Żródło naszego cierpienia
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Żródło naszego cierpienia
JedenPost napisał(a): Nie bardzo rozumiem o czym piszesz. Co ma Szatan do wyboru? Gdyby go nie było, lub gdyby nie mógł na człowieka odzialywać, tak samo mielibyśmy wolną wolę, jak mamy.
Tworzysz jakąś bardzo niepokojącą ideologię, w której zło robi za warunek zaistnienia dobra. Zaprawdę, nie idź tą drogą. 1. Zło nie jest potrzebne by zaistniało dobro. Bóg stworzył świat Sam z Siebie. Wtedy zła nie było. A wszystko co Bóg stworzył było dobre. 2. Wolna wola związana jest z dokonywaniem wyboru. Oczywiście ,że Bóg nie stworzył szatana. Niektóre anioły zbuntowały się przeciwko Bogu. Odeszły same i zwodzą innych by ich upodobnić do siebie. 3. I teraz rozchodzi się o to by słuchać się Dekalogu i Jezusa Chrystusa czyli Jego Nauki. To jest tak przykładowo. Wiem że jest Pacierz i teraz czy ja go odmówię czy nie to jest wolna wola. A do niezachowywania Dekalogu judzi zły duch.
|
Pt kwi 08, 2016 19:54 |
|
|
|
 |
supahiroł
|
1.z jakiego powodu się zbuntowały? czyżby niosący światło zauważył, że przez x lat wieczności NAGLE czuł się osaczony przez Boga Jego despotyzmem?
dlaczego utożsamiasz niosącego światło z wężem?
2. Bóg się nie stworzył. Bóg istnieje bez początku ani końca.
3. okej ale zdefiniujmy co jest złem, a co grzechem?
_________________ jeżeli Bóg to miłość to coś o nim wiem. Jeżeli Bóg to mądrość to go znam. Jeżeli Bóg to nadzieja, to nigdy w Niego nie zwątpiłem. Jeżeli Bóg jest jednym z nas, to lubię ludzi. Jeżeli Bóg to choroba, to zaraźliwa.
|
Pt kwi 08, 2016 19:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ad1.Jest wiele wytłumaczeń. Najpowszechniejsze to to, iż taki jeden nie mógł znieść ,że Królową Aniołów zostanie Maryja Niepokalana - człowiek. ad2. Bez komentarza. Czytaj ze zrozumieniem 3. Katechizm Kościoła Katolickiego.
|
Pt kwi 08, 2016 20:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Despotą to jest ten który według ciebie poczuł się osaczony przez Boga. Typowy mechanizm projekcji.
|
Pt kwi 08, 2016 20:12 |
|
 |
JedenPost
|
Hominibus napisał(a): JedenPost napisał(a): Nie bardzo rozumiem o czym piszesz. Co ma Szatan do wyboru? Gdyby go nie było, lub gdyby nie mógł na człowieka odzialywać, tak samo mielibyśmy wolną wolę, jak mamy.
Tworzysz jakąś bardzo niepokojącą ideologię, w której zło robi za warunek zaistnienia dobra. Zaprawdę, nie idź tą drogą. 1. Zło nie jest potrzebne by zaistniało dobro. Bóg stworzył świat Sam z Siebie. Wtedy zła nie było. A wszystko co Bóg stworzył było dobre. 2. Wolna wola związana jest z dokonywaniem wyboru. Oczywiście ,że Bóg nie stworzył szatana. Niektóre anioły zbuntowały się przeciwko Bogu. Odeszły same i zwodzą innych by ich upodobnić do siebie. 3. I teraz rozchodzi się o to by słuchać się Dekalogu i Jezusa Chrystusa czyli Jego Nauki. To jest tak przykładowo. Wiem że jest Pacierz i teraz czy ja go odmówię czy nie to jest wolna wola. A do niezachowywania Dekalogu judzi zły duch. I znowu zero odniesienia do meritum problemu, którym jest, przypomnę Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi oddziaływać na czlowieka?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So kwi 09, 2016 6:47 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Odpowiedź w ad2. Wolna Wola.
|
So kwi 09, 2016 9:01 |
|
 |
JedenPost
|
Czyja wolna wola? Wolna wola nie ma tu nic do rzeczy, a jeśli uważasz, że ma, to wyjaśnij na jakiej zasadzie.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So kwi 09, 2016 9:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bóg wyposażył również Anioła w wolną wolę. I ten wybrał tak jak wybrał. I robi to co robi.
|
So kwi 09, 2016 9:13 |
|
 |
JedenPost
|
I na czym polegałby problem, gdyby Bóg ograniczył jego możliwośc oddziaływania na człowieka, odizolowąłby go od nas? Mógłby sobie chcieć, więc jego wolna wola zostałaby w pełni zaachowana, ale nic by na tym polu nie zdziałał.
|
So kwi 09, 2016 9:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To już wiesz jest pytanie nie do mnie. Ja Cię rozumiem - kiedyś zastanawiałem się podobnie. Jednak trzeba się pogodzić z realiami i wierzyć ,że Bóg jest dobry i mądry oraz wie co robi. Trzeba ciągle pamiętać,, Bóg jest miłością."
|
So kwi 09, 2016 9:44 |
|
 |
Robek
|
wybrana napisał(a): @Robek- to ty nigdy nie słyszałeś o grzechu pierworodnym ? Ludzie mieli wolną wole, więc zgrzeszyli, i w ten sposób zaistniał grzech pierworodny. supahiroł napisał(a): trzeba zadać sobie pytanie czym jest "grzeszność"? skoro popełnili grzech to znaczy, że takowi byli. Taka już jest ludzka natura, i tutaj ten grzech pierworodny, był tak jakby początkiem tych wszystkich kolejnych grzechów. Hominibus napisał(a): 2. Wolna wola związana jest z dokonywaniem wyboru. Oczywiście ,że Bóg nie stworzył szatana. Niektóre anioły zbuntowały się przeciwko Bogu. Odeszły same i zwodzą innych by ich upodobnić do siebie. Jesteś wierzący, więc próbujesz to wszystko tak poprzekręcać, żeby ci pasowało jak najlepiej Szatan powstał z Bożym błogosławieństwem, więc nie mów że Bóg go nie stworzył. Przecież wszechwiedzący Bóg zdawał sobie sprawe, że ten konkretny anioł przeciw niemu sie zbuntuje, i stanie sie szatanem! więc jeśli Bóg miałby coś przeciwko to by tego anioła nie stworzył. Podsumowując Bóg stworzył szatana, który na samym początku był aniołem 
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
So kwi 09, 2016 13:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek napisał(a): Jesteś wierzący, więc próbujesz to wszystko tak poprzekręcać, żeby ci pasowało jak najlepiej Nie podług twojej myśli  . To już nie moja sprawa ,że odczuwasz dyskomfort.
|
So kwi 09, 2016 14:54 |
|
 |
JedenPost
|
.
|
So kwi 09, 2016 15:55 |
|
 |
JedenPost
|
Hominibus napisał(a): To już wiesz jest pytanie nie do mnie. Cóż, wszedłeś w dyskusję własnie o tekj kwestii, zabierając głos, zatem i Tobie je zadałem. Hominibus napisał(a): JJa Cię rozumiem - kiedyś zastanawiałem się podobnie. Tednak trzeba się pogodzić z realiami i wierzyć ,że Bóg jest dobry i mądry oraz wie co robi.
Wybacz, ale dla mnie jest to stawianie spraw na głowie. Pierwszym warunkiem, koniecznym (acz nie wystarczającym) bym miał w coś uwierzyć, jest posiadanie przez to coś sensu.
|
So kwi 09, 2016 15:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ulubione w sieci pozna JEZUS dzieci swoje, które nie będą trzymać w ręku KAMIENI, ale pozna je przez WIARĘ.
|
So kwi 09, 2016 16:25 |
|
|
|