Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 6:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość

Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
To może mi oddadzą pieniądze z OFE? Ktory mi ukradł Tusk w współudziale z Rzeplinskim profesorem?
Ciekawe co z wyrokami ponad 50 za rzadów PO, ktore zakwestionował TK...
Może wreszcie zabiorą wielkie emerytury sbekom, i bedzie lustracja i dekomunizacja...oczywiscie nie w Warszawie i Lodzi, bo tam wyroki TK przestrzegaja... :D

Pt kwi 22, 2016 6:46

kosiarz1 napisał(a):
Ciekawe co z wyrokami ponad 50 za rzadów PO, ktore zakwestionował TK...

Gdy PO dochodziła do władzy niewykonanych było ok. 200 orzeczeń TK.
To była spuścizna po poprzednich rządach.
A kto poprzednio rządził? Nie trzeba chyba przypominać.
Tamtej sytuacji jednak, ani tej, o której piszesz wspominając te 50 wyroków za PO, nie da się w żaden sposób porównać z dzisiejszą degrengoladą.
Wtedy bowiem nikt nie kwestionował tych wyroków. Po prostu z braku czasu, zaniedbań i in. powodów ich nie zdążono wykonać.
Dziś natomiast ludzie, którzy doszli do władzy, mówią o wyrokach sądu konstytucyjnego, że są "nieistniejące". Jawnie i bez najmniejszego wstydu głoszą, że tych wyroków wykonywać nawet nie mają zamiaru.
Co o takim państwie pomyśli jakikolwiek inwestor?
Przecież to państwo anarchiczne!

Ostatnio edytowano Pt kwi 22, 2016 7:02 przez mikkel, łącznie edytowano 1 raz

Pt kwi 22, 2016 6:58

kosiarz1 napisał(a):
To może mi oddadzą pieniądze z OFE? Ktory mi ukradł Tusk w współudziale z Rzeplinskim profesorem?

Nie ma żadnej prawnej przeszkody na uchwalenie ustawy, która "oddała by" te pieniądze. PIS to może zrobić ot tak, w "jedną noc".
Inna kwestia: dlaczego PIS tego nie robi.....

Pt kwi 22, 2016 7:00

mikkel napisał(a):
Wątpię, aby inwestorzy chcieli to sprawdzać.

Inwestorzy zawsze to sprawdzają. Na tym polega bycie inwestorem, że się sprawdza warunki inwestowania tam, gdzie się ma zamiar inwestować.

Cytuj:
W obliczu ryzyka, że w PL funkcjonują dwa porządki prawne - jeden w sądownictwie, a drugi na szczeblu administracji rządowej - zdecydują się najpewniej na inwestycje gdzie indziej.

Oczywiście, pisałem o stanie, w którym sytuacja jest ustabilizowana i wystarczająco pewna. To znaczy: obowiązują dwa porządki prawne, ale dobrze wiadomo, gdzie i w jakich sytuacjach obowiązuje który. Niestety, problem w tym, że osiągnięcie tego stanu może trwać latami, a w międzyczasie wszyscy będziemy ponosili koszty niepewności i chaosu, który nam funduje obecna Władza :evil:

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt kwi 22, 2016 7:39

Cytuj:
Przecież to państwo anarchiczne!

LOL po 26 latach rządzenia liberałow lewackich to piszesz!!?? niesamowite.. :D

Cytuj:
Nie ma żadnej prawnej przeszkody na uchwalenie ustawy, która "oddała by" te pieniądze. PIS to może zrobić ot tak, w "jedną noc".
Inna kwestia: dlaczego PIS tego nie robi.....

Jak to nie robi?? w latcg swoich rządów zostawili w kieszeni Polaków ponad 80 mld zł! Zmniejszajac podatki i inne daniny publiczne! Teraz chocby 18 mld z 500+. Gdy chcieli oddać za czasów swoich rzadów pieniadze z OFE Polakom, to Tusk z wami wołali, że złodzieje biorą sie za nasze pieniadze! Obłudnicy!

Pt kwi 22, 2016 8:54

Johnny99 napisał(a):
pilaster napisał(a):
A to niby dlaczego?

Dlatego, że rządy PO, zdaniem pilastra, były obiektywnie najlepsze w historii Wszechświata.

Oczywiście pilaster nigdy niczego takiego nie twierdził. Jak zwykle w przypadku wyznawców PIS Johnny99 ordynarnie łże.

Pilaster twierdził natomiast, że rządy PO były najlepsze w Polsce w historii pomiarów (czyli po 1950 roku). Były możliwe lepsze rządy wcześniej (np sanacja wg pilastra obiektywnie była lepszym rządem), były możliwe w innych krajach (np Estonia, czy Irlandia miały lepsze rządy)

No i oczywiście nie zmienia to faktu że oczekiwania społeczne w kwestii jakości rządów rosły szybciej niż sama jakość rządów, zwłaszcza, że pod koniec, rządy PO akurat ucierpiały, wskutek zmiany przywództwa, czyli czegoś, co pilaster zawsze lekceważył i uważał za rzecz trzeciorzędną, a co akurat w tym przypadku okazało się decydujące, bo Kopacz w przeciwieństwie do Tuska, po pierwsze nie miała pojęcia dlaczego wyborcy na PO głosowali, a po drugie okazała się kompletnie nieudolna medialnie.

Cytuj:
należało oczekiwać, że przeciwko PO (tj. na PiS) zagłosują jedynie wrogowie PO, czyli pisowcy, zaś cała reszta zagłosuje za PO,

Polacy, w przeciwieństwie do genetycznych patriotów nie traktują rządzących, czy aspirujących do rządzenia polityków, jak bóstwa do czczenia, tylko narzędziowo i utylitarnie, optymalizując swój wybór. Pojawiła się alternatywa lepsza od PO, czyli potencjalnie lepiej rządząca, więc na nią zagłosowali.

Oczywiście osobie, takiej jak Johnny 99 która swoich wybrańców otacza kultem, trudno to zrozumieć.

Bo co prawda Johnny99 zmienił obiekty swojego afektu, (a przynajmniej tak deklaruje), ale nie zmienił samego afektu. :)

I nie przeszkadza mu, że jego nowe bożyszcza głosowały literalnie za wszystkimi najgłupszymi pomysłami PISu.

Poparli zarówno podniesienie PIT do 70%, jak i uważany przez Johnnego99 za skrajnie szkodliwy program 500+.

Bez cienia cechującej nawet PIS hipokryzji deklarowali, że prawo musi ustąpić przed "wolą narodu", bezczelnie zapewniali, że celem ich posłowania jest wspieranie krewnych i znajomych, czy nie widzieli nic złego w głosowaniu na cztery ręce.

Ale nie przeszkadza to Johnnemu99 ich kochać. :) Zamiast zoptymalizować swój wybór, do partii, która w całości była za odrzuceniem 500+

Cytuj:
od ZWOLENNIKÓW tego rządu można chyba było oczekiwać, że, skoro okazał się on być najlepszym rządem w historii Wszechświata, nie przerzucą oni głosów (w każdym razie nie aż tylu) na nowopowstałą formację, stanowiącą odpowiednik tegoż rządu.

Widocznie w ich opinii owa formacja jednak nie była odpowiednikiem rządu, tylko była czymś innym - lepszym

Cytuj:
Gdyby rządy Tuska wyglądały tak, jak to przedstawia pilaster, powinien on mieć +/- 80% poparcie - tzn. powinni go popierać wszyscy Polacy za wyjątkiem żelaznego elektoratu PiS.

Cieszy, to, że Johnny99 wreszcie zauważył, że, w przeciwieństwie do Polaków, "żelazny elektorat" PIS (25%) wcale nie chce tego, aby w Polsce było lepiej i aby rządy były coraz lepsze, tylko przeciwnie, dąży do tego, aby było gorzej, żeby Polska była źle rządzona i dlatego właśnie na PIS głosuje. PIS zaś rządzi dokładnie w ten sposób, jakiego pragnie "żelazny" i dlatego poparcie dla niego wcale tak szybko nie spadnie, chocby Polacy musieli nawet trawę z głodu żreć. :-(

Pozostała grupa popierająca PIS to osoby faktycznie przekonane, że rządy PIS będą lepsze niż rządy PO. Część z tych pozostałych, również jest/była wyznawcami PIS i oni mają szansę się do PIS rozczarować (jak właśnie Johnny99), a reszta - kilka procent została przez PIS po prostu oszukana, że PIS to teraz tylko Duda i Szydło, że najważniejsze są teraz kwestie gospodarcze i społeczne, a Macierewicz, Kamiński, Ziobro, czy sam Kaczyński są już tylko figurantami bez znaczenia

Cytuj:
powstanie Partii Razem, która odebrała Zlewowi głosy potrzebne do wejścia do Sejmu.

Nie wystąpił żaden zauważalny przepływ elektoratu pomiędzy ZLEWem a RAZEM. (choć faktycznie, nawet niezauważalny by wystarczył). Elektorat ZLEWowi ukradł KUKIZ.

Cytuj:
Słowem: za to, że PiS samodzielnie rządzi, odpowiadają bezpośrednio:

- zwolennicy PO,

Oczywiście. Wszystko co złe to wina PO :D Zwolennicy PIS za rządy PIS nie odpowiadają - skąd! :D

Cytuj:
Gdyby Korwin dogadał się z Kukizem i wystawił z nim wspólne listy,

A gdyby Korwin dogadał się z RAZEM i wystawił wspólne listy?

Johnny rozpatruje scenariusze kompletnie nieprawdopodobne. Już prędzej to PSL mógł się dogadać z KUKIZem i wystawić wspólne listy.

Cytuj:
Cytuj:
Jakoś obłąkany fanatyk i "osoba o pokroju oficerów WSI" pilaster potrafił przewidzieć jak będą wyglądały rządy PIS, a taki racjonalny, bazujący na faktach chłodny analityk jak J99 - nie :(

Działania PiS po przejęciu władzy mają zdecydowanie więcej wspólnego z obłąkanym fanatyzmem niż z racjonalną, bazującą na faktach analizą,

Na odwrót. Pilaster racjonalnie opisujący pisowski fanatyzm i obłąkanie, sam został przez J99 nazwany obłąkanym fanatykiem. No bo przecież kto nie kocha PIS może być tylko albo obłąkanym fanatykiem, albo komunistycznym złodziejem odrywanym od koryta. I obie te motywacje próbował Johnny99 pilastrowi przypisywać.

Cytuj:
Czyżby egzystencjalny i metafizyczny konflikt między PO i PiS miał ostatecznie rozstrzygnąć rynek? :-D

Po pierwsze nie ma żadnego konfliktu PO i PIS. Jest konflikt z jednej strony PIS (obozu niepodległościowego jak sam lubi się nazywać) i z drugiej strony Polski ("zdrajców", czyli wszystkich poza PISem)

Po drugie PIS, skrajnie wrogie wolnemu rynkowi nie dopuści wolnorynkowych rozstrzygnięć, zwłaszcza, że miałyby być dla niego niekorzystne i gdyby taki dualizm faktycznie zaczął się wykształcać zostanie zduszony siłą.

Dzisiaj niestety jest tak, że Polska ma rację, ale to PIS ma siłę.

kosiarz

Cytuj:
To może mi oddadzą pieniądze z OFE? Ktory mi ukradł Tusk

A dlaczego kosiarz pozwolił, aby Tusk ukradł mu te pieniądze? Trzeba ich było lepiej pilnować. :-(

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pt kwi 22, 2016 11:11
pilaster napisał(a):
Jak zwykle w przypadku wyznawców PIS Johnny99 ordynarnie łże.

Pilaster, cenię Twoją wiedzę, ale nie podoba mi się szufladkowanie ludzi, tu J99. Czy przypadkiem nie jest zabronione regulaminem ustawiczne wciskanie komuś, że jest wielbłądem, skoro zaprzecza temu? Ja widzę w J99 sympatyka PiS, który widzi także złe poczynania rządu i je krytykuje. Jakim więc prawem nazywasz go wyznawcą PiS?

Pt kwi 22, 2016 11:37

pilaster napisał(a):
No i oczywiście nie zmienia to faktu że oczekiwania społeczne w kwestii jakości rządów rosły szybciej niż sama jakość rządów, zwłaszcza, że pod koniec, rządy PO akurat ucierpiały, wskutek zmiany przywództwa, czyli czegoś, co pilaster zawsze lekceważył i uważał za rzecz trzeciorzędną, a co akurat w tym przypadku okazało się decydujące, bo Kopacz w przeciwieństwie do Tuska, po pierwsze nie miała pojęcia dlaczego wyborcy na PO głosowali, a po drugie okazała się kompletnie nieudolna medialnie.

Jest jakąś kompletną abstrakcją twierdzenie, że zwolennicy "najlepszego rządu w historii pomiarów" zdecydowali się go wymienić, bo był "nieudolny medialnie" :shock:

Cytuj:
Polacy, w przeciwieństwie do genetycznych patriotów nie traktują rządzących, czy aspirujących do rządzenia polityków, jak bóstwa do czczenia, tylko narzędziowo i utylitarnie, optymalizując swój wybór.

I dlatego odrzucają najlepszy rząd w historii pomiarów tylko dlatego, że był nieudolny medialnie?? Przecież to skrajnie nielogiczne :o

Cytuj:
Pojawiła się alternatywa lepsza od PO, czyli potencjalnie lepiej rządząca, więc na nią zagłosowali.

Nieracjonalne. NRP istniała ledwie od paru miesięcy, nie miała żadnych kadr, niejasne źródła finansowania (co sugerowało kłopoty w niedalekiej przyszłości - wygląda na to, że właśnie nadeszły), a na dodatek nieustannie najlepszy rząd w historii pomiarów krytykowała. Żaden rozsądnie myślący wyborca PO nie miał najmniejszych podstaw, by zakładać, że Nowoczesna będzie jeszcze lepsza od najlepszego rządu w historii pomiarów.

Wybór ten był nieoptymalny również - i to równie istotne - w związku z zagrożeniem ze strony PiS. Gdyby nie istniało PiS, albo gdyby PiS miało poparcie na poziomie kilku procent, można byłoby rozważać, czy najlepszy rząd w historii pomiarów nie warto byłoby zastąpić jakimś potencjalnie JESZCZE lepszym i czy taki wybór nie byłby optymalny. W obliczu jednak konieczności obrony kraju przed PiS, rozważanie wyboru innego niż PO byłoby kompletnie i całkowicie irracjonalne, jeżeli PO tworzyła najlepszy rząd w historii pomiarów i na dodatek, jak twierdzi pilaster, mimo wszystkich zastrzeżeń jakość rządów PO jednak rosła (nawet jeśli zbyt wolno). Zatem nawet uznając, że wzrost jakości rządów najlepszego rządu w historii pomiarów jest niezadowalający (mógłby być lepszy), rozsądny wyborca PO musiałby dojść do wniosku, że wybór jedynie potencjalnie jeszcze lepszego rządu, zwłaszcza, jeśli to miałaby być taka efemeryda, jak Nowoczesna - bez kadr, bez doświadczenia, bez zaplecza itp., stanie się optymalny dopiero wtedy, kiedy minie zagrożenie ze strony PiS.

Cytuj:
Bo co prawda Johnny99 zmienił obiekty swojego afektu, (a przynajmniej tak deklaruje), ale nie zmienił samego afektu. :)

J99 nie odczuwa żadnego afektu.

Cytuj:
I nie przeszkadza mu, że jego nowe bożyszcza głosowały literalnie za wszystkimi najgłupszymi pomysłami PISu.

Pilaster jak zwykle kłamie.

Cytuj:
Poparli zarówno podniesienie PIT do 70%, jak i uważany przez Johnnego99 za skrajnie szkodliwy program 500+.

Pilaster jak zwykle kłamie. Kukiz wprawdzie poparł 70% podatek od odpraw, ale w sprawie 500+ się podzielił, przy czym część głosująca "za" stanowiła mniejszość.

Cytuj:
Bez cienia cechującej nawet PIS hipokryzji deklarowali, że prawo musi ustąpić przed "wolą narodu"

Pilaster jak zwykle kłamie. Morawiecki powiedział, że "nad prawem jest dobro narodu" a nie "wola narodu", co jest bardzo istotną różnicą.

Cytuj:
bezczelnie zapewniali, że celem ich posłowania jest wspieranie krewnych i znajomych, czy nie widzieli nic złego w głosowaniu na cztery ręce.

Pilaster jak zwykle kłamie - tych, co tak twierdzili, już w Kukizie nie ma.

Cytuj:
Ale nie przeszkadza to Johnnemu99 ich kochać. :)

J99 nie ma żadnych wyższych odczuć w stosunku do jakichkolwiek polityków.

Cytuj:
Zamiast zoptymalizować swój wybór, do partii, która w całości była za odrzuceniem 500+

To świetnie, że NRP była przeciwko 500+, ale jest z nią jeden podstawowy problem - jest przeciwko zmianie obecnej Konstytucji. To wyklucza na samym wstępie poparcie z mojej strony.

Cytuj:
Johnny rozpatruje scenariusze kompletnie nieprawdopodobne.

Dlaczego? Przecież Kukiz i Korwin prowadzili rozmowy w tym kierunku, zerwane dopiero po debacie telewizyjnej.

Cytuj:
Po drugie PIS, skrajnie wrogie wolnemu rynkowi nie dopuści wolnorynkowych rozstrzygnięć, zwłaszcza, że miałyby być dla niego niekorzystne i gdyby taki dualizm faktycznie zaczął się wykształcać zostanie zduszony siłą.

No to się właśnie wykształca. Więc, zgodnie z retoryką pilastra, PiS dosłownie na dniach zacznie wyprowadzać czołgi na ulice. Każdy więc będzie się mógł przekonać, czy pilaster ma racje :roll:

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt kwi 22, 2016 12:01

Helenka napisał(a):
Ja widzę w J99 sympatyka PiS, który widzi także złe poczynania rządu i je krytykuje. Jakim więc prawem nazywasz go wyznawcą PiS?

Nie jestem sympatykiem PiS. To określenie może pasowało do mnie przez pewien czas, mniej więcej w latach 2006-2007, kiedy to, na skutek sięgającej absurdu w swojej zapalczywości antyrządowej propagandy PO, zdecydowałem się zapoznać z racjami strony pisoskiej (której wcześniej nie cierpiałem - na przykład, w wyborach prezydenckich w 2005 r. głosowałem na Tuska tylko po to, by nie wygrał Kaczyński). Czytałem wtedy np. regularnie Gazetę Polską. Ale przeszło mi to dość szybko, mniej więcej w momencie, kiedy Kaczyński po wyborach w 2007 r. stwierdził, że "nie dali RADĘ" przez Fakty i Mity, które zatrudniały mordercę ks. Popiełuszki (czy coś takiego).

Pt kwi 22, 2016 12:13
pilaster napisał(a):
Elektorat ZLEWowi ukradł KUKIZ.

Cytując klasyka, pilaster jak zwykle ordynarnie łże, bo sam zapewniał, że jedyny istotny przepływ wyborców do K'15 nastapił z PSLu. Co jest zresztą logiczne, bo K'15 zbudowały środowiska samorządowe, a nie, posługując się metaforą Kukiza, Monako.

Pt kwi 22, 2016 13:05

Helenka napisał(a):
Ja widzę w J99 sympatyka PiS, który widzi także złe poczynania rządu i je krytykuje. Jakim więc prawem nazywasz go wyznawcą PiS?

J99 krytykuje PIS dopiero od wyborów. Przed wyborami PISu J99 nie krytykował, natomiast krytykował przeciwników PIS używają argumentów, słownictwa, fraz, etc autorstwa PIS. Porażkę PIS w wyborach 2011 roku skwitował, że to "najgorszy wynik z możliwych" :(

I faktycznie, J99 wielokrotnie zaprzeczał werbalnie że jest wyznawcą PIS, ale tak samo niejaki Bęgowski wielokrotnie zaprzeczał, że jest mężczyzną i nawet groził o to procesami sądowymi :)

To że np pilaster nazwie się największym w Europie wirtuozem fortepianu nie oznacza że faktycznie nim będzie.

J99

Cytuj:
Jest jakąś kompletną abstrakcją twierdzenie, że zwolennicy "najlepszego rządu w historii pomiarów" zdecydowali się go wymienić, bo był "nieudolny medialnie" :shock:

Dlaczego? Nieudolność medialna sprawiła, że w sporej części swojego elektoratu przestał być postrzegany jako najlepszy, sprawiając wrażenie, że przestał się różnić od PIS, czy RAZEM.

W dodatku zmiana przywództwa spowodował również odejście od tego w czym był najlepszy. Zajęto się tak istotnymi problemami jak otyłość wśród uczniów, "legalizację" związków homo (jakby były nielegalne), zasiłkami dla "potrzebujących" czy ograniczeniami w dostępie Polaków do ziemi rolnej. (nie w tym stopniu co PIS, ale też) Luka na prawo od PO rozwarła się jeszcze szerzej (istniała już co najmniej od 2010 roku) i w końcu ktoś (Petru) ją dostrzegł i wykorzystał.

W konsekwencji nie było PO już postrzegane jako to samo PO z roku 2007, czy nawet z roku 2011

Cytuj:
NRP istniała ledwie od paru miesięcy

No to co? Wstrzeliła się w lukę rynkową. Pilaster, nie chwalący się, przewidywał powstanie NRP na wiele lat, zanim ona faktycznie powstała. :D Miał tylko nadzieję, że tą NRP, będzie UPR/KNP/KORWIN, ale JKM nie zdecydował się posłuchać rady pilastra.... :?

Cytuj:
jeżeli PO tworzyła najlepszy rząd w historii pomiarów i na dodatek, jak twierdzi pilaster, mimo wszystkich zastrzeżeń jakość rządów PO jednak rosła (nawet jeśli zbyt wolno).

Jednak za Tuska ten wzrost było widać. Za Kopacz trend uległ wyhamowaniu (jeżeli nie odwróceniu). Wyborcy (część) uznali, że PO wyczerpała już swój potencjał i wybrali KORWIN, czy NRP

Cytuj:
Kukiz wprawdzie poparł 70% podatek od odpraw, ale w sprawie 500+ się podzielił

Czyli de facto poparł.

Cytuj:
Morawiecki powiedział, że "nad prawem jest dobro narodu" a nie "wola narodu", co jest bardzo istotną różnicą.

Ogrom tej różnicy umknął jakoś mojej uwadze. 8)

Cytuj:
Cytuj:
bezczelnie zapewniali, że celem ich posłowania jest wspieranie krewnych i znajomych, czy nie widzieli nic złego w głosowaniu na cztery ręce.

Pilaster jak zwykle kłamie - tych, co tak twierdzili, już w Kukizie nie ma.

Ale dopóki byli, Johnnemu nie przeszkadzali. :( Jakoś nigdy nie słyszeliśmy od J99 deklaracji, że "poprze KUKIZA, jeżeli ten, czy tamten odejdzie/zostanie usunięty" :(

Cytuj:
To świetnie, że NRP była przeciwko 500+, ale jest z nią jeden podstawowy problem - jest przeciwko zmianie obecnej Konstytucji.

To oczywiste. Musi być przeciwko zmianie, dopóki PIS próbuje ją zmienić. Konstytucja jest w tej chwili ostatnią zaporą przeciwko dyktaturze Kaczyńskiego. O jej zmianie będzie można mówić, kiedy PIS straci władzę.

KUKIZ albo tego nie rozumie, albo nie chce rozumieć i po prostu robi krecią robotę dla PIS

Cytuj:
zgodnie z retoryką pilastra, PiS dosłownie na dniach zacznie wyprowadzać czołgi na ulice

Nie na dniach i nie czołgi.

Poczeka się, aż faktycznie gdzieś zapadnie jakieś prawne rozstrzygnięcie niezgodne z "lex PIS" i wtedy puści się w ruch Ziobrę z jego opryczniną. Zbrojnym ramieniem PIS nie jest wcale wojsko, czy nawet bezpieka, tylko prokuratura właśnie. Tak było w latach 2005-2007 i tak jest teraz.

Cytuj:
Kaczyński po wyborach w 2007 r. stwierdził, że "nie dali RADĘ" przez Fakty i Mity, które zatrudniały mordercę ks. Popiełuszki

I dlatego teraz już ten problem profilaktycznie zlikwidowali. Jak widać nie trzeba było wyprowadzać czołgów na ulicę, aby osiągnąć odpowiedni efekt. Wystarczyła prokuratura, a już "FiM" zmieniły ton i zaczęły wychwalać PIS (w dzisiejszym wydaniu aż dwa artykuły), a Kotliński, który mógłby coś powiedzieć na temat dlaczego w latach 2008-2014 praktycznie identyczne w treści teksty ukazywały sie zarówno w jego szmatławcu jak i np w "GazPolu" już tego nie powie... :roll:

Ergo proxy

Cytuj:
pilaster jak zwykle ordynarnie łże

To Ergoproxy łże, że pilaster łże. :evil:

Cytuj:
sam zapewniał, że jedyny istotny przepływ wyborców do K'15 nastapił z PSLu.

Owszem. Ale i ze ZLEWu próbował, choć ostatecznie faktycznie mu sie nie udało. :(

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pt kwi 22, 2016 14:08

pilaster napisał(a):
Przed wyborami PISu J99 nie krytykował, natomiast krytykował przeciwników PIS

Oczywiście, że krytykował, co pilaster za każdym razem albo przyjmował w sposób charakterystyczny dla niego ("no proszę, taki fanatyk PiS, a krytykuje" :D ), albo po prostu ignorował. Faktem jest natomiast, że za rządów PO J99 skupiał się na krytyce PO, jako Władzy, a opozycję, w postaci PiS, traktował wyrozumiale - zgodnie ze swoimi zasadami. Tak samo postępuje i teraz.

Cytuj:
Dlaczego? Nieudolność medialna sprawiła, że w sporej części swojego elektoratu przestał być postrzegany jako najlepszy, sprawiając wrażenie, że przestał się różnić od PIS, czy RAZEM.

Panie pilaster! Jak można twierdzić, że "optymalną" decyzją wyborcy, podjętą "narzędziowo" i "utylitarnie", jest decyzja podjęta na podstawie "wrażenia", wywiedzionego z mediów? :o :shock: Którego, na dodatek, przynajmniej w opinii pilastra, nie potwierdzały żadne istotne fakty, tj. wskaźniki?

Cytuj:
No to co?

To, że dawała niewielką gwarancję, że jest w stanie - tak od razu - być w rządzeniu choćby równie fantastyczna, co PO, a tym bardziej JESZCZE lepsza.

Cytuj:
Czyli de facto poparł.

Aha, w większej części nie poparł, czyli de facto poparł :shock: Co to ma być za logika? :o

Cytuj:
Ogrom tej różnicy umknął jakoś mojej uwadze. 8)

To bardzo proste - pierwsze stwierdzenie jest dość banalne i oczywiście słuszne (prawo ma służyć dobru narodu, a nie naród ma służyć dobru prawa :-| ), natomiast drugie sugeruje, że "wola narodu" (ciekawe w jaki sposób wyrażona) może unieważniać obowiązywanie prawa, co jest niebezpieczną i groźną tezą.

Cytuj:
Ale dopóki byli, Johnnemu nie przeszkadzali. :( Jakoś nigdy nie słyszeliśmy od J99 deklaracji, że "poprze KUKIZA, jeżeli ten, czy tamten odejdzie/zostanie usunięty" :(

Póki nie twierdzili, że głosują tylko po to, by ich rodzina robiła karierę i nie okazało się, że są w stanie w tym celu posunąć się do łamania co najmniej dobrych obyczajów, póty J99 nie przeszkadzali. Czemu mieliby?

Cytuj:
To oczywiste. Musi być przeciwko zmianie, dopóki PIS próbuje ją zmienić.

A to niby dlaczego?

Cytuj:
Konstytucja jest w tej chwili ostatnią zaporą przeciwko dyktaturze Kaczyńskiego.

O, a ja myślałem, że Trybunał Konstytucyjny. To są dwie ostatnie zapory?

Osobiście uważam, że w obecnej formie Konstytucja jest raczej słabą zaporą przeciwko dyktaturze Kaczyńskiego, czego dowody co chwila widzimy. Właśnie m.in. dlatego należy ją zmienić, by stanowiła SKUTECZNĄ zaporę przeciwko dyktatorom, bo w tym momencie nie stanowi.

Cytuj:
O jej zmianie będzie można mówić, kiedy PIS straci władzę.

Społeczeństwo dlatego wybrało PiS, że chciało zmiany. PiS straci władzę jedynie wtedy, kiedy inne opcje polityczne również zaoferują społeczeństwu "dobrą (lepszą) zmianę" - a nie powrót do status quo.

Cytuj:
Poczeka się, aż faktycznie gdzieś zapadnie jakieś prawne rozstrzygnięcie niezgodne z "lex PIS"

Takie już zapadły. Przykładowo, Sąd Najwyższy w co najmniej dwóch już wyrokach odniósł się do sytuacji z TK w sposób niezgodny z linią PiS; w jednym z wyroków uznał, że TK może działać normalnie na podstawie starych przepisów, więc można składać mu swobodnie pytania prawne, w drugim natomiast przyznał, że TK jest "sparaliżowany", z czego wyprowadził wniosek, że.. sam ma prawo zbadać zgodność z Konstytucją danego przepisu i wedle tego orzec.

Pt kwi 22, 2016 14:40
pilaster napisał(a):
J99 krytykuje PIS dopiero od wyborów.

Czyli wyznawcą nie jest. Wyznawca nie krytykuje nigdy, a po wyborach tym bardziej stoi murem jak gita.
pilaster napisał(a):
I faktycznie, J99 wielokrotnie zaprzeczał werbalnie że jest wyznawcą PIS, ale tak samo niejaki Bęgowski wielokrotnie zaprzeczał, że jest mężczyzną i nawet groził o to procesami sądowymi

To że np pilaster nazwie się największym w Europie wirtuozem fortepianu nie oznacza że faktycznie nim będzie.

Nie widzę związku, bo j.w.

Pt kwi 22, 2016 15:25
Łże, łże. Pilaster łże także, że jest katolikiem. Gdyby nim był, toby się do Grodzkiej odnosił z taktem i delikatnością, stosowanymi do jej schorzenia, a nie po oenerowsku. Parafrazując klasyka, pilaster zmienił obiekt afektu, ale afekt jaki był, taki pozostał. Zaś z nieistotnym przepływem wyborców ze ZLEWu do R sam miałem okazję się zetknąć. To był taki stary, szeregowy działacz komunista, czy może wręcz esbek, co leżał na sąsiednim łóżku w szpitalu. Wyrażał żal, że tak zagłosował, powodowany względami społecznymi, bo R ostatecznie wprowadziła zarząd kolegialny, a on miał to za glupotę.

Pt kwi 22, 2016 16:46
A, i jeszcze jedno, co mi teraz wpadło w oczy. Na ile się orientuję, Kukiz nie gra ani do PiSu ani przeciw PiSowi, ale rozgrywa własną partię; cały jego kłopot w tym, że jest go tylko dziesięć procent i jeszcze różni Morawieccy robią krecią robotę, ale jemu.

Ta partia, co ją Kukiz gra, polega na zmianie paradygmatu uprawiania polityki w Polsce na bardziej cywilizowany, niż paradygmat, w ramach którego poruszają się i prosperują rozmaici pilastrowie, mentalnie wciąż tkwiący w PRLu i skutecznie, wspólnym wysiłkiem orający IIIRP w taki sposób, żeby mogli zająć naturalne dla siebie nisze - takie, do jakich dorastają swoimi małymi rozumkami. W przypadku PiSu jest to dyktatura, w przypadku PO oraz pilastra jest to opozycja wobec dyktatury, której potrzebują jak powietrza. Innych ról na scenie politycznej zapilastrowańcy odgrywać ni umiom, bo ich ni ogarniajom.

Kukiz ten model politykowania ma głęboko i głównie dlatego go popieram. Bo ciągnącego się ćwierć wieku POPiSkiwania rozmaitych pilastrów mam już dość. Do całek, panie pilaster! Jak całką wyrachujesz Boga, chętnie przeczytam. Ale zadanie zbierania danych do swoich rachunków lepiej pan zleć komu innemu, bo komedyja badawcza, jakążeś tutaj ostatnio odstawił, woła o pomstę do Nieba.

Pt kwi 22, 2016 19:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226 ... 622  Następna strona