PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Helenka napisał(a): "Nie było takiego oświadczenia" a "nie zdecydowali się" to róznica, nie uważasz? Żadna. Masz jakieś kłopoty z ogarnianiem rzeczywistości? Gdyby się zdecydowali, to takie oświadczenie episkopatu by było. Nie zdecydowali się, więc nie było i nie ma.
|
Pt kwi 29, 2016 8:27 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Helenka napisał(a): Kozioł napisał(a): Dowody na Targowicę masz historyczne. Nie pytałam o historię. Kozioł napisał(a): Dzisiejsze czasy: Hierarchowie popierali PiS w jego drodze politycznej, a teraz sa głosy w najlepszym razie wzywające do porozumienia, w najgorszych popierające PiS. Jednym z bardzo nielicznych przeciwnych głosów jest bp Pieronek. Ogólnie zas nabrali wody w usta. Co biskupi myślą o PiS? Po pierwsze Episkopat nie popierał żadnej opcji i było to ewentualnie prywatne zdanie poszczególnych biskupów (nie powinni oficjalnie zajmować stanowiska, ale to inna sprawa). Po drugie: przeczytaj ze zrozumieniem o co chodziło w tym piśmie: Warszawa, 5 lutego 2016 r. Czcigodny Księże Daly, Piszę ten list w odpowiedzi na artykuł, zatytułowany Co się dzieje w Polsce? który ukazał się w periodyku Europe Infos. Nasze głębokie zaniepokojenie wynika z faktu, że artykuł reprezentujący subiektywną opinię Pana Henryka Woźniakowskiego na temat sytuacji politycznej i społecznej w Polsce został opublikowany w oficjalnym periodyku, który reprezentuje Komisję Konferencji Biskupów Unii Europejskiej (COMECE). Pod koniec artykułu, w jednym z ostatnich zdań czytamy: „Do tej pory biskupi katoliccy zdecydowali się nie składać publicznego oświadczenia w tej sprawie”. Jednak okazuje się, że ani periodyk Europe Infos ani Pan Woźniakowski nie skontaktowali się z Konferencją Episkopatu Polski w sprawie publicznego oświadczenia. Publikacja tego artykułu w Europe Infos, reprezentującym Konferencje Episkopatów Europy, jest przeciwdziałaniem, które ingeruje w wewnętrzne sprawy Polski. W związku z tym, że wersja papierowa periodyku została już wydrukowana, chcielibyśmy uprzejmie poprosić o wycofanie tego nieobiektywnego tekstu z oficjalnej strony internetowej Europe Infos oraz o publikowanie tekstów, szczególnie dotyczących spraw takich jak te, z większą roztropnością.
Z wyrazami szacunku,Bp Artur Miziński, Sekretarz Generalny Konferencji Episkopatu Polski http://episkopat.pl/aktualnosci/7130.1, ... Infos.htmlJest to najwyraźniej prywatne zdanie pana Woźniakowskiego, tak jak tutaj Twoje, majace na celu zdyskredytowanie Episkopatu. A na marginesie: co w kwestii sprawiedliwości społecznej dotyczącej rządów PiS robią Metodyści? i nie mów mi, że jest Was za mało (jesteście w jedności z wszystkimi protestantami podobno), aby głos był słyszalny. Episkopat oficjalnie nie popierał, ale poszczególni hierarchowie wspomagali kampanie wyborczą PiS, a po wyborach dziękowali Boga za łaske mądrego i dobrego wyboru gwarantującego świetlaną przyszłość . A niektórzy, jak choćby w USA ogłaszają "Duda to dar ob Boga, a rządy PiS to zmartwychwstanie". Kościół za rządów PO+PSL nie wydawał oficjalnych oświadczeń, ale znów hierarchowie publicznie ekskomunikowali prezydenta, członków rządu. Zatem nie należy błędnie mówić episkopat popierał, , ale rzetelnie poszczególni biskupi publicznie popierali.Chwała Bogu w mojej diecezji mamy aktualnie od 1,5 roku apolitycznego, misyjnego biskupa ordynariusza 
|
Pt kwi 29, 2016 9:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Zatem nie należy błędnie mówić episkopat popierał, , ale rzetelnie poszczególni biskupi publicznie popierali. I o to właśnie mi chodzi. Nie jest/nie był to głos Kościoła w Polsce. Głosem KK w Polsce jest głos Episkopatu.
|
Pt kwi 29, 2016 10:00 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Helenka napisał(a): Alus napisał(a): Zatem nie należy błędnie mówić episkopat popierał, , ale rzetelnie poszczególni biskupi publicznie popierali. I o to właśnie mi chodzi. Nie jest/nie był to głos Kościoła w Polsce. Głosem KK w Polsce jest głos Episkopatu. Przypomnę ci moje wypowiedzi. Kozioł napisał(a): Tak jak w Targowicę popierali hierarchowie KK, tak i dzisiejsza władza depcząca prawa ma duże poparcie hierarchii KK. Ta sama krótkowzroczność Kozioł napisał(a): Dzisiejsze czasy: Hierarchowie popierali PiS w jego drodze politycznej, a teraz sa głosy w najlepszym razie wzywające do porozumienia, w najgorszych popierające PiS. Jednym z bardzo nielicznych przeciwnych głosów jest bp Pieronek. To z czym polemizowałaś? Cytuj: A na marginesie: co w kwestii sprawiedliwości społecznej dotyczącej rządów PiS robią Metodyści? Metodyści? W dużej części uczestniczą w KOD. A duchowni zajmują się tym, czym powinni : Ewangelią, nie polityką. To taka stara metoda: atakować kogoś, kto przynosi niewygodną wiadomość.
|
Pt kwi 29, 2016 10:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): A duchowni zajmują się tym, czym powinni : Ewangelią, nie polityką. Otóż to, a masz pretensje do KK, że nie wtrąca się do polityki, a właściwie, że popiera PiS, co jest nieprawdą (z tym własnie polemizowałam). Kozioł napisał(a): To taka stara metoda: atakować kogoś, kto przynosi niewygodną wiadomość. Gdyby ta wiadomość była prawdziwa, nie przyszłoby mi do głowy pytanie o stosunek do polityki Twojego Kościoła.
|
Pt kwi 29, 2016 10:39 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Kozioł napisał(a): Metodyści? W dużej części uczestniczą w KOD. Tak jak i katolicy. Dla przykładu, Andrzej Miszk, protestujący "głodowo" ponad miesiąc pod KPRM w związku z nieopublikowaniem wyroku TK, jest gorliwym katolikiem i codziennie przyjmował Komunię Św. (co nie było specjalnie rozgłaszane). Cytuj: A duchowni zajmują się tym, czym powinni : Ewangelią, nie polityką. W takim razie dlaczego oczekujesz od biskupów, że powiedzą "co myślą o PiS"? Czy twoi pastorzy mówią, co myślą o PiS?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt kwi 29, 2016 10:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Helenka napisał(a): Kozioł napisał(a): A duchowni zajmują się tym, czym powinni : Ewangelią, nie polityką. Otóż to, a masz pretensje do KK, że nie wtrąca się do polityki, a właściwie, że popiera PiS, co jest nieprawdą (z tym własnie polemizowałam). Polemizujesz z własnymi strachami. Przeczytaj jeszcze raz, co zacytowałem.
|
Pt kwi 29, 2016 11:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): W takim razie dlaczego oczekujesz od biskupów, że powiedzą "co myślą o PiS"? Czy twoi pastorzy mówią, co myślą o PiS? A [po co w ogóle maja cokolwiek myśleć czy mówić co myślą, skoro od tego jest KK? Kościół broni praw człowieka - źle, po co się wtrąca do polityki (ciekawa jestem zdania innowierców na temat działalności KK za czasów komuny); Kościół nie wypowiada się - źle, bo powinien potępić PiS (nic to, że nie wtrącał się wcześniej). Kozioł napisał(a): Polemizujesz z własnymi strachami. Przeczytaj jeszcze raz, co zacytowałem. Odniosłam się do tego: Kozioł napisał(a): Dzisiejsze czasy: Hierarchowie popierali PiS w jego drodze politycznej, a teraz sa głosy w najlepszym razie wzywające do porozumienia, w najgorszych popierające PiS.
|
Pt kwi 29, 2016 11:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): W takim razie dlaczego oczekujesz od biskupów, że powiedzą "co myślą o PiS"? Czy twoi pastorzy mówią, co myślą o PiS? Oczekuję, ze zajmą się Ewangelią. Przedtem zajmowali się i nadal się tym zajmują. Tak jak popierali Targowicę, tak w swej masie popierają i dzisiejszą destrukcję państwa prawa. W poprzednich grzmieli z byle powodu, a teraz nagle cisza. Chyba jeszcze z szoku nie wyszli. W mediach tylko peany na cześć władzy. Johnny99 napisał(a): Tak jak i katolicy. Dla przykładu, Andrzej Miszk, protestujący "głodowo" ponad miesiąc pod KPRM w związku z nieopublikowaniem wyroku TK, jest gorliwym katolikiem i codziennie przyjmował Komunię Św. (co nie było specjalnie rozgłaszane). Nie wiem skąd ta pozycja obronna u ciebie, nie atakowałem katolików. Odpowiedziałem na pytanie. To nie licytacja.
|
Pt kwi 29, 2016 11:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Helenka napisał(a): Odniosłam się do tego: Kozioł napisał(a): Dzisiejsze czasy: Hierarchowie popierali PiS w jego drodze politycznej, a teraz sa głosy w najlepszym razie wzywające do porozumienia, w najgorszych popierające PiS. Czy piszę "episkopat" albo "KK"? Piszę o biskupach. Polemizujesz z wlasnymi strachami, czytasz to, czego nikt nie napisał.
|
Pt kwi 29, 2016 11:25 |
|
 |
Johnny99
|
Kozioł napisał(a): W poprzednich grzmieli z byle powodu, a teraz nagle cisza. Kiedy np. grzmieli i z jakiego powodu?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt kwi 29, 2016 11:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Helenka napisał(a): Kozioł napisał(a): A duchowni zajmują się tym, czym powinni : Ewangelią, nie polityką. Otóż to, a masz pretensje do KK, że nie wtrąca się do polityki, a właściwie, że popiera PiS, co jest nieprawdą (z tym własnie polemizowałam). Większość biskupów otwarcie i krótkowzrocznie popiera PiS. Chcą zaostrzenia prawa aborcyjnego, zakazu albo choć ograniczenia in-vitro. To może zapewnić tylko PiS i dlatego było duże poparcie biskupów i dlatego nadal jest. Nie wierze, ze nagle biskupi trzymają ręce z dala od polityki.
|
Pt kwi 29, 2016 11:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Kozioł napisał(a): W poprzednich grzmieli z byle powodu, a teraz nagle cisza. Kiedy np. grzmieli i z jakiego powodu? Nie pozwolę robić z siebie błazna. Nie jestem u ciebie na dywaniku, nie będę się tłumaczył z rzeczy oczywistych.
|
Pt kwi 29, 2016 11:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Czy piszę "episkopat" albo "KK"? Piszę o biskupach. Polemizujesz z wlasnymi strachami, czytasz to, czego nikt nie napisał. Tak, tylko, że zadając pytanie "co biskupi myślą o PiS" wkleiłeś link do artykułu odnoszącego się do listu Episkopatu. Johnny99 napisał(a): Kiedy np. grzmieli i z jakiego powodu? No jak to kiedy? Np. za komuny. 
|
Pt kwi 29, 2016 11:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Chcą zaostrzenia prawa aborcyjnego, zakazu albo choć ograniczenia in-vitro. Zwyczajnie kłamiesz. KK nigdy nie był za aborcją i in vitro w zadnym wypadku i nadal trwa przy swoim stanowisku. Nigdzie nie opowiedział sie jednak za zaostrzeniem prawa (nie domaga się zmiany prawa).
|
Pt kwi 29, 2016 11:38 |
|
|
|