| 

W jaki sposób na świecie powstało złoto? 

| Autor | Wiadomość |  
			| Michall 
   |   W jaki sposób na świecie powstało złoto?do dziś nie wiadomo dokładnie w jaki dokładnie sposób powstało na świecie złoto, a jeśli już próbuję się wytłumaczyć to w taki sposób w jaki powstał świat i życie czyli takie pitu pitu ewolucjonistów. Chciałbym poznać odpowiedz od strony wiary. Pomijając teorie typu bing bang i szereg idących za tym teori. 

|  
			| Pn mar 28, 2016 16:52 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| JedenPost 
   |   Re: w jaki sposób na swiecie powstało złotoCzyli nie interesują Cię fakty, tylko chcesz, żeby opowiedzieć Ci jakąś ładną bajeczkę? _________________
 Lubię Starego czasem, to też sprawia
 że się wystrzegam otwartej z nim wojny
 Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny
 Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

|  
			| Pn mar 28, 2016 17:52 | 

|  
		|  |  
			| Michall 
   |   Re: w jaki sposób na swiecie powstało złotoco to za fakty których nie można udowodnić eksperymentalnie. Teorie zaczynają się od slow prawdopodobnie, możliwe, być może. 

|  
			| Pn mar 28, 2016 18:17 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| JedenPost 
   |   Re: w jaki sposób na swiecie powstało złotoMichall napisał(a): co to za fakty których nie można udowodnić eksperymentalnie. Normalne. Możesz eksperymentalnie udowodnić, że urodziłes się w określonym dniu?_________________

|  
			| Pn mar 28, 2016 18:22 | 

|  
		|  |  
			| Robek 
   |   Re: w jaki sposób na swiecie powstało złotoMichall napisał(a): do dziś nie wiadomo dokładnie w jaki dokładnie sposób powstało na świecie złoto, a jeśli już próbuję się wytłumaczyć to w taki sposób w jaki powstał świat i życie czyli takie pitu pitu ewolucjonistów. Chciałbym poznać odpowiedz od strony wiary. Pomijając teorie typu bing bang i szereg idących za tym teori.Wszystko jest dziełem Boga, a więc zło również zostało przez niego kiedyś stworzone._________________
 Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.

|  
			| Pn mar 28, 2016 18:26 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| JedenPost 
   |   Re: w jaki sposób na swiecie powstało złotoNiektóre rzeczy sa też dziełem człowieka. Syntezę różnych iotopów złota przerowadzano kilkakrotnie w akceleratorach, modelując w ten sposób procesy, które naturalnie zachodzą w supernowych bądź kolizjach gwiazd neutronowych. To naprawdę nie jest żadna metafizyka, tylko proces fizykochemiczny. _________________

|  
			| Pn mar 28, 2016 18:33 | 

|  
		|  |  
			| Askadtowiesz 
   |   Re: w jaki sposób na swiecie powstało złotoMichall napisał(a): co to za fakty których nie można udowodnić eksperymentalnie. Teorie zaczynają się od slow prawdopodobnie, możliwe, być może.czyli to co chcesz poznać od strony wiary, niby można udowodnic eksperymentalnie (a moze nieeksperymetntalnie)?_________________
 Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
 G.C. Lichtenberg

|  
			| Wt mar 29, 2016 19:44 | 

|  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 

|   Re: w jaki sposób na swiecie powstało złotoO jeżó. Kto w ogóle udowadnia fakty? Fakty się obserwuje, interpretuje i dyskutuje ich interpretacje. 

|  
			| Śr mar 30, 2016 5:03 | 

|  
		|  |  

|   Re: w jaki sposób na swiecie powstało złotoJedenPost napisał(a): Niektóre rzeczy sa też dziełem człowieka. Syntezę różnych iotopów złota przerowadzano kilkakrotnie w akceleratorach, modelując w ten sposób procesy, które naturalnie zachodzą w supernowych bądź kolizjach gwiazd neutronowych. To naprawdę nie jest żadna metafizyka, tylko proces fizykochemiczny.I to może wskazywać dla wierzącego że Bóg jest także Wielkim Fizykiem. Bo dlaczego wszystko co stworzył Bóg ma być kojarzone tylko z jakimś procesem alchemiczno-metafizyczno-mistycznym? Te sfery dotyczą bardziej ducha a Bóg jest także stwórcą materii.  I cała nauka nie koliduje w żaden sposób z wiarą, ale człowiek odkrywa to co stworzył Bóg, odkrywając wszystkie prawa ustanowione przez niego, a także wszelkie prawa fizyki, nazywając to jako poszczególne gałęzie nauki. I nie ma w tym nic złego że człowiek jako istota obdarzona rozumem, ciekawością swiata i inteligencją, w takim razie człowiek podejmuje różne próby zrozumienia otaczającej rzeczywistości a także podejmując różne eksperymenty naukowe.  Osobiście jestem zafascynowany takimi maszynami jak akceleratory czy chociażby LHC, co stanowi dowód na to jak wielki potencjał Bóg ukrył w możliwościach umysłu człowieka, a podobno nie wykorzystujemy tego nawet do końca. Być może Bóg nałożył pewną barierę poza którą w ziemskim życiu człowiek nie może wyjść w możliwościach swojego umysłu, ale w przyszłym świecie wolnym od zła, ten poterncjał umysłu może być objawiony w całej swojej pełni. Być może teraz, w czasie kiedy jednak człowiek ma skłonności do zła, tak wysoka inteligencja skróciałby losy cywilizacji ludzkiej i całej planety prowadząc do wyszukiwania kolejnych wyrafinowanych technologii wzajemnego zwalczania siebie, bo chyba raczej bardziej idziemy w tym kierunku niż do zdobywania nowych światów w podboju Kosmosu.

|  
			| Śr mar 30, 2016 17:21 | 

|  
		|  |  
			| Soul33 Moderator 
   |   Re: w jaki sposób na swiecie powstało złotoDrogi autorze wątku, czy naprawdę pytasz o powstanie złota, czy tylko słownik zrobił Ci psikusa? _________________
 Don't tell me there's no hope at all
 Together we stand, divided we fall
 ~ Pink Floyd, "Hey you"

|  
			| Śr mar 30, 2016 17:39 | 

|  
		|  |  
			| czytelnikBiblii 
   |   Re: w jaki sposób na swiecie powstało złotoRobek napisał(a): Wszystko jest dziełem Boga, a więc zło również zostało przez niego kiedyś stworzone.Jesteś w błędzie!     To nie tak [przynajmniej z biblijnego punktu widzenia]. Bóg stworzył wszystko bardzo dobrym - z opcją wolnej woli... I z tej opcji jeden z aniołów zrobił taki użytek, że zbuntował się przeciw Bogu... I tak zaistniało zło   _________________
 ➤ LEKCJE BIBLIJNE
 ➤ INTERNETOWE ROZMAITOŚCI
 ➤ NOWE PRZYMIERZE - audiobook
 ➤ CHOMIK - jego zapasy
 ➤ A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?

|  
			| Śr mar 30, 2016 17:42 | 

|  
		|  |  
			| Robek 
   |   Re: w jaki sposób na swiecie powstało złotoequuleuss napisał(a): I cała nauka nie koliduje w żaden sposób z wiarą, A jest możliwość, żeby jedno z drugim kolidowało?  Przecież moge sobie wierzyć w co tylko chce, i żadna nauka mi tego nie zabroni.   czytelnikBiblii napisał(a): Robek napisał(a): Wszystko jest dziełem Boga, a więc zło również zostało przez niego kiedyś stworzone.Jesteś w błędzie!     To nie tak [przynajmniej z biblijnego punktu widzenia]. Bóg stworzył wszystko bardzo dobrym - z opcją wolnej woli... I z tej opcji jeden z aniołów zrobił taki użytek, że zbuntował się przeciw Bogu... I tak zaistniało zło   Nie jestem w błędzie     To właśnie tak jest. Skoro Bóg stworzył wszystko bardzo dobre, z opcją wolnej woli, to znaczy że coś co jest bardzo dobre, może robić złe rzeczy, i te złe rzeczy robi dzięki temu że ma wolną wole.  Tutaj jest wszystko wina Boga._________________
 Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.

|  
			| Śr mar 30, 2016 21:32 | 

|  
		|  |  

|   Re: w jaki sposób na swiecie powstało złotoO tym juz bylo...To offtop, ktory zaczal Robek.

Autor wyraznie pytal o zloto. Nie o zlo.

|  
			| Śr mar 30, 2016 23:03 | 

|  
		|  |  
			| czytelnikBiblii 
   |   Re: w jaki sposób na swiecie powstało złotoRobek napisał(a): Tutaj jest wszystko wina Boga.Nieprawda [ale jak chcesz to tak wierz... do czasu]_________________
 ➤ LEKCJE BIBLIJNE
 ➤ INTERNETOWE ROZMAITOŚCI
 ➤ NOWE PRZYMIERZE - audiobook
 ➤ CHOMIK - jego zapasy
 ➤ A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?

|  
			| Cz mar 31, 2016 18:19 | 

|  
		|  |  

|   Re: w jaki sposób na swiecie powstało złotoZłoto powstało w eksplozji gwiazdy typu supernowa.Natomiast pokłady złota tworzyły się i tworzą podczas trzęsień ziemi.

|  
			| Cz mar 31, 2016 19:46 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach