Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3668 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 ... 245  Następna strona
 Jaki jest Prezydent Duda? 
Autor Wiadomość
Post Re: Jaki jest Prezydent Duda?
@Koziol, do wlasnego zdania o Prezydencie RP ma prawo tylko jakis tam Jarek Kaczynski. Jemu gita nawet naplucie na prezydenta wybaczy.

W koncu co Wodz Narodu, to Wodz Narodu. Niech prezydent RP wie, kto naprawde rzadzi.

A caly swiat przy okazji tez niech zobaczy bufona. Zeby nie pozostawic zadnych zludzen co do kultury, manier i dyplomacji. To jest szczery facet. Co w sercu to na swieczniku.

So kwi 16, 2016 10:01
gita napisał(a):
Jeden raz widziałam, że czytał z kartki, a więc ten jeden raz mu ktoś napisał.
Oglądając wczoraj transmisję mogłaś znów zobaczyć, jak Duda czyta z kartki.

So kwi 16, 2016 10:31
Kozioł napisał(a):
gita napisał(a):
Jeden raz widziałam, że czytał z kartki, a więc ten jeden raz mu ktoś napisał.
Oglądając wczoraj transmisję mogłaś znów zobaczyć, jak Duda czyta z kartki.

Oczywiście to było drugi raz, ale to było ORĘDZIE.

So kwi 16, 2016 10:57

Ja już wiem czemu gitę nie oburza telefonowanie przez PAD w kościele
Wzór dał znany kapłan, którego gita ceni.
http://torun.wyborcza.pl/torun/56,69973 ... dzyka.html

So kwi 16, 2016 11:24
Tomek44 napisał(a):

Kolejna manipulacja wybiórczej.
Poza tym skąd wiesz co mnie oburza, a co nie oburza? Oburzać mnie może jedynie rozdmuchiwanie do niebotycznych rozmiarów incydentu z telefonem. ANI JEDNEGO ZDANIA NIE NAPISAŁAM na ten temat, gdyż nie wdaję się w idiotyczne dyskusje.

So kwi 16, 2016 12:36
gita napisał(a):
Poza tym skąd wiesz co mnie oburza, a co nie oburza? Oburzać mnie może jedynie rozdmuchiwanie do niebotycznych rozmiarów incydentu z telefonem. ANI JEDNEGO ZDANIA NIE NAPISAŁAM na ten temat, gdyż nie wdaję się w idiotyczne dyskusje.

A to, to , to :
gita napisał(a):
To jest metoda? Czepianie się, pisanie nie na temat, a jaki jest Prezydent Duda?
Jeśli nie potrafisz pisać na temat, to omijaj wątek szerokim kołem.

So kwi 16, 2016 12:39

gita napisał(a):
Tomek44 napisał(a):

Kolejna manipulacja wybiórczej.

A niby na czym na polegać owa "manipulacja"?
http://www.wykop.pl/ramka/105585/wpadka-o-rydzyka-foto/
Jeśli Rydzyk sms-uje siedząc w stroju liturgicznym, to chyba nie na jakimś koncercie, lecz na mszy.
Więc znowu Ty manipulujesz, zarzucając innym "manipulację".

So kwi 16, 2016 12:42
kosiarz1 napisał(a):
Alus napisał(a):
Złóż petycję do KEP aby cofnął swoje bezzasadnie sporządzone zalecenia godnego zachowania w kościołach.

Dlaczego bezzasadną? Uważam, że w kosciele trzeba zachowywać się odpowiednio i z szacunkiem. I o tym pisałem.

[quote =kosiarz] Kto powiedział, że w kościele nie można rozmawiać przez telefon? .....Nie można, nie przystoi, używać telefonu w czasie mszy. A to nie był w czasie mszy[/quote]

So kwi 16, 2016 13:02

medieval_man napisał(a):
mikkel napisał(a):

Prezydent Duda jest zakładnikiem Kaczyńskiego. Prezes ma na niego haki. Jeżeli Duda będzie próbował się stawiać, może w każdej chwili zostać postawiony przez Trybunałem Stanu i jego polityczna kariera zakończy się jeszcze szybciej niż się zaczęła.

Ale, przepraszam... masz na to jakiś dowód, czy tylko tak sobie bajki układasz?
A political-fiction czasami nie pisujesz? Chętnie poczytam.

Dowód na co?
Już chyba każde dziecko w Polsce wie, że prezydent kilkakrotnie złamał Konstytucję i nadal ją łamie nie odbierając ślubowania od legalnie wybranych sędziów TK.
Za to może - i w praworządnym państwie powinien - zostać pociągnięty do odpowiedzialności przed Trybunałem Stanu. Do tego jednak potrzeba tzw. woli politycznej. A ta jest obecnie równoznaczna z wolą prezesa PiSu. Gdy prezes zechce, to znajdą się w Polsce środowiska i siły społeczne, które łamanie konstytucji przez prezydenta nagle zacznie razić. A gdy prezes zechce, to te siły i środowiska zaczną się domagać, aby Dudę przed TS postawić. I prezes Kaczyński może wtedy tym siłom i środowiskom pójść na rękę. J. Kaczyński wyciągnął wnioski z przypadku premiera Marcinkiewicza, który zdradził, ale którego za nic nie można było ukarać. Dlatego teraz zadba, aby wszyscy jego nominaci już tak po prostu całkowicie bezkarnie zdradzić nie mogli.
Prezydent Duda pewnie dziś już to rozumie, ale w pułapkę wpadł na samym początku swojej kadencji. I z tej pułapki za bardzo wyjścia nie ma.

So kwi 16, 2016 19:25
Moderator

mikkel napisał(a):
Dowód na co?
Już chyba każde dziecko w Polsce wie, że prezydent kilkakrotnie złamał Konstytucję i nadal ją łamie nie odbierając ślubowania od legalnie wybranych sędziów TK.

a to Sejm nie stwierdził nieważności wyboru tych osób na sędziów? Gdyby PAD przyjął od nich ślubowanie, właśnie wtedy złamałby Konstytucję
mikkel napisał(a):
Za to może - i w praworządnym państwie powinien - zostać pociągnięty do odpowiedzialności przed Trybunałem Stanu. Do tego jednak potrzeba tzw. woli politycznej. A ta jest obecnie równoznaczna z wolą prezesa PiSu. Gdy prezes zechce, to znajdą się w Polsce środowiska i siły społeczne, które łamanie konstytucji przez prezydenta nagle zacznie razić. A gdy prezes zechce, to te siły i środowiska zaczną się domagać, aby Dudę przed TS postawić. I prezes Kaczyński może wtedy tym siłom i środowiskom pójść na rękę. J. Kaczyński wyciągnął wnioski z przypadku premiera Marcinkiewicza, który zdradził, ale którego za nic nie można było ukarać. Dlatego teraz zadba, aby wszyscy jego nominaci już tak po prostu całkowicie bezkarnie zdradzić nie mogli.
Prezydent Duda pewnie dziś już to rozumie, ale w pułapkę wpadł na samym początku swojej kadencji. I z tej pułapki za bardzo wyjścia nie ma.

Obawiam się, że to twoje życzeniowe myślenie.
Jak zresztą wszystkich będących dziś w opozycji.

So kwi 16, 2016 21:36
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
mikkel napisał(a):
Dowód na co?

a to Sejm nie stwierdził nieważności wyboru tych osób na sędziów? Gdyby PAD przyjął od nich ślubowanie, właśnie wtedy złamałby Konstytucję

Robisz trzy błędy.
1) PAD nie przyjął ślubowania jeszcze za poprzedniego sejmu.
2) Sejm nie może odwołać żadnego sędziego, ani tym bardziej wydawać wyroków o ważności, czy nieważności wyboru sędziego. Sejm nie jest organem sądowniczym.

Ja rozumiem, ze kłamstwa podawane wielokrotnie nabierają "mocy". to działa na wielu. Na tym forum nikogo chyba do nich nie przekonasz.

So kwi 16, 2016 21:51
Moderator

wielokrotnie już to było pisane:
1) Gdyby PAD przyjął ślubowanie, a potem Sejm stwierdził nieważność ich wyboru byłoby większe zamieszanie
2)
a) Sejm nikogo nie odwoływał
b) Sejm nie wydawał wyroków, tylko stwierdził wadliwość uchwały o wyborze. Nie trzeba do tego być organem sądowniczym.

Ja też wiem, @Kozioł, że kłamstwa podawane wielokrotnie nabierają "mocy". To działa na wielu. Na tym forum nikogo, ani Ty, ani @mikkel, chyba do nich nie przekonasz.

So kwi 16, 2016 23:09
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
1) Gdyby PAD przyjął ślubowanie, a potem Sejm stwierdził nieważność ich wyboru byłoby większe zamieszanie
Jasnowidz? :twisted:
Jego psim obowiązkiem było i nadal jest zaprzysiężenie wybranych sędziów.
Nie byłoby zadnego bałaganu. TK uznałby dwóch sędziów za wadliwie wybranych i zaprzysięzenie tych dwóch nie miałoby żadnych skutków.
medieval_man napisał(a):
2)
a) Sejm nikogo nie odwoływał
Przez zanegowanie wyboru odwołał wybranych sędziów. Sędziów sejm już wybral. wycofać wyboru nie można.[/quote]
medieval_man napisał(a):
b) Sejm nie wydawał wyroków, tylko stwierdził wadliwość uchwały o wyborze. Nie trzeba do tego być organem sądowniczym.
Wadliwość uchwały mógł stwierdzić TK, a nie sejm. Sejm nie ma do tego kompetencji, a sama uchwała o wadliwości uchwały nie ma żadnego skutku prawnego.
Ani komisja wenecka, ani nasze uczelnie, ani sędziowie nie mają co do tego wątpliwości.
Tylko PiS twierdzi inaczej i moze jeszcze kilka podejrzanych prawników (ich grono jest tak małe, że ostatnio na sędziego TK powołano ... karnistę).

So kwi 16, 2016 23:38

To prawda.
Sejm nie może tak po prostu - bez żadnej podstawy prawnej lub na podstawie prawnej niższego rzędu (np. swojego Regulaminu) - podjąć uchwały o stwierdzeniu nieważności uchwały Sejmu którejś z poprzednich kadencji.
Na tej zasadzie można by przecież uznać za nieważną uchwałę o wyborze prof. Rzeplińskiego i wszystkich innych obecnych sędziów TK. Albo nawet uchwałę o przyjęciu Konstytucji 3 Maja.
Choćby tamte uchwały były wadliwe. Przegłosować nieważność i już.
Czy jeżeli jutro Sejm przegłosuje, że uchwała o wyborze na sędziego TK prof. Rzeplińskiego była "wadliwa" to prof. Rzepliński przestanie być sędzią TK? Może dla medievalmana i PiSu przestanie. Ale nijak będzie się to miało to faktycznego stanu prawnego.
Ciekawe, że w zasadzie nie ma co do tego akurat punktu żadnego sporu prawnego.
I w zasadzie nikt - ani Sąd Najwyższy ani Prokurator Generalny ani Krajowa Rada Sądowniczna ani RPO żadne z uniwersyteckich gremiów prawniczych czy stowarzyszeń prawników tej konkretnie wątpliwości nie podnosi i w żaden sposób nie kwestionuje legalności wyboru 3 sędziów. Tego, że są oni sędziami, a jedynie wskutek niezłożenia ślubowania nie mogą podjąć wykonywania obowiązków.
Nie jest mi - ani chyba nikomu - znana jakakolwiek kontropinia prawna, mówiąca, że ci sędziowie przestali być sędziami TK wskutek decyzji Sejmu.
Co prawda PiS i pan prezydent coś o takiej opinii przebąkiwali, ale jej do tej pory na oczy nikomu nie pokazali.
Dlaczego? Czyżby się wstydzili? Czy może dlatego, że takiej opinii po prostu w ogóle nie ma?
Słyszymy tylko bełkot pisowskich mediów i polityków. Ale opinii prawnej, i to jakiejkolwiek, choćby skompromitowanego prof. Banaszaka, jak nie było, tak nie ma.

N kwi 17, 2016 6:52
Nie zrobiłby tego prezydent Kwaśniewski, prawdopodobnie nie zrobiłby prezydent Komorowski, a zrobił to Prezydenta Andrzej Duda: objął honorowym patronatem obchody 1050 Rocznicy Chrztu Polski:

http://chrzest966.pl/

N kwi 17, 2016 11:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3668 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 ... 245  Następna strona