Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 4:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 114  Następna strona
 Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czym jest Trójca Święta??? Jak rozumiecie ten dogmat???
Cytuj:
O Ojcu wiemy, że jest Duchem. Na dziś dzień nawet Jezus nie jest widzialny w postaci ludzkiej. Jezus przyszedł na ziemie pokazać nam Ojca, ale nie jak wygląda fizycznie, ale jaki jest, jego charakter.

Ojciec jest Duchem, czyli być może nie ma fizycznej postaci. Ale Bóg dokonał wcielenia i teraz ma fizyczną postać w osobie Jezusa. I to właśnie chcę powiedzieć. Jezus nie przemienił się w jakieś ciało astralne po wstąpieniu do Nieba, ale nadal ma to ciało jakie miał po zmartwychwstaniu. Ciało przemienione ale jednak materialne, ciało którego można było dotknąć. Faustyna widziała Jezusa, czyli jest widzialny dla tych dla których chce być widzialny. Tak samo jak po zmartwychwstaniu mógł pojawiać się i znikać.

Rozumiem że Jezus nie przyszedł pokazać jak wygląda Bóg fizycznie, ale jednak teraz Bóg ma jakiś wygląd i fizyczność ponieważ stał się także Bogiem w postaci ludzkiej. Chrustus to Bóg. W takim razie widząc Boga będziesz widzieć Chrystusa, widząc Chrystusa będziesz widzieć Boga. I myślę że o tym mówi Jezus w tych słowach - patrząc na mnie widzisz Ojca. Jezus rozróźnił te dwie rzeczy - patrząc na mnie widzisz Ojca i słuchając mnie słuchasz głosu Ojca.

Jezus utoższamił się z Bogiem w tych słowach - Ja Jestem. Jezus mówi w tych słowach - Jestem Bogiem. Jestem także Ojcem. Ja Jestem.

Wt kwi 19, 2016 15:33
equuleuss napisał(a):
Jezus utoższamił się z Bogiem w tych słowach - Ja Jestem. Jezus

Utożsamił, bo Jezus był/jest Bogiem. Bogiem jest Ojciec, Bogiem jest Syn i Bogiem jest Duch Święty, ale nie mamy trzech Bogów, a jednego. Bóg to Trójca Święta. Bóg w Trójcy jest największą tajemnica wiary niemożliwą do ogarnięcia ludzkim rozumem tu na ziemi. Dlatego bezpieczniej jest nie zagłębiać się w relacje jakie są w Trójcy Świętej, a po prostu powiedzieć Bogu: wierzę. Gdybyśmy mogli wszystko zrozumieć, nie byłoby już wiary, a wiedza. A co mówimy w Credo? Mówimy "wierzę w Jednego Boga ..., Syna Jego Jedynego, który od Ojca i Ducha pochodzi..., wierzę w Ducha Świętego, Pana i Ożywiciela...".

Wt kwi 19, 2016 17:58
Helenka napisał(a):
Utożsamił, bo Jezus był/jest Bogiem. Bogiem jest Ojciec, Bogiem jest Syn i Bogiem jest Duch Święty, ale nie mamy trzech Bogów, a jednego. Bóg to Trójca Święta. Bóg w Trójcy jest największą tajemnica wiary niemożliwą do ogarnięcia ludzkim rozumem tu na ziemi. Dlatego bezpieczniej jest nie zagłębiać się w relacje jakie są w Trójcy Świętej, a po prostu powiedzieć Bogu: wierzę. Gdybyśmy mogli wszystko zrozumieć, nie byłoby już wiary, a wiedza. A co mówimy w Credo? Mówimy "wierzę w Jednego Boga ..., Syna Jego Jedynego, który od Ojca i Ducha pochodzi..., wierzę w Ducha Świętego, Pana i Ożywiciela...".

I dlatego chcę właśnie to powiedzieć że patrząc na Jezusa widzimy i Ojca i Ducha, i widzimy całego Boga w nim, Trójcę w Nim zawartą. I nie potrzebujemy patrzeć na trzy osoby istniejące osobno, wyodrębnione. Bo one nie są wyodrębnione w taki sposób jak my moglibyśmy to pojmować. I w tym właśnie jest ta wielka tajemnica. Cała Trójca jest przecież w Jezusie. Czyż On nie utożsamił się z Ojcem? Z byciem Bogiem? Czy nie ma w nim Ducha? Jest wszystko. Trzy odrębne osoby które mogą jakby składać się na jedną osobę i istnieć w jednej osobie. Bo jak pytano Jezusa - pokaż nam Ojca? Wtedy Jezus powiedział te słowa że kto patrzy na Niego to widzi Ojca. Jezus nie powiedział - pokażę ci Ojca we właściwym czasie. Ale powiedział jakby - Ojciec jest we mnie a Ja jestem w Nim. I Duch jest obecny także.

Bo przecież my nie czcimy trzech Bogów. Ale jednego Boga który istnieje w trzech osobach - jednego Boga.

Wt kwi 19, 2016 19:13
@equuleuss, myślę, że po powyższym uściślającym wpisie strażnicy wiary już Ci to zaakceptują ;)
Jasne jest teraz, że pisząc "Jezus powiedział - Ja Jestem. Czyli jest także Ojcem." miałeś na myśli jedność w naturze, ale też nie dziw się, bo bez tego postu raczej nie można było tego tak zostawić.

Z Dekretu dla jakobitów, Cantate Domino 1442

"Święty Kościół Rzymski, założony słowem Pana i Zbawcy naszego, mocno wierzy, wyznaje i głosi [wiarę] w jednego, prawdziwego Boga Wszechmogącego, niezmiennego i wiecznego Ojca i Syna, i Ducha Świętego, jednego w istocie, troistego w Osobach. Ojciec jest niezrodzony, Syn zrodzony z Ojca, Duch Święty pochodzi od Ojca i Syna. Ojciec nie jest Synem albo Duchem Świętym, Duch Święty nie jest Ojcem albo Synem. Lecz Ojciec tylko jest Ojcem, Syn tylko jest Synem, Duch Święty tylko jest Duchem Świętym."

... ale już ojcowie z Toledo odnieśli się do jedyności natury w podobny sposób jak Ty:

XI Synod w Toledo

"Ponieważ mówimy, że te trzy osoby są jednym Bogiem, nie będziemy mogli mówić, że Ojciec jest tym samym, co Syn, ani sam Syn nie jest tym samym, co Ojciec, ani sam Duch Święty nie jest ten sam, co albo Ojciec, albo Syn. Sam bowiem Ojciec nie jest tym samym, co Syn, ani sam Syn nie jest tym samym, co Ojciec, ani sam Duch Święty nie jest tym samym, co albo Ojciec, albo Syn.
Ojciec, jednak jest tym samym, czym jest Syn, Syn jest tym samym, czym jest Ojciec, Ojciec i Syn jest tym samym, czym jest Duch Święty: tj. jednym Bogiem z natury.
Kiedy bowiem mówimy, że Ojciec nie jest tym samym, co Syn, to odnosi się to do rozróżnienia osób. Kiedy zaś mówimy, że Ojciec jest tym samym, czym jest Syn, Syn tym samym, czym jest Ojciec, Duch Święty jest tym samym, czym jest Ojciec i Syn, to pokazuje się, że to odnosi się do natury, w której jest Bóg, lub do substancji, ponieważ są oni jedną substancją: rozróżniamy bowiem osoby, nie rozdzielamy Bóstwa".

Nie będziemy mogli mówić, ale jednak kiedy mówimy to... Oo, I’m lovin’ it :-D

Śr kwi 20, 2016 8:08

equuleuss napisał(a):
Chrustus to Bóg. W takim razie widząc Boga będziesz widzieć Chrystusa, widząc Chrystusa będziesz widzieć Boga. I myślę że o tym mówi Jezus w tych słowach - patrząc na mnie widzisz Ojca. Jezus rozróźnił te dwie rzeczy - patrząc na mnie widzisz Ojca i słuchając mnie słuchasz głosu Ojca.

To będąc na krzyżu, Jezus nawoływał sam do siebie?

equuleuss napisał(a):
Ojciec jest Duchem, czyli być może nie ma fizycznej postaci.

No nie wiem czy takim Duchem.

Księga Rodzaju
Gdy zaś mężczyzna i jego żona usłyszeli kroki Pana Boga przechadzającego się po ogrodzie, w porze kiedy był powiew wiatru, skryli się przed Panem Bogiem wśród drzew ogrodu

To musiał być dosyć spory duch, skoro robił aż taki hałas :-D

Śr kwi 20, 2016 13:15

Cześć. Chcę odpowiedzieć na pytanie o Trójcę Świętą. Nie będzie to łatwe, bo tajemnica Trójcy św. jest trudna do zrozumienia. Nie da się jej zbadać naukowo.Trzeba wierzyć w istnienie Trójcy Świętej. Boga można poznać za pomocą rozumu przez świat i przez samego cżłowieka (por. Katechizm Kościoła Katolickiego, nr.31-36-odtąd będę się posługiwał skrótem KKK).Wszelako nasz rozum może napotkać na wiele trudności (np. jakieś wątpliwości w wierze czy też skutki grzechu pierworodnego ograniczające nasz umysł-por. KKK38)Także w naszym życiu jest często tak, że nie jesteśmy w stanie zweryfikować wszystkich dochodzących do nas informacji. Przykłądem jest też sytuacja, gdy np.osoba niewidoma rozmawia ,,w cztery oczy" z osobą widzącą. Zadaje jej różne pytania (np. jak jest ubrana) i wtedy musi uwierzyć swojemu rozmówcy. ,,Wiara rodzi się z tego, co się słyszy, tym zaś, co się słyszy, jest słowo Chrystusa"-pisze św.Paweł (Rz 10, 17). Oczywiście Apostołowie widzieli Pana Jezusa, byli z nim (nawet widzieli Go zmartwychwstałego), ale też słyszeli jego nauczanie; nie od razu poznali też Jego tajemnicę.
Tajemnica Trójcy Świętej jest fundamentem wiary chrześcijańskiej. Św. Cezary z Arles mówi:,, Wiara wszystkich chrześcijan opiera się na Trójcy Świętej" (Kazania, w: Pisma starochrześcijańskich pisarzy, t.52, Warszawa 1989, str.58). Trójca Święta dla naszej wiary jest więc tym, czym jest fundament dla każdego budynku. Dlatego jest ważne, aby wyjaśnić, co znaczy tajemnica Trójcy Świętej. Postaram się, aby moja odpowiedź była w miarę krótka, ale zrozumiała. Oprę ją na Biblii i dokumentach Kościoła, dziełach pisarzy kościelnych (np. świętych) i teologów. Postaram się unioknąć błędów merytorycznych. Jeżeli jednak takie popełnię lub czegoś zapomnę, to z góry przepraszam. Na pewno nie będą to błędy zamierzone.
Katechizm Kościoła Katolickiego omawia naukę o Trójcy Świętej w numerach od 232 do 267. Zaczyna od doświadczenia chrześcijańskiego (KKK 232-237).
Sakramernt chrztu świętego jest sprawowany ,,w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego 9 por. Mt 28, 19n; Mk 16, 15n). Kapłan sprawujący ten sakrament polewa neofitę ( czyli osobę przystępującą do chrztu) trzy razy wodą i wówczas wypowiada te słowa. Wierni odpowiadają: ,,Chwała Ojcu i Synowi i Duchowi Świętemu jak była na początku i zawsze i na wieki wieków.Amen" (B. Mokrzycki, Droga chrześcijańskiego wtajemniczenia, Warszawa 1983, str. 214). Także przy innych sakramentach przyzywana jest cała Trójca Przenajświętsza. Np. sakrament pokuty i sakrament Eucharystii rozpoczynają się i kończą znakiem krzyża świętego i wypowiedzeniem tej formuły ( w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego). Przy czym ,,w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego " , a nie ,,w imiona". Bóg jest bowiem jeden co do natury. Do natury Boga należą: miłość, świętość, doskonałość, wieczność, prosotota, życie, niezmierzalność, samoistna wiedza i mądrość, itd (por. Sławomir J. Stasiak, R. Zawiła, Abc teologii dogmatycznej. Notatki z wykłądów ks.prof.Romana E. Rogowskiego, Wrocław 1997, str. 177-191). Słowa ,,w imię Ojca i Syna i Ducha Św.) przypominają nam całą Trójcę Św., a zna k krzyża św. jest wyrazem wiary w Syna Bożego, kóry stał się Człowiekiem i który z milości do nas poniósł śmierć męczeńską i zmartwychwstał. Ten znak przypomina nam także właśnie chrzest, sakrament jednoczący nas z Trójcą św i włączający nas do wspólnoty Kościoła (por. Michał Kaszowski, Nauka Kościola w pytaniach i odpowiedziach, http://www.teologia.pl/m_k/zag02.htm
Wydruk z dnia 2014-06-30.
Przepraszam, ale na razie muszę przerwać moją odpowiedź ze względu na brak czasu. Obiecuję jednak, że jeszcze dzisiaj, o ile będę miał czas, powrócę do niej.

Cz maja 05, 2016 12:11

Cześć. Kontynuuję swoją odpowiedź z poprzedniego mojego postu. Wrócę na moment do dośiwadczenia chrzećijańskiego. Oprócz sakramentów także każda modlitwa chrześcijańska rozpoczyna się i kończy znakiem krzyża św. i słowami ,,w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego".
Natomiast jak w Biblii jest objawiona Trójca św.? Pęłnię tajemnicy Trójcy św. objawia Nowy Testament. Fundamentalne teksty objawiające Trójcę Świętą to chrzest Pana Jezusa (por. Mt 3, 13-17; Mk 1, 9-11; Łk 3, 21n; J 1, 31-34) oraz Przxemienienie Pana Jezusa (Mt 17, 1-8; Mk 9, 2-8; Łk 9, 28-36).Syn Boży objawia Ojca, a jednocześnie Ojciec i Syn objawieni są przez Ducha Świętego. W języku wiary termin ,,Ojciec" oznacza, że:
-Bóg jest praprzyczyną całego stworzenia, a zwłaszcza człowieka i jest transcendentnym, niezależnym od niczego autorytetem (kieruje się tylko miłoscią);
-jest Dobrocią i miłującą Troską obejmującą opieką całe stworzenie, a szczególnie człowieka (Boża opatrzsność). W Pismie świętym Boże ojcostwo jest często przyrównane do ludzkiego macierzyństwa i ojcostwa: ,,Jak kogo własna matka pociesza, tak Ja was pocieszać będę:"(Iz 66, 13). Atoli obraz Boga może być zdeformowany przez ludzkich rodziców (np. przez zły przykład życia). Toteż Katechizm wyjaśnia, że Bóg nie jest ani kobietą, ani mężczyzną. Jest po prostu Bogiem. Przekracza ludzkei ojcostwo i macierzyństwo, choć jest dka nich początkiem i miarą (por. Ef 3, 14). Oznacza to, że nikt nie jest tak doskonałym ojcem, jak Bóg.
I takiego Ojca w sposób niezwykły objawia nam Pan Jeezus. POkazał, że Ojciec jest w NIm nie tylko jako Stwórca; jest On wiecznie Ojcem w stosunku do swojego jedynego Syna, a Syn jest wiecznie Synem w relacji do swego Ojca. Ewngelia głosi:,,Wszystko przekazał Mi Ojciec mój. Nikt też nie zna Syna tylko Ojciec, ani Ojca nikt nie zna, tylko Syn, i ten komu Syn zechce objawić"(Mt 11, 27). W NOwym Testamencie jest cała masa innych tekstów świadczących, że Chrystus jest Bogiem współistotnym Ojcu. ,,Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga i bogiem było Słowo.(...). Boga nikt nigdy nie widział, Ten Jednorodzony Bóg, kóry jest w łonie Ojca, o Nim pouczył(J 1, 1.18; por. także: J. Salij, Boskość Pana Jezusa, http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T?TD ... skosc.html
wydruk z dnia 2015-04-07. Warto też przeczytać tekst Mt 22, 41-45, a właściwie cąły Nowy Testament. Stąd też Apostołowie wyznają Chrystusa jako odwieczne Słowo Boga. Na tym kończę drugą część odpowiedzi.

Cz maja 05, 2016 14:50

Witam jeszcze raz. Słowko o Duchu Świętym. Podam tylko jden tekst, z bardzo wielu w Nowym Testamencie, dowodzący Boskości Ducha Świętego. Pan Jezus powiedział do Apostołów: ,,Ja zaś będę prosił Ojca, a innego Pocieszyciela da wam, aby z wami był na zwasze-Ducha Prawdy (...)"( J 14, 16n). Ten tekst świadczy, że Duch Święty jest takim samym Bogiem, co do natury, jak Ojciec i Syn Boży ale, jak napisałem we wcześniejszym poście, Trójca Święta to są trzy Osoby Boskie. W takim razie Duch Święty jest też inną Osobą od Boga Ojca i Syna Bożego. Ważna sprawa to relacje pochodzenia.
Bóg Ojciec jest Tym, kóry rodzi, Syn Boży jest Tym, który jest rodzony, a Duch Swięty jest Tym, który pochodzi od Ojcca i Syna. Obietnica Pana Jezusa spełnia się po Jego zmartwychwstaniu, w dniu zesłania Ducha Świętego (pięćdziesiat dni od zmartwychwstania, Pięćdziesiątnica; Dz2, 1-11). Posłannictwem Ducha Świętego jest m.in. uświęcanie ioświecanie czlowieka. Św. Bazyli mówił:,, Jest On źrółem uświęcenia i światłem dla umysłu; każdej istocie rozumnej udziela niejako ze swej jasności, aby mogła dojść do prawdy" (O Duchu Świętym, 9, 22n, w: Liturgia godzin, t.2: Wielki POst i Okres wielkanocny, drugie czytanie z Godziny czytań, wtorek, siódmy tydzień okresu wielkanocnego, POznań 1984, str.766).
Przepraszam, ale z braku czasu nie mogłem opisać jak Katechizm wyjaśnia sam dogmat o trójcy Świętej (KKK 253-256). Może następnym razem. Z Bogiem.

Cz maja 05, 2016 16:39

radoslaw_kowalczyk72 napisał(a):
Witam jeszcze raz. Słowko o Duchu Świętym. Podam tylko jden tekst, z bardzo wielu w Nowym Testamencie, dowodzący Boskości Ducha Świętego. Pan Jezus powiedział do Apostołów: ,,Ja zaś będę prosił Ojca, a innego Pocieszyciela da wam, aby z wami był na zwasze-Ducha Prawdy (...)"( J 14, 16n). Ten tekst świadczy, że Duch Święty jest takim samym Bogiem, co do natury, jak Ojciec i Syn Boży
Widzę, ze całkiem dobrze Ci się dyskutuje samemu z sobą, ale przerwe te ideyllę. A w ogóle to lepiej wyrażać myśli zwięźle niz w ramach dyskusji pisać wypracowania.
Nie swiadczy, gdyż:
- jest enigmatyczny, nie ma tu konkretnej nazwy "Duch Świety" i na dobrą sprawę nie wiadomo o kogo chodzi,
- jest to tylko krótka wzmianka, a zwyczajowo ważne sprawy sa powtarzane wielokrotnie.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

So maja 07, 2016 19:43

A mnie to uczyli, ze 50% to jest to samo co 1/2 i to samo co 0,5.
Popaprance jedne. Przeciez widac, ze nie to samo.

Cz cze 02, 2016 19:35

Ojciec, syn i duch święty. Bóg naszym panem jego synem Jezus, a duchem świętym Szatan anioł niosący ludziom oświecenie.

Wt cze 07, 2016 19:03

Pozwolicie, że odniosę się bezpośrednio do pytanie. Przeczytanie całej dyskusji zajęło by mi chyba cały dzień.

chrissday napisał(a):
Czy moglibyście to sensownie wytłumaczyć? Ja nie rozumiem tego kompletnie.

Na wstępie dodam, że ochrzciłem się 3 lata jako osoba dorosła i mimo, że dopiero się uczę to dogmat Świętej Trójcy wydaje mi się logiczny i postaram się wytłumaczyć jak ja go rozumiem.

Bóg
Gdyby istniał sam Bóg, byłby dla nas nieosiągalny i obcy. Ma tam jakieś ważne sprawy i może się nami przejmuje, a może nie. Staramy się Go zadowolić naszymi uczynkami, modlitwami, ale nie bardzo wiemy jak to robić, jaki jest i jaki ma wpływ na nasze życie.

Syn
Bóg chce nam pokazać, że jesteśmy ważni (mimo Jego doskonałości), więc wysyła swojego syna w ludzkim wcieleniu. Jezus ma nam przekazać ważne informacje na temat samego Boga i zbawienia. Moglibyśmy znać Boga z przekazów starotestamentowych, ale Jezus przyszedł do nas, bo człowiek dojrzał do jego nauk. Jego nauki są rozwinięciem i dopełnieniem Starego Testamentu. Przyszedł też odpokutować za nasze grzechy. Jezus jest dowodem na miłość Boga i troskę o człowieka.

Duch Święty
Przez Ducha Świętego Bóg przejawia się w naszym życiu. Staje się Bogiem na ziemi. Nawet patrząc z niechrześcijańskiej perspektywy bytu doskonałego jakim jest Bóg, mógłby On gdzieś tam być w innym wymiarze i nie interesować się naszym prymitywnym, fizycznym wcieleniem. Być doskonałym, ale nieosiągalnym. Nie działać, tylko obserwować i rozliczać. Dzięki Duchowi Świętemu i Synowi wiemy, że Bóg mimo swojej doskonałości obdarza nas wielką miłością, bo staje się częścią naszego ziemskiego życia. Działa.

Święta Trójca nie jest definicją samego Boga (który jest doskonały), tylko Boga który przychodzi do ludzi w postaci Syna i działa dzięki Duchowi Świętemu.

Trójca Święta do doskonały opis samego Boga. Boga, który jest pełen miłości do człowieka.

Śr cze 29, 2016 9:34
Widzę w prywatnych rozważaniach rozmaite błędy doktrynalne co do wiary w Trójcę Świętą.
Może warto jednak, zanim uruchomi się wodze własnej fantazji, dobrze przestudiować Katechizm Kościoła lub na przykład nauczanie św. Jana Pawła II w jego katechezach dotyczących wiary, mieszczącej się w wyznaniu wiary.
I nie zrażajmy się tym, że Duch Święty według niektórych dokumentów pochodzi od Ojca i Syna, a według innych tylko od Ojca. To szczegół doprawdy bez znaczenia wobec tego co można przeczytać w niniejszym temacie, umieszczonym w zaszczytnym dziale "Prawdy Wiary".

Śr cze 29, 2016 17:31

veros napisał(a):
Widzę w prywatnych rozważaniach rozmaite błędy doktrynalne co do wiary w Trójcę Świętą.
Może warto jednak, zanim uruchomi się wodze własnej fantazji, dobrze przestudiować Katechizm Kościoła lub na przykład nauczanie św. Jana Pawła II w jego katechezach dotyczących wiary, mieszczącej się w wyznaniu wiary.
I nie zrażajmy się tym, że Duch Święty według niektórych dokumentów pochodzi od Ojca i Syna, a według innych tylko od Ojca. To szczegół doprawdy bez znaczenia wobec tego co można przeczytać w niniejszym temacie, umieszczonym w zaszczytnym dziale "Prawdy Wiary".

Warto tez poczytać jak to sie zmieniało na przestrzeni dziejów, zanim osiagnęło stan dzisiejszy. A dyskusje trwały przez całę wieki i często przybierały ostre formy, nawet zabijano na tle rożnic pogladów.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Śr cze 29, 2016 20:36

Ernesto_Mendoza, radoslaw_kowalczyk72 - obawiam się, że Wasza dobra wola odpowiedzi nie zostanie tu doceniona. Niestety, osoby z którymi dyskutujecie nie oczekują odpowiedzi - tylko okazji do szyderstwa i bluźnierstwa.
Dodam, że przy całkowitej praktycznie bierności Moderacji.
Przypominam zatem:
Mt 7:6 bt5 "Nie dawajcie psom tego, co święte, i nie rzucajcie swych pereł przed świnie, by ich nie podeptały nogami, i obróciwszy się, nie poszarpały was [samych]."

Śr cze 29, 2016 20:49
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 114  Następna strona