Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 0:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 405 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 27  Następna strona
 Żródło naszego cierpienia 
Autor Wiadomość
Post Re: Żródło naszego cierpienia
JedenPost napisał(a):
Nie bardzo rozumiem o czym piszesz. Co ma Szatan do wyboru? Gdyby go nie było, lub gdyby nie mógł na człowieka odzialywać, tak samo mielibyśmy wolną wolę, jak mamy.

Tworzysz jakąś bardzo niepokojącą ideologię, w której zło robi za warunek zaistnienia dobra. Zaprawdę, nie idź tą drogą.

1. Zło nie jest potrzebne by zaistniało dobro. Bóg stworzył świat Sam z Siebie. Wtedy zła nie było. A wszystko co Bóg stworzył było dobre.
2. Wolna wola związana jest z dokonywaniem wyboru. Oczywiście ,że Bóg nie stworzył szatana. Niektóre anioły zbuntowały się przeciwko Bogu. Odeszły same i zwodzą innych by ich upodobnić do siebie.
3. I teraz rozchodzi się o to by słuchać się Dekalogu i Jezusa Chrystusa czyli Jego Nauki.
To jest tak przykładowo. Wiem że jest Pacierz i teraz czy ja go odmówię czy nie to jest wolna wola.
A do niezachowywania Dekalogu judzi zły duch.

Pt kwi 08, 2016 19:54

1.z jakiego powodu się zbuntowały? czyżby niosący światło zauważył, że przez x lat wieczności NAGLE czuł się osaczony przez Boga Jego despotyzmem?

dlaczego utożsamiasz niosącego światło z wężem?

2. Bóg się nie stworzył. Bóg istnieje bez początku ani końca.

3. okej ale zdefiniujmy co jest złem, a co grzechem?

jeżeli Bóg to miłość to coś o nim wiem. Jeżeli Bóg to mądrość to go znam. Jeżeli Bóg to nadzieja, to nigdy w Niego nie zwątpiłem. Jeżeli Bóg jest jednym z nas, to lubię ludzi. Jeżeli Bóg to choroba, to zaraźliwa.

Pt kwi 08, 2016 19:58
ad1.Jest wiele wytłumaczeń. Najpowszechniejsze to to, iż taki jeden nie mógł znieść ,że Królową Aniołów zostanie Maryja Niepokalana - człowiek.
ad2. Bez komentarza. Czytaj ze zrozumieniem
3. Katechizm Kościoła Katolickiego.

Pt kwi 08, 2016 20:10
Despotą to jest ten który według ciebie poczuł się osaczony przez Boga.
Typowy mechanizm projekcji.

Pt kwi 08, 2016 20:12

Hominibus napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Nie bardzo rozumiem o czym piszesz. Co ma Szatan do wyboru? Gdyby go nie było, lub gdyby nie mógł na człowieka odzialywać, tak samo mielibyśmy wolną wolę, jak mamy.

Tworzysz jakąś bardzo niepokojącą ideologię, w której zło robi za warunek zaistnienia dobra. Zaprawdę, nie idź tą drogą.

1. Zło nie jest potrzebne by zaistniało dobro. Bóg stworzył świat Sam z Siebie. Wtedy zła nie było. A wszystko co Bóg stworzył było dobre.
2. Wolna wola związana jest z dokonywaniem wyboru. Oczywiście ,że Bóg nie stworzył szatana. Niektóre anioły zbuntowały się przeciwko Bogu. Odeszły same i zwodzą innych by ich upodobnić do siebie.
3. I teraz rozchodzi się o to by słuchać się Dekalogu i Jezusa Chrystusa czyli Jego Nauki.
To jest tak przykładowo. Wiem że jest Pacierz i teraz czy ja go odmówię czy nie to jest wolna wola.
A do niezachowywania Dekalogu judzi zły duch.

I znowu zero odniesienia do meritum problemu, którym jest, przypomnę

Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi oddziaływać na czlowieka?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So kwi 09, 2016 6:47
Odpowiedź w ad2. Wolna Wola.

So kwi 09, 2016 9:01

Czyja wolna wola? Wolna wola nie ma tu nic do rzeczy, a jeśli uważasz, że ma, to wyjaśnij na jakiej zasadzie.

So kwi 09, 2016 9:03
Bóg wyposażył również Anioła w wolną wolę. I ten wybrał tak jak wybrał. I robi to co robi.

So kwi 09, 2016 9:13

I na czym polegałby problem, gdyby Bóg ograniczył jego możliwośc oddziaływania na człowieka, odizolowąłby go od nas? Mógłby sobie chcieć, więc jego wolna wola zostałaby w pełni zaachowana, ale nic by na tym polu nie zdziałał.

So kwi 09, 2016 9:23
To już wiesz jest pytanie nie do mnie.
Ja Cię rozumiem - kiedyś zastanawiałem się podobnie.
Jednak trzeba się pogodzić z realiami i wierzyć ,że Bóg jest dobry i mądry oraz wie co robi.
Trzeba ciągle pamiętać,, Bóg jest miłością."

So kwi 09, 2016 9:44

wybrana napisał(a):
@Robek- to ty nigdy nie słyszałeś o grzechu pierworodnym ?

Ludzie mieli wolną wole, więc zgrzeszyli, i w ten sposób zaistniał grzech pierworodny.

supahiroł napisał(a):
trzeba zadać sobie pytanie czym jest "grzeszność"? skoro popełnili grzech to znaczy, że takowi byli.

Taka już jest ludzka natura, i tutaj ten grzech pierworodny, był tak jakby początkiem tych wszystkich kolejnych grzechów.

Hominibus napisał(a):

Jesteś wierzący, więc próbujesz to wszystko tak poprzekręcać, żeby ci pasowało jak najlepiej :-D
Szatan powstał z Bożym błogosławieństwem, więc nie mów że Bóg go nie stworzył.
Przecież wszechwiedzący Bóg zdawał sobie sprawe, że ten konkretny anioł przeciw niemu sie zbuntuje, i stanie sie szatanem! więc jeśli Bóg miałby coś przeciwko to by tego anioła nie stworzył.
Podsumowując Bóg stworzył szatana, który na samym początku był aniołem :mrgreen:

So kwi 09, 2016 13:42
Robek napisał(a):
Jesteś wierzący, więc próbujesz to wszystko tak poprzekręcać, żeby ci pasowało jak najlepiej :-D

Nie podług twojej myśli :D . To już nie moja sprawa ,że odczuwasz dyskomfort.

So kwi 09, 2016 14:54

.

So kwi 09, 2016 15:55

Hominibus napisał(a):
To już wiesz jest pytanie nie do mnie.

Cóż, wszedłeś w dyskusję własnie o tekj kwestii, zabierając głos, zatem i Tobie je zadałem.

Hominibus napisał(a):
JJa Cię rozumiem - kiedyś zastanawiałem się podobnie.
Tednak trzeba się pogodzić z realiami i wierzyć ,że Bóg jest dobry i mądry oraz wie co robi.

Wybacz, ale dla mnie jest to stawianie spraw na głowie. Pierwszym warunkiem, koniecznym (acz nie wystarczającym) bym miał w coś uwierzyć, jest posiadanie przez to coś sensu.

So kwi 09, 2016 15:55
Ulubione w sieci pozna JEZUS dzieci swoje, które nie będą trzymać w ręku KAMIENI, ale pozna je przez WIARĘ.

So kwi 09, 2016 16:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 405 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 27  Następna strona