Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 22:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 103  Następna strona
 Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
Kozioł napisał(a):
@czytelnikBiblii
Jak widzisz Biblia nie jest także dziełem matematycznym.
A wracając do dosłowności, to ... skąd się wzięła żona Kaina ? I kto urodził Syna Setowi?

http://www.gotquestions.org/Polski/Zona-Kaina.html

CHOMIK - jego zapasy
A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?

Wt kwi 19, 2016 17:52
Zobacz profil WWW
Czyli Kain lub Abel ożenił się ze swoja siostrą. Ewa pochodziła od Adama (z żebra), to ...skąd takie zróżnicowanie genowe wśród ludzi. I dlaczego ludzie mają oczy brązowe, ciemnobrązowe, piwne, bursztynowe, zielone, szare, niebieskie, fioletowe i czerwone ?
A to niespodzianka :D
Jaki link teraz zapodasz?

Wt kwi 19, 2016 18:41
Ciekawostka dotycząca kazirodztwa, które (jak twierdzi @czytający...) było normą wśród potomków Adama i Ewy. Dla kobiet najbardziej odrażający jest zapach potu spokrewnionych mężczyzn. Zapach niektórych obcych, niespokrewnionych może być nawet przyjemny i pociągający. Ciekawy mechanizm :)

Wt kwi 19, 2016 18:52
Nie rozumiem gdzie leży problem w pojmowaniu tego zaganienia w taki oto sposób - Bóg dał człowiekowi zdolność odkrywania, intelekt, rozum, i teraz mówi - odkrywaj to co stworzyłem, odkrywaj mój zamysł stwórczy. Istnieją pewne rzeczy i Czytelniku, trzeba to wziąć pod uwagę. W Bibli masz napisane że Bóg tworzy człowieka z prochu ziemi a tymczasem jesteśmy stardust - jesteśmy gwiezdnym pyłem, czy wiesz o tym? Jesteśmy stworzeni z materii gwiazd, z materii kosmosu /wszechświata.

Czy to nie jest piękne? A materia tworzy tylko 4% całego wszechświata podczas kiedy nie wiemy dokładnie czym jest to co składa się na całą resztę.

Bóg tworzy wszechświat czy też wszechświaty, a może nawet wielowymiarowe wszechświaty w niesamowitym akcie stwórczym. Wielki Wybuch jako zainicjowany przez Boga. Wszechświat który na początku jest minimalną cząsteczką a potem staje się czymś co przerasta naszą zdolność pojmowania. Tylko Bóg - Absolut może stworzyć coś takiego.

W/g opisu biblijnego Adam szuka towarzysza wśród świata zwierząt, ale nie mógł tam znaleźć takiego stworzenia które mogłoby mu dorównać i stać się partnerem dla niego. Człowiek tworzy coraz bardziej zaawansowane maszyny i ma tą ciekawość świata, chce poznawać akt stwórczy i nawet w tym celu został wybudowany LHC. W poszukiwaniu boskiej cząsteczki która zainicjowala powstanie materii, powstanie wszystkiego co znamy.

Nauka powterdza akt stwórczy i nie ma w tym sprzeczności. Możesz zagłębić się w fizykę kwantową, mechanikę kwantową, kosmologię fraktalną, to są niesamowite sprawy które wręcz potwierdzają istnienie Absolutu - Boga.

Wybacz, ale pisałem już w poprzednim poście, nie należy raczej brać tak dosłownie opisu podanego przez osobę/osoby żyjące kilka tysięcy lat temu, bo dla nas współczesnych ludzi to ma już inne brzmienie. Tam jest zawarta ta prawda dla wierzącego - akt stwórczy dokonany przez Boga, ale ówczesna wiedza ludzi nie była na takim poziomie jak teraz, aby to przedstawić w inny sposób. I tak jak mówi Proxy, Jezus nie przyszedł wykładać fizyki kwantowej bo nawet nikt nie byłby w stanie go zrozumieć w tym temacie.

Wt kwi 19, 2016 18:56

Koźle, a jak założyciel Kościoła Metodystycznego (do którego należysz!) - Jan Wesley - odpowiedział by na pytanie o żonę Kaina??

CHOMIK - jego zapasy

Wt kwi 19, 2016 20:25
Zobacz profil WWW

czytelnikBiblii napisał(a):
No to drugie pytanie.
Czy Pan Bóg będzie miał komuś za złe, że dosłownie rozumiał opis stworzenia - co miało miejsce do połowy 19 wieku?
Czy zgani mnie za to, że nie poddaję się naukowemu trendowi obecnemu od czasów Darwina, w kwestii istnienia życia?
Jak to widzicie, szanowni ewolucjoniści?...

Tym ludziom którzy żyli w 19 wieku, nie będzie miał za złe.
Natomiast do ciebie może mieć o to pretensje, bo to jest kwestia nieużywania swojego rozumu.
Jak tu kiedyś zacząłem gadać o tej opierzonej zębatej jaszczurce, to już ci sie odechciało o tym gadać, myśleć, w ogóle nic.

Wt kwi 19, 2016 20:54

equuleuss napisał(a):
nie należy raczej brać tak dosłownie opisu podanego przez osobę/osoby żyjące kilka tysięcy lat temu, bo dla nas współczesnych ludzi to ma już inne brzmienie.

Ale to nie jest zwykła ksiażka lecz dzieło natchnione, przez co rozumie sie ze pisane z jakims udziałem Boga. Nie bardzo widzę sensownosc przekazywania przez Boga nieprawdziwych wiadomosci.
Cytuj:
Tam jest zawarta ta prawda dla wierzącego - akt stwórczy dokonany przez Boga, ale ówczesna wiedza ludzi nie była na takim poziomie jak teraz, aby to przedstawić w inny sposób.
E,tam: nie była. Jakaż jest trudnosc w napisaniu na przykłąd ze gwiazdy to inne słońca, księżyc to mała planetka swiecaca swiatłem odbitym, ze Ziemia jest tyko jedną z wielu planet. Oczywiscie mozna to ciagnac dalej i stworzyc cały podręcznik astronomii zrozumiały dla ówczesnego człowieka. Tamci ludzie też mieli wiedzę, nie byli nieukami, tylko zę ta ich wiedza byłą błedna. Byli zdolni do rozumowania, ale nie mieli prawdziwych danych.

ErgoProxy napisał(a):
Zasada wszelako jest prosta: wektor pola elektrycznego, o ile zmienny, generuje wektor pola magnetycznego, również zmienny. Wektor magnetyczny, ponieważ zmienny, generuje wektor elektryczny. Że to nie gaśnie i nie eksploduje, ale drga sobie w pełnej synchronizacji, pokazał rachunkiem Maxwell.
Wektor, jak sam opisałeś, jest pojeciem matematycznym. Jeśli mówimy np. "wektor pola elektrycznego", to nie znaczy ze wiemy co sie dzieje fizycznie. Nie drga wektor, bo nie jest materialny. Musimy jakoś opisać to co stwierdzamy doswiadczalnie, ale niestety jeszcze nie wiemy co to jest. Stosujemy do opisu aparat matematyczny, ale nie znamy natury fizycznej zjawisk.

Robek napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
A tego bym nie był pewien. Wiem oczywiscie ze brzmi to jak herezja, ale jednak dowody na rozszerzanie są mizerne. No i co z II prawem Newtona? Gdzie ta stała siła?

Zaobserwowano że galaktyki oddalają sie od siebie, i to w coraz większym tempie, co oznacza że kiedyś musiały być bardzo blisko siebie, i to sugeruje że ten wielki wybuch kiedyś tam nastąpił, to według ciebie to są złe obserwacje? to te galaktyki sie nie oddalają?
Nie, zaobserwowano poczerwienienie swiatła odległych galaktyk, co zinterpretowano jako zmiane częstotliwosci w wyniku efektu Dopplera. Inaczej mówiac,źrodła się oddalają i dlatego częstotliwosc sie zmienia. Taka interpretacja nasuwała sie jako pierwsza. nie jest jednak jedyną mozliwą.
Biblia jest żywym Słowem Bożym, nadanym nam przez Stwórcę wszechświata, i jest to Boży opis tego jak stworzył wszechświat. Opis ten nie jest spójny z teorią ewolucji, nawet z „teistycznym” rozumowaniem ewolucji.
Ewolucja to sprawa dośc skomplikowana, ale sa sprawy prostsze. Na przykład wiek Ziemi. Nawet nie jest istotne czy datowanie jest bardzo czy mało precyzyjne. Rozziew miedzy wiekiem Ziemi wynikającym z badań a wynikającym z Biblii jest oszałamiający. Zanim jeszcze opracowano nowowczesne, oparte na promienieotwórczosci metody datowania, geolodzy zauważyli na podstawie ilosci warstw w przekrojach ziemi (np. w wyrobiskach), ze wiek ten musi sie liczyć przynajmniej w milionach lat.
Obstając przy wieku wg Biblii, popada sie w namacalną , nie teoretyczna, sprzecznosć z rzeczywistoscią.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Wt kwi 19, 2016 20:56
Koźle, a jak założyciel Kościoła Metodystycznego (do którego należysz!) - Jan Wesley - odpowiedział by na pytanie o żonę Kaina??

Wesley był otwartym i wykształconym człowiekiem. Gdyby dysponował dzisiejsza wiedzą na temat dziedziczenia cech na poziomie podstawówki, to na pewno by się nad tym zadumał.

A do jakich ty doszedłeś wniosków o kazirodztwie i kolorach oczu? Zamykasz oczy na prawdę?

Wt kwi 19, 2016 21:38
Askadtowiesz napisał(a):
Wektor, jak sam opisałeś, jest pojeciem matematycznym. Jeśli mówimy np. "wektor pola elektrycznego", to nie znaczy ze wiemy co sie dzieje fizycznie. Nie drga wektor, bo nie jest materialny. Musimy jakoś opisać to co stwierdzamy doswiadczalnie, ale niestety jeszcze nie wiemy co to jest. Stosujemy do opisu aparat matematyczny, ale nie znamy natury fizycznej zjawisk.

Jesli mówię, że w przewodzie płyną mi cztery ampery, to też nie mam na myśli, że tam się znajduje abstrakcyjne pojęcie, jakim jest liczba mianowana, albo, o zgrozo, kawałki mózgu jakiegoś matematyka (neuronalne korelaty pojęcia). Bierzesz dosłownie pewien skrót myślowy. Bierzesz też z chmur założenie, że wszystko co istnieje musi być materialne.

Wt kwi 19, 2016 21:51
Cytuj:
Ale to nie jest zwykła ksiażka lecz dzieło natchnione, przez co rozumie sie ze pisane z jakims udziałem Boga. Nie bardzo widzę sensownosc przekazywania przez Boga nieprawdziwych wiadomosci.

Ale Biblia nie jest pojmowana w taki sposób jak Koran gdzie muzułmanie wierzą i uznają że Koran to księga napisana ręką Boga i dlatego nie można poddawać pod dowolną krytykę tej treści.

Biblia pojmowana jest jako dzieło natchnione, czyli pisane pod pewnym natchnieniem, ale nadal pisane przez człowieka. Szczególnie jest to widoczne w Genesis. Poza tym, zazwyczaj jest tak że Bóg dostosowuje swoje słowa do zdolności pojmowania. Pewne określenia byłby mocno rewolucyjne i niezrozumiałe dla ludzi ówczesnej epoki.

Cytuj:
E,tam: nie była. Jakaż jest trudnosc w napisaniu na przykłąd ze gwiazdy to inne słońca, księżyc to mała planetka swiecaca swiatłem odbitym, ze Ziemia jest tyko jedną z wielu planet. Oczywiscie mozna to ciagnac dalej i stworzyc cały podręcznik astronomii zrozumiały dla ówczesnego człowieka. Tamci ludzie też mieli wiedzę, nie byli nieukami, tylko zę ta ich wiedza byłą błedna. Byli zdolni do rozumowania, ale nie mieli prawdziwych danych.

Ale ludzie żyjący kilka tysięcy lat temu raczej nie mieli pojęcia że slońce jest gwiazdą i te miliardy gwiazd na niebie to też inne słońca. Takiej wiedzy to na pewno nie mieli w tym czasie. Potrafili powiedzieć że to jest gwiazda, mieli tego świadomość nazywając te punkty na niebie gwiazdami, ale czym jest gwiazda w swojej istocie to skąd mogliby wiedzieć o tym? Przecież slońce dla nich to było po prostu słońce a nie gwiazda.

A skąd mieliby pojęcie że Ziemia to jedna z wielu planet? Planety wyglądają na niebie jak gwiazdy, tylko nie migotają tak intensywnie, skąd oni byliby w stanie odróżnić planetę od gwiazdy na niebie nie mając teleskopów?

Wt kwi 19, 2016 23:04

Ponieważ stale jestem zachęcany do dyskusji, to mam do wszystkich (zwłaszcza chrześcijan) takie pytanie:
Czy prawdziwe jest to zdanie? [wyróżnienia moje]:
Heb 11:3 bw "Przez wiarę poznajemy, że światy zostały ukształtowane słowem Boga, tak iż to, co widzialne, nie powstało ze świata zjawisk."

Proszę, pomówmy o tym nieco... Czy w/w zdanie jest:
1. prawdziwe
2. fałszywe
3. trochę prawdziwe, a trochę fałszywe.

Czy zastało to zdanie napisane, aby:
1. przekazać prawdę
2. wprowadzić w błąd
3. zamydlić oczy, aby nie było wiadomo jak naprawdę jest.

Czy autor wiadomego zdania:
1. pisał od siebie (na miarę swojej tylko wiedzy i wiary)
2. pisał z Bożego natchnienia (przekraczającego ludzkie poznanie).

Ponieważ są osoby mające swoje ulubione przekłady Pisma św., więc podaję zacytowane zdanie w innych przekładach, aby była możliwość porównania:

Biblia Brzeska (1563)
Heb 11:3 bb
(3) Wiarą rozumiemy, iż świat sprawion jest słowem Bożym, tak iż rzeczy, które widzimy stały się z rzeczy niewidomych.

Biblia Jakuba Wujka (1599)
Heb 11:3 wuj
(3) Wiarą dochodzimy iż są sprawione wieki słowem Bożem: aby z niewidzialnych stały się widzialne.

Biblia Gdańska (1632)
Heb 11:3 bg
(3) Wiarą rozumiemy, iż świat jest sprawiony słowem Bożem, tak iż rzeczy, które widzimy, nie stały się z rzeczy widzialnych, ale z niczego.

Nowa Biblia Gdańska (2011)
Heb 11:3 nbg-pl
(3) Wiarą poznajemy, że za sprawą Boga uporządkowana jest doczesność, a to, co jest widzialne, stało się z niewyjawionych.

Uwspółcześniona Biblia Gdańska
Heb 11:3 bug
(3) Przez wiarę rozumiemy, że światy zostały ukształtowane słowem Boga, tak że to, co widzimy, nie powstało z tego, co widzialne.

Biblia Warszawska (1975)
Heb 11:3 bw
(3) Przez wiarę poznajemy, że światy zostały ukształtowane słowem Boga, tak iż to, co widzialne, nie powstało ze świata zjawisk.

Biblia Paulistów (2008)
Heb 11:3 pau
(3) Przez wiarę poznajemy, że światy zostały stworzone słowem Bożym, czyli to, co widzimy, nie powstało z rzeczy widzialnych.

Biblia Poznańska (1974/75)
Heb 11:3 bp
(3) Przez wiarę poznajemy, że światy zostały stworzone słowem Boga, że to, co jest dostrzegalne, powstało z niewidzialnego.

Biblia Tysiąclecia, wyd. V (1999)
Heb 11:3 bt5
(3) Przez wiarę poznajemy, że słowem Boga wszechświat został tak stworzony, iż to, co widzimy, powstało nie z rzeczy widzialnych.

Biblia Warszawsko-Praska (1997)
Heb 11:3 br
(3) To właśnie na drodze wiary możemy stwierdzić, iż wszechrzeczy stworzone słowem Bożym, to wszystko, co oczyma widzimy, powstało kiedyś nie z rzeczy widzialnych.

NT w przekł. Kowalskiego (1956)
Heb 11:3 kow
(3) Wiara daje nam zrozumienie, że światy przez słowo Boże zostały stworzone, że to, co widzialne, nie powstało z tego, co pod zmysły podpada.

Przekład Dosłowny (2002)
Heb 11:3 bpd
(3) Dzięki wierze pojmujemy, że wszystko, co istnieje w czasie i przestrzeni, zostało ukształtowane słowem Boga, tak że to, co widzimy, nie powstało z rzeczy widzialnych.

Przekład Nowego Świata (1997)
Heb 11:3 nwt-pl
(3) Dzięki wierze uświadamiamy sobie, że systemy rzeczy zostały uporządkowane słowem Boga, tak iż to, co widać, powstało z tego, co się nie ukazuje.

CHOMIK - jego zapasy

Śr kwi 20, 2016 4:03
Zobacz profil WWW

Kozioł napisał(a):
@czytelnikBiblii
Jak widzisz Biblia nie jest także dziełem matematycznym.
A wracając do dosłowności, to ... skąd się wzięła żona Kaina ? I kto urodził Syna Setowi?

http://www.gotquestions.org/Polski/Zona-Kaina.html

Nawiażując do poruszanej tam marginalnie kwestii rolnictwa: rozumiem, że archeologicznym dowodom na to, że zaszła rewolucja neolityczna, tj. że ludzie niegdyś nie umieli uprawiać ziemi i musieli się tego dopiero nauczyć (prowadząc uprzednio zbieracko-łowiecki tryb życia) też nie wierzysz?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr kwi 20, 2016 6:11
Cytuj:
"Przez wiarę poznajemy, że światy zostały ukształtowane słowem Boga, tak iż to, co widzialne, nie powstało ze świata zjawisk."

Nie powstało ze świata zjawisk samoczynnie, to znaczy że Bóg poprzez swoje słowo - chcę aby tak się stało - zainicjował Wielki Wybuch i stworzenie Wszechświata i całej materii. Jak więc wytłumaczysz ten fakt że jesteśmy stworzeni z materii gwiazd, jesteśmy gwiezdnym pyłem, rzuconym na tą planetę. Czy wiesz czym jesteś w istocie? Zbiorem wirujących atomów, jeśli by rozrzedzić te atomy twojego ciała to staniesz się niewidzialny.

Czy nie lepiej jest aby zagłębić się także w naukę i poprzez te wszystkie rzeczy ujrzeć w tym Absolut Boga?

Śr kwi 20, 2016 6:29
@czytelnikBiblii
Pisałem już ci coś o cięciu Biblii nożyczkami: to nie koran, nie ma wersów.
Przeczytaj w całości rozdział 11 i 12, a najlepiej cały list.

A co do tego fragmentu: tak, ja też wierzę, że świat powstał z woli Boga.

Śr kwi 20, 2016 7:31
equuleuss napisał(a):
Cytuj:
"Przez wiarę poznajemy, że światy zostały ukształtowane słowem Boga, tak iż to, co widzialne, nie powstało ze świata zjawisk."

Nie powstało ze świata zjawisk samoczynnie, to znaczy że Bóg poprzez swoje słowo - chcę aby tak się stało - zainicjował Wielki Wybuch i stworzenie Wszechświata i całej materii. Jak więc wytłumaczysz ten fakt że jesteśmy stworzeni z materii gwiazd, jesteśmy gwiezdnym pyłem, rzuconym na tą planetę. Czy wiesz czym jesteś w istocie? Zbiorem wirujących atomów, jeśli by rozrzedzić te atomy twojego ciała to staniesz się niewidzialny.

Czy nie lepiej jest aby zagłębić się także w naukę i poprzez te wszystkie rzeczy ujrzeć w tym Absolut Boga?

"Słowo" Boga można potraktować jako prawa fizyki, informację.
To, że jesteśmy stworzeni z "prochu ziemi" (atomów) wiedział już Mojżesz.
Niestety obecna nauka niewiele tłumaczy a jej hipotezy wciska się ludziom, w tym dzieciom w szkołach jako pewniki.
Jeśli "na początku był wodór", to jak powstały inne "większe" pierwiastki chemiczne?
Powiadają naukowcy, że z syntezy jąder. OK, ale to tylko do poziomu żelaza jet możliwe.
Nikt nie wie, nie widział jak powstają gwiazdy. Błyski na niebie nie są żadnym dowodem, to tylko błyski.
Dlaczego naucza się o WW a nie wspomina o alternatywnych modelach powstanie Universum, jak choćby holograficznej? W tej hipotezie nie jest potrzebny WW. A jest tak samo naukowa.

Śr kwi 20, 2016 10:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 103  Następna strona