PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
| Autor |
Wiadomość |
|
Johnny99
|
 Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
zefciu napisał(a): Już napisałem, że nie doprowadziło. Ależ doprowadziło, bo takie coś się właśnie dzieje. Chyba że żyjesz we wszechświecie równoległym  Cytuj: Poza tym tak czy siak nie można - celem partii politycznej jest zdobycie i utrzymanie władzy. Celem partii politycznej jest działanie na rzecz dobra wspólnego, przede wszystkim przez zdobycie i utrzymywanie władzy. Władza jest środkiem, a nie celem. I to ten środek odróżnia partie polityczne od innych organizacji, które działają w tym samym celu, ale nie poprzez zdobywanie władzy. Cytuj: Po pierwsze - to że Johnny nie przypuszczał, nie znaczy, że nikt nie przypuszczał. Nie znaczy. To, że nikt nie przypuszczał, jest faktem. Cytuj: Po drugie - nie chodziło o to, że .N czy Kukiz pozbawią PO władzy, ale o to, że w metodzie d'Hondta liczby wyborców się nie sumują. Mnie chodziło o to, że ludzie głosowali na PiS, ponieważ chcieli odsunąć PO od władzy. Cytuj: No dobrze - sprawdziliby i okazałoby się, że nie było. I co wtedy? Propaganda pisowska i tak wie swoje. Więc nie róbmy nic, tak? No świetnie. Cóż za dojrzałe podejście do odpowiedzialności za państwo i społeczeństwo, którą się na siebie przyjęło. To też charakterystyczne dla was - nie musimy się zmieniać, bo przecież oni i tak. To zresztą jedno z wielu podobieństw między wami i pisowcami. Pisowcy zapewne myślą analogicznie: cokolwiek zrobimy, oni i tak powiedzą, że likwidujemy demokrację i prześladujemy opozycję. Więc właściwie czemu mielibyśmy jej naprawdę nie zlikwidować i ich nie poprześladować, skoro mamy na to ochotę? Cytuj: Zresztą wrzuciłeś wszystko do jednego wora. Co miano konkretnie zrobić w sprawie Smoleńska? Nie zamierzam teraz wchodzić w szczegóły, bo dość się na ten temat nawypisywałem przez czas rządów PO. Mnie nie chodzi o szczegóły, tylko o podejście, o sposób myślenia, o otwartość na krytykę, a także na to, że po drugiej stronie też są ludzie, którzy mają prawo do własnego zdania, do swoich oczekiwań, do swojej wrażliwości, wreszcie do swoich żądań pod adresem państwa, które jest także ich państwem - i tego prawa nie można im odbierać tylko dlatego, że się z nimi nie zgadza. Cytuj: Sugerujesz, że idioci, którzy utopili pieniądze w AG to przede wszystkim zwolennicy PiS? Nie dociera do ciebie, że patrzysz totalnie jednostronnie. Tak jakby nie miało znaczenia np. to, że z punktu widzenia obowiązującego prawa Marcin P. w ogóle nie "mógł móc" założyć tej firmy, nie powinien móc jej rozwijać i nie powinien móc osiągnąć z nią sukcesu. Gdyby, ogólnie rzecz ujmując, wszystkie podmioty odpowiedzialne respektowały reguły gry, żaden "idiota" nie utopiłby pieniędzy w AG, bo AG by nie istniało, gdyż nie miało prawa istnieć. Dla ciebie ten aspekt sprawy w ogóle nie istnieje. Tak jakbyś chciał powiedzieć: prawo srawo, gie mnie obchodzi, że instytucje państwowe je łamią albo nie respektują, jak ktoś ma głowę na karku, to se da radę. O to ci chodzi? Tak ma państwo wyglądać i działać? Cytuj: A mianowicie zajęcie naturalnego dla PO miejsca partii konserwatywnej i dogadanie się z KRK. Nie widzę żadnych takich działań ze strony Schetyny. Cytuj: Nie refleksją, tylko strategią Jasne, ale mnie chodziło o refleksję. I nie ze strony PSL jej oczekiwałem.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Cz cze 02, 2016 10:50 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
O jakości tej krytyki dobitnie świadczy casus pielęgniarek - w okresie rządów PO+PSL to krwiopijcy rządzący pogardzali słusznymi protestami pielęgniarek polskie pielęgniarki musza strajkować, żeby osiągnąć to co im sie należy. To nie jest zdrowy system. Aktualnie system jest zdrowy, jednie pielęgniarkom chodzi po prostu tylko o kasę.
|
| Cz cze 02, 2016 10:52 |
|
 |
|
Johnny99
|
SweetChild napisał(a): Oczywiście nie odbieram nikomu prawa do krytyki, chodzi mi jedynie o nieco szersze spojrzenie. Czy w czasach, gdy w siłę rosła PPR, nie należało nieco hamować się w wytykaniu wad II Rzeczpospolitej? Po pierwsze - ale na czym to hamowanie się powinno polegać? Po drugie - problem polegał na tym, że hamowanie się nie mogło odnieść skutku, bo nie było zauważane. Ja, przykładowo, nigdy nie mówiłem rzeczy w stylu "Tusk ma krew na rękach" ani nie zachęcałem do głosowania na PiS - a mimo to byłem regularnie oskarżany o jedno i drugie. Nieco generalizując - w tamtych czasach każde, powiedzmy, wyrażenie wątpliwości odnośnie katastrofy smoleńskiej automatycznie klasyfikowało mówiącego jako "pisowca", po czym nikt już nie zwracał uwagi na to, czy ten ktoś się hamuje czy nie. "Wy" po prostu niczego nie słuchaliście i niczego nie przyjmowaliście do wiadomości. Dokładnie tak, jak PiS dzisiaj. Różnica polega tylko na tym, że PiS wyrządza większe szkody w państwie - wrażliwość na krytykę czy potrzebę autorefleksji "mieliście" dokładnie identyczne z nimi, czyli zerowe.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Cz cze 02, 2016 11:03 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): SweetChild napisał(a): Oczywiście nie odbieram nikomu prawa do krytyki, chodzi mi jedynie o nieco szersze spojrzenie. Czy w czasach, gdy w siłę rosła PPR, nie należało nieco hamować się w wytykaniu wad II Rzeczpospolitej? Po pierwsze - ale na czym to hamowanie się powinno polegać? Po drugie - problem polegał na tym, że hamowanie się nie mogło odnieść skutku, bo nie było zauważane. Ja, przykładowo, nigdy nie mówiłem rzeczy w stylu "Tusk ma krew na rękach" ani nie zachęcałem do głosowania na PiS - a mimo to byłem regularnie oskarżany o jedno i drugie. Nieco generalizując - w tamtych czasach każde, powiedzmy, wyrażenie wątpliwości odnośnie katastrofy smoleńskiej automatycznie klasyfikowało mówiącego jako "pisowca", po czym nikt już nie zwracał uwagi na to, czy ten ktoś się hamuje czy nie. "Wy" po prostu niczego nie słuchaliście i niczego nie przyjmowaliście do wiadomości. Dokładnie tak, jak PiS dzisiaj. Różnica polega tylko na tym, że PiS wyrządza większe szkody w państwie - wrażliwość na krytykę czy potrzebę autorefleksji "mieliście" dokładnie identyczne z nimi, czyli zerowe. Waliłeś równo jak w bęben a to skuteczniejsze niż zachęty....taka jest zasada marketingu - nie zachwalaj swojego, bo staną się nie ufni i zaczną doszukiwać się podstępu, krytykuj inne, na ich tle twoje wychodzi na najlepsze.
|
| Cz cze 02, 2016 11:08 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Ależ doprowadziło, bo takie coś się właśnie dzieje. Chyba że żyjesz we wszechświecie równoległym  Nie neguję tego, co się dzieje, ale diagnozę na temat przyczyn. Cytuj: Celem partii politycznej jest działanie na rzecz dobra wspólnego, Pffff. Po co rzucasz takimi głodnymi kawałkami. Cytuj: Nie znaczy. To, że nikt nie przypuszczał, jest faktem. Ja przypuszczałem. I co? Cytuj: Mnie chodziło o to, że ludzie głosowali na PiS, ponieważ chcieli odsunąć PO od władzy. Ludzie głosowali na PiS z różnych powodów. Większość z nich po prostu dlatego, że PiS jest jedyną partią jakkolwiek cywilizacyjnie do nich przystającą. Natomiast aby odsunąć PO od władzy nie trzeba było głosować na PiS. Wizja koalicji .N i PO, w której to jednak .N będzie grała pierwsze skrzypce była całkiem realna. I gdyby .N wystartował szybciej - mogłaby dojśc do skutku. Cytuj: Więc nie róbmy nic, tak? Żadnego w ogóle śledztwa w Polsce w sprawie AG nie było? No ciekawe. I kto tu żyje w równoległym świecie. Cytuj: nie musimy się zmieniać, bo przecież oni i tak. Musimy się zmieniać, ale nie na ich komendę i nie w kierunku, który oni podyktują. Cytuj: Nie zamierzam teraz wchodzić w szczegóły Czyli pomysłów brak. Cytuj: Cytuj: Sugerujesz, że idioci, którzy utopili pieniądze w AG to przede wszystkim zwolennicy PiS? Nie dociera do ciebie, że patrzysz totalnie jednostronnie. No nie. To nie ja rzuciłem tę sugestię. Cytuj: Tak jakby nie miało znaczenia np. to, że z punktu widzenia obowiązującego prawa Marcin P. w ogóle nie "mógł móc" założyć tej firmy, nie powinien móc jej rozwijać i nie powinien móc osiągnąć z nią sukcesu. A osiągnął sukces? Cytuj: Gdyby, ogólnie rzecz ujmując, wszystkie podmioty odpowiedzialne respektowały reguły gry, żaden "idiota" nie utopiłby pieniędzy w AG, bo AG by nie istniało, gdyż nie miało prawa istnieć. Dla ciebie ten aspekt sprawy w ogóle nie istnieje. Tak jakbyś chciał powiedzieć: prawo srawo, gie mnie obchodzi, że instytucje państwowe je łamią albo nie respektują, jak ktoś ma głowę na karku, to se da radę. O to ci chodzi? Tak ma państwo wyglądać i działać? To znaczy co konkretnie miało się stać? Założenie firmy to kwestia podpisania papierka. I mamy domniemanie legalnej działalności. Zresztą strasznie niekonsekwentny jesteś. Jak sekciarze przemocą wdzierają się na teren Pałacu Prezydenckiego, to należy im dać spokój, bo będzie dym. A jak ktoś zakłada podejrzaną działalność, to od razu w łeb strzelać. Cytuj: Nie widzę żadnych takich działań ze strony Schetyny. No to jeśli tych działań nie podejmie, to ktoś inny tam wskoczy. Polityka nie znosi próżni. Niemożliwe, żeby w kraju takim jak Polska cała scena polityczna była wroga KRK. Cytuj: Jasne, ale mnie chodziło o refleksję. Dlatego że założyłeś, że politycy są od Ciebie głupsi i refleksji nie przejawiają.
|
| Cz cze 02, 2016 11:15 |
|
|
|
 |
|
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): SweetChild napisał(a): Oczywiście nie odbieram nikomu prawa do krytyki, chodzi mi jedynie o nieco szersze spojrzenie. Czy w czasach, gdy w siłę rosła PPR, nie należało nieco hamować się w wytykaniu wad II Rzeczpospolitej? Po pierwsze - ale na czym to hamowanie się powinno polegać? Po drugie - problem polegał na tym, że hamowanie się nie mogło odnieść skutku, bo nie było zauważane. Hamowanie miałoby polegać na przesunięciu środka ciężkości z krytyki mniejszego zła na krytykę większego zła, nawet jeśli to mniejsze aktualnie rządzi a większe jeszcze nie.
|
| Cz cze 02, 2016 11:24 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
No i po katarynie.....każdy kto skrytykuje PiS to "obły zdrajca", kandydat do stryczka.
|
| Cz cze 02, 2016 11:32 |
|
 |
|
Johnny99
|
zefciu napisał(a): Nie neguję tego, co się dzieje, ale diagnozę na temat przyczyn. Wybory nie są wyrwą czasoprzestrzenną. To, co się dzieje, zawsze wynika w jakimś stopniu z tego, co się działo wcześniej. Cytuj: Pffff. Po co rzucasz takimi głodnymi kawałkami. Bo tak jest. Cytuj: Ja przypuszczałem. I co? Nieprawda, nie przypuszczałeś. Nie rzucaj głodnych kawałków. Cytuj: Wizja koalicji .N i PO, w której to jednak .N będzie grała pierwsze skrzypce była całkiem realna. Nie była realna, bo .N powstała chwile wcześniej i nie miała żadnego zaplecza. Cytuj: w ogóle śledztwa w Polsce w sprawie AG nie było? No ciekawe. I kto tu żyje w równoległym świecie. Chodzi mi o decyzje polityczne, a nie procesowe. To chyba jasne. Cytuj: Musimy się zmieniać, ale nie na ich komendę i nie w kierunku, który oni podyktują. Chyba że akurat mają rację. Cytuj: Czyli pomysłów brak. Nie będę powtarzał dalszej części postu. Tak. Cytuj: To znaczy co konkretnie miało się stać? Założenie firmy to kwestia podpisania papierka. Nieprawda. Cytuj: I mamy domniemanie legalnej działalności. To "domniemanie" zostało przynajmniej podważone na długo zanim w AG zaczęły się problemy. Cytuj: Zresztą strasznie niekonsekwentny jesteś. Jak sekciarze przemocą wdzierają się na teren Pałacu Prezydenckiego, to należy im dać spokój, bo będzie dym Kto się przemocą wdziera na teren pałacu prezydenckiego? Cytuj: A jak ktoś zakłada podejrzaną działalność, to od razu w łeb strzelać. Kto mówi o strzelaniu w łeb? Pisz, jak jest, a nie jak ci retorycznie pasuje. Inaczej dyskusja z tobą będzie pozbawiona sensu. Cytuj: No to jeśli tych działań nie podejmie, to ktoś inny tam wskoczy. Polityka nie znosi próżni. Przeciwnie, znosi ją całkiem nieźle, czego dowodem jest choćby właśnie duopol PO-PiS. Cytuj: Dlatego że założyłeś, że politycy są od Ciebie głupsi i refleksji nie przejawiają. Nie, dlatego że jej nie widać.
|
| Cz cze 02, 2016 11:48 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Wybory nie są wyrwą czasoprzestrzenną. No co Ty nie powiesz? A ja myślałem, że są. Cytuj: To, co się dzieje, zawsze wynika w jakimś stopniu z tego, co się działo wcześniej. A czy ja mówię, że nie wynika? Tak. Celem istnienia partii politycznych jest nakarmić głodnych, napoić spragnionych i odziać nagich. A teraz porozmawiajmy o świecie rzeczywistym. Cytuj: Nieprawda, nie przypuszczałeś Więc po co głosowałem na ".N"? Żeby ułatwić PiSowi drogę do władzy? Cytuj: Nie była realna, bo .N powstała chwile wcześniej i nie miała żadnego zaplecza. Jednak już krótko po wyborach zaczęła osiągać wyniki porównywalne z PO. Gdyby wystartowała wcześniej... Cytuj: Chodzi mi o decyzje polityczne, a nie procesowe. To chyba jasne. Jakie? Jedyną taką decyzją mogłoby być właśnie wystawienie kozła ofiarnego. Rzeczywistym dochodzeniem i tak muszą się zająć sądy. Cytuj: Chyba że akurat mają rację. W żadnym z wymienionych przez Ciebie tematów jednak PiS racji nie miał. Zajebisty sukces. Zrobić przewał i dać się złapać. Cytuj: Cytuj: To znaczy co konkretnie miało się stać? Założenie firmy to kwestia podpisania papierka. Nieprawda. Kilku papierków. Zakładałem firmę. Nikt nie robił wnikliwej kontroli, czy moja firma jest przewałem, czy będzie na pewno się zajmować tym, czym ma się zajmować i czy przypadkiem nie chcę łamać prawa. Cytuj: Kto się przemocą wdziera na teren pałacu prezydenckiego?  Masz zaniki pamięci krótkotrwałej? Cytuj: Pisz, jak jest, a nie jak ci retorycznie pasuje. Jak mam pisać jak jest, skoro Ty niczego konkretnego nie proponujesz.
|
| Cz cze 02, 2016 12:09 |
|
 |
|
Johnny99
|
zefciu napisał(a): A czy ja mówię, że nie wynika? A więc przyznajesz, że doprowadziło. Cytuj: Tak. Celem istnienia partii politycznych jest nakarmić głodnych, napoić spragnionych i odziać nagich. A teraz porozmawiajmy o świecie rzeczywistym. Cały czas rozmawiamy. Cytuj: Więc po co głosowałem na ".N"? Nie wiem. Ja uważam, że z twojego punktu widzenia było to irracjonalne. Cytuj: Jednak już krótko po wyborach zaczęła osiągać wyniki porównywalne z PO. Gdyby wystartowała wcześniej... Ale nie wystartowała i to nadal pozostaje jednym z jej głównych problemów. Jakieś. Mamy taką sytuację: w kraju wybucha wielka afera, firma znana na całą Polskę, z którą styczność miało zapewne większość Polaków (nie miałem depozytu w AG, ale już OLT kilka razy leciałem) nagle upada w atmosferze skandalu, w wyniku czego wielu ludzi traci mnóstwo pieniędzy, a na dodatek okazuje się, że właściciel jest wielokrotnym przestępcą gospodarczym. Mówienie, że takie wydarzenie nie ma żadnego znaczenia politycznego, a winni są wyłącznie "idioci", którzy powinni przecież wiedzieć, że takie oprocentowanie jest nierealne - to aberracja. Czym innym jest powierzenie swoich pieniędzy jakiemuś cinkciarzowi w bramie, a czym innym jest powierzenie ich celebryckiemu biznesmenowi, który sponsorował film Wajdzie i któremu sam Wałęsa ciągnął samolot na lotnisku. Wielu klientów AG otwarcie dzisiaj mówi, że byli przekonani, że depozyty w AG gwarantuje państwo, lub wręcz że jest to firma państwowa. Chcesz, to sobie ich nazywaj idiotami, którzy "przecież powinni się zorientować" (choć M.P. świadomie tworzył wokół siebie taką otoczkę, a państwo mu w tym nie przeszkadzało) i uważaj, że to załatwia sprawę - tylko potem się łaskawie nie dziw. Cytuj: W żadnym z wymienionych przez Ciebie tematów jednak PiS racji nie miał. Taaa, tylko że potem wygrał wybory i to bezwzględną większością. I jak dalej sobie będziecie powtarzać, że wam to wszystko lata, bo PiS to debile, to następne wygra jeszcze wyżej. Cytuj: Zajebisty sukces. Zrobić przewał i dać się złapać. Zanim się dał złapać, odniósł sukces. Cytuj: Kilku papierków. Zakładałem firmę. Nikt nie robił wnikliwej kontroli, czy moja firma jest przewałem, czy będzie na pewno się zajmować tym, czym ma się zajmować i czy przypadkiem nie chcę łamać prawa. Być może nie byłeś akurat wielokrotnym przestępcą gospodarczym albo nie zakładałeś piramidy finansowej. Cytuj: Masz zaniki pamięci krótkotrwałej? Nie, po prostu nic takiego nie miało miejsca. Cytuj: Jak mam pisać jak jest, skoro Ty niczego konkretnego nie proponujesz. Jak to niczego? Proponuję cały czas. Np. proponuję odejść od doktryny opozycji totalnej i próbować rozbijać obóz PiS. Na co, jak dotąd, od ciebie usłyszałem jedynie, że (omawiam) PiS to głupi debile, więc trzeba w nich walić ile wlezie.
|
| Cz cze 02, 2016 12:39 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Tak jakby nie miało znaczenia np. to, że z punktu widzenia obowiązującego prawa Marcin P. w ogóle nie "mógł móc" założyć tej firmy, nie powinien móc jej rozwijać i nie powinien móc osiągnąć z nią sukcesu. Gdyby, ogólnie rzecz ujmując, wszystkie podmioty odpowiedzialne respektowały reguły gry, żaden "idiota" nie utopiłby pieniędzy w AG, bo AG by nie istniało, gdyż nie miało prawa istnieć. Dla ciebie ten aspekt sprawy w ogóle nie istnieje. Tak jakbyś chciał powiedzieć: prawo srawo, gie mnie obchodzi, że instytucje państwowe je łamią albo nie respektują, jak ktoś ma głowę na karku, to se da radę. O to ci chodzi? Tak ma państwo wyglądać i działać?
A przecież Amber Gold to nie jedyny przykład. Innym są choćby przypadki komorników-złodziei, którzy w ramach egzekwowania wyroków wydanych w imieniu Rzeczpospolitej Polskiej kradli (bo nie ma na to innej nazwy) przypadkowym ludziom różne pojazdy (samochody, traktory). Cóż wtedy można było usłyszeć od rządzących? To źle, bardzo niedobrze, ale co można zrobić, takie procedury, niech się obywatel sam martwi jak odzyskać swoją własność. Właśnie takie sprawy, z pozoru incydentalne, skutecznie niszczyły w społeczeństwie resztki przekonania, że państwo jest jednak po stronie obywatela, chroni i dba o jego interes. Nie wywoływało to żadnych refleksji wśród ówcześnie rządzących, nie wywołuje i teraz. Analogia z PiS-em rzeczywiście nasuwa się sama. PiS uważał, że głównym powodem przegranych wyborów było otumanienie przez wrogą propagandę całej rzeszy lemingów, gotowych glosować na PO. Podobnie dzieje się teraz po stronie opozycji. Za główną przyczynę klęski uznaje się to, że wyborcy w akcie jakieś niepoczytalności dali się uwieść populistycznym obietnicom PiS-u, i nie potrafili docenić nieprzerwanego pasma sukcesów jakim były ich rządy. Dopóki takie będzie przekonanie, opozycja dalej będzie przegrywać przez następne lata kolejne wybory, tak jak to było w przypadku PiS-u. Zrozumienie swoich błędów i ich przyczyn to chyba najtrudniejsza rzecz dla polskich polityków.
|
| Cz cze 02, 2016 12:58 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): A więc przyznajesz, że doprowadziło. Doprowadziło: kiepskie zarządzanie kampanią PO, fatalne wpadki wizerunkowe, pojawienie się Kukiza, zjazd PO w kierunku lewicowo-genpackim, pojawienie się Petru. To są przyczyny, które doprowadziły do obecnej sytuacji. Cytuj: Cytuj: Więc po co głosowałem na ".N"? Nie wiem. Ja uważam, że z twojego punktu widzenia było to irracjonalne. Śmieszny jesteś. Wskazuję Ci, co uważałem i że moje czyny o tym świadczę. A Ty mi, że i tak nie mogłem tak uważać (bo każdy z definicji jest głupszy od Ciebie?) i że czyny były irracjonalne. Cytuj: Ale nie wystartowała Jednakowoż ja nie posiadałem precyzyjnego wzoru na dynamikę wzrostu .N. Poza tym nie głosuję strategicznie, bo głosowanie strategiczne jest moim zdaniem jeszcze bardziej irracjonalną postawą, niż głosowanie naiwne. Cytuj: Wielu klientów AG otwarcie dzisiaj mówi, że byli przekonani, że depozyty w AG gwarantuje państwo, lub wręcz że jest to firma państwowa. Są też tacy, co mówią, że zainwestowali w Alpen Gold. I o czym to ma świadczyć? Cytuj: Taaa, tylko że potem wygrał wybory i to bezwzględną większością. Może się umówimy jednak, że nie jestem idiotą i że znam przynajmniej podstawowe fakty. Cytuj: Zanim się dał złapać, odniósł sukces. Zanim się roztrzaskał o ziemię, odbył rekordowy lot w spadaniu swobodnym. Cytuj: Być może nie byłeś akurat wielokrotnym przestępcą gospodarczym albo nie zakładałeś piramidy finansowej. A jaki jest numerek PKD dla działalności "piramida finansowa"? Cytuj: Nie, po prostu nic takiego nie miało miejsca. Ależ nie. Obrońcy krzyża przyszli na zaproszenie Kancelarii Prezydenta i mogli w każdej chwili być wyproszeni. Cytuj: Jak to niczego? Proponuję cały czas. Np. proponuję odejść od doktryny opozycji totalnej Czyli konkretnie? Cytuj: i próbować rozbijać obóz PiS. I to się robi. Np. rozpętując burzę wokół Ustawy Wieszakowej. Natomiast rozbijanie PiSu przez próby stworzenia konkurencji dla niego są trudne i wymagają dużej dawki wallenrodyzmu i przebiegłości. Cytuj: Na co, jak dotąd, od ciebie usłyszałem jedynie, że (omawiam) PiS to głupi debile, więc trzeba w nich walić ile wlezie. Oczywiście nie napisałem, że PiS to głupi debile. To Ty z jakiegoś powodu utożsamiasz utopionych w AG z wyborcami PiS-u. A jednocześnie utrzymujesz, że zrobili to, bo wierzyli w gwarancje rządu Tuska.
|
| Cz cze 02, 2016 13:12 |
|
 |
|
Johnny99
|
zefciu napisał(a): Śmieszny jesteś. Wskazuję Ci, co uważałem i że moje czyny o tym świadczę. A Ty mi, że i tak nie mogłem tak uważać (bo każdy z definicji jest głupszy od Ciebie?) i że czyny były irracjonalne. Prawda jest brutalna, co więcej, mówiło to otwarcie co najmniej kilku znanych antypisowskich autorytetów, z Waldemarem Kuczyńskim na czele: z punktu widzenia wyborcy, dla którego podstawowym celem było nie dopuścić PiS do władzy, jedynym sensownym i racjonalnym sposobem głosowania było głosowanie na PO. Sprawdziło się to w 100%. Cytuj: Poza tym nie głosuję strategicznie, bo głosowanie strategiczne jest moim zdaniem jeszcze bardziej irracjonalną postawą, niż głosowanie naiwne. Dlatego mówię, że zagłosowałeś ze swojego punktu widzenia irracjonalnie. Cytuj: Zanim się roztrzaskał o ziemię, odbył rekordowy lot w spadaniu swobodnym. Nie chodzi o to, co się z nim stało, tylko o to, że w wyniku tego sukcesu wielu ludzi straciło mnóstwo pieniędzy (sam mnie zmuszasz do powtarzania oczywistych faktów). Cytuj: A jaki jest numerek PKD dla działalności "piramida finansowa"? Np. taki, jaki miało AG. Cytuj: Ależ nie. Obrońcy krzyża przyszli na zaproszenie Kancelarii Prezydenta i mogli w każdej chwili być wyproszeni. Tego nie wiem, wiem tylko, że nie weszli siłą na teren pałacu prezydenckiego. Cytuj: I to się robi. Np. rozpętując burzę wokół Ustawy Wieszakowej. W jaki sposób to ma doprowadzić do rozbicia PiS? Może miałoby to jakiś sens, gdyby w Sejmie był Marek Jurek i miał szansę ponownie się zbuntować - ale go tam nie ma.
|
| Cz cze 02, 2016 13:22 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Prawda jest brutalna, co więcej, mówiło to otwarcie co najmniej kilku znanych antypisowskich autrytetów, z Waldemarem Kuczyńskim na czele No jak nie ma innych argumentów, to lecą ad verecundiamCytuj: z punktu widzenia wyborcy, dla którego podstawowym celem było nie dopuścić PiS do władzy, jedynym sensownym i racjonalnym sposobem głosowania było głosowanie na PO. Sprawdziło się to w 100%. W dłuższej perspektywie nie była to stabilna strategia. Ponieważ partia polityczna, której baza w żaden sposób nie byłaby zagrożona prędzej czy później musiałaby zgnić i tych wyborców olać. Więc owszem - nie dopuszczono by PiS do władzy, ale co z tego? Cytuj: Dlatego mówię, że zagłosowałeś ze swojego punktu widzenia irracjonalnie. Przecież piszę, że irracjonalnym z mojego punktu widzenia byłoby głosowanie strategiczne na PO "żeby nie dopuścić PiS-u do władzy". A Ty swoje. Cytuj: Nie chodzi o to, co się z nim stało, tylko o to, że w wyniku tego sukcesu wielu ludzi straciło mnóstwo pieniędzy No to po co piszesz o sukcesie, jeśli nie jest istotne, co się stało z samym "odnoszącym suckes"? Cytuj: Cytuj: A jaki jest numerek PKD dla działalności "piramida finansowa"? Np. taki, jaki miało AG. Nie rozumiesz, czy nie chcesz rozumieć? Nikt kto zakłada p.f. nie zakłada jej jako p.f. Więc nie da się na etapie zakładania firmy ustalić, że będzie to p.f. Cytuj: Tego nie wiem, wiem tylko, że nie weszli siłą na teren pałacu prezydenckiego. Nie wiem, ale wiem. Cytuj: W jaki sposób to ma doprowadzić do rozbicia PiS? Może miałoby to jakiś sens, gdyby w Sejmie był Marek Jurek i miał szansę ponownie się zbuntować - ale go tam nie ma. Uważasz, że wszyscy posłowie PiS grzecznie zagłosują przeciwko UW? Może się założymy?
|
| Cz cze 02, 2016 13:35 |
|
 |
|
Johnny99
|
zefciu napisał(a): W dłuższej perspektywie nie była to stabilna strategia. W dłuższej perspektywie to wszyscy będziemy martwi. Cytuj: Ponieważ partia polityczna, której baza w żaden sposób nie byłaby zagrożona prędzej czy później musiałaby zgnić i tych wyborców olać. Już była zgnita i olewała wyborców. Przecież dlatego głosowaliście na .N, czyż nie? Więc co za różnica? Cytuj: Przecież piszę, że irracjonalnym z mojego punktu widzenia byłoby głosowanie strategiczne na PO "żeby nie dopuścić PiS-u do władzy". A Ty swoje. Tak więc głosowałeś tak, że dopuściłeś PiS do władzy. I co, jesteś zadowolony? Bo zaczynam się trochę gubić w tym, o co ci chodzi. Cytuj: No to po co piszesz o sukcesie, jeśli nie jest istotne, co się stało z samym "odnoszącym suckes"? Po to, że gdyby tego sukcesu nie było, to by nie było afery i problemu politycznego. Moi teściowie mają sąsiada, który kiedyś sam prowadził swoją piramidkę finansową. Nie odniósł sukcesu, więc policji się jakoś wywinął (już się dawno przedawniło), żadnej afery z tego nie było i w konsekwencji nie wie o tym chyba nawet jego dzielnicowy. Dlatego właśnie piszę o sukcesie. Cytuj: Nie rozumiesz, czy nie chcesz rozumieć? Nikt kto zakłada p.f. nie zakłada jej jako p.f. To ty udajesz Greka. Nie, nie zakłada jej jako p.f., ale też nie zakłada jej jako, nie wiem, restauracji. Cytuj: Nie wiem, ale wiem. Coś jeszcze na ten temat? Cytuj: Uważasz, że wszyscy posłowie PiS grzecznie zagłosują przeciwko UW? Może się założymy? Uważam, że nie zagłosują w ogóle, bo PiS tej ustawy w ogóle nie podda pod głosowanie.
|
| Cz cze 02, 2016 13:46 |
|
|
|