Objawienia religijne - kto za nimi stoi?
| Autor |
Wiadomość |
|
Tomek44
|
 Re: Objawienia religijne - kto za nimi stoi?
@Alus Czym innym jest modlitwa jako ROZMOWA z Bogiem - a zatem zwierzanie Mu się z problemów, przepraszanie Go za błędy, grzechy i upadki, błaganie o wybaczenie, błaganie o mądrość, pomoc, wyrażanie wdzięczności za łaski, itd. - a czym innym jest traktowanie pozdrowienia anioła do matki Jezusa jako słów do wielokrotnego powtarzania/odmawiania/klepania przy pomocy paciorków wręczonych przez ducha zakonnikowi. Nawet, jeśli w 1917 roku ten sam duch potem nagle każe to robić codziennie. Jezus się modlił do Boga - co nie oznacza, że traktował "modlitwę wzorcową" z Mat. 6 rozdz. jako formułę do nieustannego odmawiania, lecz wyrażał swoje myśli własnymi słowami - tak jak syn do ojca (np. Jana 17 rozdział). Ani Jezusowi, ani apostołom i innym uczniom Jezusa żaden duch nie wręczał różańca. Tak jak "św. Dominikowi" oraz poganom z innych religii. Zresztą tuż przed przedstawieniem przez Jezusa problemów, które należy poruszać w modlitwach, tj. "modlitwa wzorcowa", zwana przez wielu "Ojcze nasz" - Jezus skrytykował m. in. pogańskie modlitwy, w tym modlitwy różańcowe: Cytuj: Na modlitwie nie bądźcie gadatliwi jak poganie. Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani. Mat. 6:7. Więc powtarzanie 50 razy zdrowasiek mija się całkowicie z celem. Jezus nie klepał 50 zdrowasiek do swojej matki. Do matki zwracał się prosto, jasno i konkretnie. Cytuj: Czyż to moja lub Twoja sprawa, Niewiasto? Czyż jeszcze nie nadeszła godzina moja?" Jana 2:4. Tak samo matka Jezusa nie zawodziła długich modlitw do swego Syna, lecz jasno krótko i treściwie wyrażała powstały problem: Cytuj: A kiedy zabrakło wina, Matka Jezusa mówi do Niego: Nie mają już wina. Jana 2:3. Zapewne nie trzeba było Jezusowi tego powtarzać 50 razy. Zresztą byłoby to psychicznie nie do zniesienia.
|
| N maja 29, 2016 18:21 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
czytelnikBiblii napisał(a): na początku Bóg nie planował piekła. Czyli Twoim zdaniem Bóg nie jest wszechwiedzący? Nie wiedział, że niektórzy aniołowie się zbuntują? czytelnikBiblii napisał(a): Mt 25:41 bw "Wtedy powie i tym po lewicy: Idźcie precz ode mnie, przeklęci, w ogień wieczny, zgotowany diabłu i jego aniołom." Bóg "zgotował"/przygotował dla szatana i jego aniołów miejsce zwane piekłem! Zatem to nieprawda, że szatan sam sobie piekło zrobił - w sensie miejsca; co najwyżej w sensie stanu do którego zmierza... I to ma być niby dowód, że Bóg stworzył piekło po buncie aniołów? Słabe czytelnikBiblii napisał(a): Alus napisał(a): Różaniec ze wszystkich modlitw jest najbardziej ewangeliczna - 90% słów pochodzi z Ewangelii.
A z czego pochodzi 10% ? i czy ta "dycha" nie przeważa na niekorzyść tej modlitwy, w sensie jej niezgodności z Biblią? [ilu procentową truciznę trzeba wypić, aby się zatruć?]. 100% tajemnic jest biblijne, a także wypowiadane modlitwy. ------------------------------------------------------------------------------------------- Tomek44 napisał(a): Jezus się modlił do Boga - co nie oznacza, że traktował "modlitwę wzorcową" z Mat. 6 rozdz. jako formułę do nieustannego odmawiania, lecz wyrażał swoje myśli własnymi słowami - tak jak syn do ojca (np. Jana 17 rozdział). Udowodnij Biblią, że Modlitwa Pańska jest modlitwą wzorcową, a nie "gotowcem"?
|
| N maja 29, 2016 18:26 |
|
 |
|
Tomek44
|
Robek napisał(a): To skoro demona izolacji  nie stworzył Bóg, to znaczy że sam sie stworzył? a może istniał od zawsze? Tak. Pewien anioł, korzystając z wolnej woli, sam stał się przeciwnikiem Boga. Dobrze to opisuje proroctwo Ezechiela o królu Tyru, które można i odnieść do tego, jak doszło do upadku tego anioła. Ezechiela 27 i 28 rozdział. Zwłaszcza Ez. 28:13-17 wskazuje jak mógł zaistnieć szatan.
|
| N maja 29, 2016 18:29 |
|
|
|
 |
|
Tomek44
|
Helenka napisał(a): Udowodnij Biblią, że Modlitwa Pańska jest modlitwą wzorcową, a nie "gotowcem"? Dowodem są modlitwy Jezusa i innych sług Bożych opisane w Biblii. Nie było żadnego odmawiania/klepania gotowca. Vide np. Jana 17 rozdział. Albo też: " Abba, Ojcze, dla Ciebie wszystko jest możliwe, zabierz ten kielich ode Mnie! Lecz nie to, co Ja chcę, ale to, co Ty [niech się stanie]!". To też jest modlitwa Jezusa do Boga Ojca. Nie było gotowca.
Ostatnio edytowano N maja 29, 2016 18:39 przez Tomek44, łącznie edytowano 1 raz
|
| N maja 29, 2016 18:31 |
|
 |
|
Robek
|
Tomek44 napisał(a): Cytuj: Czyż to moja lub Twoja sprawa, Niewiasto? Czyż jeszcze nie nadeszła godzina moja?" To w tamtych czasach, zamiast matka, mówiło sie niewiasto? Helenka napisał(a): czytelnikBiblii napisał(a): Mt 25:41 bw "Wtedy powie i tym po lewicy: Idźcie precz ode mnie, przeklęci, w ogień wieczny, zgotowany diabłu i jego aniołom." Bóg "zgotował"/przygotował dla szatana i jego aniołów miejsce zwane piekłem! Zatem to nieprawda, że szatan sam sobie piekło zrobił - w sensie miejsca; co najwyżej w sensie stanu do którego zmierza... I to ma być niby dowód, że Bóg stworzył piekło po buncie aniołów? Słabe Twoje gadanie, że ludzie stworzyli piekło, jest jeszcze słabsze. Tomek44 napisał(a): Tak. Pewien anioł, korzystając z wolnej woli, sam stał się przeciwnikiem Boga. A kto stworzył tego anioła?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
| N maja 29, 2016 18:37 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Tomek44 napisał(a): Dowodem są modlitwy Jezusa i innych sług Bożych opisane w Biblii. Nie było żadnego odmawiania/klepania gotowca. Vide np. Jana 17 rozdział. Twoja (ŚJ) interpretacja. Dlaczego więc Jezus powiedział: "wy módlcie się tak:...", a nie"wy na przykład módlcie się tak: .."?
|
| N maja 29, 2016 18:39 |
|
 |
|
Tomek44
|
Robek napisał(a): A kto stworzył tego anioła? Było pytanie: "kto stworzył szatana".
|
| N maja 29, 2016 18:41 |
|
 |
|
Tomek44
|
Helenka napisał(a): Tomek44 napisał(a): Dowodem są modlitwy Jezusa i innych sług Bożych opisane w Biblii. Nie było żadnego odmawiania/klepania gotowca. Vide np. Jana 17 rozdział. Twoja (ŚJ) interpretacja. Dlaczego więc Jezus powiedział: "wy módlcie się tak:...", a nie"wy na przykład módlcie się tak: .."? To teraz udowodnij, że Twoja osobliwa interpretacja jest zgodna z Biblią. Ja jasno wykazałem że Jezus (a także np. Szczepan przy kamieniowaniu) modlił sie własnymi słowami a nie gotowcem.
|
| N maja 29, 2016 18:43 |
|
 |
|
czytelnikBiblii
|
Helenko, Bóg wszechwiedzący jest, ale zanim zaistniał grzech, nie było piekła - w tym sensie pisałem...
Nie masz racji, że różaniec to 100% biblijne modlitwy bo nie znajduję tam informacji, aby Matka Jezusa modliła się za ludźmi, gdy żywot ziemski zakończyła.
_________________ ➤ LEKCJE BIBLIJNE ➤ INTERNETOWE ROZMAITOŚCI ➤ NOWE PRZYMIERZE - audiobook ➤ CHOMIK - jego zapasy ➤ A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?
|
| N maja 29, 2016 18:45 |
|
 |
|
Robek
|
Tomek44 napisał(a): Robek napisał(a): A kto stworzył tego anioła? Było pytanie: "kto stworzył szatana". A teraz jest pytanie, kto stworzył tego anioła?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
| N maja 29, 2016 18:46 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
czytelnikBiblii napisał(a): equuleuss napisał(a): A propos Fatimy, podczas egzorcyzmów Anneliese, Szatan mowi że trzeba więcej mówić o Fatimie.
Nic dziwnego, i on tam był... Owszem, jest na każdym miejscu prawdziwych objawień aby mącić. Cytuj: I to stamtąd zacytowałaś te opisy piekła? Przede wszystkim, to nie opisy piekła ale słowa Lucyfera na temat piekła. I nie z wykładu Galsa ale z egzorcyzmów Anneliese. Cytuj: Bardzo się uśmiałem, gdy czytałem... - ma szatan wyobraźnie, aby ludzi za nos wodzić! Tragedia, że się jego słowa na poważnie traktuje... Co tam jest tak smiesznego...? Tak, on wodzi Cię za nos, bo nie wierzysz w piekło.Cytuj: Nic podobnego nie twierdzę, że jakoby piekła nie miało być! Ono będzie - ale dopiero w swoim czasie zapłonie - po Sądzie Ostatecznym, i na pewno nie będzie puste! (niestety). Czytelniku, piekło jest wieczne. A to oznacza że nie zapłonie w jakimś odcinku czasu tylko ono już płonie od czasu swojego powstania i ak będzie na wieki. Co w/g Ciebie obecnie jest w piekle? Miła imprezka? Nic? A może nie wierzysz ogólnie w istnienie Szatana i demonów? Wcześniej piszesz o tym jak Bóg przygotowuje piekło dla Szatana i upadłych aniołów, aby za chwilę zanegować swoje własne słowa. Cytuj: klepania przy pomocy paciorków Szatan wyraża się w bardzo podobny sposób o różańcu. Cytuj: Więc powtarzanie 50 razy zdrowasiek mija się całkowicie z celem. Szatan cieszy się z takich słów.
|
| N maja 29, 2016 18:47 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Tomek44 napisał(a): To teraz udowodnij, że Twoja osobliwa interpretacja jest zgodna z Biblią. Ja jasno wykazałem że Jezus (a także np. Szczepan przy kamieniowaniu) modlił sie własnymi słowami a nie gotowcem Nie próbuj robic mi wody z mózgu, a odpowiedz na moje pytanie. Potem pójdziemy dalej.
|
| N maja 29, 2016 18:50 |
|
 |
|
Tomek44
|
Robek napisał(a): Tomek44 napisał(a): Robek napisał(a): A kto stworzył tego anioła? Było pytanie: "kto stworzył szatana". A teraz jest pytanie, kto stworzył tego anioła? Może inaczej - czy chciałbyś istnieć bez wolnej woli, pozbawiony możliwości dokonywania wyborów?
|
| N maja 29, 2016 18:51 |
|
 |
|
Robek
|
Tomek44 napisał(a): Może inaczej - czy chciałbyś istnieć bez wolnej woli, pozbawiony możliwości dokonywania wyborów? Nie odpowiedziałeś na pytanie, kto stworzył tego anioła?
|
| N maja 29, 2016 18:53 |
|
 |
|
Tomek44
|
Helenka napisał(a): Tomek44 napisał(a): To teraz udowodnij, że Twoja osobliwa interpretacja jest zgodna z Biblią. Ja jasno wykazałem że Jezus (a także np. Szczepan przy kamieniowaniu) modlił sie własnymi słowami a nie gotowcem Nie próbuj robic mi wody z mózgu, a odpowiedz na moje pytanie. Potem pójdziemy dalej. To nie ja, tylko ci zrobili Ci wodę z mózgu, którzy z jednego pozdrowienia anioła do Marii zrobili gotowiec do 50 krotnego odklepywania. Ja tylko opisuję modlitwy Jezusa do Boga Ojca, gdzie nie było żadnych gotowców.
|
| N maja 29, 2016 18:54 |
|
|
|