Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 28, 2025 23:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14817 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 988  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość
Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
Kto jest w stanie wyjaśnić mi taką oto sytuację:
Cytuj:
W ciągu najbliższych dwóch - trzech tygodni przedstawię założenia dotyczące przyszłości nadzoru nad majątkiem Skarbu Państwa - zapowiedział szef MSP Dawid Jackiewicz. Podkreślił, że projekty ustaw w tej sprawie zaprezentuje do końca czerwca, a likwidację MSP planuje na przełomie 2016 i 2017 r.

O likwidację resortu skarbu pytała we wtorek szefa MSP, podczas posiedzenia rządu, premier Beata Szydło.

Co to jest? Samodzielna decyzja ministra, skoro premier nie wiedziała? Czy może wiedziała, a pytała o postępy? Ale w dalszym ciągu wypowiedzi czytamy:
Cytuj:
- Założenia dotyczące przyszłości nadzoru nad majątkiem Skarbu Państwa chciałbym przedstawić (...) w ciągu najbliższych dwóch - maksymalnie trzech tygodni.

Wygląda na to, że rząd nie ma żadnej orientacji w temacie. A może źle rozumiem?
Cytuj:
Projekty ustaw, które będą związane z tym dokumentem, chciałbym państwu przedstawić najpóźniej do końca czerwca, a likwidację Ministerstwa Skarbu Państwa i przekształcenie go w agencję rządową bądź też holding - to jeszcze jest kwestia do rozstrzygnięcia - chciałbym przeprowadzić na przełomie 2016 i 2017 roku - zaznaczył minister skarbu.

http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... book_money
Holding..., czyli nowe teczki w sensie nowe etaty? Nowy twór, który będzie grupował inne nowe twory? Przyznam, że w tym temacie jestem zielona i proszę o wyjaśnienie na poważnie, bez "ręce opadają" :D.

Wt maja 17, 2016 17:54
Czyli minister sam siebie likwiduje? A pani (podobno), premier nic nie wie i nie zna szczegolow?
Czyli w tym rzadzie kazdy rzadzi sie sam?

Wt maja 17, 2016 18:00
Kael napisał(a):
Czyli minister sam siebie likwiduje? A pani (podobno), premier nic nie wie i nie zna szczegolow?
Czyli w tym rzadzie kazdy rzadzi sie sam?

No właśnie nic z tego nie rozumiem. Dlatego pytam. Może ktoś bardziej znający te zawiłości rządowe/ekonomiczne czy jakie tam inne, wyjaśni mi.

Wt maja 17, 2016 18:03
JedenPost napisał(a):
http://serwisy.gazetaprawna.pl/zdrowie/artykuly/942958,sluzba-zdrowia-fizjoterapeuci-klauzula-sumienia.html

Ktoś rozumie o co chodzi?

W ministerstwie tłumaczyli, że chodzi o bioprotezy odzwierzęce.....fizjoterapeuta wymawiając się klauzula sumienia może odmówić wykonywania zabiegów ludziom posiadającym te protezy.

Wt maja 17, 2016 18:50
Alus napisał(a):
W ministerstwie tłumaczyli, że chodzi o bioprotezy odzwierzęce.....fizjoterapeuta wymawiając się klauzula sumienia może odmówić wykonywania zabiegów ludziom posiadającym te protezy.

Że niby co? Że to już nie człowiek a pół zwierzę? :shock:

Wt maja 17, 2016 18:56
Helenka napisał(a):
Alus napisał(a):

Cytuj:
Że niby co? Że to już nie człowiek a pół zwierzę? :shock:

Nie wiem......
W PRL lekarze ginekolodzy nie dokonywali aborcji i jakoś obywali sie bez klauzuli sumienia.
Zamykali sobie tym drogę awansu, ale zawsze jest wybór coś za coś.
Aktualnie klauzula sumienia zaczyna być traktowana jako forma wyróżnienia.

Wt maja 17, 2016 19:00

Alus napisał(a):
JedenPost napisał(a):
http://serwisy.gazetaprawna.pl/zdrowie/artykuly/942958,sluzba-zdrowia-fizjoterapeuci-klauzula-sumienia.html

Ktoś rozumie o co chodzi?

Ale w jakim sensie? Co ma tu jego sumienie do rzeczy?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt maja 17, 2016 19:15

U nas obecnie też nie muszą wykonywać aborcji. Wystarczy, że zatrudnią się w ośrodku który nie zakontraktuje takich usług, albo będą prowadzić swoją praktykę niezakotraktowaną w NFZ. Czyli identycznie, jak robi np weganin rezygnujący z pracy w mięsnym - radzi sobie jakoś bez klauzuli sumienia.

Co to fizjoterapeutów - w Informacjach widziałem jaką posłankę PiS bredzącą coś, że masaż kobiety w wkładką domaciczną może być niebezpieczny dla niej życia czy coś takiego.

Wt maja 17, 2016 19:18
Ty pytasz o sens?
Zaden.
Wolnoc Tomku w swoim domku. Nie podoba ci sie klient? To mozesz go zgodnie ze swoim sumieniem nie obsluzyc :D

Wt maja 17, 2016 19:19

Tak jest, jeżeli klient przychodzi prywatnie. Ale jeśli usługa jest zakontraktowana - to MUSI ją wykonywać.

Wt maja 17, 2016 19:21
Acro napisał(a):
Co to fizjoterapeutów - w Informacjach widziałem jaką posłankę PiS bredzącą coś, że masaż kobiety w wkładką domaciczną może być niebezpieczny dla niej życia czy coś takiego.

Oplułam monitor. :D :D :D , a to w gabinetach fizjoterapeutycznych wykonują masaże erotyczne? :shock: :D , ale i taki nie szkodzi zdrowiu a tym bardziej życiu kobiety. Po niby po co jest ta wkładka? Aby nie zajść w ciążę. A kiedy się zachodzi w ciążę? :shock: :D :D :D :D

Wt maja 17, 2016 19:26
Acro napisał(a):
Tak jest, jeżeli klient przychodzi prywatnie. Ale jeśli usługa jest zakontraktowana - to MUSI ją wykonywać.

No wlasnie nic nie musi. Klauzula sumienia :D

Wt maja 17, 2016 19:42

Cytuj:
A kiedy się zachodzi w ciążę? :shock: :D :D :D :D

... w trakcie masażu?... ;)

Wt maja 17, 2016 19:44

1. spektakl dla mediów pt. "otwarte posiedzenie Rady Ministrów" zorganizowano właśnie po to, żebyście tracili czas na jego komentowanie,
2. spektakl pt. "klauzula sumienia dla fizjoterapeutów" to wrzutka zorganizowana właśnie po to, żebyście tracili czas na tasiemcowe dyskusje odnośnie tego, czy fizjoterapeuci powinni mieć, czy nie powinni mieć i dlaczego powinni, a dlaczego nie powinni etc. etc.

Moi drodzy - mąż kandydatki na prezydenta USA, mającej obecnie duże szanse na zwycięstwo, właśnie użył Polski jako "złego przykładu". To się za mojego życia jeszcze nie zdarzyło (w każdym razie sobie nie przypominam). TO jest nasz obecny problem (mam na myśli całokształt, nie tę konkretną wypowiedź, która jest jedynie jednym z jego przejawów), którego rozwiązaniu musimy poświęcić wszystkie wysiłki - my wszyscy, którzy kochamy Polskę i którym zależy na jej dobru, a nie na dobru Kaczyńskiego czy Schetyny. Nie traćmy więc czasu na bzdety, które nam podrzuca władza, żeby odwrócić naszą uwagę. To tylko taki apel.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt maja 17, 2016 20:18

Sądzisz, że PiS jest aż tak wyrachowany, że gra w takie gierki? Może i masz rację... W każdym razie na pewno komentarz Clintona to ze dwa rzędy wielkości poważniejsza dla Polski sprawa, niż wygłupy rządu.

Wt maja 17, 2016 20:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14817 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 988  Następna strona