Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 21, 2025 18:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Problem naturalnego zła 
Autor Wiadomość

Post Re: Problem naturalnego zła
Zaraz, zaraz; dziwne rzeczy się tu pisze. A kto stwierdził, ze zwierzęta nie mają wolnej woli? Ja obstawiam tezę, że mają.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

So maja 07, 2016 19:50
Czy dyskusja dotyczy katolickiego rozumienia zła, czy innych religii/filozofii też :?:
Na przykład relatywizmu wg Spinozy :?:
Znajomy anestezjolog powtarza często, że BÓL jest największym przyjacielem człowieka. 8)

So maja 07, 2016 20:28
Tytul tematu jest wyssany z palca.
Nie istnieje i nie istnialo cos takiego jak naturalne zlo.

So maja 07, 2016 22:27

Askadtowiesz napisał(a):
Zaraz, zaraz; dziwne rzeczy się tu pisze. A kto stwierdził, ze zwierzęta nie mają wolnej woli? Ja obstawiam tezę, że mają.

Cudownie. Tylko żeby wybór był wolnym, to najpierw musi jakiś być. Co proponujesz mięsożercom i pasożytom na obiad - kotleciki sojowe czy seitan? A może śmierć głodową w akcie głębokiego altruizmu?

spin napisał(a):
Czy dyskusja dotyczy katolickiego rozumienia zła, czy innych religii/filozofii też :?:
Na przykład relatywizmu wg Spinozy :?:
Znajomy anestezjolog powtarza często, że BÓL jest największym przyjacielem człowieka. 8)

Katolickiego lub jakiegokolwiek innego postulującego istnienie w obiektywnej rzeczywistości tworu/siły/osoby, która posiada na raz następujące parametry: nieskończenie wielki potencjał dobra/miłości/sprawiedliwości; możliwość arbitralnie dokładnego poznania stanu układu kwantowego (sprzeczna z zasadą nieoznaczoności Heisenberga, ale kim jest taki knypek w porównaniu do Niego); możliwość dowolnego wpływania nań.
Jeśli nie ma tego DMS, to nie ma za bardzo o czym dyskutować. Jeśli nie ma omnipotencji - również, bo takie coś może np. zrobić wszystko poza tym (usunięciem barbarii z dziczy). Jeśli nie ma wszechwiedzy - łapiesz schemat, może wiedzieć wszystko poza tym, że takie straszne rzeczy się dzieją.
A co do tego znajomego - podaj mi adres w prywatnej wiadomości, wybiorę się do niego z palnikiem. ;-)

sapper napisał(a):
Tytul tematu jest wyssany z palca.
Nie istnieje i nie istnialo cos takiego jak naturalne zlo.

A co to jest jak po spontanicznym zapłonie lasu trzy dni z poparzeniami leży jakaś sarna, dobro?

So maja 07, 2016 22:31
Chyba nie rozumiesz znaczenia slowa "zlo".
Jesli biale jest przeciwienstwem czarnego to jesli cos nie jest biale nie oznacza to ze to cos jest czarne.

So maja 07, 2016 22:37

Zło znaczy privatio boni. :-)

So maja 07, 2016 22:45
neekt napisał(a):
Zło znaczy privatio boni. :-)

Cos mi sie widzi ze pomieszaly mi sie tematy przez wirusa na wiara pl i odpowiedz z tego tematu poszedl na " jak zabic ssaka" .
:-)

N maja 08, 2016 0:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2