Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
Słowo ewolucja ma wiele znaczeń tj: "Ewolucja kosmiczna - pochodzenie czasu, przestrzeni i materii, tzw. Wielki Wybuch. Ewolucja chemiczna - pochodzenie pierwiastków cięższych niż wodór - po Wielkim Wybuchu musiałby on "ewoluować" w 92 różne pierwiastki. Ewolucja gwiezdna - pochodzenie gwiazd i planet. Gwiazdy musiałyby jakoś powstawać, ale nikt nigdy nie widział formującej się gwiazdy. Widzimy stale, jak wybuchają. Ewolucja organiczna - inna nazwa na "pochodzenie życia". Nikt nie ma pojęcia, jak życie zostało zapoczątkowane z materiału nieżyjącego. Makro-Ewolucja - przemiana jednego rodzaju zwierzęcia w inny. Ale nikt nigdy nie widział, by pies urodził nie-psa. Mikro-Ewolucja - rozmaite wariacje w ramach jednego rodzaju." (KH)
|
Śr kwi 20, 2016 11:14 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
Ten holograficzny model wszechświata, którym pisałeś na pierwszej stronie, nie różni się w swej istocie od WW, ponieważ nadal jest to przestrzeń rozszerzająca się od jakiegoś punktu (chyba, że nie wiesz, iż WW nie jest żadnym "wybuchem" w klasycznym sensie, tylko rozszerzającą się przestrzenią). A nie uczą o tym w szkołach, bo w szkołach wolą uczyć o teoriach znajdujących szersze uznanie w świecie naukowym. Zbyt wiele nowych hipotez powstaje, aby o nich uczyć zanim zdobędą szerszą akceptację.
czytelnikBiblii, w chrześcijaństwie powszechnie uważa się Boga za stwórcę świata ale już niekoniecznie uważa się, że osobiście rzeźbił góry, lepił koryta rzek i projektował gatunki.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr kwi 20, 2016 11:50 |
|
 |
Robek
|
ErgoProxy napisał(a): Bierzesz dosłownie pewien skrót myślowy. Bierzesz też z chmur założenie, że wszystko co istnieje musi być materialne. Co to za niematerialne rzeczy które istnieją? equuleuss napisał(a): A skąd mieliby pojęcie że Ziemia to jedna z wielu planet? Planety wyglądają na niebie jak gwiazdy, tylko nie migotają tak intensywnie, skąd oni byliby w stanie odróżnić planetę od gwiazdy na niebie nie mając teleskopów? To wszechmocny i wszechwiedzący Bóg, nie był w stanie objawić ludziom tego, że Ziemia jest jedną z wielu planet? czytelnikBiblii napisał(a): Ponieważ stale jestem zachęcany do dyskusji, to mam do wszystkich (zwłaszcza chrześcijan) takie pytanie: Czy prawdziwe jest to zdanie? [wyróżnienia moje]: Heb 11:3 bw "Przez wiarę poznajemy, że światy zostały ukształtowane słowem Boga, tak iż to, co widzialne, nie powstało ze świata zjawisk."
Proszę, pomówmy o tym nieco... Czy w/w zdanie jest: 1. prawdziwe 2. fałszywe 3. trochę prawdziwe, a trochę fałszywe.
Czy zastało to zdanie napisane, aby: 1. przekazać prawdę 2. wprowadzić w błąd 3. zamydlić oczy, aby nie było wiadomo jak naprawdę jest.
Czy autor wiadomego zdania: 1. pisał od siebie (na miarę swojej tylko wiedzy i wiary) 2. pisał z Bożego natchnienia (przekraczającego ludzkie poznanie). Tego sie nie rozumie dosłownie, to jest przenośnia metafora, czy tam jeszcze coś podobnego.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Śr kwi 20, 2016 12:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek napisał(a): Co to za niematerialne rzeczy które istnieją?
Myśli, słowa... Boga i inne byty niematerialne pominę jako "przesądy".
|
Śr kwi 20, 2016 12:49 |
|
 |
Robek
|
spin napisał(a): Robek napisał(a): Co to za niematerialne rzeczy które istnieją?
Myśli, słowa... Boga i inne byty niematerialne pominę jako "przesądy". Myśli to są impulsy elektryczne które wędrują po mózgu, więc to jest coś materialnego. Słowa to wibracje powietrza, a więc też coś materialnego.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Śr kwi 20, 2016 13:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): chyba, że nie wiesz, iż WW nie jest żadnym "wybuchem" w klasycznym sensie, tylko rozszerzającą się przestrzenią Byłem przekonany że to było coś jakby grant bez zawleczki włożyć między kupę kamieni a po wybuchu z tego bałaganu fajny dom powstanie.
|
Śr kwi 20, 2016 14:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek napisał(a): spin napisał(a): Robek napisał(a): Co to za niematerialne rzeczy które istnieją?
Myśli, słowa... Boga i inne byty niematerialne pominę jako "przesądy". Myśli to są impulsy elektryczne które wędrują po mózgu, więc to jest coś materialnego. Słowa to wibracje powietrza, a więc też coś materialnego. Pewnie umiesz za pomocą elektromagnesu z dzwonka drzwiowego i baterii 9 V wywołać myśli wędrujące po stole. Możesz dokładniej opisać jak to robisz w praktyce Słowa niewypowiadane ani nie napisane też są materialne Czy też wędrują po mózgu 
|
Śr kwi 20, 2016 14:58 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
spin napisał(a): Soul33 napisał(a): chyba, że nie wiesz, iż WW nie jest żadnym "wybuchem" w klasycznym sensie, tylko rozszerzającą się przestrzenią Byłem przekonany że to było coś jakby grant bez zawleczki włożyć między kupę kamieni a po wybuchu z tego bałaganu fajny dom powstanie. "Utożsamianie Wielkiego Wybuchu z eksplozją jest o tyle niefortunne, że proces ten, tak jak rozumie i ujmuje go współczesna kosmologia, nie polegał na ekspansji w pustej przestrzeni, lecz dotyczył rozszerzenia się przestrzeni."https://pl.wikipedia.org/wiki/Wielki_WybuchA prawa natury (prawa fizyki to tylko naukowa reprezentacja praw natury) istniały uprzednio wobec WW, który w ogóle wydarzył się zgodnie z nimi i dzięki nim. Obecnie przyczyna praw natury i wyjaśnienie, dlaczego są takie, a nie inne, jest zupełnie nieosiągalne dla współczesnej fizyki. Niewykluczone, że różne wszechświaty mogą mieć różne prawa.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr kwi 20, 2016 15:56 |
|
 |
JedenPost
|
spin napisał(a): Pewnie umiesz za pomocą elektromagnesu z dzwonka drzwiowego i baterii 9 V wywołać myśli wędrujące po stole. Do myślenia potrzebna jest opowiadnia stuktura (neuronowa), tym niemniej za pomocą odpowiednio silnego elektromagnesu można by Twoje myśli zakłócić, a nawet uniemożliwić myślenie. Robiono nawet badania, w których oddziaływanie silnym polem magnetycznym wpływało na dokonywanie ocen moralnych.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr kwi 20, 2016 16:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): spin napisał(a): Soul33 napisał(a): chyba, że nie wiesz, iż WW nie jest żadnym "wybuchem" w klasycznym sensie, tylko rozszerzającą się przestrzenią Byłem przekonany że to było coś jakby grant bez zawleczki włożyć między kupę kamieni a po wybuchu z tego bałaganu fajny dom powstanie. "Utożsamianie Wielkiego Wybuchu z eksplozją jest o tyle niefortunne, że proces ten, tak jak rozumie i ujmuje go współczesna kosmologia, nie polegał na ekspansji w pustej przestrzeni, lecz dotyczył rozszerzenia się przestrzeni."https://pl.wikipedia.org/wiki/Wielki_WybuchA prawa natury (prawa fizyki to tylko naukowa reprezentacja praw natury) istniały uprzednio wobec WW, który w ogóle wydarzył się zgodnie z nimi i dzięki nim. Obecnie przyczyna praw natury i wyjaśnienie, dlaczego są takie, a nie inne, jest zupełnie nieosiągalne dla współczesnej fizyki. Niewykluczone, że różne wszechświaty mogą mieć różne prawa. Te brednie z Wikipedii to znam. Przy okazji gdybyś doczytał do końca, to Wiki wymienia też inne teorie powstania Wszechświata. Czyli 20 mld lat temu materia zebrała się do małego punktu, rozkręciła i rozlazła. Skąd się wzięła ta materia Skąd wzięła się energia aby wprowadzić w ruch materię Skąd wzięły się prawa fizyki-grawitacja, bezwładność, siła odśrodkowa 
|
Śr kwi 20, 2016 16:25 |
|
 |
JedenPost
|
spin napisał(a): Czyli 20 mld lat temu materia zebrała się do małego punktu, rozkręciła i rozlazła.
Naprawdę? W której teorii masz coś o "zbieraniu się materii do jednego punktu" ?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr kwi 20, 2016 16:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): spin napisał(a): Czyli 20 mld lat temu materia zebrała się do małego punktu, rozkręciła i rozlazła.
Naprawdę? W której teorii masz coś o "zbieraniu się materii do jednego punktu" ? W RELIGII o ewolucji kosmosu.
|
Śr kwi 20, 2016 16:35 |
|
 |
JedenPost
|
Aha, takiej nie znam. Egzotycznymi rzeczami się zajmujesz.
|
Śr kwi 20, 2016 16:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Aha, takiej nie znam. Egzotycznymi rzeczami się zajmujesz. Zrób jak Soul33, zajrzyj do Wikipedii. Poznasz "prawdę".
|
Śr kwi 20, 2016 16:52 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
spin napisał(a): Soul33 napisał(a): Obecnie przyczyna praw natury i wyjaśnienie, dlaczego są takie, a nie inne, jest zupełnie nieosiągalne dla współczesnej fizyki. Niewykluczone, że różne wszechświaty mogą mieć różne prawa. Skąd się wzięła ta materia Skąd wzięła się energia aby wprowadzić w ruch materię Skąd wzięły się prawa fizyki-grawitacja, bezwładność, siła odśrodkowa  Przecież napisałem - z praw natury, które nie wiadomo skąd się wzięły.
|
Śr kwi 20, 2016 17:04 |
|
|
|