Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 08, 2025 23:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 349 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 24  Następna strona
 Objawienia religijne - kto za nimi stoi? 
Autor Wiadomość

Post Re: Objawienia religijne - kto za nimi stoi?
@Alus
Czym innym jest modlitwa jako ROZMOWA z Bogiem - a zatem zwierzanie Mu się z problemów, przepraszanie Go za błędy, grzechy i upadki, błaganie o wybaczenie, błaganie o mądrość, pomoc, wyrażanie wdzięczności za łaski, itd. - a czym innym jest traktowanie pozdrowienia anioła do matki Jezusa jako słów do wielokrotnego powtarzania/odmawiania/klepania przy pomocy paciorków wręczonych przez ducha zakonnikowi. Nawet, jeśli w 1917 roku ten sam duch potem nagle każe to robić codziennie.

Jezus się modlił do Boga - co nie oznacza, że traktował "modlitwę wzorcową" z Mat. 6 rozdz. jako formułę do nieustannego odmawiania, lecz wyrażał swoje myśli własnymi słowami - tak jak syn do ojca (np. Jana 17 rozdział).

Ani Jezusowi, ani apostołom i innym uczniom Jezusa żaden duch nie wręczał różańca. Tak jak "św. Dominikowi" oraz poganom z innych religii.

Zresztą tuż przed przedstawieniem przez Jezusa problemów, które należy poruszać w modlitwach, tj. "modlitwa wzorcowa", zwana przez wielu "Ojcze nasz" - Jezus skrytykował m. in. pogańskie modlitwy, w tym modlitwy różańcowe:
Cytuj:
Na modlitwie nie bądźcie gadatliwi jak poganie. Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani.

Mat. 6:7.
Więc powtarzanie 50 razy zdrowasiek mija się całkowicie z celem.
Jezus nie klepał 50 zdrowasiek do swojej matki. Do matki zwracał się prosto, jasno i konkretnie.
Cytuj:
Czyż to moja lub Twoja sprawa, Niewiasto? Czyż jeszcze nie nadeszła godzina moja?"

Jana 2:4.
Tak samo matka Jezusa nie zawodziła długich modlitw do swego Syna, lecz jasno krótko i treściwie wyrażała powstały problem:
Cytuj:
A kiedy zabrakło wina, Matka Jezusa mówi do Niego: Nie mają już wina.

Jana 2:3.
Zapewne nie trzeba było Jezusowi tego powtarzać 50 razy. Zresztą byłoby to psychicznie nie do zniesienia.

N maja 29, 2016 18:21
czytelnikBiblii napisał(a):
na początku Bóg nie planował piekła.

Czyli Twoim zdaniem Bóg nie jest wszechwiedzący? Nie wiedział, że niektórzy aniołowie się zbuntują? :o :shock:
Mt 25:41 bw "Wtedy powie i tym po lewicy: Idźcie precz ode mnie, przeklęci, w ogień wieczny, zgotowany diabłu i jego aniołom."
Bóg "zgotował"/przygotował dla szatana i jego aniołów miejsce zwane piekłem!
Zatem to nieprawda, że szatan sam sobie piekło zrobił - w sensie miejsca; co najwyżej w sensie stanu do którego zmierza...

I to ma być niby dowód, że Bóg stworzył piekło po buncie aniołów? Słabe :|
Alus napisał(a):
Różaniec ze wszystkich modlitw jest najbardziej ewangeliczna - 90% słów pochodzi z Ewangelii.

A z czego pochodzi 10% ? i czy ta "dycha" nie przeważa na niekorzyść tej modlitwy, w sensie jej niezgodności z Biblią?
[ilu procentową truciznę trzeba wypić, aby się zatruć?].

100% tajemnic jest biblijne, a także wypowiadane modlitwy.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Tomek44 napisał(a):
Jezus się modlił do Boga - co nie oznacza, że traktował "modlitwę wzorcową" z Mat. 6 rozdz. jako formułę do nieustannego odmawiania, lecz wyrażał swoje myśli własnymi słowami - tak jak syn do ojca (np. Jana 17 rozdział).

Udowodnij Biblią, że Modlitwa Pańska jest modlitwą wzorcową, a nie "gotowcem"?

N maja 29, 2016 18:26

Robek napisał(a):

To skoro demona izolacji :-D nie stworzył Bóg, to znaczy że sam sie stworzył? a może istniał od zawsze?

Tak. Pewien anioł, korzystając z wolnej woli, sam stał się przeciwnikiem Boga. Dobrze to opisuje proroctwo Ezechiela o królu Tyru, które można i odnieść do tego, jak doszło do upadku tego anioła. Ezechiela 27 i 28 rozdział. Zwłaszcza Ez. 28:13-17 wskazuje jak mógł zaistnieć szatan.

N maja 29, 2016 18:29

Helenka napisał(a):
Udowodnij Biblią, że Modlitwa Pańska jest modlitwą wzorcową, a nie "gotowcem"?

Dowodem są modlitwy Jezusa i innych sług Bożych opisane w Biblii. Nie było żadnego odmawiania/klepania gotowca.
Vide np. Jana 17 rozdział.
Albo też: " Abba, Ojcze, dla Ciebie wszystko jest możliwe, zabierz ten kielich ode Mnie! Lecz nie to, co Ja chcę, ale to, co Ty [niech się stanie]!". To też jest modlitwa Jezusa do Boga Ojca. Nie było gotowca.

Ostatnio edytowano N maja 29, 2016 18:39 przez Tomek44, łącznie edytowano 1 raz

N maja 29, 2016 18:31

Tomek44 napisał(a):
Cytuj:
Czyż to moja lub Twoja sprawa, Niewiasto? Czyż jeszcze nie nadeszła godzina moja?"

To w tamtych czasach, zamiast matka, mówiło sie niewiasto?

Helenka napisał(a):
Mt 25:41 bw "Wtedy powie i tym po lewicy: Idźcie precz ode mnie, przeklęci, w ogień wieczny, zgotowany diabłu i jego aniołom."
Bóg "zgotował"/przygotował dla szatana i jego aniołów miejsce zwane piekłem!
Zatem to nieprawda, że szatan sam sobie piekło zrobił - w sensie miejsca; co najwyżej w sensie stanu do którego zmierza...

I to ma być niby dowód, że Bóg stworzył piekło po buncie aniołów? Słabe :|

Twoje gadanie, że ludzie stworzyli piekło, jest jeszcze słabsze.

Tomek44 napisał(a):
Tak. Pewien anioł, korzystając z wolnej woli, sam stał się przeciwnikiem Boga.

A kto stworzył tego anioła?

N maja 29, 2016 18:37
Tomek44 napisał(a):
Dowodem są modlitwy Jezusa i innych sług Bożych opisane w Biblii. Nie było żadnego odmawiania/klepania gotowca.

Twoja (ŚJ) interpretacja. Dlaczego więc Jezus powiedział: "wy módlcie się tak:...", a nie"wy na przykład módlcie się tak: .."?

N maja 29, 2016 18:39

Robek napisał(a):

Było pytanie: "kto stworzył szatana".

N maja 29, 2016 18:41

Helenka napisał(a):
Tomek44 napisał(a):

Twoja (ŚJ) interpretacja. Dlaczego więc Jezus powiedział: "wy módlcie się tak:...", a nie"wy na przykład módlcie się tak: .."?

To teraz udowodnij, że Twoja osobliwa interpretacja jest zgodna z Biblią.
Ja jasno wykazałem że Jezus (a także np. Szczepan przy kamieniowaniu) modlił sie własnymi słowami a nie gotowcem.

N maja 29, 2016 18:43

Helenko, Bóg wszechwiedzący jest, ale zanim zaistniał grzech, nie było piekła - w tym sensie pisałem...

Nie masz racji, że różaniec to 100% biblijne modlitwy bo nie znajduję tam informacji, aby Matka Jezusa modliła się za ludźmi, gdy żywot ziemski zakończyła.

CHOMIK - jego zapasy
A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?

N maja 29, 2016 18:45
Zobacz profil WWW

Tomek44 napisał(a):
Robek napisał(a):

A teraz jest pytanie, kto stworzył tego anioła?

N maja 29, 2016 18:46
equuleuss napisał(a):
A propos Fatimy, podczas egzorcyzmów Anneliese, Szatan mowi że trzeba więcej mówić o Fatimie.

Nic dziwnego, i on tam był...

Owszem, jest na każdym miejscu prawdziwych objawień aby mącić.

Cytuj:
I to stamtąd zacytowałaś te opisy piekła?

Przede wszystkim, to nie opisy piekła ale słowa Lucyfera na temat piekła. I nie z wykładu Galsa ale z egzorcyzmów Anneliese.

Cytuj:
Bardzo się uśmiałem, gdy czytałem... - ma szatan wyobraźnie, aby ludzi za nos wodzić! Tragedia, że się jego słowa na poważnie traktuje...

Co tam jest tak smiesznego...? Tak, on wodzi Cię za nos, bo nie wierzysz w piekło.

Cytuj:
Nic podobnego nie twierdzę, że jakoby piekła nie miało być! Ono będzie - ale dopiero w swoim czasie zapłonie - po Sądzie Ostatecznym, i na pewno nie będzie puste! (niestety).

Czytelniku, piekło jest wieczne. A to oznacza że nie zapłonie w jakimś odcinku czasu tylko ono już płonie od czasu swojego powstania i ak będzie na wieki. Co w/g Ciebie obecnie jest w piekle? Miła imprezka? Nic? A może nie wierzysz ogólnie w istnienie Szatana i demonów? Wcześniej piszesz o tym jak Bóg przygotowuje piekło dla Szatana i upadłych aniołów, aby za chwilę zanegować swoje własne słowa.

Cytuj:
klepania przy pomocy paciorków

Szatan wyraża się w bardzo podobny sposób o różańcu.

Cytuj:
Więc powtarzanie 50 razy zdrowasiek mija się całkowicie z celem.

Szatan cieszy się z takich słów.

N maja 29, 2016 18:47
Tomek44 napisał(a):
Ja jasno wykazałem że Jezus (a także np. Szczepan przy kamieniowaniu) modlił sie własnymi słowami a nie gotowcem

Nie próbuj robic mi wody z mózgu, a odpowiedz na moje pytanie. Potem pójdziemy dalej.

N maja 29, 2016 18:50

Robek napisał(a):
Tomek44 napisał(a):
Robek napisał(a):

A teraz jest pytanie, kto stworzył tego anioła?

Może inaczej - czy chciałbyś istnieć bez wolnej woli, pozbawiony możliwości dokonywania wyborów?

N maja 29, 2016 18:51

Tomek44 napisał(a):
Może inaczej - czy chciałbyś istnieć bez wolnej woli, pozbawiony możliwości dokonywania wyborów?

Nie odpowiedziałeś na pytanie, kto stworzył tego anioła?

N maja 29, 2016 18:53

Helenka napisał(a):
Tomek44 napisał(a):
Ja jasno wykazałem że Jezus (a także np. Szczepan przy kamieniowaniu) modlił sie własnymi słowami a nie gotowcem

Nie próbuj robic mi wody z mózgu, a odpowiedz na moje pytanie. Potem pójdziemy dalej.

To nie ja, tylko ci zrobili Ci wodę z mózgu, którzy z jednego pozdrowienia anioła do Marii zrobili gotowiec do 50 krotnego odklepywania.
Ja tylko opisuję modlitwy Jezusa do Boga Ojca, gdzie nie było żadnych gotowców.

N maja 29, 2016 18:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 349 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 24  Następna strona