Dogmaty KRK a proces kanonizacyjny
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Dogmaty KRK a proces kanonizacyjny
JedenPost napisał(a): z wpływania na kształt liturgii, Co masz na myśli? Redakcję Mszału? mężczyźni też nie mogą ustalać sobie dogmatów. W ogóle nikt nie może. Cytuj: hierarchii, obsadę stanowisk Jakich konkretnie stanowisk? Cytuj: Miałem na myśli zarzadzanie sacrum, czyli sposobem jego przedstawiania i kumunikowania się z nim Nie rozumiem. Kobietom nie wolno modlić się, ani pisać ikon? Co Ty opowiadasz za brednie?
|
Wt cze 14, 2016 13:36 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
zefciu napisał(a): JedenPost napisał(a): z wpływania na kształt liturgii, Co masz na myśli? Redakcję Mszału? Mam na myśli decydowanie o rycie. zefciu napisał(a): mężczyźni też nie mogą ustalać sobie dogmatów. W ogóle nikt nie może. Określać. Lepiej? Magisterium Koscioła składa się wyłącznie z mężczyzn. zefciu napisał(a): Nie rozumiem. Kobietom nie wolno modlić się, ani pisać ikon? Co Ty opowiadasz za brednie? Kobietom nie wolno ustalać obowiązujacych interpretacji Objawienia, prowadzić rytuałów ani udzielać określonych sakramentów.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt cze 14, 2016 13:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Mam na myśli decydowanie o rycie. Liczba osób, która jakkolwiek w historii chrześcijaństwa decydowała o rycie jest w ogóle ultramaleńka w porównaniu z liczbą duchownych. Cytuj: Określać. Lepiej? Magisterium Koscioła składa się wyłącznie z mężczyzn. Celowo sadzisz przesunięcia kategorialne, żeby mnie zdenerwaować?  Cytuj: Kobietom nie wolno ustalać obowiązujacych interpretacji Objawienia Ani mężczyznom też nie wolno. Tak? To ciekawe. Cytuj: ani udzielać określonych sakramentów. No to jest właśnie jedyna rzecz, której "kobietom nie wolno". Zresztą większości mężczyzn też nie wolno.
|
Wt cze 14, 2016 13:51 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
Mnie się wydaje, że i tak najważniejszy jest kult maryjny. Zwykle, w cywilizacjach, pozycja kobiet bardzo się osłabia i tracą zbyt wiele praw oraz szacunku. Podejrzewam, że efekt ten zmniejsza obecność kobiecych postaci w kultach religijnych. Dlatego kobiety osiągają wysokie pozycje w rejonach, gdzie panuje hinduizm albo katolicyzm i prawosławie. W przeciwieństwie do pozostałych cywilizacji, czyli islamskiej, turańskiej, chińskiej i japońskiej. Przy czym wskaźniki przemocy wobec nie są dobre w Indiach. Być może chodzi o to, że w politeizmie nie ma postaci uosabiających ideały. Bóstwa są z natury ograniczone i różnorodne (także złe). Natomiast kult maryjny jest jednoznaczny i w konsekwencji promuje szacunek do kobiet. JedenPost napisał(a): W takim KRK zostały praktycznie całkowicie wykolegowane z wpływania na kształt liturgii, dogmatów, hierarchii, obsadę stanowisk... Formalnie nie ma przeszkód. W dzisiejszych czasach praktycznie zniknęły też przyczyny kulturowe. Zatem można to zmienić. Generalnie jednak kobiety są bardziej pragmatyczne (z przyczyn neurobiologicznych) i dlatego rzadziej interesują się teoretyzowaniem, czy to w teologii, czy w fizyce. Zatem nie spodziewałbym się radykalnych zmian proporcji. Ale kobiety mogą być teologami, więc najlepiej pozostawić sprawę naturalnemu biegowi rzeczy. A druga sprawa, nie bez znaczenia, to znowu jest celibat, który sprawia, że tłum kobiet pracujących w Watykanie nie byłby zbyt sensownym pomysłem. Tym niemniej, w Kościele znajdzie się dużo miejsca dla kobiet i byłoby bardzo dobrze, gdyby spokojnie ale systematycznie kobiety zyskiwały to miejsce dla siebie.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Wt cze 14, 2016 18:03 |
|
 |
JedenPost
|
Soul33 napisał(a): JedenPost napisał(a): W takim KRK zostały praktycznie całkowicie wykolegowane z wpływania na kształt liturgii, dogmatów, hierarchii, obsadę stanowisk... Formalnie nie ma przeszkód. Jak to "nie ma przeszkód"? @zefciu
To ja może, zamiast piętrzyć cytaty i deliberować nad poszczególnymi określeniami, zrekapituluję co mam na myśli: KRK to, oprócz wspólnoty wiernych, takze rozbudowana hierarchiczna instytucja o zasięgu globalnym. Przechowuje ona, interpretuje i przekazuje określone treści. Dycyduje o tym, w jaki sposób mają być prowadzone dane rytuały i przyznaje prawo do ich sprawowania. Kto konkretnie decyduje? Wyodrębniona grupa osób, wyłącznie mężczyzn. Kobiety mogą sobie w Kościele decydować najwyżej o wystroju wnętrz i terminach spotkań kółka różańcowego, przy czym i tak ostatnie słow należy do proboszcza. Najwięcej mocy decyzyjnej mają chyba wyższe szarze zakonów żeńskich, ale i ich (zakonów) reguła i działalność musi być przecież zaakceptowana przez męskich hierarchów. Generalnie w każdej bodaj kulturze kontakt z sakrum wyglądał inaczej w wypadku kobiet imężczyzn, tyle że pierwotnie oznaczało to raczej posiadanie przez każda płeć własnych, często utrzymywanych w sekrecie patentów na utrzymywanie tej relacji, a nie sytuacje, w której jedna płeć posiada monopol mna narzucanie treści i formy kultu drugiej.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr cze 15, 2016 5:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Kobiety mogą sobie w Kościele decydować najwyżej o wystroju wnętrz i terminach spotkań kółka różańcowego, przy czym i tak ostatnie słow należy do proboszcza. [...] Generalnie w każdej bodaj kulturze kontakt z sakrum wyglądał inaczej w wypadku kobiet imężczyzn, tyle że pierwotnie oznaczało to raczej posiadanie przez każda płeć własnych, często utrzymywanych w sekrecie patentów na utrzymywanie tej relacji, a nie sytuacje, w której jedna płeć posiada monopol mna narzucanie treści i formy kultu drugiej. Nie ma czegoś takiego jak narzucanie treści kultu w Kościele, najpierw jest t.zw. żywa wiara Kościoła (co najlepiej widać na przykładzie dogmatów), a potem jedynie ich ostateczne potwierdzenie. Kobiety mają taki sam wpływ na pogłębienie zrozumienia Objawienia Bożego jak mężczyźni, patrz święci i doktorzy Kościoła Katarzyna ze Sieny, Teresa z Ávili, Teresa z Lisieux, być może niedługo Faustyna Kowalska.
|
Śr cze 15, 2016 10:36 |
|
 |
JedenPost
|
Super, ale pisałem o decydowaniu, nie wpływie. Cytuj: być może niedługo Faustyna Kowalska No właśnie: czemu być może? Od czego i kogo to zależy?
|
Śr cze 15, 2016 10:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Super, ale pisałem o decydowaniu, nie wpływie. Najwyraźniej nie zrozumiałeś, że de facto nie ma w tej sferze czegoś takiego jak decydowanie, jest formalne zatwierdzenie, ale nie ma decyzji w sensie wolnego, niezależnego, swobodnego wyboru w rodzaju "to wiecie co, decydujemy że Maryja Panna została wniebowzięta". Magisterium Kościoła potwierdza, a nie ustanawia wiarę Kościoła.
|
Śr cze 15, 2016 11:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Generalnie w każdej bodaj kulturze kontakt z sakrum wyglądał inaczej w wypadku kobiet imężczyzn, tyle że pierwotnie oznaczało to raczej posiadanie przez każda płeć własnych, często utrzymywanych w sekrecie patentów na utrzymywanie tej relacji, a nie sytuacje, w której jedna płeć posiada monopol mna narzucanie treści i formy kultu drugiej. Ale chyba rozumiesz, że takiego rozdzielnego kultu w chrześcijaństwie być nie może. Bo taka praktyka negowałaby monoteizm i jedność Kościoła.
|
Śr cze 15, 2016 11:08 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
JedenPost napisał(a): Soul33 napisał(a): JedenPost napisał(a): W takim KRK zostały praktycznie całkowicie wykolegowane z wpływania na kształt liturgii, dogmatów, hierarchii, obsadę stanowisk... Formalnie nie ma przeszkód. Jak to "nie ma przeszkód"? Może niejasno się wyraziłem. Po prostu w KRK definitywnie określone jest, że dla mężczyzn zarezerwowane są tylko funkcje kapłana. Sprawowanie sakramentów. Reszta - jak napisałem dalej - może się zmienić. I to jest sedno mojej myśli. Możliwość zwiększenia roli kobiet w Kościele.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr cze 15, 2016 11:42 |
|
 |
JedenPost
|
zefciu napisał(a): Ale chyba rozumiesz, że takiego rozdzielnego kultu w chrześcijaństwie być nie może. Bo taka praktyka negowałaby monoteizm i jedność Kościoła. Nie postuluję przecież takiego podziału - w sumie niczego nie postuluję, bo to nie moja sprawa -tylko zwracam uwagę na brak symetrii i zastrzeżenie sprawowania kultu oraz decydowania o nim dla grupy mężczyzn. Mariel napisał(a): Magisterium Kościoła potwierdza, a nie ustanawia wiarę Kościoła. Ustanawia obowiązujący kanon. Gdyby nie istniały różne opinie - nie byłoby w ogóle potrzeby ogłaszania dogmatów, prawda?
|
Śr cze 15, 2016 11:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Mariel napisał(a): Magisterium Kościoła potwierdza, a nie ustanawia wiarę Kościoła. Ustanawia obowiązujący kanon. Gdyby nie istniały różne opinie - nie byłoby w ogóle potrzeby ogłaszania dogmatów, prawda? Częściowo, bo nikt tu nie postulował "istnienia różnych opinii" no i chcący być konsekwentnym właściwie potwierdza a nie ustanawia, bo nie może ustanowić czegoś przeciwnego wierze Kościoła.
|
Śr cze 15, 2016 12:08 |
|
 |
JedenPost
|
Mariel napisał(a): Częściowo, bo nikt tu nie postulował "istnienia różnych opinii" Ale przecież różne opinie istnieją, dotycząc niemal każdej sprawy związanej z wiarą. Mariel napisał(a): no i chcący być konsekwentnym właściwie potwierdza a nie ustanawia, bo nie może ustanowić czegoś przeciwnego wierze Kościoła. A kto to jest "Kościół"? Jeśli siedmiu uważających się za przynależnych do niego wierzy tak, a trzech inaczej, to jaka jest rola dogmatu?
|
Śr cze 15, 2016 12:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Ale przecież różne opinie istnieją, dotycząc niemal każdej sprawy związanej z wiarą. Ale przecież nikt nie twierdził, że nie istnieją. Cytuj: A kto to jest "Kościół"? JedenPost, a co to jest wiara, a kto to jest papież, a kto to jest Bóg, a religia to co to takiego?  Nudzi Ci się? Mnie nie. Po paru latach pobytu na forum sam powinieneś potrafić wygooglać adres strony z katechizmem KK, gdzie znajdziesz definicje podstawowych pojęć.
|
Śr cze 15, 2016 12:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Nie postuluję przecież takiego podziału - w sumie niczego nie postuluję, bo to nie moja sprawa -tylko zwracam uwagę na brak symetrii i zastrzeżenie sprawowania kultu oraz decydowania o nim dla grupy mężczyzn. Sprawowania. I to wszystko. Cytuj: Ustanawia obowiązujący kanon. Gdyby nie istniały różne opinie - nie byłoby w ogóle potrzeby ogłaszania dogmatów, prawda? Nie ma z punktu widzenia teologii chrześcijańskiej czegoś takiego, jak ustanawianie obowiązującego kanonu wiary. Ten kanon jest niezmienny.
|
Śr cze 15, 2016 12:39 |
|
|
|