| Autor |
Wiadomość |
|
Soul33
Moderator
|
 Re: Jak będzie w Niebie ?
Vandersky napisał(a): Czy fala światła jest materialna czy niematerialna? Źle stosujesz pojęcie materialności. Materialny oznacza istniejący fizycznie - może być to zarówno energia, jak i materia,
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| Śr mar 23, 2016 13:19 |
|
|
|
 |
|
Vandersky
|
Właśnie tym pytaniem naprowadzałem mojego interlokutora na wniosek, który ty wysnułeś. Ale dzięki za doprecyzowanie.
|
| Śr mar 23, 2016 13:40 |
|
 |
|
Andy72
|
Materia jak i energia jest materialna. Natomiast o informacji nie można powiedzieć że jest materialna, mimo że jest czymś z naszego świata.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| Śr mar 23, 2016 13:41 |
|
|
|
 |
|
Vandersky
|
Andy72 napisał(a): Natomiast o informacji nie można powiedzieć że jest materialna, mimo że jest czymś z naszego świata. Ależ oczywiście, że jest. Niematerialnym jest treść informacji. Sama informacja to zbiór znaków o określonym znaczeniu. Dlatego Chrystus mówi o swoich słowach, że są duchem gdyż to nie sama litera Pisma ma moc, ale treść, która porusza samego ducha.
|
| Śr mar 23, 2016 13:45 |
|
 |
|
Andy72
|
Czyli informacja jest niematerialna a NOŚNIK informacji co najwyżej jest materialny
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| Śr mar 23, 2016 14:58 |
|
|
|
 |
|
Vandersky
|
Andy72 napisał(a): Czyli informacja jest niematerialna a NOŚNIK informacji co najwyżej jest materialny Tylko, że to nośnik jest informacją. Informacja to opis (ostatecznie zerojedynkowy tzn. to ostatecznie jest takie a nie takie) lub raczej symbol treści, który w sposób niedoskonały przybliża abstrakcyjnie przedmiot informacji. Gdyby przyjąć informację jako coś niematerialnego czyli duchowego to jednocześnie trzeba by przyjąć jako prawdziwy intelektualizm etyczny, który uprawiał Sokrates czyli stajemy się bardziej duchowymi dzięki wiedzy umysłu. To jest jednak wykluczone. Owszem wpływa to na lepszą pracę naszego umysłu, mamy lepszą kondycję psychiczną ale nie ma to nic wspólnego z duchem (moje myśli nie są myślami waszymi). Łatwo to można zauważyć w przypadku np. biblisty - ateisty. Pomimo posiadania dużej ilości informacji o PŚ nie jest on w stanie wywnioskować, że to Bóg jest źródłem duchowości i moralności. On uznaje tylko własne sumienie a Biblię traktuje jako spis ludzkich tylko doświadczeń.
|
| Śr mar 23, 2016 16:44 |
|
 |
|
Andy72
|
Materialne rzeczy podlegają prawom zachowania: jest prawo zachowania energii i masy, jest prawo zachowania liczby barionowej, czyli nie może przybyć ani ubyć protonów, A informacja klasyczna da się powielać w nieskończoność.
|
| Śr mar 23, 2016 16:50 |
|
 |
|
Vandersky
|
Andy72 napisał(a): A informacja klasyczna da się powielać w nieskończoność. Informacja jest ograniczona pojemnością pamięci.
|
| Śr mar 23, 2016 17:01 |
|
 |
|
Andy72
|
Pojemność to nośnik, coś materialnego
|
| Śr mar 23, 2016 17:03 |
|
 |
|
Robek
|
Andy72 napisał(a): Materia jak i energia jest materialna. Natomiast o informacji nie można powiedzieć że jest materialna, mimo że jest czymś z naszego świata. Skąd ty bierzesz te wszystkie pomysły? skąd taki wniosek że niektóre rzeczy znajdujące sie w okół nas, są materialne a inne niematerialne?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
| Śr mar 23, 2016 19:56 |
|
 |
|
Askadtowiesz
|
Vandersky napisał(a): Dla uściślenia są 4 stany ciała: śmiertelne - obecnie na ziemi, nieśmiertelne - Adam i Ewa przed grzechem, niezniszczalne - Pan Jezus po zmartwychwstaniu przed wniebowstąpieniem i chwalebne (inaczej duchowe) - Jezus i Maryja je posiadają w niebie. Z tym, że ciała chwalebne są jednym mistycznym ciałem Chrystusa niewidzialnie jakoś zjednoczone. A do jakiego stanu należa ciała zmarłych ludzi (za wyjątkiem Jezusa i Maryji)?
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
| Śr mar 23, 2016 21:21 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A więc tak – seksu nie będzie. Ale nie będzie również „szczęścia” wynikającego z oglądania telewizji, nie będzie „szczęścia” wynikającego z siedzenia przy internecie czy bawienia się smartfonem, nie będzie jazdy samochodem. Nie będzie słuchania empetrójek, ale za to będzie coś znacznie lepszego – słuchanie pieśni na żywo i wykonywanie ich. Cała technika pójdzie się bujać, mam nadzieję że nie będzie Tam samochodów. Niektórych ludzi zmartwi to, że nie będzie Tam seksu, a innych to że nie będzie Tam pieniędzy. Moment... będziemy także żyć na Ziemi, odnowionej Ziemi. I co będzie w takim razie na tej Ziemi? Oczywiście że nie będzie samochodów bo Twoje ciało być może będzie miało takie właściwości że będziesz mógł lewitować, albo przemieszczać się w taki sposób jak Chrystus, - jestem tu i zaraz jestem tam, czyli pojawiać się i znikać w dowolnym miejscu. W takim razie środki komunikacji nie są potrzebne. Język, będziemy mieli możliwość czytania serca, myśli, duszy i wszystkiego, czyli nie bedzie nieporozumień między ludźmi ktore obecnie wnoszą sporo zamieszania, zranień do relacji między ludźmi. W takim razie będziemy żyli sobie w utraconym Raju. I myślę że tam będzie piękno, nawet większe niż teraz istnieje w przyrodzie, bo całkowicie nieskażone, w całym swoim rozkwicie. I może będziesz sobie jadł niezwykle smaczne owoce, w sensie dla przyjemności, ale bez potrzeby bo nie bedzie odczuwania głodu. Chrystus spożył posiłek po zmartwychwstaniu, w takim razie jest taka możliwość. Cytuj: I mam wrażenie że nie będzie to Niebo takie ulotne, że zmienia się rzeczywistość myślą, raczej będzie twarde, konkretne, bardziej niż ziemia. Żyjąc tutaj masz jakieś marzenia. Czy Bóg może ignorować piękne i dobre marzenia? Skoro Niebo ma być krainą szczęśliwości i niczego ma nie zabraknąć to czy może zabraknać spełnienia tych marzeń? Może tam będziesz mógł dotknąć takiej rzeczywistości która właśnie bedzie spełnieniem tych dobrych i pięknych marzeń. O tych niegodnych nie ma mowy, bo przecież zanim ktokolwiek wejdzie do tego Królestwa, to przejdzie prysznic w celu oczyszczenia i nauczenia się miłości. Cytuj: W Królestwie Niebieskim występuje ścisła hierarchia ,nie każdy w niebie otrzyma łaski po równo ,nie wszyscy będą mogli uczestniczyć w rządzeniu razem z Bogiem Ojcem W rządzeniu czym? Cytuj: W Niebie będziemy się żywić miłością Boga ,ona sama już jest wystarczająca do szczęśliwego bytowania na wieczność Bedziesz żył w ciele. W materialnym ciele, co prawda zbudowanym z innej materii, a w sumie z materii o innych właściwościach. Czy zatem będziesz stał w miejscu, czy bedziesz zawieszony w próżni? Otóż każda istota musi być w ruchu, nawet aniołowie są jakby nieustannie czymś zajęci, w ruchu, podobnie człowiek. Cytuj: W Niebie ludzie będą rozmieszczani rodzinami gdyż rodzina jest najważniejszą strukturą bytowania w Niebie także każdy człowiek spotka się ze swoimi bliskimi którzy np umarli znacznie wcześniej od nas Jak to rozmieszczeni rodzinami, w jaki sposób? To jednak nie spotkamy Elvisa? Chyba jednak możemy spotkać tam kogo chcemy, inaczej idea Nieba zaprzecza miłości ale sprzyja jakiemuś powstawaniu zamkniętych klanów. A co w przypadku kiedy rodzina była patologiczna, złe stosunki w rodzinie? Jeśli ktoś nie był w stanie żyć i wytrzymać ze swoją rodzina na ziemi a na przykład osoby nie powiązane więzami krwi okazały się być lepsze niż rodzina? Czy zatem mają być rodzieleni i na siłę umiejscowieni tylko z rodziną? To chyba czasem trzeba zresetować pamięć. Cytuj: Warto wspomnieć ,że Bóg sam nie podejmuje decyzji ,W Niebie występuję Rada Nieba składająca się z najbardziej zaufanych osób Boga . Bóg podejmuje decyzje sam. Nie ma żadnej Rady Nieba. Czy innej Rady Galaktycznej. Cytuj: nie należy zapominać ,że w Niebie nie będziemy mieli już ciał Ależ będziemy mieli ciało. Cytuj: Jeżeli mowa o zmartwychwstaniu ciał to chodzi o ciała duchowe tzw ciała chwalebne które mało będzie miało wspólnego z tym ciałem które mamy tu na ziemi ,będzie to ciało które Jezus miał po zmartwychwstaniu ,i to jest właśnie cała tajemnica ,nie chodzi tu o zwykłe ciała ale o ciała chwalebne = ciała duchowe . Jezus miał ciało materialne po zmartwychwstaniu, materialne ciało które posiadało nadprzyrodzone właściwości i zdolności. Ale było materialne. Można było go dotknąć i poczuć, to było żyjące ciało. I jadł i pił z uczniami. Chodził, żył. Nie był postacią ducha, astralnym ciałem. Nie wiem jaką religię wyznajesz ale to jest jak połączenie chrześcijaństwa z nurtem New Age.
|
| Śr mar 30, 2016 0:06 |
|
 |
|
Robek
|
equuleuss napisał(a): czyli nie bedzie nieporozumień między ludźmi ktore obecnie wnoszą sporo zamieszania, zranień do relacji między ludźmi. Ludzie są różni, jeden bardziej przebojowy i dzięki temu ma wielu kolegów, a drugi też jest przebojowy, tyle że nie aż tak bardzo jak ten pierwszy, i przez to ma tych kolegów troche mniej. I tu sie pojawia problem, bo temu drugiemu z tego powodu zrobi sie smutno, pojawi sie zazdrość, oraz inne negatywne emocje. equuleuss napisał(a): I może będziesz sobie jadł niezwykle smaczne owoce, w sensie dla przyjemności, ale bez potrzeby bo nie bedzie odczuwania głodu. Jak takie coś miało by wyglądać? Z własnych doświadczeń wiem, że im jest większy głód, to wtedy jedzenie lepiej smakuje, natomiast taka jednostajna przyjemność, i to bez głodu, była by czymś wyjątkowo dziwnym.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
| Śr mar 30, 2016 22:05 |
|
 |
|
Asta
|
Myślę, że każdy trochę inaczej odczytuje pewną konieczność oczyszczenia, czy " nauczenia się miłości", przed dostaniem się do nieba. I właśnie dlatego, że każdy jest indywidualnością, w znaczeniu: osobą, pozostanie nią, jak uważam również w niebie. Nie mam szczególnych marzeń, dotyczących nieba. Ale przecież chciałabym być rzeczywiście szczęśliwa. Wierzę, że Chrystus zmartwychwstał, i można chyba powiedzieć, że ta wiara daje już tutaj jakby przedsmak, wyobrażenie szczęścia.
_________________ "JAKŻE SIĘ OBEJŚĆ BEZ MIŁOŚCI...?"
|
| So kwi 02, 2016 19:00 |
|
 |
|
adammik90
|
Również chciałbym być po prostu szczęśliwy w niebie, aczkolwiek martwi mnie trochę fakt, że mój związek zostanie rozdzielony. To dla mnie prawdziwe szczęście. Czasem odnoszę wrażenie, że należy poznać negatywne uczucia, by później rozumieć czym jest prawdziwe szczęście. Tym samym, trudno mi jest sobie wyobrazić jak rzeczywiście będzie w niebie, jak będę odczuwał szczęście i czy faktycznie poznałem już te uczucie na Ziemi.
_________________ Mutant Mass
|
| N kwi 03, 2016 19:34 |
|
|
|