Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 20:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 103  Następna strona
 Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę? 
Autor Wiadomość
Post Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
@czytelnikBiblii
Poprosiłeś o przykład atawizmu, bo uważasz, że człowiek został stworzony w całości tak jak jest jako stworzenie końcowe i doskonałe. Podałem ci przykład. Nie potrafisz go obalić.
I nadal nie odniosłeś się do szczątkowego owłosienia człowieka.

Nie oglądam filmów. Szkoda mi czasu.
Przytocz argumenty.

Pn kwi 18, 2016 11:35
czytelnikBiblii napisał(a):
Kozioł, chcesz tu mi odpowiedzieć na moje "ubolewanie" w związku z treścią naszej rozmowy na PW.
Ok.
Napisałem tak: Bieeeedniiii: Jezus, Paweł, Piotr, Wesley + inni, którzy traktowali zapis Księgi Rodzaju dosłownie...

No to co pisał Jezus o kosmologii. Przypomnisz.

Pn kwi 18, 2016 11:36
@JedenPost - ale to jest trudny przeskok dla zapiekłego kreacjonisty, zrozumienie, że ewolucja działa cały czas, że nie ma na świecie czegoś takiego, jak projekt skończony i gotowy do (u)życia, że rzeczy takie jak rekiny czy krokodyle należą do rzadkości, bo wpasowały się w taką niszę, która istnieje niezmienna od setki milionów lat. Przy czym, lemat: nisza to nie tylko element środowiska nieożywionego, nisze tworzą również organizmy żywe dla innych organizmów żywych (drzewa chociażby).

Obserwowanie ewolucji to coś takiego, jak obserwowanie smoły czy lodowca: owszem, płynie, tylko że bardzo powoli.

Pn kwi 18, 2016 11:44

Koźle, Ty się dobrze zastanów: po czyjej stronie stoisz - Bożej z Jego Słowem, czy ludzkiej z jej teoriami?!
Słabo mi się robi, gdy widzę, jak protestant lekceważąco traktuje Pismo Święte!
Żegnam Cię i tę całą dyskusję - z siewcami niewiary zadawać się nie mam zamiaru!
Kiedyś wszystko się okaże - kto lepiej zainwestował i w co: w ewolucję, czy kreację...

CHOMIK - jego zapasy
A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?

Pn kwi 18, 2016 11:46
Zobacz profil WWW
Moderator

spin napisał(a):
Moja rozumieć zasady Soul33.
Jak moja być nazywana troll, to dobra uczynek
Jak moja w odpowiedzi nazwać troll, to zła uczynek. :brawo: :lol:

Nie tylko Twoje posty zostały usunięte. Post Ergo też, więc ta Twoja wypowiedź jest bezpodstawna.
BTW, teraz też kilka Twoich postów zniknęło. Aktualnie to Ty na forum chyba najczęściej wdajesz się w przepychanki bez wartości merytorycznej.

spin napisał(a):
Widzę, że znikają moje wpisy. Najpierw fragmenty, teraz całe. Ktoś uznał je za niebezpieczne dla darwinizmu :?:

W usuniętych postach nie było argumentów, więc nie mogły być "niebezpieczne dla darwinizmu".
Od decyzji moderatora można się odwołać do admina (Asienkka). Usunięte posty są przenoszone do archiwum, więc inni moderatorzy i admini mogą je przejrzeć.

spin napisał(a):
Argumenty kreacjonistów można znaleźć w książkach, publikacjach, w necie.

W ciągu ostatnich paru lat w sumie było wiele setek stron dyskusji o kreacjonizmie na trzech forach (wiara, katolik, ateista), w których kilku użytkowników dyskutowało na co najmniej dwóch. Przytaczano tam bardzo wiele argumentów. Główny problem polega na tym, że głównie (nie zawsze) są to argumenty oparte na niezrozumieniu TE lub metodologii naukowej.

spin napisał(a):
Tylko, że materialiści ich nie znają i nie chcą znać, bo mają swoją ewolucjonistyczną religie, święte księgi, proroków i wyznawców.Religię kłamliwą, szkodliwą, złą, prowadzącą do rasizmów, komunizmów i innych izmów.

W rozmowach wyszło, że przywódcy reżimów totalitarnych albo nie rozumieli darwinizmu (Hitler), albo go nawet zakazywali (ZSRR). Pozostał tylko jakiś cytat Mao, ale nie wiadomo ile on z tego rozumiał.

Poza tym totalitaryzmy powstają bez względu na ideologię. Ta jest dopasowywana do bieżących potrzeb, a nie na odwrót.

spin napisał(a):
Argumenty kreacjonistów można znaleźć w książkach, publikacjach, w necie.

W ostatnich dniach rozmówcy odnieśli się chyba do wszystkich argumentów, które przedstawiłeś. Jeśli coś zostało pominięte, przypomnij. Albo w ogóle podaj jakikolwiek argument na rzecz kreacjonizmu lub przeciw TE, który nie został obalony.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn kwi 18, 2016 11:46

Soul33 napisał(a):
W rozmowach wyszło, że przywódcy reżimów totalitarnych albo nie rozumieli darwinizmu (Hitler), albo go nawet zakazywali (ZSRR).

W nazistowskich Niemczech też zakazano nauczania prymitywnego darwinizmu i nakazano usunięcie dotyczących go publikacji z bibliotek, potępiając go w jednym zdaniu z monizmem jako fałszywe naukowe oświecenie - a więc językiem niedalekim od tego z wywodów spina.

Żeby było zabawniej (a raczej bardziej ponuro) wiele wskazuje na to, że Hitler, odrzucajac dziedziczność wg reguł TE, najwyraźniej kierował się koncepcją linii krwi zakorzenioną w... Biblii.

Jeszcze zabawniejsze - że nakazano również usunąć

Cytuj:
Wszystkie pisma, które wyśmiewają , umniejszają lub oczerniają religię chrześcijańskią i jej instytucje, wiarę w Boga i inne sprawy, które są święte dla Narodu.

(Alle Schriften, welche die christliche Religion und ihre Einrichtungen, den Gottesglauben und andere einem gesunden Volksempfinden heiligen Dinge verh�hnen, verumglimpfen oder ver�chtlich machen.)

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn kwi 18, 2016 12:01
Koźle, Ty się dobrze zastanów: po czyjej stronie stoisz - Bożej z Jego Słowem, czy ludzkiej z jej teoriami?!
Słabo mi się robi, gdy widzę, jak protestant lekceważąco traktuje Pismo Święte!
Żegnam Cię i tę całą dyskusję - z siewcami niewiary zadawać się nie mam zamiaru!
Kiedyś wszystko się okaże - kto lepiej zainwestował i w co: w ewolucję, czy kreację...

Powołałeś się na autorytet Jezusa. Proszę więc o cytat ze stosownej wypowiedzi. To świadczy o tym, ze nie szanuję Biblii? Nie rozumiem twojej złości i ataku na mnie.
Proponuję taktykę szachową: usiądź na rękach i pisz gdy to przemyślisz, bo na razie więcej piszesz o mnie niż w temacie.

Pn kwi 18, 2016 12:26

Tak, Koźle jestem na Ciebie zdenerwowany bo zamiast ludziom na forum o nazwie "wiara", pomagać wierzyć w Boga-Stwórcę, to Ty robisz bardzo wiele, aby negować zapis biblijny, a w jego miejsce wstawiać ewolucję!

Czy w wypowiedziach Pana Jezusa widzisz coś o ewolucji?!:
Mt 19:4 bw "A On, odpowiadając, rzekł: Czyż nie czytaliście, że Stwórca od początku stworzył mężczyznę i kobietę?"
Mk 10:6 bw "Ale od początku stworzenia uczynił ich Bóg mężczyzną i kobietą."
Mk 13:19 bw "Albowiem dni owe będą taką udręką, jakiej nie było aż dotąd od początku stworzenia, którego dokonał Bóg, i jakiej już nie będzie."

A może apostołowie mieli inną koncepcję niż istnienie Stwórcy?:
Dz 4:24 bw "Ci zaś, gdy to usłyszeli, podnieśli jednomyślnie głos do Boga i rzekli: Panie, Ty, któryś stworzył niebo i ziemię, i morze, i wszystko, co w nich jest,"

A może u Pawła idea ewolucji jest?:
Dz 14:15 bw "i wołając: Ludzie, co robicie? I my jesteśmy tylko ludźmi, takimi jak i wy, zwiastujemy wam dobrą nowinę, abyście się odwrócili od tych marnych rzeczy do Boga żywego, który stworzył niebo i ziemię, i morze, i wszystko, co w nich jest."

Dz 17:24 bw "Bóg, który stworzył świat i wszystko, co na nim, Ten, będąc Panem nieba i ziemi, nie mieszka w świątyniach ręką zbudowanych"

1Kor 11:9 bw "Albowiem mężczyzna nie jest stworzony ze względu na kobietę, ale kobieta ze względu na mężczyznę."

Ef 3:9 bw "i abym na światło wywiódł tajemny plan, ukryty od wieków w Bogu, który wszystko stworzył,"

Kol 1:16 bw "ponieważ w nim zostało stworzone wszystko, co jest na niebie i na ziemi, rzeczy widzialne i niewidzialne, czy to trony, czy panowania, czy nadziemskie władze, czy zwierzchności; wszystko przez niego i dla niego zostało stworzone."

1Tm 2:13 bw "Bo najpierw został stworzony Adam, potem Ewa."

Hbr 1:2 bw "ostatnio, u kresu tych dni, przemówił do nas przez Syna, którego ustanowił dziedzicem wszechrzeczy, przez którego także wszechświat stworzył."

A może Jakub, Piotr i Jan myśleli, jak ewolucjoniści?:
Jk 3:9 bw "Nim wysławiamy Pana i Ojca i nim przeklinamy ludzi, stworzonych na podobieństwo Boże;"

2P 3:4 bw "i mówić: Gdzież jest przyobiecane przyjście jego? Odkąd bowiem zasnęli ojcowie, wszystko tak trwa, jak było od początku stworzenia."

Ap 4:11 bw "Godzien jesteś, Panie i Boże nasz, przyjąć chwałę i cześć, i moc, ponieważ Ty stworzyłeś wszystko, i z woli twojej zostało stworzone, i zaistniało."

Ap 10:6 bw "i poprzysiągł na tego, który żyje na wieki wieków, który stworzył niebo i to, co w nim, i ziemię, i to, co na niej, i morze, i to, co w nim, że to już długo nie potrwa,"

Ap 14:7 bw "Bójcie się Boga i oddajcie mu chwałę, gdyż nadeszła godzina sądu jego, i oddajcie pokłon temu, który stworzył niebo i ziemię, i morze, i źródła wód."

CHOMIK - jego zapasy

Pn kwi 18, 2016 12:49
Zobacz profil WWW
Tak, Koźle jestem na Ciebie zdenerwowany bo zamiast ludziom na forum o nazwie "wiara", pomagać wierzyć w Boga-Stwórcę, to Ty robisz bardzo wiele, aby negować zapis biblijny, a w jego miejsce wstawiać ewolucję!

Tak, te fragmenty mówią o tym, ze Bóg jest stwórcą świata i życia.
Takze wierzę, że Bóg stworzył cały świat.
Teistyczny ewolucjonizm, czy inteligentny projekt zakładają dokładnie to samo i w żaden sposob nie sa sprzeczne z założeniami Darwina.

Niektóre fragmenty mówią o relacjach pomiędzy kobietą i mężczyzną.

Metoda zasypywania cytatami z wyszukiwarki nie jest skuteczna. Tym bardziej, ze prosilem tylko o slowa Jezusa.

Bardzo chętnie pochylę się z toba nad każdym z tych fragmentów. Czy zechcesz?

Pn kwi 18, 2016 13:06

Kozioł napisał(a):
Tak, te fragmenty mówią o tym, ze Bóg jest stwórcą świata i życia.
Takze wierzę, że Bóg stworzył cały świat.

No toś mnie nieco uspokoił...
ale pisząc:
>>Teistyczny ewolucjonizm, czy inteligentny projekt zakładają dokładnie to samo i w żaden sposob nie sa sprzeczne z założeniami Darwina.<<
nadal mi się nie podoba, co robisz!
Jak możesz zrównywać zacytowane wersety z Biblii z założeniami Darwina?!? :o
Czy z zacytowanych wersetów wynika ewolucjonizm teistyczny? Wskaż mi to!

CHOMIK - jego zapasy

Pn kwi 18, 2016 13:10
Zobacz profil WWW

Kozioł napisał(a):
Metoda zasypywania cytatami z wyszukiwarki nie jest skuteczna. Tym bardziej, ze prosilem tylko o slowa Jezusa.

A ja uważam, że szersze spojrzenie jest lepsze...
Kozioł napisał(a):
Bardzo chętnie pochylę się z toba nad każdym z tych fragmentów. Czy zechcesz?

OK. Zacznij.

CHOMIK - jego zapasy

Pn kwi 18, 2016 13:13
Zobacz profil WWW
Jak możesz zrównywać zacytowane wersety z Biblii z założeniami Darwina?!? :o
Czy z zacytowanych wersetów wynika ewolucjonizm teistyczny? Wskaż mi to!
Nie porównuję. Uważam, ze Biblia nie jest sprzeczna z naszym poznaniem świata. Dlaczego więc mam to poznanie odrzucać?
A jest gdzieś w Biblii o ziemniakach, czy pomarańczach, a może o ... komputerze?

Pn kwi 18, 2016 13:20
OK. Zacznij.
Dzięki, trochę nam zejdzie, więc pozwolisz, że zajmę się tym po powrocie, wieczorem.

Pn kwi 18, 2016 13:20
W sumie nie moja gra, ale:
Jak możesz zrównywać zacytowane wersety z Biblii z założeniami Darwina?!?

Kto jest dla Ciebie większym szatanem: Szatan czy Darwin? Innymi słowy, w co tak naprawdę wierzysz: w Boga czy w kreację?

Pytanie pomocnicze: czy jeśliby wyszło, że kreatorem jest Szatan, upadłbyś przed nim na twarz (ponieważ byłby Twoim stwórcą), czy dalej szukał zbawienia (w tej sytuacji dosłownie wybawienia od złego)?

Pn kwi 18, 2016 13:27

Kolego ErgoProxy wierzę w Boga, który jest Stwórcą! Tobie też by się to przydało, bo inaczej pożyjesz te statystyczne 70 lat i koniec na tym!
Tego chcesz?!

======
To forum jest chyba nieczułe na potrzeby bliźnich! Założyłem temat informujący o możliwości pomagania [siepomaga.pl https://www.siepomaga.pl/c ] - i został właśnie usunięty!
Życzę osobie, która to zrobiła, aby ta osoba, ani jej rodzina nigdy nie potrzebowała pomocy, której udzielenia zabrania innym.
Wstyd!

CHOMIK - jego zapasy

Pn kwi 18, 2016 13:36
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 103  Następna strona