Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 21:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość
Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Helenka napisał(a):
"Nie było takiego oświadczenia" a "nie zdecydowali się" to róznica, nie uważasz?
Żadna. Masz jakieś kłopoty z ogarnianiem rzeczywistości? Gdyby się zdecydowali, to takie oświadczenie episkopatu by było. Nie zdecydowali się, więc nie było i nie ma.

Pt kwi 29, 2016 8:27
Helenka napisał(a):
Kozioł napisał(a):
Dowody na Targowicę masz historyczne.

Nie pytałam o historię.
Kozioł napisał(a):
Dzisiejsze czasy: Hierarchowie popierali PiS w jego drodze politycznej, a teraz sa głosy w najlepszym razie wzywające do porozumienia, w najgorszych popierające PiS.
Jednym z bardzo nielicznych przeciwnych głosów jest bp Pieronek.
Ogólnie zas nabrali wody w usta. Co biskupi myślą o PiS?

Po pierwsze Episkopat nie popierał żadnej opcji i było to ewentualnie prywatne zdanie poszczególnych biskupów (nie powinni oficjalnie zajmować stanowiska, ale to inna sprawa).
Po drugie: przeczytaj ze zrozumieniem o co chodziło w tym piśmie:
Warszawa, 5 lutego 2016 r.
Czcigodny Księże Daly,
Piszę ten list w odpowiedzi na artykuł, zatytułowany Co się dzieje w Polsce? który ukazał się w periodyku Europe Infos. Nasze głębokie zaniepokojenie wynika z faktu, że artykuł reprezentujący subiektywną opinię Pana Henryka Woźniakowskiego na temat sytuacji politycznej i społecznej w Polsce został opublikowany w oficjalnym periodyku, który reprezentuje Komisję Konferencji Biskupów Unii Europejskiej (COMECE). Pod koniec artykułu, w jednym z ostatnich zdań czytamy: „Do tej pory biskupi katoliccy zdecydowali się nie składać publicznego oświadczenia w tej sprawie”. Jednak okazuje się, że ani periodyk Europe Infos ani Pan Woźniakowski nie skontaktowali się z Konferencją Episkopatu Polski w sprawie publicznego oświadczenia. Publikacja tego artykułu w Europe Infos, reprezentującym Konferencje Episkopatów Europy, jest przeciwdziałaniem, które ingeruje w wewnętrzne sprawy Polski. W związku z tym, że wersja papierowa periodyku została już wydrukowana, chcielibyśmy uprzejmie poprosić o wycofanie tego nieobiektywnego tekstu z oficjalnej strony internetowej Europe Infos oraz o publikowanie tekstów, szczególnie dotyczących spraw takich jak te, z większą roztropnością.

Z wyrazami szacunku,

Bp Artur Miziński, Sekretarz Generalny Konferencji Episkopatu Polski
http://episkopat.pl/aktualnosci/7130.1, ... Infos.html
Jest to najwyraźniej prywatne zdanie pana Woźniakowskiego, tak jak tutaj Twoje, majace na celu zdyskredytowanie Episkopatu.
A na marginesie: co w kwestii sprawiedliwości społecznej dotyczącej rządów PiS robią Metodyści? i nie mów mi, że jest Was za mało (jesteście w jedności z wszystkimi protestantami podobno), aby głos był słyszalny.

Episkopat oficjalnie nie popierał, ale poszczególni hierarchowie wspomagali kampanie wyborczą PiS, a po wyborach dziękowali Boga za łaske mądrego i dobrego wyboru gwarantującego świetlaną przyszłość .
A niektórzy, jak choćby w USA ogłaszają "Duda to dar ob Boga, a rządy PiS to zmartwychwstanie".

Kościół za rządów PO+PSL nie wydawał oficjalnych oświadczeń, ale znów hierarchowie publicznie ekskomunikowali prezydenta, członków rządu.
Zatem nie należy błędnie mówić episkopat popierał, , ale rzetelnie poszczególni biskupi publicznie popierali.

Chwała Bogu w mojej diecezji mamy aktualnie od 1,5 roku apolitycznego, misyjnego biskupa ordynariusza :-D

Pt kwi 29, 2016 9:48
Alus napisał(a):
Zatem nie należy błędnie mówić episkopat popierał, , ale rzetelnie poszczególni biskupi publicznie popierali.

I o to właśnie mi chodzi. Nie jest/nie był to głos Kościoła w Polsce. Głosem KK w Polsce jest głos Episkopatu.

Pt kwi 29, 2016 10:00
Helenka napisał(a):
Alus napisał(a):

I o to właśnie mi chodzi. Nie jest/nie był to głos Kościoła w Polsce. Głosem KK w Polsce jest głos Episkopatu.

Przypomnę ci moje wypowiedzi.
Kozioł napisał(a):
Tak jak w Targowicę popierali hierarchowie KK, tak i dzisiejsza władza depcząca prawa ma duże poparcie hierarchii KK. Ta sama krótkowzroczność
Kozioł napisał(a):
Dzisiejsze czasy: Hierarchowie popierali PiS w jego drodze politycznej, a teraz sa głosy w najlepszym razie wzywające do porozumienia, w najgorszych popierające PiS.
Jednym z bardzo nielicznych przeciwnych głosów jest bp Pieronek.

To z czym polemizowałaś?
Cytuj:
A na marginesie: co w kwestii sprawiedliwości społecznej dotyczącej rządów PiS robią Metodyści?
Metodyści? W dużej części uczestniczą w KOD. A duchowni zajmują się tym, czym powinni : Ewangelią, nie polityką.
To taka stara metoda: atakować kogoś, kto przynosi niewygodną wiadomość.

Pt kwi 29, 2016 10:21
Kozioł napisał(a):
A duchowni zajmują się tym, czym powinni : Ewangelią, nie polityką.

Otóż to, a masz pretensje do KK, że nie wtrąca się do polityki, a właściwie, że popiera PiS, co jest nieprawdą (z tym własnie polemizowałam).
Kozioł napisał(a):
To taka stara metoda: atakować kogoś, kto przynosi niewygodną wiadomość.

Gdyby ta wiadomość była prawdziwa, nie przyszłoby mi do głowy pytanie o stosunek do polityki Twojego Kościoła.

Pt kwi 29, 2016 10:39

Kozioł napisał(a):
Metodyści? W dużej części uczestniczą w KOD.

Tak jak i katolicy. Dla przykładu, Andrzej Miszk, protestujący "głodowo" ponad miesiąc pod KPRM w związku z nieopublikowaniem wyroku TK, jest gorliwym katolikiem i codziennie przyjmował Komunię Św. (co nie było specjalnie rozgłaszane).

Cytuj:

W takim razie dlaczego oczekujesz od biskupów, że powiedzą "co myślą o PiS"? Czy twoi pastorzy mówią, co myślą o PiS?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt kwi 29, 2016 10:41
Helenka napisał(a):
Kozioł napisał(a):

Otóż to, a masz pretensje do KK, że nie wtrąca się do polityki, a właściwie, że popiera PiS, co jest nieprawdą (z tym własnie polemizowałam).
Polemizujesz z własnymi strachami. Przeczytaj jeszcze raz, co zacytowałem.

Pt kwi 29, 2016 11:10
Johnny99 napisał(a):
W takim razie dlaczego oczekujesz od biskupów, że powiedzą "co myślą o PiS"? Czy twoi pastorzy mówią, co myślą o PiS?

A [po co w ogóle maja cokolwiek myśleć czy mówić co myślą, skoro od tego jest KK? Kościół broni praw człowieka - źle, po co się wtrąca do polityki (ciekawa jestem zdania innowierców na temat działalności KK za czasów komuny); Kościół nie wypowiada się - źle, bo powinien potępić PiS (nic to, że nie wtrącał się wcześniej).
Kozioł napisał(a):
Polemizujesz z własnymi strachami. Przeczytaj jeszcze raz, co zacytowałem.

Odniosłam się do tego:
Kozioł napisał(a):

Pt kwi 29, 2016 11:20
Johnny99 napisał(a):
Oczekuję, ze zajmą się Ewangelią. Przedtem zajmowali się i nadal się tym zajmują.
Tak jak popierali Targowicę, tak w swej masie popierają i dzisiejszą destrukcję państwa prawa. W poprzednich grzmieli z byle powodu, a teraz nagle cisza. Chyba jeszcze z szoku nie wyszli. W mediach tylko peany na cześć władzy.
Johnny99 napisał(a):
Tak jak i katolicy. Dla przykładu, Andrzej Miszk, protestujący "głodowo" ponad miesiąc pod KPRM w związku z nieopublikowaniem wyroku TK, jest gorliwym katolikiem i codziennie przyjmował Komunię Św. (co nie było specjalnie rozgłaszane).
Nie wiem skąd ta pozycja obronna u ciebie, nie atakowałem katolików. Odpowiedziałem na pytanie. To nie licytacja.

Pt kwi 29, 2016 11:23
Helenka napisał(a):
Odniosłam się do tego:
Kozioł napisał(a):
Czy piszę "episkopat" albo "KK"? Piszę o biskupach. Polemizujesz z wlasnymi strachami, czytasz to, czego nikt nie napisał.

Pt kwi 29, 2016 11:25

Kozioł napisał(a):
W poprzednich grzmieli z byle powodu, a teraz nagle cisza.

Kiedy np. grzmieli i z jakiego powodu?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt kwi 29, 2016 11:26
Helenka napisał(a):
Kozioł napisał(a):

Większość biskupów otwarcie i krótkowzrocznie popiera PiS. Chcą zaostrzenia prawa aborcyjnego, zakazu albo choć ograniczenia in-vitro. To może zapewnić tylko PiS i dlatego było duże poparcie biskupów i dlatego nadal jest.
Nie wierze, ze nagle biskupi trzymają ręce z dala od polityki.

Pt kwi 29, 2016 11:29
Johnny99 napisał(a):
Kozioł napisał(a):
W poprzednich grzmieli z byle powodu, a teraz nagle cisza.

Nie pozwolę robić z siebie błazna. Nie jestem u ciebie na dywaniku, nie będę się tłumaczył z rzeczy oczywistych.

Pt kwi 29, 2016 11:30
Kozioł napisał(a):
Czy piszę "episkopat" albo "KK"? Piszę o biskupach. Polemizujesz z wlasnymi strachami, czytasz to, czego nikt nie napisał.

Tak, tylko, że zadając pytanie "co biskupi myślą o PiS" wkleiłeś link do artykułu odnoszącego się do listu Episkopatu.
Johnny99 napisał(a):

No jak to kiedy? Np. za komuny. :twisted:

Pt kwi 29, 2016 11:33
Kozioł napisał(a):
Chcą zaostrzenia prawa aborcyjnego, zakazu albo choć ograniczenia in-vitro.

Zwyczajnie kłamiesz. KK nigdy nie był za aborcją i in vitro w zadnym wypadku i nadal trwa przy swoim stanowisku. Nigdzie nie opowiedział sie jednak za zaostrzeniem prawa (nie domaga się zmiany prawa).

Pt kwi 29, 2016 11:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240 ... 622  Następna strona