Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 16:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 103  Następna strona
 Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
czytelnikBiblii napisał(a):
@Robek, piszesz: >>Tego sie nie rozumie dosłownie, to jest przenośnia metafora, czy tam jeszcze coś podobnego.<< [toś napisał w nawiązaniu do cytatu z Hebr 11,3: "Przez wiarę poznajemy, że światy zostały ukształtowane słowem Boga, tak iż to, co widzialne, nie powstało ze świata zjawisk."]
Czy zatem kolejna treść tego rozdziały to też przenośnia, metafora i nic dosłownego?!?
Czy wspomniani tam: Noe, Abraham, Izaak, Mojżesz, Dawid, Samuel...i inni - to też tylko jakaś metafora?!

Nie wiem czy ci ludzie to metafora, czy istnieli naprawde, w sumie to niewiele zmienia, bo liczy sie przesłanie jakie niesie Biblia, a nie to, czy to jest przypowieść, czy coś prawdziwego.

Biblia to tak tłumaczy, że wszystkie zwierzęta żywić się miały roślinami. Zanim jednak zakrzykniesz, że drapieżniki potrzebują mięcha, to weź pod uwagę kilka spraw:
1. polecenie diety dotyczyło świata bez zła, bez grzechu - doskonałego w 10000%
2. dopiero grzech, który wszedł na świat, a z nim śmierć namieszał bardzo w świecie całym
3. warunki po potopie były zdecydowanie inne niż przed potopem i jeszcze w Edenie
4. nasz obecny świat wygląda tak, jak widzimy - nie wiemy jak dokładnie to wyglądało w Raju i przed potopem.

Wobec tego wierzę, że drapieżniki jakie znamy, to następstwo:
1. grzechu
2. potopu
Wcześniej lew mógł jeść trawę (zapowiada to prorok Izajasz odnośnie Nowej Ziemi), a jego szczęki mogły wyglądać inaczej...
Ot i wszytko; ufam Bożemu Słowu, więc nie mam problemu, aby wierzyć, że było tak, jak to jest zapisane.

Co ty opowiadasz!
Te rośliny którymi żywiły sie drapieżniki, przecież są częścią świata ożywionego, więc zanim zostały zjedzone, to sobie żyły, a później u rośliny następuje, ustanie funkcji życiowych, czyli śmierć.
Więc co to za gadanina, że wcześniej nie było śmierci, jak była.

Cz kwi 21, 2016 20:10
Askadtowiesz napisał(a):
Nie wiem jaki jest sens tych pytań.

Odpytywanie, proszę kolegi. Odpytywanie.

Askadtowiesz napisał(a):
Jest materia i są pojęcia abstrakcyjne. nie należy mieszac jednego z drugim.

Materia sama może być pojęciem abstrakcyjnym, w przeciwieństwie do pola. Jaką objętość zajmuje Askadtowiesz w przestrzeni? Pytanie tylko z pozoru jest absurdalne. Gdyby bowiem pola nagle przestały działać i pozostało z Askadtowiesza tylko rojowisko kwarków, to zgodnie z obecną wiedzą, no właśnie, byłoby tego ile?

Dlaczego promieniowanie przenikliwe jest przenikliwe?

Askadtowiesz napisał(a):
Pojęcie pola stosuje sie przy wytwarzaniu a nie przy przepływie prądu (ponadto wytwarzanie prądu w ogniwach w ogóle nie wymaga pojecia pola, są tam reakcje chemiczne). Jesli masz gniazdko, z któreego czerpiesz prąd, mozesz mówic tylko o różnicy potencjałów elektrycxznych w obu punktach gniazdka. Jeszcze prostszym przykłądem różnicy potncjałów jest naelektryzowany przez pocieranie przedmiot.

Dlaczego reakcje chemiczne w ogóle zachodzą? Bo czary-mary i alchemia, solve-coagula? Nie. Ponieważ atomy molekuł związków chemicznych działają na siebie siłami, i niekiedy siły te rozrywają jedną molekułę, a wiążą atomy w inną. Jest siła i jest cząstka obdarzona odpowiednim do siły nabojem, a więc jest potencjał, a więc jest pole. To naprawdę nic trudnego, starczy znać definicje pojęć, jakich się używa. Czy istnieje np. napięcie grawitacyjne? A magnetyczne?

A co to jest linia długa (transmisyjna)? Jaka jest przewaga linii koncentrycznej nad dwuprzewodową i dlaczego to w ogóle jest przewaga?

Askadtowiesz napisał(a):
Niezależnie od tego da się zdefinować pole, tyle tylko ze nie jest znany mechanizm jego funkcjonowania (pomimo ze można je opisać wzorami empirycznymi).

Niezależnie od tego da się zdefiniować materię, tyke tylko że nie jest znany mechanizm jej funkcjonowania (pomimo że można ją opisać wzorami empirycznymi). Jaką objętość zajmuje materia w atomie...?

Askadtowiesz napisał(a):
Temperatura jest miara ruchu, im szybciej poruszaja sie cząsteczki, tym wyższą odnotowujemy temperaturę.

Odpytujemy się dalej. Co pokaże termometr rtęciowy w termosferze i dlaczego akurat tyle?

Askadtowiesz napisał(a):
Przyspieszenie jest miara narastania szybkosci ruchu i jest wyrażone konkretnym wzorem.

Przyspieszenie jest różniczką drugiego rzędu z przesunięcia po czasie. Jak narasta ruch jednostajny po okręgu?

Kurczę, niektórzy ludzie. Jak im autobus zahamuje, to powiedzą, że przyspieszenie jest, a jak im cewka użyta do kompresji metalowego przedmiotu eksploduje, to będą mówili, że pola nie ma.

Askadtowiesz napisał(a):
Zarówno temperatura jak i przyspieszenie są pojęciami abstrakcyjnymi, ale opisują rzeczywiste procesy fizyczne. Temperatura nie istnieje jako byt,a le istnieja cząstki i ich ruch.

Zresztą ruch też nie jest bytem, lecz pojęciem określającym relacje cząstek (mogą to byc atomy, cząsteczki, cząstki elementarne lub ciałą makroskopowe).

Do czegoś zaczynamy dochodzić. Istnieje ta materia, czy istnieją tylko pola? Pewną wskazówką na rzecz materializmu może być fakt, że jedne pola są źródłowe, a tylko niektóre wirowe. Ale u czorta, co to jest nabój pola sił? Co to jest masa, co to jest ładunek elektryczny? Askadtowiesz wytłumaczy biednemu durniowi po studiach technicznych.

Askadtowiesz napisał(a):
W całym stworzonym przez człowieka swiecie myślowym dominują pojęcia abstrakcyjne, którym dla ułatwienia lub z nieświadomosci przypisuje sie cechy bytów (np. istnienie).

Cogito, ergo credo.

Cz kwi 21, 2016 22:41

Robek napisał(a):
Nie wiem czy ci ludzie to metafora, czy istnieli naprawde, w sumie to niewiele zmienia, bo liczy sie przesłanie jakie niesie Biblia, a nie to, czy to jest przypowieść, czy coś prawdziwego.

A co Ty katoliku wiesz tak naprawdę, co?! Nie wiesz czy istniał Abraham, Dawid... i piszesz, że to w sumie niewiele zmienia :o bo liczy się przesłanie Biblii...
Wiesz co, lepiej wcale się na Biblię nie powołuj bo to będzie świadczyć na sądzie przeciwko Tobie! Ani nie znasz Biblii, ani nie rozumiesz o co w niej chodzi - więc lepiej zamilknij i dyskutuj w innych tematach o świeckich sprawach bo na religijnych zupełnie się nie znasz [to taka dobra rada, abyś nie brał na siebie grzechu siania nieprawdy].

Robek napisał(a):
Więc co to za gadanina, że wcześniej nie było śmierci, jak była.

No widzisz, ja ufam mojemu Bogu, który jak powiedział, że przed grzechem Adama śmierci nie było, to ja Mu wierzę bo tak jest zapisane w Biblii, o której już wyżej coś Ci napisałem...
Nie znasz Biblii, dlatego nie wiesz, że tylko ludziom i zwierzętom Bóg dał tchnienie życia - roślinom nie, więc o nich nie można mówić (w kategoriach biblijnych), że umierają [dlatego prawdziwe jest zdanie, że przed grzechem śmierci nie było, choć rośliny miały być pokarmem].

Miłego dnia

CHOMIK - jego zapasy
A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?

Pt kwi 22, 2016 4:33
Zobacz profil WWW
...więc lepiej zamilknij i dyskutuj w innych tematach...
Czyżbyś się bawił w wykluczenia? O ile @Robek przestrzega regulaminu, to ma takie samo prawo wypowiadać się jak każdy inny. Jeżeli nie chcesz z nim dyskutować, to obowiązku nie ma. Nie raz korzystałem z obu praw.

Robek napisał(a):
Nie znasz Biblii, dlatego nie wiesz, że tylko ludziom i zwierzętom Bóg dał tchnienie życia - roślinom nie, więc o nich nie można mówić (w kategoriach biblijnych), że umierają [dlatego prawdziwe jest zdanie, że przed grzechem śmierci nie było, choć rośliny miały być pokarmem].
To już jest baaardzo daleka interpretacja, a nie dosłowność :D A kiedy to zwierzęta stały się pokarmem dla ludzi? I czy jest to grzech? A może zwierzęta płacą smiercią za swoje grzechy? Bardzo ciekawe tematy zainspirowałeś 8)

Pt kwi 22, 2016 8:45
Wg antropologów religii, świadomości religijna człowieka przechodziła kilka etapów.
-magiczno-religijny
-filozoficzny
-naukowy

Ten naukowy widać wyraźniej od czasów Piusa XII i JP II. Teraz dołączył Franciszek.
Chcą pogodzić naukę w wiarą.
Czyli wg tej koncepcji wszystko opracował i stworzył Pan Bóg a nauka tylko bada świat i prawa jakie stworzył.

Pt kwi 22, 2016 9:14

Dokładnie. W czym zatem problem?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt kwi 22, 2016 9:25
JedenPost napisał(a):
Dokładnie. W czym zatem problem?

W szkodliwości ewolucjonizmu, zwłaszcza biologicznego.
Darwinizm dał podstawy marksistowskiemu ewolucjonizmowi społecznemu a ten zbrodniczym ideologiom, jak hitleryzm, stalinizm, czy maoizm...

Pt kwi 22, 2016 10:14

spin napisał(a):
Darwinizm dał podstawy marksistowskiemu ewolucjonizmowi społecznemu a ten zbrodniczym ideologiom, jak hitleryzm, stalinizm, czy maoizm...

Wykazałam Ci już w tym wątku kilkakrotnie, że takie twierdzenie to kompletna bzdura, a uprawianie darwinizmu było zakazane zarówno w ZSRR, jak i w III Rzeszy.

Ale przecież najłatwiej ignorować fakty, prawda?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt kwi 22, 2016 10:29

spin napisał(a):

Czyżbyś chciał powiedzieć, że fakty i rzetelna wiedza stanowią zagrożenie?

Które informacje ewolucjonizmu biologicznego, uważasz za groźne?

Pt kwi 22, 2016 10:39

A co Ty katoliku wiesz tak naprawdę, co?! Nie wiesz czy istniał Abraham, Dawid... i piszesz, że to w sumie niewiele zmienia :o bo liczy się przesłanie Biblii...

A co to zmienia czy oni istnieli, czy nie?

No widzisz, ja ufam mojemu Bogu, który jak powiedział, że przed grzechem Adama śmierci nie było, to ja Mu wierzę bo tak jest zapisane w Biblii, o której już wyżej coś Ci napisałem...

Skoro roślinom Bóg nie dał tchnienia życia, to znaczy że, te drzewa co rosną u mnie przed domem, są martwe?

Pt kwi 22, 2016 11:56
chwat napisał(a):
spin napisał(a):

Nie są to fakty ani rzetelna wiedza. To marne hipotezy oparte o magię podobieństw i manipulacje.
Nikt nie udowodnił, że jedne rodzaje przechodzą w inne. Nikt tego nie widział, nie zrobił udanego eksperymentu, który by to potwiedził.
"Nauka" wręcz mówi o prawie zachowania gatunku a nie przechodzeniu w inny rodzaj, czy mówiąc "naukowo" w gromadę czy jak to umownie ktoś nazwie.

Groźne jest przenoszenie "praw przyrody", czyli np. walki o byt i doboru naturalnego na ludzi.
I tak powstała ideologia, że są rasy lepsze i gorsze, że są nadludzie i podludzie, i że nadludzie w ramach poszerzania "przestrzeni życiowej" i parcia na wschód mogą mordować podludzi.
Że można zabijać nienarodzone dzieci, bo mają "wadę" (legalna aborcja), że można mordować starych i chorych (eutanazja) bo zabierają przestrzeń życiową dla zdrowych.

Pt kwi 22, 2016 12:01

spin napisał(a):
Nikt nie udowodnił, że jedne rodzaje przechodzą w inne.

A jakby spin poznał, że takie przejście zaszło, gdyby zaszło?

Cytuj:
"Nauka" wręcz mówi o prawie zachowania gatunku

doprawdy? Gdzie opis takiego "prawa zachowania gatunku" można znaleźć? Kto gdzie i kiedy go sformułował?

Cytuj:
I tak powstała ideologia, że są rasy lepsze i gorsze,

To jest ideologia kreacjonistyczna. Nie dobór naturalny, ale (mało)inteligentny kreator w postaci spina arbitralnie wskazuje na lepsze i gorsze rasy. :)

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pt kwi 22, 2016 12:12

spin napisał(a):
chwat napisał(a):
spin napisał(a):

Nie są to fakty ani rzetelna wiedza. To marne hipotezy oparte o magię podobieństw i manipulacje.
Nikt nie udowodnił, że jedne rodzaje przechodzą w inne. Nikt tego nie widział, nie zrobił udanego eksperymentu, który by to potwiedził.
"Nauka" wręcz mówi o prawie zachowania gatunku a nie przechodzeniu w inny rodzaj, czy mówiąc "naukowo" w gromadę czy jak to umownie ktoś nazwie.

Groźne jest przenoszenie "praw przyrody", czyli np. walki o byt i doboru naturalnego na ludzi.
I tak powstała ideologia, że są rasy lepsze i gorsze, że są nadludzie i podludzie, i że nadludzie w ramach poszerzania "przestrzeni życiowej" i parcia na wschód mogą mordować podludzi.
Że można zabijać nienarodzone dzieci, bo mają "wadę" (legalna aborcja), że można mordować starych i chorych (eutanazja) bo zabierają przestrzeń życiową dla zdrowych.

Czym chcesz zakwestionować wnioski (chociażby) z wykopalisk archeologicznych? Nie podajesz żadnych dowodów. Stwierdzenie, że materiał dowodowy, to 'marna hipoteza', raczej się nie przebije...
'Szkodliwość ewolucjonizmu biologicznego', a 'szkodliwość przenoszenia wniosków', to zupełnie różne sprawy. Ty stosujesz to zamiennie.

Pt kwi 22, 2016 12:37
Wykopaliska szkieletów, czy odcisków świadczą i ewolucji biologicznej :?:
To ci dopiero nowina. W Muzeum Historii Naturalnej kości są... plastikowe.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... n_1922.jpg

Pt kwi 22, 2016 12:54

Archeologia na spółę z muzealnictwem, fabrykuje kości z plastiku.
A małpoludy, jak widać na obrazku, to obojnaki.
Brawo, rozpracowałeś tę bandę oszustów.

Ostatnio edytowano Pt kwi 22, 2016 15:50 przez chwat, łącznie edytowano 1 raz

Pt kwi 22, 2016 15:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 103  Następna strona