Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 11, 2025 20:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 230 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona
 Wola Boża 
Autor Wiadomość

Post Re: Wola Boża
wybrana napisał(a):
Robek, dzięki tobie dowiedziałam się, że jest Biblia katolicka i protestancka.
Dziecko, a ile ty masz lat ?

Jaką ty masz krótką pamięć :D
Przecież był temat odnośnie mojego wieku, i sie nawet tam wypowiadałaś :-D

viewtopic.php?f=9&t=37855

N maja 29, 2016 15:29
wybrana napisał(a):
Robek napisał(a):
wybrana napisał(a):
@Hominibus, czy uważasz, że Duch Święty kierował pieczęcią Biskupa, gdy skazywał w przeprowadzonych krucjatach tysiące ludzi, dzieci, kobiety na śmierć. Gdzie tu widzisz zawarty przekaz pokory,skromności.miłości
do nieprzyjaciół, miłosierdzia, przebaczania.
Gdzie zachowane przykazanie Boże - nie zabijaj.

Czy Duch Święty kierował pieczęcią Biskupa, gdy skazywał ludzi na tortury, na śmierć w płomieniach.
Gdzie tu widzisz zawarty przekaz pokory, skromności, miłości do nieprzyjaciół, miłosierdzia, przebaczenia.
Gdzie zachowane jest przykazanie Boże - nie zabijaj.

Przykazanie, nie zabijaj odnosi sie do ludzi, i ludzie mają nie zabijać, a przecież Boga taki zakaz, nie obowiązuje.
I tu nie ma znaczenia czy Bóg sam zabija, choćby zsyłając kiedyś tam potop, czy też w inny

sposób, zabijając za pośrednictwem, jakiś tam ludzi.
Bóg może sobie robić, co chce.

wybrana napisał(a):
Biblia jest słowem Bożym i pieczęć żadnego człowieka, aby potwierdzić nauki Jezusa Chrystusa, nie jest potrzebna.

Biblia Katolicka w wielu kwestiach jest sprzeczna z Biblią protestancką, więc nie można wierzyć w jedną i drugą jednocześnie.
Takie zachowanie jest bezrozumne :D

Robek, dzięki tobie dowiedziałam się, że jest Biblia katolicka i protestancka.
Dziecko, a ile ty masz lat ?

Robek, jeżeli nie posiadasz podstawowej wiedzy w jakiejś kwestii, to po prostu nie komentuj.

Pn maja 30, 2016 11:51
Weźcie na siebie moje jarzmo i uczcie się ode Mnie,
bo jestem cichy i pokornego serca (Mt 11, 29ab).

Bóg to Dobry Pasterz, którego serce jest „gorejącym ogniskiem miłości”, „dobroci i miłości pełne”, „źródłem wszelkiej pociechy”. Z tego Boskiego serca pochodzi niebieska radość z „jednego grzesznika, który się nawraca”.

Serce Jezusa obejmuje wszystkich stałą i niezmienną miłością, mimo że zdradzaliśmy, obrażaliśmy czy wręcz nawet odrzucaliśmy Jezusową miłość. Jego Serce jest nieograniczone w swoim zasięgu, ponadczasowe, odwieczne w swej miłości.

Kościół zachęca nas do licznych praktyk kultu Serca Bożego (litania, godzina święta, koronka do Bożego Serca, pierwsze piątki miesiąca i wiele innych). Mają one prowadzić do odkrycia prawdziwego oblicza Boga, który darzy miłością i oczekuje o nas jej odwzajemnienia.

Czytania mszalne rozważa ks. Leszek Smoliński

Pt cze 03, 2016 10:46
Kopiuj wybrana wszystko co przeczytasz w sieci i wklejaj na forum wiara jak leci. Czy jest związek czy nie -nieważne. Ważne ,że tobie się podoba. :D

Pt cze 03, 2016 10:53
Hominibus napisał(a):
Kopiuj wybrana wszystko co przeczytasz w sieci i wklejaj na forum wiara jak leci. Czy jest związek czy nie -nieważne. Ważne ,że tobie się podoba. :D

To rozważanie jest ze strony głównej - wiara.pl

Czy nie uważasz, ze jet bardzo piękne.

Pt cze 03, 2016 11:07

wybrana napisał(a):
Robek, jeżeli nie posiadasz podstawowej wiedzy w jakiejś kwestii, to po prostu nie komentuj.

To twierdzisz że nie ma czegoś takiego jak Biblia protestancka? :D

Pt cze 03, 2016 11:19
Robek napisał(a):
wybrana napisał(a):

Robuś, jest taka piękna pogoda, wez wiaderko, łopatkę, idz do piaskownicy i się pobaw. :roll:

Pt cze 03, 2016 13:32
wybrana napisał(a):

Uważam :-) Tylko,że nie na temat.

Pt cze 03, 2016 14:22
Hominibus napisał(a):
wybrana napisał(a):

Uważam :-) Tylko,że nie na temat.

Tak piękne rozważanie, zawsze jest na temat.

Pt cze 03, 2016 17:14

wybrana napisał(a):
@ Hominibus - nie oceniasz tego opowiadania poprzez treść i zawarte w nim przesłanie. Największym twoim problemem jest dowiedzieć się kto jest autorem. Nie ważne, kto jest autorem, ważne, co to opowiadanie chce ci uświadomić. Opowiadanie to mówi nam, jak człowiek może w sposób omylny i nieświadomy ocenić wolę Bożą. Często na tym forum spotykamy się z opinią, że Bóg nie reaguje na nasze prośby, na nasze modlitwy, jest głuchy, nieczuły, a nawet niektórzy stwierdzają, że Boga nie ma. Chcemy aby Bóg spełniał nasze prośby w sposób, jaki my widzimy. Nie widzimy działania Boga przez pryzmat jego woli i naszego zbaweienia. Wolą Boga jest to, aby każdy człowiek po śmierci został zbawiony i uzyskał życie wieczne. Życie na ziemi jest krótkie a wieczność nie ma końca.Bóg przede wszystkim w swoim działaniu pragnie naszego nawrócenia. Bóg również błogosławi tym, którzy są w Jego łasce uświęcającej, którą otrzymujemy głównie przez modlitwę i życie zgodne z Jego przykazaniami. Wyrzućmy z rąk kamienie i napełniajmy serce wiarą.

O ile mi wiadomo, to łaski uświęcającej nie otrzymujemy dzięki naszym modlitwom czy dobrym uczynkom.
KKK 2023 Łaska uświęcająca jest darem darmo danym, przez który Bóg obdarza nas swoim życiem wlanym przez Ducha Świętego do naszej duszy, by ją uleczyć z grzechu i uświęcić.
KKK 2005 Łaska, należąc do porządku nadprzyrodzonego, wymyka się naszemu doświadczeniu i może być poznana jedynie przez wiarę. Tak więc nie możemy opierać się na naszych odczuciach czy naszych uczynkach, by na ich podstawie wnioskować, że jesteśmy usprawiedliwieni i zbawieni (Por. Sobór Trydencki: DS 1533-1534).
http://www.teologia.pl/m_k/kkk1ly01.htm
Polecam czytać Katechizm Kościoła Katolickiego http://www.katechizm.opoka.org.pl/
W własnego doświadczenia wiem, jak i z rozmów z praktukującymi katolikami, iż wiedza o nauczaniu naszego Kościoła, delikatnie mówiąc, pozostawia wiele do życzenia, a niejednokrotnie podpada pod herezję.

So cze 04, 2016 23:53

Łaska uświęcająca jest dana darmo, co oznacza raczej to, że nie przekłada się na wypracowanie jej poprzez określone uczynki, w sensie tzw. starotestamentowym.
Darmo nie oznacza jednak wbrew nam, wbrew naszej woli i postępowaniu. Autentyczna relacja Bóg - człowiek i odpowiedź dana Bogu przez człowieka, jest niezbędna.

N cze 05, 2016 5:11
proteom napisał(a):
wybrana napisał(a):
@ Hominibus - nie oceniasz tego opowiadania poprzez treść i zawarte w nim przesłanie. Największym twoim problemem jest dowiedzieć się kto jest autorem. Nie ważne, kto jest autorem, ważne, co to opowiadanie chce ci uświadomić. Opowiadanie to mówi nam, jak człowiek może w sposób omylny i nieświadomy ocenić wolę Bożą. Często na tym forum spotykamy się z opinią, że Bóg nie reaguje na nasze prośby, na nasze modlitwy, jest głuchy, nieczuły, a nawet niektórzy stwierdzają, że Boga nie ma. Chcemy aby Bóg spełniał nasze prośby w sposób, jaki my widzimy. Nie widzimy działania Boga przez pryzmat jego woli i naszego zbaweienia. Wolą Boga jest to, aby każdy człowiek po śmierci został zbawiony i uzyskał życie wieczne. Życie na ziemi jest krótkie a wieczność nie ma końca.Bóg przede wszystkim w swoim działaniu pragnie naszego nawrócenia. Bóg również błogosławi tym, którzy są w Jego łasce uświęcającej, którą otrzymujemy głównie przez modlitwę i życie zgodne z Jego przykazaniami. Wyrzućmy z rąk kamienie i napełniajmy serce wiarą.

O ile mi wiadomo, to łaski uświęcającej nie otrzymujemy dzięki naszym modlitwom czy dobrym uczynkom.
KKK 2023 Łaska uświęcająca jest darem darmo danym, przez który Bóg obdarza nas swoim życiem wlanym przez Ducha Świętego do naszej duszy, by ją uleczyć z grzechu i uświęcić.
KKK 2005 Łaska, należąc do porządku nadprzyrodzonego, wymyka się naszemu doświadczeniu i może być poznana jedynie przez wiarę. Tak więc nie możemy opierać się na naszych odczuciach czy naszych uczynkach, by na ich podstawie wnioskować, że jesteśmy usprawiedliwieni i zbawieni (Por. Sobór Trydencki: DS 1533-1534).
http://www.teologia.pl/m_k/kkk1ly01.htm
Polecam czytać Katechizm Kościoła Katolickiego http://www.katechizm.opoka.org.pl/
W własnego doświadczenia wiem, jak i z rozmów z praktukującymi katolikami, iż wiedza o nauczaniu naszego Kościoła, delikatnie mówiąc, pozostawia wiele do życzenia, a niejednokrotnie podpada pod herezję.

Łaska uświęcającą otrzymujemy jako dar, ale możemy ten dar przyjąć, albo odrzucić.
Nic nie jest nam dane na siłę. Jesteśmy stworzeni jako ludzie z wolną wolą i swoją wolą decydujemy, czy pragniemy być w tej łasce.
Nic nie dzieje się w nas, bez nas.

N cze 05, 2016 9:32

wybrana napisał(a):
Robek napisał(a):
wybrana napisał(a):

Robuś, jest taka piękna pogoda, wez wiaderko, łopatkę, idz do piaskownicy i się pobaw. :roll:

A czy Protestancką Biblie moge do tej piaskownicy, ze sobą zabrać?

N cze 05, 2016 22:30
[quote="

[/quote]

A czy Protestancką Biblie moge do tej piaskownicy, ze sobą zabrać?[/quote]

Wez foremkę, zrobisz sobie babę z piasku.
Biblia nie jest zabawką.

Pn cze 06, 2016 13:59

wybrana napisał(a):
Wez foremkę, zrobisz sobie babę z piasku.
Biblia nie jest zabawką.

Jestem katolikiem, i dla mnie Biblia protestancka, nie ma dla mnie absolutnie żadnej wartości, to jest zwykła makulatura, więc spokojnie może być zabawką, nie ma żadnego problemu. :mrgreen:

Pn cze 06, 2016 18:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 230 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona