Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 20:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość
Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Kozioł napisał(a):
No tak.
Alus ma rację. Nie ewidencjonowali wcześniej, nie będa i teraz. Nic się nie zmieni.

Oby... . Jednak jak nie będzie wpływów z tego tytułu do budżetu, są instancje (lub się je powoła) do kontroli targowisk a nawet większych gospodarstw. W najlepszym wypadku fiskus będzie ścigał.
I zeby nie było: nie zazdroszczę rolnikom. Znam tę pracę.

Cz kwi 21, 2016 8:20

Kozioł napisał(a):
A czego innego się spodziewał ??

Spodziewał się dobrej zmiany, jak wielu ludzi, w tym ja.

Takie demoralizujące skutki 500+ martwią mnie znacznie bardziej, niż to, "czy starczy pieniędzy": http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/9 ... menty.html

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz kwi 21, 2016 9:31
Johnny99 napisał(a):
Spodziewał się dobrej zmiany, jak wielu ludzi, w tym ja.
Z całym szacunkiem ale bezpodstawnie. Przecież wymiana ludzi wszelkim kosztem, sterowanie centralne i socjal to były znane kierunki PiS. Sąsiadka wprost powiedziała, że glosowała na PiS ze względów socjalnych.

Cz kwi 21, 2016 9:45

Kozioł napisał(a):
Z całym szacunkiem ale bezpodstawnie. Przecież wymiana ludzi wszelkim kosztem, sterowanie centralne i socjal to były znane kierunki PiS. Sąsiadka wprost powiedziała, że glosowała na PiS ze względów socjalnych.

No i co z tego? Wymiana ludzi wszelkim kosztem, sterowanie centralne i socjal to znane kierunki wszystkich dotychczasowych rządów, a żeby wygrać wybory, trzeba coś ludziom naobiecywać. Po każdej zmianie władzy zresztą spodziewam się dobrej zmiany, nawet rządowi Kopacz dawałem kredyt zaufania (po Tusku każda zmiana wydawała się "dobra" z zasady). Sam mam w rodzinie osoby, które otwarcie mówiły, że głosują na PiS, bo PiS obiecał obniżyć wiek emerytalny - zresztą akurat tej obietnicy PiS nadal nie spełnił i nie wygląda na to, by się do tego palił.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz kwi 21, 2016 9:58
Johnny99 napisał(a):
Takie demoralizujące skutki 500+ martwią mnie znacznie bardziej, niż to, "czy starczy pieniędzy": http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/9 ... menty.html

Całe rzesze "kochających" rodziców przypomina sobie, że ich pociechy wychowują dziadkowie, rodziny zastępcze i kierowani "głosem serca" wrzucą do sądów setki/tysiące pozwów o przywrócenie praw rodzicielskich.

Cz kwi 21, 2016 10:28

W ogóle zauważmy ten motyw: sądu już nie obchodzi to, czy matka *chce* wziąć 500+, czy może wolałaby, żeby zamiast państwa utrzymywał dziecko jego ojciec, albo po prostu nie chce od państwa pomocy, nie chce podawać swoich danych itp. Oczywiście, nie chcesz 500 zł, to sobie go nie bierz, ale alimentów tak czy tak już nie dostaniesz, bo przecież możesz wziąć :evil: Inaczej mówiąc, w wielu "alimentacyjnych" rodzinach 500+ nie poprawi w żaden sposób sytuacji dzieci, natomiast wyraźnie poprawi sytuację tatusiów nie mających ochoty ich utrzymywać :evil: :evil: :evil: Być może ustawa zostanie w tym kierunku zmieniona, ale coś mi się zdaje, że pułapek związanych z 500+ będzie jeszcze sporo.

Cz kwi 21, 2016 10:45

medieval_man napisał(a):
Nie jestem J99.
- IEF i CPI są wskaźnikami subiektywnymi, więc ich wzrost czy spadek zależne są od analityków rzecywistości społecznej
- na co komu wiedza o wzroście czy spadku zadłużenia? [...]

Postawa medievala jest postawą PIS nr 1 - wskaźniki są nieobiektywne, nieważne, przekłamane, sfałszowane, etc... Oczywiście nie dotyczy to wskaźników, które akurat są dla PIS korzystne (np poziomu bezrobocia), te są oczywiście obiektywne. :D

Ale jednak:

Cytuj:
- moim skromnym zdaniem wiele wskazuje na to, że szybszego [wzrostu polskiego PKB od średniej europejskiej/unijnej-p]

Uwaga uwaga!

Po raz pierwszy jakiś wyznawca PIS postawił jakieś obiektywne kryterium rządów PIS - zdaniem medievala, za PIS, polski PKB będzie rósł szybciej niż średnia w Europie - tak samo jak do tej pory, (zresztą to zaden cymes, bo za PO Polska nie tylko rozwijała się szybciej od średniej, ale po prostu najszybciej w Europie)

pilaster aż tak wyśrubowanych warunków PIS nie stawia, wystarczy mu tempo szybsze od średniej, bo nawet i tego PIS nie osiągnie (chyba że będzie rządził nie dłużej niż rok), a cudem będzie jak uniknie recesji

Trzymamy zatem medievala za słowo.

Cytuj:
gdzie byli zwolennicy PO, gdy PO robiło gorsze rzeczy?

Gorsze od PIS? :o

kosiarz1

Cytuj:
wielokrotnie prezentowalem opinie dotyczące wzrostu tych wskażników, komentarze zamieszczone pod ratingami i ich dotyczące, które jasno wskazywaly, że powołanie CBA, zmniejszenie podatków, vatu, wejście do strefy Schengen itd, które to odbywały się w latach 2005- 2007 przyczyniły się w znacznej mierze do tych wzrostów.
Zadłużenie PIS zmniejszył, nawet przejmując władzę, zmniejszył deficyt budżetowy, wzrost PKB za jego rządów było najwyższe w historii.

A postawa kosiarza, to postawa PIS nr 2. Wszelkie korzystne zmiany we wskaźnikach, kiedykolwiek by nie nastąpiły, są zawsze zasługą PIS, a wszelkie niekorzystne, zawsze winą PO (albo np Petru)

I tak najszybszy w Europie i trzeci na świecie wzrost wolności gospodarczej w Polsce w latach 2007-2015 jest oczywiście zasługa PIS, a spadek polskiego IEF, który teraz nastąpi będzie winą PO (Schetyny, Petru, KODu, etc)

Proszę zauważyć,że ani medieval, ani kosiarz, ani żaden inny wyznawca PIS nie zadeklarował wprost, że jego zdaniem wolność gospodarcza za PIS wzrośnie, a korupcja zmaleje.

Bo doskonale wiedzą, że będzie na odwrót. :(

Tylko dla grupy nr 1 będą to tylko "nieistotne cyferki", a dla grupy nr 2 będzie to "wina Tuska (Schetyny, Petru, etc)"

Gdyby jednak się zdarzyło (w co, jak widać, nie wierzą nawet sami wyznawcy PIS), że polski IEF i CPI, choćby nawet wolniej niż za PO, ale nadal będą rosły, wtedy się okaże, że zarzuty pilastra wobec PIS są w dużej mierze bezzasadne. A gdyby polski IEF przekroczył 80 pkt, to pilaster zostanie zwolennikiem PIS.

Cytuj:
zacrządów PO była recesja

Za rządów PO polski PKB per capita rósł średnio o 3,25% rocznie i był to najszybszy wzrost w UE i drugi w Europie (po Mołdawii)

kosiarz oczywiście łże. Jak zwykle. :-(

Cytuj:
Orban na Węgrzech rzadzi już kilka lat, jak widac wzmocnił on gospodarkę

Skumulowany wzrost PKB na Węgrzech za rządów Orbana (2010-2015) - 9,25%

W tym samym czasie w
Polsce - 16,6%
Słowacji - 10,6%
Rumunii - 12,5%

kosiarz oczywiście łże. Jak zwykle. :-(

J99

Cytuj:
Czy ja wiem?

Acha. Johnny99 nie wie co to jest najwyższa kara, specjalnie przywrócona do prawodawstwa polskiego, którą PIS zamierza wymierzać swoim wrogom.

Nie wie. :-(

Cytuj:
Cytuj:
Wszyscy pisowcy prominenci pracują w TVPIS? :o

Dziennikarscy na pewno.

Ziemkiewicz, Wildsteinowie, Karnowscy, Lisicki, Kania, Sakiewicz...

Cytuj:
jeżeli jest bardzo ważna, to PiS zrealizuje jej postulat.

Jeżeli nie napotka oporu społecznego. Po to właśnie Stankiewicz dostała polecenie "wyskoczenia przed szereg", aby PIS mógł się zorientować jaka będzie reakcja.

Cytuj:
skoro są nawet na tym forum, [zwolennicy PIS-p] to gdzie indziej raczej też.

Oczywiście nadal nikt, poza gitą, nie zadeklarował się w ten sposób

Ja, XYZ głosowałam/em na PIS i popieram tę partię i jej program, uważając go za najlepszy istniejący dla Polski.

Cytuj:
J99 nie jest prorokiem.

Czyli opcja nr 1 "to tylko takie cyferki" :D

Johhny99 również uważa, że za rządów PIS zmniejszy się wolność gospodarcza i wzrośnie korupcja. (gdyby nie uważał, to by wprost zadeklarował że tak nie będzie)

Cytuj:
Ziemkiewicz też ma już powyżej uszu "dobrej zmiany":

Pilaster radby uwierzyć, że Ziemkiewicz, czy J99 rzeczywiście przejrzeli na oczy i zrozumieli, że rządy PIS są znacznie gorsze od rządów PO, de facto najgorsze od czasów Gierka, czyli zrozumieli to, co pilaster rozumiał już od wielu lat.

Ale jakoś pilaster uwierzyć w to nie potrafi... :roll:

Zarówno Ziemkiewicz, jak i J99 są zbyt inteligentni i za dużo zainwestowali w popieranie i popychanie PIS do władzy w Polsce, aby ot tak dokonali teraz wolty.

Zwłaszcza, że przecież PIS nie zrobił do tej pory absolutnie niczego, czego by wcześniej nie zapowiadał jawnie i otwarcie w swoich oficjalnych publikacjach i wystąpieniach swoich prominentów.

Zwłaszcza, że wg nich, złe rządy PIS nie są bynajmniej winą PIS, tylko ....Michnika. :D (oraz oczywiście PO)

Cytuj:
Gdyby to wszystko robili komuniści, przynajmniej byłoby to jakoś logiczne.

No przecież to wszystko właśnie robią komuniści, czyli jest to logiczne jak najbardziej.

Po prostu "komuniści", to nie, jak wyją pisowskie polskojęzyczne merdia, przeciwnicy PIS, tylko ci, którzy robią właśnie te wymienione przez J99 rzeczy, czyli PIS właśnie. Po owocach komunistów poznacie.

Cytuj:
Z dostępnych opcji najbardziej mi odpowiada (albo najmniej mi nie odpowiada) Kukiz

A niby dlaczego?

Jaka jest opinia KUKIZ w kwestii np podatku katastralnego?
Jaka jest opinia KUKIZ w kwestii polskiego długu publicznego?
Jaka jest opinia KUKIZ w kwestii polityki budżetowej (wysoki czy niski deficyt)?
Jaka jest opinia KUKIZ w kwestii prywatyzacji np LOTOSu, czy KGHM?
Jaka jest opinia KUKIZ w kwestii przymusu szkolnego i prywatyzacji szkolnictwa?
Jaka jest opinia KUKIZ w kwestii podatku liniowego, czy zastąpienia PITu VATem?

Czy zresztą KUKIZ ma jakikolwiek program w jakiejkolwiek istotnej sprawie?

Czy aby J99 nie uważa, że KUKIZ jest takim lepszym PIS - jeszcze bardziej "narodowym" w formie i socjalistycznym w treści?

Cytuj:
PiS niszczy trójpodział władzy, obraża wszystkie możliwe grupy społeczne, kolektywizuje rolnictwo niczym w latach 50-tych, uchwala ustawę inwigilacyjną (pomijając wszystko inne) likwidującą tajemnicę adwokacko-radcowską i przyznaje jednemu ze swoich żołnierzy uprawnienia Oberprokuratora, które w żadnym kraju nieautorytarnym byłyby nie do wyobrażenia. [...] PiS stosuje wobec Kościoła zabiegi iście szatańsko perfidne - np. wyłączając Kościół z kolektywizacji ziemi rolnej,

No naprawdę... A kiedy pilaster pisał, ze PIS właśnie mając te rzeczy w programie, będzie je realizował, to J99 nazywał pilastra "obłąkanym fanatykiem", a program PIS (oficjalny, umieszczony na oficjalnej stronie PIS) uważał za ..fałszerstwo PO. :cry:

No to czego naprawdę J99 sie po PIS spodziewał? Praworządności i wolności gospodarczej?

Swego czasu Ziemkiewicz zapewniał, że nikogo z PIS na "taśmach Sowy" nie ma, ponieważ PIsowcy są tak krystalicznie uczciwi, że nawet nie warto było ich nagrywać. :D

Na serio tak pisał.... :o

SweetChild

Cytuj:
Ja się nie dziwę radości zwolenników PiS, po tym co wyprawia partia rządząca oczekiwałbym, że 101% będzie przeciwko PiS

Poparcie dla PIS spada, chociaż bardzo powoli, tak jak przepowiadał pilaster, a nie tak szybko jak uważał np Petru

średnia z kwietnia wynosi obecnie 31,5%, co jest najgorszym wynikiem PIS od maja 2015

Jednak fanatycy PIS będą za PIS nadal, dopóki sytuacja gospodarcza nie pogorszy się w sposób oczywisty i ich nie dotknie osobiście.

Nadal pilaster powtarza swoje pytania do zwolenników PIS, na które nie maja oni ochoty odpowiadać:

Czy rząd PIS, doprowadzi (w ciągu całego swego urzędowania) do wzrostu polskiego IEF i CPI, czy też przeciwnie, do spadku?

Czy rząd PIS, doprowadzi (w ciągu całego swego urzędowania) do wzrostu polskiego zadłużenia (mierzonego w % PKB wg CIA WF), czy też przeciwnie, do spadku?

Czy rząd PIS, doprowadzi (w ciągu całego swego urzędowania) do wzrostu polskiego PKB pc szybszego niż średni w UE, czy też przeciwnie, do wolniejszego, albo nawet spadku?

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Cz kwi 21, 2016 11:16
Moderator

Pilastrowi wydaje się, że na tym forum są sami prorocy
:doubt:
Któż może wiedzieć jakie będą konkretne efekty rządów tej czy innej partii w sytuacji globalizacji gospodarki gdy na wyniki wpływać może tyle czynników, ile pilastrowi się nie śni.

Tak więc pilaster każe prorokować, żeby potem powiedzieć: nie byliście dobrymi prorokami.
Jak na człowieka chełpiącego się ścisłą wiedzą i ścisłym rozumowaniem jest to postawa co najmniej kłócąca się z obrazem jaki pilaster o sobie chce przekazać.

Cz kwi 21, 2016 11:27
Zobacz profil WWW
Zabawne :D - gdy podnoszony był argument globalizacji i jego wpływ na gospodarkę RP, zwłaszcza w dobie światowego kryzysu, zwolennicy PiS nazywali to "polityką na kolanach", a teraz w perspektywie na drodze sukcesu gospodarczego PiS może stanąć globalizacja.....czyżby PiS też uprawiał politykę na kolanach??

Cz kwi 21, 2016 11:34
pilaster napisał(a):
Jednak fanatycy PIS będą za PIS nadal, dopóki sytuacja gospodarcza nie pogorszy się w sposób oczywisty i ich nie dotknie osobiście.

Niedługo się to okaże, jak uchwalą ustawę o podatku od deszczówki i topniejącego śniegu, za wodę dla rolników, elektrowni i elektrociepłowni... .

Cz kwi 21, 2016 11:35
Moderator

Alus napisał(a):
Zabawne :D - gdy podnoszony był argument globalizacji i jego wpływ na gospodarkę RP, zwłaszcza w dobie światowego kryzysu, zwolennicy PiS nazywali to "polityką na kolanach", a teraz w perspektywie na drodze sukcesu gospodarczego PiS może stanąć globalizacja.....czyżby PiS też uprawiał politykę na kolanach??

Nie szkodzi, że nie zrozumiałaś. Grunt, że czerpiesz z tego dobre samopoczucie.
:-D

Cz kwi 21, 2016 11:38
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
Alus napisał(a):

Nie szkodzi, że nie zrozumiałaś. Grunt, że czerpiesz z tego dobre samopoczucie.
:-D

"Nie rozumie" ok 80% Polaków.....zwłaszcza pogardy ze strony ludzi "dobrej zmiany".....

Cz kwi 21, 2016 11:44
medieval_man napisał(a):
Pilastrowi wydaje się, że na tym forum są sami prorocy
:doubt:
Któż może wiedzieć jakie będą konkretne efekty rządów tej czy innej partii w sytuacji globalizacji gospodarki gdy na wyniki wpływać może tyle czynników, ile pilastrowi się nie śni.

Tak więc pilaster każe prorokować, żeby potem powiedzieć: nie byliście dobrymi prorokami.
Jak na człowieka chełpiącego się ścisłą wiedzą i ścisłym rozumowaniem jest to postawa co najmniej kłócąca się z obrazem jaki pilaster o sobie chce przekazać.

Ten człowiek chełpi się przede wszystkim tasiemcowymi komentarzami, nieprawdziwymi wnioskami,zaślepioną niechęcią do Prawa i Sprawiedliwości, ot i cały pilaster, którego komentarzy w ogóle nie czytam, SZKODA CZASU !

Cz kwi 21, 2016 11:55

medieval_man napisał(a):

A jakie mogą być efekty zaprowadzenia w kraju chaosu prawnego, bezmyślnego rozdawnictwa biednym i bogatym po 500 zł na dziecko, darmowych leków i czego tam jeszcze albo skłócenia Polski ze wszystkimi sąsiadami, łącznie nawet z taką Słowacją?
Aby to przewidzieć, nie trzeba być żadnym prorokiem ani wróżką.

Cz kwi 21, 2016 12:02
mikkel napisał(a):
medieval_man napisał(a):

A jakie mogą być efekty zaprowadzenia w kraju chaosu prawnego, bezmyślnego rozdawnictwa biednym i bogatym po 500 zł na dziecko, darmowych leków i czego tam jeszcze albo skłócenia Polski ze wszystkimi sąsiadami, łącznie nawet z taką Słowacją?
Aby to przewidzieć, nie trzeba być żadnym prorokiem ani wróżką.

Skłócenia ze Słowacją? Czyżbym o czymś nie wiedziała?

Cz kwi 21, 2016 12:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224 ... 622  Następna strona