Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 0:06

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona
 Potomstwo - czy to ma sens? 
Autor Wiadomość
Post Re: Potomstwo - czy to ma sens?
Kozioł napisał(a):
Nie. Wbrew powszechnej opinii katolików nie ma obecnie róznicy w zasadniczej części nauki o usprawiedliwieniu. Wspólna deklaracja o usprawiedliwieniu ma juz 16 lat.

Powołujesz sie na Wiki, więc odpowiem cytatem z tego źródła:
"Deklaracji nie uznają kościoły luterańskie zrzeszone w Międzynarodowej Radzie Luterańskiej i Wyznającej Konferencji Ewangelicko-Luterańskiej."
Wiem, że jesteś metodystą, ale sądziłam, że macie z luteranami więcej wspólnego (nauczyłam się odróżniać jedynie protestantyzm ewangelicki od ewangelikalnego :D i chyba nigdy nie połapie się w tej Waszej jedności w różnicach nauczania dotyczących zasadniczych prawd wiary).
Kozioł napisał(a):
"Protokół rozbiezności" wiąże się tylko z katolickimi naukami o czyśćcu i zwiazanych z tym odpustami, mszą wstawienniczą i innymi praktykami charakterystycznymi dla KRK.

Nie zapominaj, że KrK jest częścią KK, gdzie nauczanie jest takie samo, a różnice tylko w kalendarzu i liturgii.

Śr mar 30, 2016 20:56

spin napisał(a):
Coraz więcej ludzi, w tym małżonkowie, nie chce mieć dzieci.
Bezdzietność była silnie stygmatyzowana ale to się już zmienia.

Naturalne nie oznacza że obowiązkowe, czy dostępne.
Jedzenie jest naturalne, a pomimo tego, wielu ludzi umiera z głodu.

spin napisał(a):
Dlaczego dzieci nie posiadają księża (w większości), zakonnicy i zakonnice?
Twoim zdaniem konsekrowani są "nienaturalni" :?:

Do zakonu sie idzie, żeby zastąpić rodzine Bogiem, a zwykły ksiądz nie ma żony i dzieci, bo to za dużo kosztuje.

niewazny12 napisał(a):
Posiadanie potomstwa to coś bardzo odpowiedzialnego, coś, co powinno być prawdziwą godnością, a nie wynikiem pożądliwości czy egoizmu.

Mam rozumieć że twoi rodzicie, nigdy nie czuli do siebie pożądania :D

Śr mar 30, 2016 21:14

Obawiam się, że niestety tak nie było, bo współżyli przed ślubem. Nie chcę popełniać tego rodzaju błędów.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Śr mar 30, 2016 21:22
Czytam, że w Niemczech 16 proc. kobiet i 27 proc. mężczyzn nie chce mieć dzieci.
Pary nie zamierzają udawać bezpłodnych wobec rodziny jak to bywa w Polce, albo w ogóle nie chcą tłumaczyć się z wyboru bezdzietności. Ich sprawa, ich wybór.
Nawet zakładają organizacje antynatalistyczne.

Śr mar 30, 2016 21:23
@Helenka
W zasadniczej sprawie nie ma wśród "protestantów" różnicy: niezasłużone zbawienie z łaski poprzez wiarę.

Całe zamieszanie wokół uczynków jest z powodu pewnych praktyk.
Z jednej strony jest nacisk na "wiara" aby się od nich odciac, z drugiej na "uczynki" aby praktyki te uzasadnić.
Współczesnym przykladem w Polsce są np. tzw. pierwsze piątki. Dla protestanta cos wręcz niepojętego. Wystarczy zaliczyć pierwsze piątki 10 razy z rzędu i jest się zbawionym.
Protestant zrozumie, że takie zachowanie jest wynikiem wiary. Ale koncepcja, ze to zapewni zbawienie całkowicie kłóci się z niezasłuzonym zbawieniem z łaski (a nie z uczynków aby kto się nie chlubił).

Jest oczywiste, ze czyms innym jest wiara w Boga tych, ktorzy widza w Nim przeciwnika, czy zagrożenia, a czym innym chrześcijańska wiara w Boga. I to się objawia w innych czynach. I to jest opisane u Jakuba i o tym mówił tez Jezus przy karmieniu, odzianiu, schronieniu.

Z mojego punktu widzenia wielu katolików w wielkim strachu przed piekłem próbuje sobie udowodnic, ze mają tą własciwa wiarę poprzez kolekcjonowanie uczynków niczym sprawnosci harcerskich. A jak będą niewłaściwe uczynki, to obrażą Boga i beda potępieni (skrupulanci mają tu pożywkę).
Podobny mechanizm jest u kalwinistów, którzy udowadniają sobie, ze są tymi wybranymi własnie poprzez uczynki (skoro dobrze czynia, to maja ta właściwa wiarę, czyli sa wybrani do zbawienia).
Obie ludzkie koncepcje są dla mnie postawieniem sprawy na głowie i przyczyną wielu cierpień.

p.s. Mi też trudno poruszac się w całej rodzinie (staro)katolickiej

Ostatnio edytowano Śr mar 30, 2016 21:31 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr mar 30, 2016 21:28
spin napisał(a):
Czytam, że w Niemczech 16 proc. kobiet i 27 proc. mężczyzn nie chce mieć dzieci.
Pary nie zamierzają udawać bezpłodnych wobec rodziny jak to bywa w Polce, albo w ogóle nie chcą tłumaczyć się z wyboru bezdzietności. Ich sprawa, ich wybór.

Radykalne podejście czyli skrajne. Za moderatorem - nie wierzymy we wszystko co czytamy w Necie. A tym bardziej nie propagujemy radykalnych zachowań.

Śr mar 30, 2016 21:31

niewazny12 napisał(a):
Obawiam się, że niestety tak nie było, bo współżyli przed ślubem. Nie chcę popełniać tego rodzaju błędów.

Gdyby twoi rodzice nie popełnili tego błędu, to ciebie by nie było :D :D :D

Śr mar 30, 2016 21:37
Hominibus napisał(a):
spin napisał(a):

Radykalne podejście czyli skrajne. Za moderatorem - nie wierzymy we wszystko co czytamy w Necie. A tym bardziej nie propagujemy radykalnych zachowań.

Ale ja to przeczytałem w gazecie a nie w necie.

Śr mar 30, 2016 21:39

Robek napisał(a):
niewazny12 napisał(a):

Gdyby twoi rodzice nie popełnili tego błędu, to ciebie by nie było :D :D :D

Nie uważam tak. Nie wierzę w to, że gdyby nie np. uczynek nieczysty, to ktoś by się nie począł. Myślę, że gdyby nie było rozpusty, niewłaściwej prokreacji, to ludzie poczynaliby się w wyniku działań zgodnych z wolą Stwórcy, a nie pożądliwością czy egoizmem, a ludzi poczętych byłoby nie mniej niż w świecie, w którym grzech zaistniał. Myślę, że takie poczęcie (w wyniku współżycia bez ślubu) mogło źle wpłynąć na moje zdolności życiowe.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Śr mar 30, 2016 21:41

niewazny12 napisał(a):
Nie uważam tak. Nie wierzę w to, że gdyby nie np. uczynek nieczysty, to ktoś by się nie począł.

Gdyby nie ten uczynek nieczysty, to ty byś sie nie począł.
To jest jakaś groteska, bo narzekasz na coś dzięki czemu powstałeś, nawet masz szczęście, bo jak by twoi rodzice, mieli takie podejście do życia jak ty masz, to by cie w ogóle nie było.

Cz mar 31, 2016 11:21
Kozioł napisał(a):
@Aluś
Jezus dał nam także niespełnialne przykazanie, abyśmy pokochali się wzajemnie tak, jak On nasz kocha.
Tym tropem pójdą tylko ci, którzy mu uwierzyli. To objaw wiary.

Bóg nie dawał niespełnialnych przykazań. Owszem zapewne w miłości Mu nie dostajemy, ale miłość - nie szuka poklasku, nie zazdrości, nie szuka swego, nie unosi się pychą, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego, nie cieszy się z niesprawiedliwości.....owszem, trudne ale możliwe do wypełnienia.

Kozioł napisał(a):
Współczesnym przykladem w Polsce są np. tzw. pierwsze piątki. Dla protestanta cos wręcz niepojętego. Wystarczy zaliczyć pierwsze piątki 10 razy z rzędu i jest się zbawionym.

Nie z automatu, ale z łaski.
Z nadmiernego miłosierdzia Mego serca obiecuje ci, że wszechmocna miłość tego Serca wszystkim przystępującym przez 9 pierwszych piątków miesiąca da ostateczną łaskę pokuty tak, że nie umrą w stanie Jego niełaski, ani bez sakramentów świętych ....

Cz mar 31, 2016 11:52
Alus napisał(a):
Kozioł napisał(a):
@Aluś
Jezus dał nam także niespełnialne przykazanie, abyśmy pokochali się wzajemnie tak, jak On nasz kocha.
Tym tropem pójdą tylko ci, którzy mu uwierzyli. To objaw wiary.

Bóg nie dawał niespełnialnych przykazań. Owszem zapewne w miłości Mu nie dostajemy...
Skoro nawet się nie zbliżymy do miłości Jezusa, to przykazanie jest nie do wykonania, to ideał do ktorego możemy i powinniśmy dążyć ale nigdy go nie osiągniemy.

Alus napisał(a):
Kozioł napisał(a):

Nie z automatu, ale z łaski...
Taaa, zapracowana łaska.
Czytałem, ze apostołowie uczyli o łasce darmowej i niezasłuzonej, a nie zapracowanej.
Żaden protestant tego nie łyknie, podobnie wielu katolików. Nie obronisz tego prze de mną, nie łapię się na okrągłe słówka.

Cz mar 31, 2016 14:30
Spójrzmy na to okiem 9-cio letniego dziecka. Przystąpił do pierwszej komunii, a potem rodzice, dziadkowie, katecheta, ksiądz, sąsiedzi i kogo tylko dopiszesz pilnują aby karnie chodził w pierwszy piątek miesiaca do spowiedzi i przystępował do Wieczerzy. Pilnie zbiera pieczątki, czy co tam w parafii stosują. Zaliczył te 9, czy 10 razy i jest szczęśliwy, bo został zbawiony, a teraz w piatek może bawic się z koleżanką/kolegą.
Albo nie zaliczył z powodu choroby, czy innego zdarzenia, a moze z zaniedbania, zapomnienia i jest teraz nieszczęśliwy i może zniechęcony, bo nie został zbawiony i musi wszystko zaczynać od nowa.

To jest zbawienie z łaski, zbawienie niezasłużone niezapracowane (aby kto się nie chełpił)?

Cz mar 31, 2016 14:38
Koh 4, 1-3
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=573

Cz mar 31, 2016 14:42

Kozioł napisał(a):
Spójrzmy na to okiem 9-cio letniego dziecka. Przystąpił do pierwszej komunii, a potem rodzice, dziadkowie, katecheta, ksiądz, sąsiedzi i kogo tylko dopiszesz pilnują aby karnie chodził w pierwszy piątek miesiaca do spowiedzi i przystępował do Wieczerzy. Pilnie zbiera pieczątki, czy co tam w parafii stosują.

I to jest poważny problem, bo jak rodzice pilnują praktyk religijnych dziecka (dla ścisłości - Eucharystii, a nie "Wieczerzy"), to trudniej traci kontakt z Kościołem i przez to zmniejszają się szanse na to, że w przyszłości zasili on szeregi jakiegoś jedynie słusznego zboru jako "nowonawrócony, co nie znalazł żywego Boga w Kościele Katolickim (bo go tam nie szukał)".

Ja Cię, kol. Kozioł, nawet rozumiem... ,)

Cz mar 31, 2016 15:35
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona