Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 17:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Dlaczego Bóg jest śmiertelny? 
Autor Wiadomość
Post Re: Dlaczego Bóg jest śmiertelny?
Dindala napisał(a):
Jeż ma kolce bo ktoś inny nie ma kolców.
Wklęsłość nawiasu jest względna. Zatem inne cechy nie są względne. Zasada "wszystkie cechy są względne" orze się sama jak przedrusselowska teoria mnogości.
Cytuj:
Kontrast do pojęcia "zefciu" to "nie-zefciu".
Do każdego pojęcia można dopisać "nie". Niczego ciekawego nie wymyśliłeś.
Cytuj:
Próbuję Ci bezskutecznie wyjaśnić
A może dla odmiany spróbuj skutecznie. Bo wyjaśnienia bezskuteczne bardzo Ci się udają.
Cytuj:
nie znamy natury rzeczy
Co to jest natura rzeczy?

Cz cze 02, 2016 10:03
equuleuss napisał(a):
"Zarówno jedna jak i druga strona nie jest w stanie podać przekonujących dowodów..."

Skoro sam fakt, że ludzie nie chodzą po wodzie, nie zamieniają wody w wino w jednej chwili, i nie leczą dotykiem ślepców i trędowatych, nie jest przekonywującym dowodem, to nie ma o czym mówić. Z myśleniem mitycznie-magicznym, nie da się prowadzić jakiejkolwiek polemiki na przyzwoitym poziomie.

Jeśli zagłębimy się w retorykę rodem z ciemnogrodu, gdzie istnieją gadające węże i osły, to z pewnością nikt niczego nie udowodni.
To jest ta "subtelna" różnica w retoryce, na poziomie ateista\teista.

Cz cze 02, 2016 10:20

zefciu napisał(a):
Wklęsłość nawiasu jest względna. Zatem inne cechy nie są względne. Zasada "wszystkie cechy są względne" orze się sama jak przedrusselowska teoria mnogości.

Mówiąc "wszystkie cechy są względne" popełniasz błąd. To tak jakby powiedzieć znak "(" jest wklęsły. Ale on nie jest ani "wklęsły" ani "wypukły". Bez kontekstu nic o nim orzec niepodobna bez popadania w sprzeczność. Nie wiem czy wyrażam się dość jasno. Jedyne co można powiedzieć o rzeczy to czym "nie jest", a nie to czym "jest".

Cytuj:

To to czym rzecz jest bez kontekstów. O takiej rzeczy nic nie można powiedzieć, jak o znaku "(" nie możesz powiedzieć że jest "wypukły" czy "wklęsły".

Cz cze 02, 2016 13:07

Dindala napisał(a):

Cytuj:

To to czym rzecz jest bez kontekstów.

Czyli poza rzeczywistością?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz cze 02, 2016 13:17

Dindala napisał(a):
W skrócie:
- każde pojęcie jest relatywne (góra nie istnieje bez doliny, wysokie bez niskiego, zmienne bez niezmiennego, przygodne bez koniecznego itp. itd.)

- żaden biegun nie istnieje bez swego dopełnienia.

- dopełnieniem Boga jest Świat.

- Świat ma swój koniec.

Wniosek:
Bóg ma swój koniec.

Błąd logiczny za błędem... Jest sens to rozpisywać...?

Ad 1 -- Nie jestem przekonany. Zdaje się, że filozofia chrześcijańska uznaje, że dobro nie jest relatywne jako pojęcie (w przeciwieństwie do zła). Św. Augustyn, czy coś... Podobnie w fizyce chyba istnieją pojęcia "ciepło", "światło"... -- a chyba nie istnieją pojęcia "zimno", "ciemność"... Chyba że relatywnie -- te drugie do tych pierwszych, ale nie odwrotnie.

Ad 2 -- Nie potrzebne w całym wywodzie, po co o tych biegunach? Kojarzy mi się z Puchatkiem, który szukał bieguna (od konia bujanego). :)

Ad 3 -- Tu jest poważny błąd logiczny, bo wcześniej mówisz o pojęciach, a teraz o Bogu. Masz tu na myśli "pojęcie Boga" czy "Boga"? Bo w pierwszym przypadku jeszcze jakoś może można by Twoje zdanie obronić, ale w drugim wcale... Czyli właściwie na tym się cały wywód już wywraca, bo zaczynasz mieszać pojęcia z bytami. A to dwa różne pojęcia. :)

Ad 4 -- No i? Zresztą inne religie/filozofie wcale nie mają takiego zdania...

Ad 5 -- A jak by miało wynikać to z poprzednich? Bo jeśli z tego, że dopełnienia nie mogą bez siebie istnieć, to wtedy i Bóg musiałby mieć początek (jak świat). Więc dostajemy sprzeczność z definicją Boga (jako pierwszej przyczyny). Co obala wywód.

Cz cze 02, 2016 13:20
JaMB napisał(a):
Dla samoćwiczenia logicznego jest. Żeby przekonać Dindalę - nie ma.
Cytuj:
Ad 2 -- Nie potrzebne w całym wywodzie, po co o tych biegunach? Kojarzy mi się z Puchatkiem, który szukał bieguna (od konia bujanego). :)
Im większy burdel pojęciowy, tym łatwiej potem budować "dowody" w oparciu o ekwiwokacje. Mnie też się kojarzy z Kubusiem, ale nie tym od A.A. Milne
Cytuj:
Mówiąc "wszystkie cechy są względne" popełniasz błąd.
Ale to Twoja teza.
Cytuj:
Nie wiem czy wyrażam się dość jasno.
Nie. I nie chcesz.
Cytuj:
Jedyne co można powiedzieć o rzeczy to czym "nie jest", a nie to czym "jest".
Jeśli coś nie jest względne, to jest bezwzględne. Więc można każde "bezwględne" w zdaniu zastąpić "nie względne", a każde "względne" "nie bezwzględne". Chyba że z jakiegoś powodu chcesz odrzucić zasadę wyłączonego środka.

Cz cze 02, 2016 13:44

Dindala napisał(a):
Nie do końca. Dam Ci taki przykład.
(
Powyższy znak jest albo 'wypukły' albo 'wklęsły' zależnie od tego z jakiej strony na niego patrzysz. Gdybym teraz zażądał od Ciebie odpowiedzi czym jest ten znak 'wklęsły' czy 'wypukły' każda odpowiedż będzie błędna. Wklęsłość czy wypukłość zależy od kontekstu (strony od której patrzymy). Tak właśnie powstają pojęcia a każde pojęcie jest relatywne (zależne) więc byty ABSOLUTNE nie istnieją. Bóg jest bytem absolutnym a więc niemożliwym. To tak jakby powiedzieć że ten znak jest wklęsły niezależnie od tego z której strony na niego nie patrzeć.
Koniec wykładu. :)

Skoro nie moge określić, czy ten znak jest wklęsły czy też wypukły, i dlatego ten znak
(

nie istnieje :mrgreen: tak samo nie moge określić jaki jest Bóg, i dlatego Bóg również nie istnieje?

Dindala napisał(a):
Bez początku, bez końca, wieczny itd. W ten sposób tworzysz kolejny byt ABSOLUTNY. Zastępujesz słowo Bóg słowem Wszechświat a istota sprawy pozostaje ta sama.

Co to za jakieś nowe definicje wymyślasz?
To że wszechświat jest nieskończony, świadczy o tym że jest absolutny, a to oznacza że jest
Bogiem?

Whispernight napisał(a):
Skoro sam fakt, że ludzie nie chodzą po wodzie, nie zamieniają wody w wino w jednej chwili, i nie leczą dotykiem ślepców i trędowatych, nie jest przekonywującym dowodem, to nie ma o czym mówić.

Tutaj to zaczynasz gadać jak prawdziwy katolik :-D

Cz cze 02, 2016 14:33

JaMB napisał(a):

Rozpisuj, może wspólnie do czegoś dojdziemy. :)

Cytuj:
Ad 1 -- Nie jestem przekonany. Zdaje się, że filozofia chrześcijańska uznaje, że dobro nie jest relatywne jako pojęcie (w przeciwieństwie do zła). Św. Augustyn, czy coś... Podobnie w fizyce chyba istnieją pojęcia "ciepło", "światło"... -- a chyba nie istnieją pojęcia "zimno", "ciemność"... Chyba że relatywnie -- te drugie do tych pierwszych, ale nie odwrotnie.

Po pierwsze, co mnie za przeproszeniem obchodzi doktor anielski. Po drugie, to że w fizyce istnieje pojęcie "ciepło" "światło" to czysta konwencja. Równie dobrze mogłoby być "zimno" i "ciemność". Bez różnicy.

Cytuj:

Tak? To żyj w ciemności a potem opowiedz mi o świetle. To jak rozmowa ze ślepcem o kolorach. Czy nie?

Cytuj:
Ad 3 -- Tu jest poważny błąd logiczny, bo wcześniej mówisz o pojęciach, a teraz o Bogu. Masz tu na myśli "pojęcie Boga" czy "Boga"? Bo w pierwszym przypadku jeszcze jakoś może można by Twoje zdanie obronić, ale w drugim wcale... Czyli właściwie na tym się cały wywód już wywraca, bo zaczynasz mieszać pojęcia z bytami. A to dwa różne pojęcia. :)

Może kiedyś zrozumiesz, że nie ma żadnych bytów. Pierwszy przykład z brzegu. Powiedzmy, że zostawiam otwartą szkocką na wolnym powietrzu, w skwarze dnia. Wracam po nią po dwóch dniach a tu niespodzianka. Gdzieś zniknęła, w środku pusto. 'BYT' stał się 'NIEBYTEM'. CUD. :) Tak samo jest z pojęciami, opisują jedynie relacje.

Cytuj:
Ad 4 -- No i? Zresztą inne religie/filozofie wcale nie mają takiego zdania...

No i? Co niby z tego wynika? :)

Cytuj:
Ad 5 -- A jak by miało wynikać to z poprzednich? Bo jeśli z tego, że dopełnienia nie mogą bez siebie istnieć, to wtedy i Bóg musiałby mieć początek (jak świat). Więc dostajemy sprzeczność z definicją Boga (jako pierwszej przyczyny). Co obala wywód.

I właśnie o to mi chodziło. Sprzeczność oznacza że taki BYT jak Bóg nie istnieje. :)

Cytuj:
Jeśli coś nie jest względne, to jest bezwzględne. Więc można każde "bezwględne" w zdaniu zastąpić "nie względne", a każde "względne" "nie bezwzględne". Chyba że z jakiegoś powodu chcesz odrzucić zasadę wyłączonego środka.

A o intuicjoniźmie, systemach niezupełnych to zefciu nic nie słyszał? Może warto poczytać o czymś więcej niż KRZ.
Ciągle tylko 'JEST' 'JEST' 'JEST'. Powiedz co 'JEST' jeśli odrzucisz kontekst. NIC.

Cz cze 02, 2016 15:21

Dindala napisał(a):
W skrócie:
- każde pojęcie jest relatywne (góra nie istnieje bez doliny, wysokie bez niskiego, zmienne bez niezmiennego, przygodne bez koniecznego itp. itd.)

- Świat ma swój koniec.

Wniosek:
Bóg ma swój koniec.

Jak to, świat ma swój koniec?
Ani nauki przyrodnicze nie potwierdzają czegoś takiego jak nadchodzący koniec, ani tym bardziej Bóg nie mówi o końcu świata, tylko o życiu wiecznym.
Skąd to stwierdzenie u Ciebie? Żeby wyrazić się jasno, pytam o dowód na "koniec świata"?

Cz cze 02, 2016 16:13

Dindala napisał(a):

Po pierwsze, co mnie za przeproszeniem obchodzi doktor anielski. Po drugie, to że w fizyce istnieje pojęcie "ciepło" "światło" to czysta konwencja. Równie dobrze mogłoby być "zimno" i "ciemność". Bez różnicy.

Bynajmniej, nie mogłoby być. To nie konwencja, tylko fizyczna rzeczywistość. Fotony poruszają się, a nie-poruszają. Jakościowo można mierzyć tylko światło i ciepło, a nie "ciemność" czy "zimno". Analogicznie jest z wieloma pojęciami, gdzie też nie ma symetrii. Nie potrzebujesz kłamstwa, by powiedzieć prawdę, ale musisz znać prawdę, by skłamać. Możliwosć nieintencjonalnego powiedzenie nieprawdy też jest warunkowana istnieniem prawdy, ale nie działa to w druga stronę.

Dindala napisał(a):
Tak? To żyj w ciemności a potem opowiedz mi o świetle.

To, o czym mozesz lub nie możesz opowiedzieć jest nieistotne. Świat w swoich różnych aspektach istnieje niezależnie do tego, czy go ogarniasz, czy nie.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz cze 02, 2016 16:14
Dindala napisał(a):

Błąd. Pojęcie owszem, może być relatywne, ale nie istota. Dlatego relatywność określenia "bóg" nie ma wpływu na prawdziwego Boga, bo to jego istnienie jest tą miarką. :)

Cytuj:

Błąd. Żaden biegun nie istnieje bez drugiego, ale one nie są dla siebie dopełnieniem.

Cytuj:

Błąd. Bóg stworzył świat bo tego chciał, a nie bo go potrzebował.

Cytuj:
- Świat ma swój koniec.

Wniosek:
Bóg ma swój koniec.

Błąd. Istnienie Boga nie jest powiązane z istnieniem świata, co oznacza, że koniec świata nie oznacza końca istnienia Boga.

Cz cze 02, 2016 16:16

To co opisujesz jest realizowane tu na ziemi i opisuje bardziej piekło niż Boga. Tej ziemi na której działa szatan bo tak sobie wybrał człowiek. Wybrał źle ale może zmienić zdanie. Aby tego jednak dokonać musi przestać cenić to co jest przeciwieństwem nieba i czynnie przeciwstawia się Bogu. Ten wybór wydaje sie być przymusem. Jednak ten przymus wynika tylko z jednego faktu, ze mając wolą wolę i ceniąc sobie wysoko przeciwieństwo Boga i nieba nie może nam być to zabrane. Musimy z tego zrezygnować dobrowolnie i w takim odczuciu w którym to z czego rezygnujemy na rzecz Boga i nieba staje się niczym . Taka rezygnacja z nicości.
Jak trudne to jest do realizacji niech powie nam sam fakt jak wiele rzeczy cenimy sobie wysoko i ponad prawdę.

Cz cze 02, 2016 17:07

Dindala napisał(a):
W skrócie:

- Świat ma swój koniec.

Wniosek:
Bóg ma swój koniec.

Absurdalność tytułu, zachęca do (pseudo)rozmyślań:
- Bóg jest śmiertelny
a poniżej
- wszystko ma swoje dopełnienie...

...zatem wychodzi, że skoro Bóg jest śmiertelny, istnieje też ktoś nieśmiertelny.
W takim razie kto?

Cz cze 02, 2016 17:11

JedenPost napisał(a):
Bynajmniej, nie mogłoby być. To nie konwencja, tylko fizyczna rzeczywistość. Fotony poruszają się, a nie-poruszają. Jakościowo można mierzyć tylko światło i ciepło, a nie "ciemność" czy "zimno". Analogicznie jest z wieloma pojęciami, gdzie też nie ma symetrii. Nie potrzebujesz kłamstwa, by powiedzieć prawdę, ale musisz znać prawdę, by skłamać. Możliwosć nieintencjonalnego powiedzenie nieprawdy też jest warunkowana istnieniem prawdy, ale nie działa to w druga stronę.

Nie sposób się z Tobą zgodzić. Co mi zabrania obserwować czarne dziury na tle jasnego nieba zamiast jasności gwiazd na czarnym niebie. Albo w testach Roschascha kontemplować czarne plamy na białych a jak mi się znudzi to białe na czarnych. Co do 'prawdy' i 'kłamstwa' można zbudować rachunek zdań na zerach gdzie byłyby kontrtautologie zamiast tautologii. Taki rachunek byłby równie spójny jak KRZ, bo o jego istocie decyduje różnica między zerem a jedynką a nie przywiązanie do jedynki czy przywiązanie do zera.

Cytuj:
To, o czym mozesz lub nie możesz opowiedzieć jest nieistotne. Świat w swoich różnych aspektach istnieje niezależnie do tego, czy go ogarniasz, czy nie.

Piszę tylko, że nic nie istnieje w sposób absolutny. Jeśli coś 'istnieje' to nie przestaje 'istnieć'. Pokaż chociaż jedną rzecz która spełnia te wymagania.

Cytuj:
Błąd. Pojęcie owszem, może być relatywne, ale nie istota. Dlatego relatywność określenia "bóg" nie ma wpływu na prawdziwego Boga, bo to jego istnienie jest tą miarką. :)

Jeśli zeszliśmy już na te religijne tematy. Czemu istnienie Diabła nie miałoby być miarką. Jak już wcześciej napisałem, zamieniasz zero na jeden albo jeden na zero. To się kręci jak karuzela a istoty nie ma.

Cytuj:
Błąd. Żaden biegun nie istnieje bez drugiego, ale one nie są dla siebie dopełnieniem.

Jeśli nie są dopełnieniem to istnieje krok zrobiony jedną nogą. Innego wyjścia nie ma. :)

Cytuj:
Błąd. Bóg stworzył świat bo tego chciał, a nie bo go potrzebował.

A to już jest przekonanie religijne i wypada z dyskursu filozoficznego mówiąc nadęcie. :)

Cytuj:
Błąd. Istnienie Boga nie jest powiązane z istnieniem świata, co oznacza, że koniec świata nie oznacza końca istnienia Boga.

Jeśli nie jest powiązane to istnieje stwórca bez stworzenia ale co to za stwórca jeśli niczego nie stworzył. Sprzeczność z definicją. I znowu wracamy do negacji tego Bytu.

Cz cze 02, 2016 17:46

glejt napisał(a):
To co opisujesz jest realizowane tu na ziemi i opisuje bardziej piekło niż Boga. Tej ziemi na której działa szatan bo tak sobie wybrał człowiek. Wybrał źle ale może zmienić zdanie. Aby tego jednak dokonać musi przestać cenić to co jest przeciwieństwem nieba i czynnie przeciwstawia się Bogu. Ten wybór wydaje sie być przymusem.

Bo jest przymusem.

Cz cze 02, 2016 18:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona