyślnosci w sprawie integracji z UE (niektórzy z tego robili 11 przykazanie i naczelny dogmat wiary katolickiej) oraz, że Polska nie może utracić w procesie integracji suwerenności.,

Wt lip 12, 2005 19:21
Papiez mówi:"Integracja Polski z Unią Europejską" - o. Rydzyk i jego zwolennicy""Wspólnota europejska - ależ my jesteśmy w Europie i temu nie jesteśmy przeciwni"...niby po polsku ale w stylu:"mówił dziad do obrazu...
To dokładnie tak, jak w powtarzającym się (w ubiegłym roku było tak samo) określaniu liczby uczestników pielgrzymki RM na Jasną Górę:
- RM, Ndz podaje:ponad pół miliona,
- Radio Jasna Góra, paulini:ponad 200 tys.
http://www.rjg.pl/informacje/nd.htm
Niby wszystko się zgadza :D nikt nie mija się z prawdą:
- jest Jasna Góra? - oczywiście jest
- byli pielgrzymi, słuchacze RM? - byli
- był o. Rydzyk? - był
- byli biskupi? - byli
- lał deszcz? - lał
Liczby? a kto by zajmował się taką "drobnostką".....prawda i tylko prawda :D
"Libertyn, konformistyczny episkopat" - wiesz już skąd wziełam :D

Wt lip 12, 2005 21:55
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 54  Następna strona