Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 14:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 45  Następna strona
 PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA? 
Autor Wiadomość
Post Re: PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA?
Robek napisał(a):
Faktycznie czyściec to może być ostatnia deska ratunku.
Bo jeśli w Niebie będą jedynie całodobowe msze w jakimś kościele, to tylko przebywaniu w czyściu może mnie przed tym uratować.

Robek, walnij się w ten pusty łeb, że tak powiem bez owijania w bawełnę. Twój trolling już mnie działa na puder.

So cze 18, 2016 18:34
Ciekawe czy to nie osobista wycieczka? Na miejscu Robka zgłosiłbym do moderacji.

So cze 18, 2016 18:43
Nie mam nic przeciwko temu. Na pewno nie będę się wykłócać z moderacja jak niektórzy, jesli dostanę osta, ale nie zamierzam czytać dłużej bzdetów jakie pisze Robek.
Moja wypowiedź chwały mi nie przynosi i dobrze o tym wiem, ale nie zamierzam jej cofać.

So cze 18, 2016 18:46
Robek, podejrzewam, oddaje w ten sposób chwałę Erydzie. Jeśli zaś nie oddaje, niech lepiej faktycznie przestanie, bo Eryda może potraktować jego posty jako modlitwę. Bardzo niewielu szaleńców chce, aby Eryda odpowiadała im na modlitwy, a i ja coś o tym wiem. : )

So cze 18, 2016 19:03

Robek napisał(a):
Marek_Piotrowski napisał(a):
@Robek - bezsensowna jest podobna z Tobą dyskusja. Medrkujesz.

Co to sie stało? zadałem zbyt trudne pytanie? :D :D :D
Nie masz wiedzy żeby odpowiedzieć? a może masz jakieś swoje własne wymysły/szaleństwo w których tylko ty jesteś w stanie sie połapać?

glejt napisał(a):
C
Obrony potrzebuje ten świat , który przeciwstawia się czynnie Bogu choćby w takiej wierze, że Królestwo Niebieskie możliwe jest dopiero po śmierci. Co jest oczywistym nonsensem bo jeżeli za życia mamy wybrać to Ono musi być już teraz.

Podaj chociaż jedną osobe która za życia na ziemi, jest aktualnie w Niebie?

czytelnikBiblii napisał(a):
Z tym punktem 3. doprawdy trudno się zgodzić [nie dziwi fakt założenia na forum tego tematu] bo pojęcie daru niesie ze sobą coś korzystnego dla obdarowanych... - jaki korzystny wymiar ma piekło jako Boży dar?!

To zależy jak będzie wyglądało Niebo.
Bo jeśli Niebo będzie w kształcie trwającej w nieskończoność mszy świętej, odbywającej sie w jakimś tam niebiańskim kościele :-D to takie coś może sie nie każdemu spodobać, więc możliwość rezygnacji z tego, można uznać za dar.

Punkt 1. też budzi wątpliwości i rodzi pytania:
Skoro zaraz po zgonie ktoś idzie do piekła, to:
# po co sąd ostateczny, skoro już wszystko wiadomo [przecież taki sąd nic nie zmieni w położeniu kogokolwiek; także tych, co zaraz do nieba poszli...]?

To jest bardzo dobre pytanie :-D
W końcu wszystkowiedzący Bóg już wszystko wie, więc ta cała szopka z sądem ostatecznym nie jest do niczego potrzebna.
W tej kwestii to trzeba by sie Boga spytać, po co mu coś takiego?

Helenka napisał(a):
To raczej Ty nie rozumiesz swoich, które sugerują, że w chwili sądu dusza może cokolwiek wybrać. Wybacz, ale to jest niebezpieczne choćby dla Robka. I wiem co mówię,

W jaki sposób, to może być dla mnie niebezpieczne?

Robek najprawdopodobniej problem z Twoimi zbyt trudnymi pytaniami polega na tym, że są one bardzo oderwane od tematu albo dotykają go tylko powierzchownie co wymagałoby tłumaczeń wszystkiego od podstaw a to już wykracza po z ramy tego forum. Niektórym z tego powodu mogą wydawać się głupie i dlatego irytujące. Uczniowie Jezusa chodzili z Nim przez 3 lata a i tak przed odejściem Jezus powiedział im ,że nie wszystko są jeszcze w stanie przyjąć. Jednak w moim doświadczeniu nie ma głupich pytań są raczej głupie odpowiedzi lub tylko osoba niezdolna w danym momencie coś zrozumieć. Potrzebuje czasu i różnorakich doświadczeń, które pozwolą precyzyjniej zadawać pytania. Ponieważ doświadczenia są tak osobiste i tak różnorodne nie wszystko jesteśmy w stanie przyjąć nawet gdy to jest pozornie proste.

Odnośnie podania osoby , która za życia jest w niebie jest to pytanie nieścisłe. Ponieważ to co nazywasz życiem nie jest życiem. Po drugie jaźń która nawet doskonale potrafi przebaczyć światu jednocząc się W Chrystusie zatrzymuje przebaczenie dla siebie zatem co najwyżej może opuścić ten świat lub pozostać aby przyczynić się do świadczenia o prawdzie. to wymaga jednak uczestnictwa w tym szaleństwie jakie jest odrębne myślenie po za Bogiem. Zatem nie będzie w niebie ale będzie mieć świadomość nieba i Boga a to pozwala zachować pokój i nie ulegać negatywnym emocjom.

Niebo jest tym co daje ci największe szczęście. Jednak nigdy w oddzieleniu. Zatem jeżeli msza jest dla ciebie rodzajem cierpienia to może wiele jeszcze przed tobą doświadczeń. Bo to nie w mszy problem ,tylko w twoim myśleniu i postrzeganiu. Bo postrzegając innych jako właśnie innych już zachowujesz wobec nich rezerwę. A msza jest wstępem do komunii. Komunii czyli próbą jednoczenia się w Chrystusie z tymi , którzy wydają się nam inni.

So cze 18, 2016 21:25
Moderator

Nie wiem, czy Robek się wygłupia, czy raczej uważa, że skłania pytaniami do myślenia.

W tym drugim przypadku efektu takiego nie ma, ponieważ pytanie jest zbyt banalne dla starych wyjadaczy z forów.

Pisząc zwięźle - Bóg jest największym możliwym dobrem, więc przebywanie w jedności z Nim jest doświadczaniem takiego właśnie największego możliwego dobra.

~ Pink Floyd, "Hey you"

So cze 18, 2016 21:37

Helenka napisał(a):
Gdybym chciał być z Nim, wybrałbym Niebo.
KIEDYKOLWIEK bym chciał.

Znów sugerujesz możliwość wyboru po śmierci.
Nie. W momencie śmierci. Na tym polega właśnie sąd.
Cytuj:
Nie Helenko.
Przede wszystkim nie patrz na piekło jako na "karę serwowaną przez Boga" (opisałem to już w odpowiedzi dla CzytelnikaBiblii).

Usilnie chcesz mi wmówić nieumiejętność czytania, kompletną ignorancję. Skąd myśl, że patrzę na piekło jak na karę serwowana przez Boga?
Sugeruje to Twoja wersja.
Cytuj:
Przede wszystkim nie moja. Pogoogluj "ostateczna decyzja".

Albo nie rozumiesz (nie sądzę, abyś nie rozumiał) o czym mówię, albo chcesz udowodnić, że jestem ignorantką. Prawie niczego nie mówię na podstawie tego, co pamiętam, co wiem, bo nawet to co wiem, sprawdzam w necie z odpowiednimi dokumentami (zawsze). Znam i jedną i drugą stronę i dla mnie osobiście nie ma w nich sprzeczności, z tym, że jestem przeciwniczką tłumaczenia ludziom rzeczywistości piekła w tak skomplikowany sposób, w jaki Ty to czynisz.
Jakoś to przeżyję ;)
Cytuj:
Czyli nie jesteś ani za tym co ja piszę, ani za tym co Ty piszesz.
A za czym jesteś?

Łapiesz za słowa. Ok, nie uściśliłam mówiąc, że nie preferuję Twojej konstrukcji. Tu chodziło mi o konstrukcje wyboru w dniu sądu, a w przypadku niepreferowania złożonej konstrukcji przedstawionej przeze mnie, sugerującej brak wolnej woli po śmierci.
Cieszę sie, że widzisz jej absurdalność.

Cytuj:
EDIT
No i popatrz: czytelnikBiblii tak właśnie rozumie, jako druga szansę po śmierci:
Cytuj:
Ja bym to jednym zwrotem nazwał: Łudzenie drugą szansą!
czytelnikBiblii pisze podobnie o Czyśćcu (takie błędne rozumienie czyśćca to u innowierców norma). I co, to jest jakiś "argument" by o Czyścu nie mówić?

Marku, nie za bardzo widzę sens w prowadzeniu dłuuuugich dysput tam, gdzie mi zarzucasz, że coś niebiblijnego napisałem bo nie przyjmiesz tego za prawdę, prawda? gdy Ci będę coś cytował i tłumaczył...
Po co takie gadki? Zacytuj, to zobacyzmy jakie masz karty...
Cytuj:
więc tylko na małe coś zwrócę uwagę:
piszesz:
Ważniejsze jednak jest pierwsze - sądzę, że patrzenie na piekło w kategoriach "kary" (tu zgrzeszyłem, więc Bóg "mści się" na mnie w swoim, lub skrzywdzonych imieniu i wsadza mnie do piekła) jest błędne.

Niebiblijna [też umiem używać tego słowa ;) ]jest koncepcja, że piekło nie jest karą! Jest! - choć nie w kategoriach zemsty Bożej, ale w kategoriach sprawiedliwej zapłaty w myśl zasady: Co się sieje, to się zbiera...
... co zaznaczyłem (że właśnie przeciw takiej wersji występuję). Czytaj uważniej.
Cytuj:
Jesli "idę do piekła" to dlatego że wybieram piekło. Dlatego, że nie chcę być z Bogiem.

Dla kogoś, kto nie chce być z Bogiem, piekło jako miejsce bez Boga i bez kary w nim, jest czymś atrakcyjnym bo o to takiej osobie chodzi, aby być bez Boga... Jednak piekło to miejsce karania i głupie jest tłumaczenie, że ktoś chce iść do piekła - kto normalny chce być karany?!? Chyba tylko masochista...
Nie, to nie jest "miejsca atrakcyjne" nawet dla tego kogoś, kto nienawidzi Boga. Człowiek bez Boga nie jest szczęśliwy, to wynika z jego natury. Chce iść do piekła (czyli: nie chce mieć relacji z Bogiem) bo tak Boga nienawidzi, ze woli brak z Nim relacji niż tę relację mieć - ale to wcale nie oznacza że w piekle jest szczęśliwy.
Cytuj:
Otóż darem jest oczywiście nie tyle piekło, co wolność.

Dziękuję za wyjaśnienie co jest tym darem Bożym w kontekście piekła.
Faktycznie udało Ci się prowokacyjnie i to bardzo postawić sprawę... W zasadzie to racja, że dar wolności wiąże się z niebem i piekłem, jedynie bym polemizował z takim zdaniem:
Piekło (oraz Niebo) to nasz wybór, nie Boga.

Bo tu by znów trzeba doprecyzować: Co to znaczy "nasz wybór"? Czy to my czy Bóg ma decydujące zdanie i czy to my czy Bóg ustala reguły, zasady na jakich się do nieba czy piekła trafia?
Bo odnoszę wrażenie, że to ludzie stanowią tu prawo... - a tak nie jest!!

Trudno mówić o "zasadach" skoro ja wybieram, gdzie trafię. Boże przykazania to raczej przewodnik - instrukcja "jak żyć, żeby kochac Boga i w związku z tym w dniu Sądu wybrać relację z Nim, a nie Jego odrzucenie". W tym sensie jest to "prawo miłości".
Cytuj:
kto Ci powiedział że "grzeczny ateista, co to nikomu krzywdy nie zrobił miał by być tak samo długo karany jak np. Kain czy Stalin?"?

No jak to?! Skoro piekło nie ma końca, to i Stalin i dobry ateista jednakowo długo - czyli wieczność, zawsze - będą w piekle i w tym sensie pisałem o tak samo długiej karze...

Ale wcale nie jest powiedziane, ze "grzeczny ateista, co to nikomu krzywdy nie zrobił" będzie potępiony.
Cytuj:
[uprzedzając i powtarzając: Nie uwierzę, że piekło to nie będzie stan i miejsce kary, karania, odpłacania za winy... Będzie!!].
Jesli mówisz "od strony grzesznika" to tak, jest to miejsce kary, bo cierpi z powodu tego, czego sie dopuścił.
Ale z punktu widzenia działań Boga nie jest to miejsce kary - bo Bóg wcale go tam nie wtrącił.
Cytuj:
Po drugie - zapominasz o szatanach. Piekło (czyli stan oddzielenia od Boga) to nie tylko sprawa ludzi.

Nie zapominam, ale ich już tu nie wliczam do tematu. Dla szatana i demonów Bóg pierwotnie przeznaczył, przygotował to, co zwiemy piekłem - ale ponieważ nie tylko oni zgrzeszyli, to niestety ludzie też tam się znajdą...
Nie rozumiem. Uważasz że stworzył szatanów po to by byli potępieni w piekle?!!!!
Przecież stworzył ich jako aniołów!
Cytuj:
Ale nie dlatego, że tego chcieli i to im się podoba być w piekle, ale dlatego, że taki wyrok Bóg wyda na nich, bo On jest Sędzią, a nie my sami sędziami we własnej sprawie! .
Myslisz "jurydycznie" (nic dziwnego, jesteś - jak my wszyscy - "dzieckiem" myślenia grecko- rzymskiego). Jednak Pismo Święte trzeba czytać "po żydowsku" a nie "po rzymsku".
Cytuj:
[iluzją i zwodzeniem jest teza, że to ludzie sami siebie osądzą i sami siebie skażą - to niebiblijna nauka!]
Czyżby?
A sąd polega na tym, że światło przyszło na świat, lecz ludzie bardziej umiłowali ciemność aniżeli światło: bo złe były ich uczynki.
Każdy bowiem, kto się dopuszcza nieprawości, nienawidzi światła i nie zbliża się do światła, aby nie potępiono jego uczynków.
Kto spełnia wymagania prawdy, zbliża się do światła, aby się okazało, że jego uczynki są dokonane w Bogu.
/J 3,19-21/

Cytuj:
PS. Nie należę do organizacji świadków.
To i dobrze.

To nie pierwsza tego typu nauka o drugiej szansie... Niestety jest i taka zwana czyśćcem, która też drugą szansę daje...
Obie nauki są niebezpieczne!
Ani jedno, ani drugie nie daje "drugiej szansy".
Wybór po śmierci jest taki, jak ukształtowaliśmy sie za życia - tu nie ma "cwaniaków".
Podobnie Czyściec nie daje żadnej "drugiej szansy" - ponieważ (zapamiętaj to dla dalszej dyskusji, to bardzo ważne):
CZYŚCIEC DOTYCZY TYLKO OSÓB ZBAWIONYCH
Potępieńcowi niestety Czyściec nic pomóc nie może.

W tym sensie to II szansa, bo można sobie żyć byle jak, w nadziei, że się poczeka w czyśćcu na niebo - wszak to cała wieczność, to po co się spieszyć...
O takiej poczekalni Biblia milczy, dlatego jest to wg mnie zwodzenie nieistniejącą szansą oczyszczenia się po śmierci...

Rzeczywiście - o takim "czyśćcu" Biblia nie uczy... Podobnie jak o takim czyśćcu NIE uczy Kościół...

Alus napisał(a):
...w momencie śmierci człowiek dokonuje retrospekcji całego swojego życia, widzi gdzie i w jakim skarbie ulokował swoje serce.....tam serce twoje gdzie twój skarb.
Dokonuje sie to wedle zapisu teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno: wtedy zaś zobaczymy twarzą w twarz: Teraz poznaje po części, wtedy zaś poznam, tak jak i zostałem poznany. (1 Kor 13,12) - dusza ludzka poznaje, że musi dokonać ostatecznego wyboru i wybiera wedle zasady "gdzie skarb tam i swoje miejsce".
Dokładnie tak !
Dzięki Alu!
Cytuj:
W nauce o czyśćcu wykorzystywane są: (Łk 12, 58-59); (1 Kor 3,10-15); (1 P 3,18-20)
Opisałem dość szeroko źródła nauki o czyśćcu tu http://analizy.biz/marek1962/czysciec.pdf

glejt napisał(a):
Proszę wybaczyć ale dla mnie kościół zachowuje się jak arogant. Który nie tylko usiłuje ale ustala co ma być grzechem a co nie. Wprawdzie Jezus dał Piotrowi klucze do Królestwa Niebieskiego ale te klucze są rzeczywiście otwierającymi gdy się przyjmie to czego nauczał Jezus oraz zrozumie, że nikt z ludzi nie może osądzić drugiego człowieka sprawiedliwie ponieważ nie zna całej prawdy mającej wpływ na to jakim człowiekiem jest tu na ziemi.
Glejt, o czym Ty piszesz? Co ma "osądzanie drugiego człowieka" do tematu o którym dyskutujemy? Kto osądza "innego człowieka"?
Cytuj:
Po za tym, dlaczego w zestawie grzechów do spowiedzi z których mamy się wyspowiadać nie ma tego przykazania, które nakazuje miłować braci tak jak kochał Jezus?
Pierwszy raz słysze o jakimś jednym "zestawie grzechów do spowiedzi".
glejt napisał(a):
Sęk w tym, że po śmierci to my dokonujemy osądu samego siebie. Ponieważ w majestacie Bożej miłości i prawdy praw Bożych widzimy wyraźnie jak czynnie przeciwstawialiśmy się Bogu a nawet czynnie gnębiliśmy tych , którzy wydawali się nam głupsi od nas. Oraz co najistotniejsze zaprzeczaliśmy możliwości zaistnienia nieba już tu na ziemi tkwiąc w naszej pysze. O ile jeszcze miłość Boga nie pamiętająca złego nie była by przeszkodą to nasze poczucie winy względem tych maluczkich ( ukrytego Chrystusa) nie pozwoli nam przebywać w niebie skazując na piekło podobnych sobie. Gdzie nie można jednak już nic ukryć i każde nasze zło jest widoczne dla wszystkich. Co jest jedną z mąk
Jest to bardzo ciekawa hipoteza, ale - powiem szczerze - nie przekonuje mnie.
Dlaczego?
Ponieważ zakłada, że potępieniec jest dobry i sprawiedliwy (jedynie wyrzuty sumienia nie pozwalają mu cieszyć się Niebem).
Po cóż taki ktoś miałby być w piekle?

JedenPost napisał(a):
No właśnie, nie ma. Nie dziwi Cię to? Miałby to być jeden z trzech możliwych pośmiertnych wariantów... i co, ani słowa?
Nic podobnego - nie ma "trzech wariantów". Jest piekło i niebo - czyściec nie jest żadnym dodatkowym wariantem.

Cytuj:
A że jakiś Juda składał ofiary, to o niczym nie świadczy. Mógł mieć na myśli co innego, mógł żywić błędne przekonania.
Jaasne, bo Biblia jak wiadomo przytacza z aprobatą błedne przekonania mężów bożych, żeby czytelnikom było trudniej zgadnąć :mrgreen:

Nadto w Biblii o czyśćcu jest sporo - nie ma tylko SŁOWA "Czyściec". To trochę jak z Trójcą.
Odsyłam do linku o czyśćcu, jaki podałem powyżej.

So cze 18, 2016 21:43
Zobacz profil WWW

Sąd nie polega na wyborze. Na sądzie jest wyrok, ale wyrok, który człowiek nałozył sam na siebie za życia.
czytelnikBiblii pisze podobnie o Czyśćcu (takie błędne rozumienie czyśćca to u innowierców norma). I co, to jest jakiś "argument" by o Czyścu nie mówić?

No cóż, Marku. Wiem, że nie przywykłeś do tego, aby Twoje nie było na wierzchu. Wobec powyższego zastosuję zasadę, która przejęłam od mojej mamy. Ktoś musi ustąpić, więc daję spokój. Powiedziałam już wszystko na ten temat. Teraz czytelnik tej naszej dyskusji niech sam rozstrzyga, czy sąd jest wyborem czy konsekwencją wyboru.

Jeszcze tylko słowo odnośnie czyśćca rozumianego przez czytelnikaBiblii - w tym temacie nie tylko on ma problem zrozumienia z prostego powodu: o czyśćcu nie ma w Biblii bezpośredniego nauczania, a o wyborze i sądzie owszem i to bardzo dużo.

So cze 18, 2016 21:59

ErgoProxy napisał(a):
Robek, podejrzewam, oddaje w ten sposób chwałę Erydzie. Jeśli zaś nie oddaje, niech lepiej faktycznie przestanie, bo Eryda może potraktować jego posty jako modlitwę. Bardzo niewielu szaleńców chce, aby Eryda odpowiadała im na modlitwy, a i ja coś o tym wiem. : )

Eryda :twisted: :D
Wy to sie znacie na tych wszystkich mitologiach, mi to za specjalnie nigdy nie ciekawiło, w sumie widze że nawet ErgoProxy mnie nie rozumie, bo mu sie wydaje że jeśli Bóg z tym jego niebem (absolutne dobro) mi nie pasuje, to znaczy że chce do szatana i piekła, czy nawet do tej Erydy ( absolutne zło), tyle że ja nie widze w Bogu aż takiego dobra jaki inni tu widzą, jak również szukam jakiejś innej trzeciej drogi, która by mi najbardziej pasowała.

Nie, to nie jest "miejsca atrakcyjne" nawet dla tego kogoś, kto nienawidzi Boga. Człowiek bez Boga nie jest szczęśliwy, to wynika z jego natury.

A skąd pomysł że bez Boga nie można być szczęśliwym?
Bo to mało jest uradowanych ateistów, którym Bóg nie jest do niczego potrzebny.

Nie rozumiem. Uważasz że stworzył szatanów po to by byli potępieni w piekle?!!!!
Przecież stworzył ich jako aniołów!

Bóg wiedział że ci aniołowie zamienią sie w szatanów :-D więc można śmiało powiedzieć, że to Bóg tego szatana stworzył, bo jeśliby nie chciał go stworzyć, to zwyczajnie nie stworzyłby aniołów, szatana by przez to nie było, i po problemie.

Soul33 napisał(a):
W tym drugim przypadku efektu takiego nie ma, ponieważ pytanie jest zbyt banalne dla starych wyjadaczy z forów.

Wypowiedzi tych starych wyjadaczy za dużo tu nie widze, bo nawet ten Piotrowski, którego sie pytam, co takiego cudownego jest w tym Bogu, to nic nie powiedział.
O chamstwie ze strony tego babska już nawet nie będe wspominał.

glejt napisał(a):
Robek najprawdopodobniej problem z Twoimi zbyt trudnymi pytaniami polega na tym, że są one bardzo oderwane od tematu albo dotykają go tylko powierzchownie co wymagałoby tłumaczeń wszystkiego od podstaw a to już wykracza po z ramy tego forum.

Ja robie co tylko moge żeby trzymać sie tematu :mrgreen:

Cały czas mówie że Bóg może nie być aż taki fajny, a w tedy jeśli ktoś by go chciał uniknąć to musi mieć jakąś alternatywe, więc można w tej sytuacji uznać że piekło jest darem dla tych którym Bóg za specjalnie nie pasuje.

So cze 18, 2016 22:45

Helenka napisał(a):

Sąd nie polega na wyborze.
Dokładnie na tym właśnie polega.
Cytuj:
Na sądzie jest wyrok, ale wyrok, który człowiek nałozył sam na siebie za życia.
Wyrok jest wynikiem sądu - bądźmy precyzyjni w sformułowaniach, bo potem wychodzą nieporozumienia.
Cytuj:

No cóż, Marku. Wiem, że nie przywykłeś do tego, aby Twoje nie było na wierzchu.
Jak ja "kocham" tego typu "argumenty". Tak jakbyś Ty przystępowała do rozmowy z założeniem, ze się mylisz :badgrin:
Cytuj:
Jeszcze tylko słowo odnośnie czyśćca rozumianego przez czytelnikaBiblii - w tym temacie nie tylko on ma problem zrozumienia z prostego powodu: o czyśćcu nie ma w Biblii bezpośredniego nauczania, a o wyborze i sądzie owszem i to bardzo dużo.
...i ja podałem stosowne wersety - Ty - nie.

So cze 18, 2016 23:03
Zobacz profil WWW
Tej, Robek, ale od kiedy zamęt jest złem absolutnym? Zamęt to stan nasz codzienny na tej planecie, a że Eryda ma oblicza DWA i że Principia omawiają tylko to sympatyczne, to sprawa odrębna.

Szukasz trzeciej drogi, powiadasz. To góglnij sobie pojęcie: trickster.

So cze 18, 2016 23:08
Jak ja "kocham" tego typu "argumenty". Tak jakbyś Ty przystępowała do rozmowy z założeniem, ze się mylisz

Ja nie sugerowałam, że jesteś ignorantem tylko dlatego, że nie zgadzasz się ze mną, nie odsyłałam z wyższością do google ... . I dlaczego próbujesz wcisnąć mi ignorancje, skoro:
Cytuj:
Myślę, Helenko, że mamy problem terminologiczny, a nie rozbieżność poglądów.viewtopic.php?p=908409#p908409
, bo właśnie spieramy się o terminologię, (z której może wynikać błędne rozumienie istoty rzeczy dla [nie chcę tu nikogo dotknąć] nieobytych z teologią a tym bardziej filozofią), a nie o istotę.
...i ja podałem stosowne wersety - Ty - nie.

Sugerujesz, ze wszystko brałam z sufitu? Bazowałam na tych samych co Ty. Miałam je wklejać raz jeszcze?

So cze 18, 2016 23:23

Marku, tylko o losie demonów napiszę bo na inne tematy nie ma co dyskutować - ani Ty mnie, ani ja Ciebie nie przekonam.
Otóż Bóg stworzył doskonałych aniołów, ale gdy pewna ich część pod wodzą Lucyfera się zbuntowała, to właśnie dla tych buntowników Bóg przygotował to co zwiemy piekłem [myślałem, że to oczywiste, dlatego dziwi mnie Twoje pytanie].

Może jeszcze słówko o czyśćcu, który dotyczyć ma zbawionych... Skoro oni są zbawieni, to postrzegam czyściec jako coś, co niesie takie oto przesłanie:
# Ofiara Golgoty, Krew Chrystusa nie oczyściła tych osób dostatecznie, i one potrzebują dodatkowych oczyszczeń poprzez cierpienia czyśćcowe;
# sytuację tzw. dusz czyśćcowych można poprawić poprzez odprawianie mszy świętych i poprzez ofiarowanie za nich odpustów.

Obie opcje są niebiblijne!! Ofiara Jezusa jest absolutnie doskonała i całkowicie wystarczająca do zupełnego oczyszczenia pokutującego grzesznika!
Nie ma potrzeby, aby ktoś sam się oczyszczał poprzez swoje cierpienia przez jakiś tam czas doznawane...

Po drugie nie można niczym - mszą czy odpustem - zastąpić Chrystusowej Ofiary, zatem nikt i niczym nie może pomóc tym, co mają niby być w czyśćcu!

Idea czyśćca uderza w samo centrum Golgoty!! - dlatego ją odrzucam, a Biblia w tym mnie utwierdza!

CHOMIK - jego zapasy
A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?

N cze 19, 2016 9:14
Zobacz profil WWW

Luter odrzucił czyściec bo nie chciało mu się w nim przebywać, chciał od razu do niebka, za to swoich przeciwników widział w piekle.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

N cze 19, 2016 9:20

Nic podobnego - nie ma "trzech wariantów". Jest piekło i niebo - czyściec nie jest żadnym dodatkowym wariantem.

Nie jest wariantem na wieczność, jest natomiast jedną z opcji, którą Kościół najwyraźniej bierze pod uwagę, skoro modli się za dusze. Za te w Piekle czy Niebie modlić się wszak nie ma sensu.

Jaasne, bo Biblia jak wiadomo przytacza z aprobatą błedne przekonania mężów bożych, żeby czytelnikom było trudniej zgadnąć

Owszem, przytacza. A czy z aprobatą - to kwestia interpretacji.

Ogólnie na dziś widzę to tak:

Koncepcja w pełni świadomego wybierania Nieba lub Piekła po śmierci jest sensowna, jednakże wyraźnie sprzeczna z Biblią, a jej logiczną konsekwencja jest puste Piekło.

Koncepcja Czyśca jest sensowna, lecz (poza naciąganymi fragmentami) pozbawiona oparcia w Biblii.

Koncepcja Piekła pełnego grzeszników jest bezsensowna, choć w Biblii mocno umocowana.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

N cze 19, 2016 10:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 45  Następna strona