Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 21:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość
Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Yarpen_Zirgin napisał(a):
orzeczenie w sprawie tej ustawy nastąpi z pogwałceniem art. 197 Konstytucji, bo wbrew temu co zapisano w ustawie o TK, podjął samosobieprawodawca Rzepliński, a nie tych pozostałych 11 sędziów. Nie próbuj rozmywać tutaj winy na nich, bo to nie oni o tym decydowali.

Sprawdzam.

Wt maja 24, 2016 8:31
Y_Z odpowie w stylu ideolożki PiS
https://www.facebook.com/KrystynaPawlow ... 1692075218

Wt maja 24, 2016 8:39

Oj, chyba się Pani Krysia zapędziła.. będzie bura od Prezesa.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt maja 24, 2016 8:43
Yarpen_Zirgin napisał(a):
a na argumentum ad absurdum (zefciu) się nie odpowiada, bo było by uznanie błędu logicznego za argument merytoryczny.
Proszę wyjaśnić, jaki konkretnie błąd logiczny popełniłem. Mój argument jest prosty. Twoja interpretacja mówi, że TK winien orzekać nt. danej ustawy według tejże ustawy. Ja się zapytałem, co wobec tego przeszkadza Sejmowi w dowolnym momencie stanowić dowolną ustawę, która uniemożliwi TK pracę. Ty na to nie potrafisz, bądź nie chcesz odpowiedzieć, ale zarzucasz mi błąd logiczny. Ergo mam już trzy pytania:

1. Jakie konkretnie prawo sam sobie dał Rzepliński?
2. Co w sytuacji, gdyby Sejm ustanowił ustawę, że TK nie może orzekać niezgodności ustaw z Konstytucją?
3. Jaki błąd logiczny znajduje się w powyższym pytaniu?

Zauważmy, że to intepretacja genpacka (bo przecież nie jest to autorska interpretacja YZ - on tylko bezmyślnie powtarza) wprowadza absurd. Załóżmy bowiem, że TK ocenia nową ustawę w oparciu o tą ustawę. TK w tej sytuacji nie może prawomocnie stwierdzić jej niezgodności z Konstytucją. Bo jeśli stwierdzi, to tym samym aktem stwierdzi bezprawność własnego aktu.

Kolejne pytanie, które chyba zniknęło - czy w związku z tym, że moderacja swobodnie korzysta z takich określeń jak "Tomek samosobieprawodawca Rzepliński" wolno od dzisiaj korzystać z takich określeń, jak np. "Beatki mamywdupieobowiązki", albo "Jędruś obciągamuklientanażoliborzu"? Czy może jednak wzmiankowany moderator się opamięta?

Wt maja 24, 2016 8:44

Y_Z, argument zefcia nie jest ad absurdum, ponieważ nie istnieje *logiczna* niemożność uchwalenia ustawy zawierającej zapis, że, powiedzmy, likwiduje się Trybunał Konstytucyjny. Taka ustawa może zostać przygotowana, może zostać przegłosowana w Sejmie i w Senacie, oraz może zostać podpisana przez prezydenta. Pytanie brzmi, co wtedy? Jesteś w stanie odpowiedzieć czy nie?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt maja 24, 2016 8:50
Alus napisał(a):

Timmermans nie posłuchał Pani Poseł KP i przyjeżdża do Polski, aby spotkać się z Panią Premier Beatą Szydło, a więc skąd określenie:"ideolożka"?

Wt maja 24, 2016 8:58
Johnny99 napisał(a):
Y_Z, argument zefcia nie jest ad absurdum,
Ależ jest.

Mój argument najbardziej formalnie jak potrafię:

Pytanie: czy Sejm powinien orzekać na temat ustawy o TK na podstawie tej ustawy, czy na podstawie ustawy wcześniejszej?
1. Załóżmy, że powinien na podstawie tejże ustawy.

Uznajemy za oczywiste następujące fakty:
2. TK powinien mieć możliwość obrony Konstytucji RP w każdej sytuacji prawnej.
3. Sejm jest zdolny do stanowienia ustaw sprzecznych z Konstytucją.
4. Sejm stanowi ustawę o TK.

Przechodzimy do rozumowania:
5. Załóżmy, że Sejm stanowi ustawę pewną ustawę o TK zwaną X.
6. Załóżmy, że TK orzekł na podstawie ustawy X o nieprawdziwości ustawy X
7. Wniosek: orzeczenie TK opisane w punkcie 6 jest nieprawomocne. Ergo - TK nie może podjąć takiego orzeczenia.
8. Wniosek 7 stoi w sprzeczności z założeniem 2.
9. Ergo - interpretacja 1 prowadzi do sprzeczności.
10. Ergo - prawdziwa jest przeciwna interpretacja - Sejm powinien orzekać na podstawie wcześniejszej ustawy.

Powyższe jest klasycznym przykładem reductio ad absurdum - techniki rozumowania i dowodzenia, która jest jak najbardziej prawidłową i powszechnie stosowaną.

Wt maja 24, 2016 8:59

Ta argumentacja jest wadliwa, bo orzeczenie TK nie może być "nieprawomocne". Zresztą strona proTrybunalska też zdaje się tego nie dostrzegać, dowodząc np. że TK musiał orzekać na podstawie starej ustawy, gdyż gdyby orzekał na podstawie nowej, to część przepisów, na podstawie których orzekał, mógłby uznać za niezgodne z Konstytucją, ergo: okazałoby się, że orzeczenie zapadło na podstawie przepisów niekonstytucyjnych. Tylko podstawowe pytanie brzmi: no i co z tego? Po pierwsze, do czasu wydania wyroku, przepisy te korzystały z "domniemania konstytucyjności", więc TK miał pełne prawo się na nich oprzeć; po drugie, orzeczenie wydane na podstawie niekonstytucyjnych przepisów jest tak samo "ostateczne i powszechnie obowiązujące", jak każde inne, gdyż nie ma żadnej drogi odwoławczej ani możliwości jego zakwestionowania.

Nie zmienia to, oczywiście, faktu, że gdyby TK orzekł na podstawie przepisów uznanych następnie za niekonstytucyjne, PiS natychmiast zacząłby krzyczeć, że orzeczenie jest "nieważne", tym razem akurat z tego powodu, i w związku z tym też "nie można go opublikować". Na tym wszak miało polegać sparaliżowanie TK - został on postawiony w sytuacji, w której w każdym wypadku, gdyby orzekł o niekonstytucyjności tej ustawy, rząd odmówiłby publikacji tego i następnych wyroków.

Wt maja 24, 2016 9:24
Johnny99 napisał(a):
Ta argumentacja jest wadliwa, bo orzeczenie TK nie może być "nieprawomocne".
Dlaczego nie może? TK ma jakąś magiczną moc, że nie może łamać prawa?
Cytuj:
Zresztą strona proTrybunalska też zdaje się tego nie dostrzegać, dowodząc np. że TK musiał orzekać na podstawie starej ustawy, gdyż gdyby orzekał na podstawie nowej, to część przepisów, na podstawie których orzekał, mógłby uznać za niezgodne z Konstytucją, ergo: okazałoby się, że orzeczenie zapadło na podstawie przepisów niekonstytucyjnych.
No przecież to właśnie powyżej napisałem.
Cytuj:
został on postawiony w sytuacji, w której w każdym wypadku, gdyby orzekł o niekonstytucyjności tej ustawy, rząd odmówiłby publikacji tego i następnych wyroków.
No i to jest niestety coś, czego ustawodawca w Konstytucji nie przewidział. Naczytał się Kaczyński jakichś historyjek w stylu Paradoksu Protagorasa i stwierdził, że takie zabawy przystoją najwyższym władzom Rzeczypospolitej.

Wt maja 24, 2016 9:33

Podoba mi się, że PiS, zamiast bić pianę, ograniczył informacje w audycie do minimum i przekazuje sprawy prokuraturze. Pamiętam, jak Miller rozliczał AWS, krzyczał ponad rok i żadnego haka nie znalazł. Potem był Tusk, który miał poprzednią ekipę posłać za kraty. Znalazł rachunek Ziobry na 7,5 (czy coś koło tego), uregulowany jeszcze w trakcie urzędowania. I bił pianą miesiącami. Na temat notebooka też. Ale prawnych haków nie znalazł.
Ciekawym jak będzie teraz? Spokojne podejście sugeruje, że przekręty ekipy PO-PSL były konkretne i łatwe do udowodnienia. Na tyle, że nie warto bić piany. Do ludzi dotrze. Lemingi pędzić będa dalej.

Wt maja 24, 2016 10:32
andej napisał(a):
przekręty ekipy PO-PSL były konkretne i łatwe do udowodnienia. Na tyle, że nie warto bić piany.
Ciekawym, dlaczego zatem zorganizowano tę całą szopkę zwaną "audytem". Nie przypominam sobie, by Tusk czy Miller coś takiego organizowali.
Cytuj:
Do ludzi dotrze. Lemingi pędzić będa dalej.
Widzę, że odbieranie lemingom prawa do człowieczeństwa już jest uprawiane przez propagandę pisowską pełną gębą i otwarcie.

Wt maja 24, 2016 10:39
zefciu napisał(a):
andej napisał(a):
przekręty ekipy PO-PSL były konkretne i łatwe do udowodnienia. Na tyle, że nie warto bić piany.

Cytuj:
Ciekawym, dlaczego zatem zorganizowano tę całą szopkę zwaną "audytem". Nie przypominam sobie, by Tusk czy Miller coś takiego organizowali.

Audyt to pikuś na wzór magla.....gdzie doniesienia do prokuratury, ile przekazanych przez prokuraturę sprawy do sądu.??

Wt maja 24, 2016 11:19
Alus napisał(a):
Audyt to pikuś na wzór magla.....gdzie doniesienia do prokuratury, ile przekazanych przez prokuraturę sprawy do sądu.??
No właśnie nie będzie. Za to ma być "komisja w sprawie Amber Gold". Nie ma żadnych faktów potwierdzających, aby ktoś w Sejmie był w to umoczony, ale szopkę i tak się zrobi. No ale cóż - PiS nie od dziś szuka swoich wyborców wśród nieudaczników, więc wskazanie idiotom, którzy dali pieniądze na Amber Gold, kto jest winny może zawsze wygenerować jakiś promil poparcia.

Wt maja 24, 2016 11:35
Patrioci w trosce donoszą do UE, a targowica z egoizmu :D
http://natemat.pl/180663,premier-szydlo ... kryzje-pis

Wt maja 24, 2016 11:35

zefciu napisał(a):
Dlaczego nie może? TK ma jakąś magiczną moc, że nie może łamać prawa?

Nie ma, ale zweryfikować złamanie prawa przez TK może ewentualnie tylko TK. Innego organu weryfikującego zgodność z prawem procedowania TK po prostu nie ma.

Cytuj:
No przecież to właśnie powyżej napisałem.

I na to właśnie odpowiedziałem.

Cytuj:
No i to jest niestety coś, czego ustawodawca w Konstytucji nie przewidział.

Ustawodawca nie musiał przewidywać Kaczyńskiego, natomiast powinien był przewidzieć możliwość zajścia sytuacji, w której ustawowe przepisy proceduralne dotyczące TK zostają zaskarżone do TK - i powstające w ten sposób problemy i paradoksy. Można to było rozwiązać na kilka sposobów, o czym już tu rozmawiałem z Witoldem - ale jakoś należało to rozwiązać. Tymczasem ze słów sędziego TK w stanie spoczynku, które tu przytaczałem, wynika, że.. nikt jakoś o tym nie pomyślał. Podobnych punktów zapalnych jest wiele i z kilku już PiS korzystał (np. z braku jakiegokolwiek przepisu prawa - czy to w Konstytucji, czy gdziekolwiek - jednoznacznie stwierdzającego, w którym momencie zaczyna się kadencja sędziego TK).

Cytuj:
więc wskazanie idiotom, którzy dali pieniądze na Amber Gold,

Ci idioci dzisiaj tłumaczą, że, owszem, wydawało im się to dość dziwne, ale z drugiej strony instytucję cieszącą się takim wsparciem państwa i władz samorządowych uznali za wiarygodną. Śledczy powinni się zająć nie tym, dlaczego ludzie uwierzyli w depozyty Amber Gold, tylko dlaczego tak wielką i znaną firmę, sponsorującą tyle państwowych przedsięwzięć, w której promocję angażowali się sami prezydenci, mógł prowadzić człowiek mający na koncie m.in. kilka wyroków za malwersacje gospodarcze.

Wt maja 24, 2016 11:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284 ... 622  Następna strona