PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Yarpen_Zirgin napisał(a): To, czy w RP jest np. Trybunał Konstytucyjny, to jest nasza wewnętrzna sprawa, a nie Unii Europejskiej. Być może. Ale skoro państwa UE mają respektować zasady demokracji i państwa prawnego, to z pewnością nie mogą paraliżować umocowanego konstytucyjnie organu bez zmiany tejże Konstytucji. Cytuj: Tak samo nie leży w kompetencjach Komisji Europejskiej decydowanie o tym jakie dokumenty wydawane przez organy RP opublikuje nasz rząd. Nie, ale jeżeli rząd państwa UE otwarcie łamie prawo państwa UE, a jednocześnie również prawo europejskie, to przeciwstawianie się temu jak najbardziej leży w kompetencjach Komisji Europejskiej, której jednym z podstawowych celów jest czuwanie nad właściwym przestrzeganiem prawa UE przez państwa członkowskie. Cytuj: Dlatego rząd RP, stojący na czele suwerennej Polski, nie musi się oglądać na UE w tych kwestiach i czekać na łaskawe przyzwolenie na swoje działania.
Rząd RP musi zachowywać prawo i wartości europejskie, póki jest w UE. To zupełnie oczywiste. Jeżeli jakiejś części z niego zachowywać nie chce, to musi w drodze negocjacji i porozumień, często długich i trudnych dążyć do wyłączenia go z nich, co często zresztą ma miejsce (jak np. z Kartą Praw Podstawowych). Tak postępują cywilizowani ludzie, a PiS, niestety, tak nie postępuje. Efektem będzie to, że niczego nie uzyska, a wiele straci. Niestety, wraz z nim stracimy to również i my wszyscy - dlatego nie możemy na to pozwolić. Zresztą, największy problem nie polega na tym, że PiS się nie ogląda na UE, tylko na tym, że PiS się nie ogląda na nic, w tym rozum czy zdrowy rozsądek.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
So maja 21, 2016 13:17 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Niczego PiS nie zablokował. TK zablokował jego ekscelencja samosobieprawodawca prezes Rzepliński nie dopuszczając do orzekania trzech sędziów. Gdyby jego ekscelencja samosobierpawodawca dopuścił rzeczonych sędziów do orzekania, to w TK była by odpowiednia ich ilość do orzekania w pełnym składzie. Nie zwalaj więc winy na PiS i racz dostrzec rzeczywistego winnego tej sytuacji, że rząd nie ma czego publikować z dokumentów wydanych przez TK.
|
So maja 21, 2016 13:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Niczego PiS nie zablokował. TK zablokował jego ekscelencja samosobieprawodawca prezes Rzepliński nie dopuszczając do orzekania trzech sędziów. Gdyby jego ekscelencja samosobierpawodawca dopuścił rzeczonych sędziów do orzekania, to w TK była by odpowiednia ich ilość do orzekania w pełnym składzie. Gdyby wziął trzech meneli spod mostu i dopuścił ich do orzekania, to też by była. Tylko nie mam pojęcia, co z tego faktu wynika. Poza tym jakoś nie widzę, żeby Rzepliński był samosobieprawodawcą. Nie działa on według ustawy, którą sam ustanowił.
|
So maja 21, 2016 13:29 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jest samosobieprawodawcą, bo sam sobie wymyślił prawo, że w orzekaniu o ustawie o TK nie obowiązują go przepisy zapisane w tejże ustawie. Zaś jak wiemy, nie ma w polskim prawie żadnego aktu prawnego, który by coś takiego stwierdzał.
|
So maja 21, 2016 13:32 |
|
 |
Johnny99
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Niczego PiS nie zablokował. TK zablokował jego ekscelencja samosobieprawodawca prezes Rzepliński nie dopuszczając do orzekania trzech sędziów. Wy możecie sobie tak uważać, problem w tym, że nadal nikogo spoza swojego obozu wam się nie udało do tego przekonać, w tym również naszych najważniejszych sojuszników. Zresztą, PiS ma tu częściowo rację - tyle, że PiS doprowadził do sytuacji, w której to, czy nie ma czasem gdzieś tam racji, po prostu nikogo już nie obchodzi. Idzie więc prosto na dno z tą jego racją, niestety, ciągnąć za sobą Polskę. Cytuj: Nie zwalaj więc winy na PiS i racz dostrzec rzeczywistego winnego tej sytuacji, że rząd nie ma czego publikować z dokumentów wydanych przez TK. Rzecz w tym, że nie ma takiej sytuacji. I w tym akurat wypadku PiS nie ma nawet 1% racji. Rząd nie weryfikuje tego, czy orzeczenie TK zapadło we właściwym składzie. Nawet gdyby PiS przyjął ustawę, która by rząd do tego uprawniała, byłoby to oczywiste naruszenie trójpodziału władzy - a i takiej przecież nie ma. To, co robi rząd w tej sprawie, to zwykłe przestępstwo i w żaden inny sposób tego ocenić nie można. Kiedy PiS odda władze, wszyscy odpowiedzialni muszą być z tego rozliczeni. No i, oczywiście, dochodzi do tego jeszcze obłuda, bo przecież PiS specjalnie tak skonstruował tę ustawę, żeby do takiej sytuacji doprowadzić. Słuchając więc tych waszych okrzyków, jak to TK "łamie prawo", nie można abstrahować od faktu, że jest to "prawo" uchwalone przez PiS, w takim właśnie dokładnie niecnym celu, na dodatek przepchnięte siłą, w sposób łamiący regulamin Sejmu, na chybcika, bez konsultacji społecznych (nawet tych obowiązkowych) i vacatio legis, generalnie wbrew wszystkim możliwym demokratycznym standardom - właśnie po to, żeby TK ubezwłasnowolnić. Jesteście ostatnimi, którzy mają prawo komukolwiek zarzucać łamanie prawa 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
So maja 21, 2016 13:33 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Jest samosobieprawodawcą, bo sam sobie wymyślił prawo, że w orzekaniu o ustawie o TK nie obowiązują go przepisy zapisane w tejże ustawie. Bzdura. Tak zdecydował TK w wyroku z 9 marca, pod którym podpisało się 13 sędziów, w tym sędziowie pisoscy.
|
So maja 21, 2016 13:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Bzdury piszecie, kochani. Unia może sobie uchwalać, co chce. I będzie kiedyś za to rozliczona. I tak ostatecznej uchwały nakładającej jakiekolwiek sankcje na RP nie będzie bo do tego potrzebna jest jednomyślna zgoda. A już wiemy, że spora część państw z naszego regionu zagłosuje przeciwko. Unii potrzebna jest rewolucja i wstrząs, żeby zajęła się tym, do czego jest powołana a nie wtrącaniem w sprawy demokratycznie wybranej większości w demokratycznym państwie. Podpisując akces przyjęliśmy prawo Unii do "wtrącania się w sprawy demokratycznego kraju", i obyś sie nie zdziwił gdy spora część państw z naszego regionu" nie zechce [i]umierać za Gdańsk
|
So maja 21, 2016 13:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No bo przeciez PiS nie potrafi niczego zrobic konstruktywnie. Cale 8 lat zmarnowal na pusta teczke, a 500+ przepchnal, bo cos musial. Koszta poniosa wszyscy, ale obudza sie za pozno. Na ofiary przemocy pieniadze juz odebrano. Na seniorow (swiecie obiecane) od razu po wyborach przyznali, ze nie starczy. Glodne dzieci nad ktorymi szlochali w kampanii? A kto by tam o dzieciach pamietal! Ale miliony na espertuf Macierewicza, ktory (po raz kolejny) podwaza i niszczy polska obronnosc - od reki. Miliony na wtopienie w bloto Rydzyka? Co za problem?
Za to doskonale potrafi, jak piecioletni berbec, szlochac “bo on na mnie krzywo spojrzal“.
Powiedzcie medieval z Yarpenem, co przeszkadza pisowcom, ktorzy w jedna noc potrafia najglupsze ustawy przepchnac, realizowac ten plan, dla ktorego go wybraliscie?
No chyba ze wybraliscie go tylko po to, zeby wymienic ekipe u zloba. To nie mam pytan.
Za to moge sie zalozyc, ze miliony Polakow wola wolnosc Unii niz “suwerennosc“ Beaty Szydlo czyli Jarka. Zaklad?
|
So maja 21, 2016 13:57 |
|
 |
andej
|
Co jest ważniejsze? Nieopublikowanie czy ignorowanie? O publikowała, ale ie wykonywała. Czy to było demokratyczne i praowrządne? http://telewizjarepublika.pl/od-2008-do-2015-roku-nie-wykonano-niemal-50-orzeczen-trybunalu-konstytucyjnego,27059.htmlUE, coraz usilniej, dąży do autodestrukcji. KE nie widzi tego. Liberalna lewica, która opanowała UE dąży, za wszelką cenę do dyktatu UE nad krajami członkowskimi. Polska, powoli, zdobywa się na niezależność. Nie możemy być lennikami Brukseli. Ani Berlina, jak było do niedawna.
|
So maja 21, 2016 14:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Jest samosobieprawodawcą, bo sam sobie wymyślił prawo, że w orzekaniu o ustawie o TK nie obowiązują go przepisy zapisane w tejże ustawie. Zaś jak wiemy, nie ma w polskim prawie żadnego aktu prawnego, który by coś takiego stwierdzał. W naszej cywilizacji (wiem, że w Waszej nie) obowiązują zasady Prawa Rzymskiego. Prawo nie może działać wstecz. Legislacja nie może sama określać własnych zasad legislacji. Wyobraźmy sobie, że PiS ustanawia ustawę, że cały TK należy rozstrzelać i powołać nowy wyłącznie spośród osób, które miały kontakty seksualne z Prezesem Kaczyńskim. Taka ustawa jest rażąco niekonstytucyjna, ale według Twoich standardów by przeszła.
|
So maja 21, 2016 14:10 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
ErgoProxy napisał(a): O, to jest ciekawe. Przez jaki organ prawny będzie Unia rozliczona? Takiego organu nie ma. Unia natomiast jest powołana z grubsza po to, żeby wojny w Europie więcej nie było. Czyżbyś medieval groził Unii wojną? Oczywiście, UE, a zwłaszcza jej urzędnicy, będzie rozliczona przez narody i państwa europejskie za wszystkie działania mające tylko pozór demokracji, a w gruncie rzeczy będące banksterką na usługach wielkich kapitałów i najbogatszych państw Unii. Czyżbyście naprawdę sądzili, że grożę komukolwiek wojną? Nadejdzie czas, że większość państw będzie rządzona przez ludzi kierujących się dobrem swoich narodów, a nie dobrem banksterów. Wtedy dzisiejsi urzędnicy i komisarze typu Bańkowska (idiotą jest ten kto pracuje za mniej niż 6 tysięcy - kto z was kochani nie jest według jej słow idiotą?) zostaną odesłani tam, gdzie ich miejsce.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So maja 21, 2016 14:13 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Kael napisał(a): Czyli medieval pochwala chamskie zachowanie prezesa w Sejmie i tepe nasladownictwo poslow PiSu i podobno niezaleznej pani premier?
Nie widziałem w tym zachowaniu nic chamskiego. Jak rozmawiasz z kimś, kto pluje, odsuwasz się na parę kroków. Chyba że tego nie robisz, @Kael?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So maja 21, 2016 14:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zefciu napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Jest samosobieprawodawcą, bo sam sobie wymyślił prawo, że w orzekaniu o ustawie o TK nie obowiązują go przepisy zapisane w tejże ustawie. Zaś jak wiemy, nie ma w polskim prawie żadnego aktu prawnego, który by coś takiego stwierdzał. W naszej cywilizacji (wiem, że w Waszej nie) obowiązują zasady Prawa Rzymskiego. W Polsce obowiązują prawa określone przez Parlament RP, w tym Konstytucja. Zaś żaden z tych aktów prawnych nie stwierdza, że przy orzekaniu przez TK o ustawie o TK nie obowiązują go zasady spisane w tej ustawie. Dlatego nic nie zmienia się w fakcie, że samosobieprawodawca Rzepliński wymyślił sobie prawo jakoby 9 maraca nie musiał orzekać na podstawie tej ustawy.
|
So maja 21, 2016 14:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Kael napisał(a): Czyli medieval pochwala chamskie zachowanie prezesa w Sejmie i tepe nasladownictwo poslow PiSu i podobno niezaleznej pani premier?
Nie widziałem w tym zachowaniu nic chamskiego. Jak rozmawiasz z kimś, kto pluje, odsuwasz się na parę kroków. Chyba że tego nie robisz, @Kael? Zasadnicza kwestia co kto uważa za plucie....jak choćby nie rżnij głupa dla jednego normalny zwrot, dla drugiego chamski zwrot.....
|
So maja 21, 2016 14:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man Wciąż czekam na dowody, że Schetyna obraził Szydło. Konkretnie: jakimi słowami? Nazwał kretynka lub psychicznie chorą?
|
So maja 21, 2016 14:23 |
|
|
|