Uchodzcy, Kosciół, imigranci, zagrożenia
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Uchodzcy a Kosciół
: ) Oczywiście wybiorą taki kraj, który się wobec śmierci swoich cywili żachnie, zżymnie i z wojny wycofa, tak jak to było z Hiszpanią. To, wbrew pozorom, nie są idioci, inaczej już by po nich śladu nie było. Wybierać więc będą tak, aby nacisk na ich wojsko zelżał jak najbardziej.
|
N cze 19, 2016 16:14 |
|
|
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Helenka napisał(a): Kael napisał(a): Trzeba. Ale KTOS to musi robic i KTOS to musi finansowac. No własnie. Tylko w tym sęk, że własna odpowiedzialność zwala sie na tego KTOSIA. Jeszcze się nie zdarzyło mi się przeczytać na jakimkolwiek portalu lub w komentarzu pod artykułem: "jestem przeciwko przyjmowaniu uchodźców, ale pomagam w ... (w miejsce kropek wpisany sposób pomocy)". Bo zwykle porządny człowiek nie rozpisuje się na Sieci komu i w czym pomaga. Helenka napisał(a): Ciągle czytam o strachu i "trzeba pomagać tam na miejscu" O to prosili nas właśnie chrześcijanie syryjscy. A teraz - jak trochę pomożemy - zaraz wznosi się krzyk, który można sprowadzić do "nie pomagajmy, bo ci źli ludzie zobaczą że istniejemy i mogą nam coś zrobić".. Cytuj: Marek_Piotrowski napisał(a): I o to się toczy spór - czy Czy przypadkiem nie idziemy na łatwiznę, nawołując do przyjęcia wszystkich, nie próbując rozeznać kto jest potrzebującym, a kto nie. O czym Ty mówisz? Nie udawaj, że nie rozumiesz, bo od miesięcy mowa jest o przyjmowaniu konkretnych ludzi (przynajmniej ja o tym mówię, dając za przykład Poznań i Fundację Estera, co zawsze jest pomijane milczeniem, a wciskane mi, że chcę, aby Polska przyjmowała jak leci, bo jestem zaczadzona michnikowszczyzną. Helenko, nie wiem o czym TY mówisz. Nam się usiłuje wcisnąć właśnie niezidentyfikowany tłum i to "na liczbę". Chwała Ci za propagowanie Fundacji Estera, choć jej działalność "przy okazji" (bez winy fundacji, oczywiście) pokazała fragment problemu: połowa ze sprowadzonych przez nią osób wyjechała już do Niemiec. Niemniej dobrze że jest. Natomiast ma się to nijak do żądań, jakimi zarzuca nas (na szczęście bezskutecznie - dobrze że to nie poprzedni rząd!) Unia Europejska (czytaj: Niemcy) w tej sprawie.
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
N cze 19, 2016 16:33 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
ErgoProxy napisał(a): : ) Oczywiście wybiorą taki kraj, który się wobec śmierci swoich cywili żachnie, zżymnie i z wojny wycofa, tak jak to było z Hiszpanią. To, wbrew pozorom, nie są idioci, inaczej już by po nich śladu nie było. Wybierać więc będą tak, aby nacisk na ich wojsko zelżał jak najbardziej. Argument, że to nie są idioci mógłby być trafny, gdyby nie fakt, że zaczęli organizować akcje oddolnie oraz gdyby nie dowody przeciwne w postaci zdolności ściągnięcia na swój kraj całych armii, a także kulki w swój łeb, jak uczynił Osama. Po prostu wielu idiotów też tam jest.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
N cze 19, 2016 16:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Owszem, ale raczej nie wysoko w hierachii dowodzenia. Do wojny potrzeba, jak powiedział Marszałek, pieniędzy, pieniędzy i jeszcze raz pieniędzy. Oni pieniądze mają z opanowanych szybów. Ktoś od nich tę ropę kupuje. Kto?
I żebysmy się dobrze zrozumieli: nie twierdzę, że ZOMG, SPISEG. Po prostu wytworzyło się tam takie środowisko polityczne, w którym oni są w stanie zaoferować swoją użyteczność możnym świata tego. Dlatego zresztą ta wojna tyle trwa: bo islamistom tak zależy na jej wygraniu, jak Krzyżakom zależało na ochrzczeniu Litwinów.
Na błędzie Osamy (tj. zaatakowaniu "wielkiego szatana"), kręgi islamistyczne nauczyły się sporo. Tak sądzę.
|
N cze 19, 2016 17:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Bo zwykle porządny człowiek nie rozpisuje się na Sieci komu i w czym pomaga. Zwykle porządny człowiek nikogo nie oczernia tylko dlatego, że ten słucha papieża, biskupów i Ewangelii. Dobrze wiesz, że nie chodziło mi o rozpisywanie się, a o odpowiedź: tak lub nie, zwłaszcza, że postawiłam niejednokrotnie to pytanie, które zawsze, ale to zawsze było przemilczane, natomiast następował atak: czytelniczka GW i widz TVN zaczadzona michnikowszczyzną. Marek_Piotrowski napisał(a): O to prosili nas właśnie chrześcijanie syryjscy. A teraz - jak trochę pomożemy - zaraz wznosi się krzyk, który można sprowadzić do "nie pomagajmy, bo ci źli ludzie zobaczą że istniejemy i mogą nam coś zrobić".. Że co słucham  Czyli nie ma co pomagać w żaden sposób, bo będzie krzyk? A jeszcze nie tak dawno byłeś zdania, że sprowadzać tak, ale chrześcijan. Czyli jesteś za a nawet przeciw  Powstrzymam się od głębszego komentarza. Marek_Piotrowski napisał(a): Helenko, nie wiem o czym TY mówisz. Nam się usiłuje wcisnąć właśnie niezidentyfikowany tłum i to "na liczbę". Nie wiesz? A szkoda, bo jestem pewna, że wiesz iz nigdy nie byłam za masowym przyjęciem. Cały czas mówię o sposobie przyjmowania przez Poznań za pomocą Fundacji Estera no i teraz pomyśle biskupów o korytarzu humanitarnym. No, wcześniej uważałam za dobry pomysł: jedna rodzina do jednej parafii czyli ok. 10 tys. rodzin na całą Polskę. No i właśnie: o to prosili Syryjczycy, a ja zadałam tylko pytanie: odpowiedziałeś na tę prośbę, skoro uważasz, że to jedyna mozliwość? Nic więcej. I co? Milczenie. No więc doszłam do wnioski, że zwala się na KTOSIA. Marek_Piotrowski napisał(a): Natomiast ma się to nijak do żądań, jakimi zarzuca nas (na szczęście bezskutecznie - dobrze że to nie poprzedni rząd!) Unia Europejska (czytaj: Niemcy) w tej sprawie. Oczywiście, że ma się nijak i nigdy żaden rząd, nawet Ewy Kopacz nie zgadzał się na uchodźców z rozdzielnika: Cytuj: - Polska przyjmie tylko uchodźców, a nie imigrantów ekonomicznych. Nie będzie ich wielu - zapewniła w niedzielę premier Ewa Kopacz. Nie podała żadnej liczby, ale wyjaśniła, że koszty pobytu uchodźców będą pokryte przez UE. http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju, ... 78870.html
|
N cze 19, 2016 18:56 |
|
|
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Helenka napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): Bo zwykle porządny człowiek nie rozpisuje się na Sieci komu i w czym pomaga. Zwykle porządny człowiek nikogo nie oczernia tylko dlatego, że ten słucha papieża, biskupów i Ewangelii. Dobrze wiesz, że nie chodziło mi o rozpisywanie się, a o odpowiedź: tak lub nie, zwłaszcza, że postawiłam niejednokrotnie to pytanie, które zawsze, ale to zawsze było przemilczane, natomiast następował atak: czytelniczka GW i widz TVN zaczadzona michnikowszczyzną. I nie doczekasz się odpowiedzi. Chyba że od kogoś kto pomaga na pokaz. Cytuj: Marek_Piotrowski napisał(a): O to prosili nas właśnie chrześcijanie syryjscy. A teraz - jak trochę pomożemy - zaraz wznosi się krzyk, który można sprowadzić do "nie pomagajmy, bo ci źli ludzie zobaczą że istniejemy i mogą nam coś zrobić".. Że co słucham  Czyli nie ma co pomagać w żaden sposób, bo będzie krzyk? A jeszcze nie tak dawno byłeś zdania, że sprowadzać tak, ale chrześcijan. Czyli jesteś za a nawet przeciw  Powstrzymam się od głębszego komentarza. Powstrzymaj się - najlepiej do momentu aż przeczytasz dokładniej co pisze ten, co z Tobą rozmawia. Przecież wyraźnie KRYTYKOWAŁEM ten krzyk. Widzę że działasz już w "logice polemiki". Cytuj: Marek_Piotrowski napisał(a): Helenko, nie wiem o czym TY mówisz. Nam się usiłuje wcisnąć właśnie niezidentyfikowany tłum i to "na liczbę". Nie wiesz? A szkoda, bo jestem pewna, że wiesz iz nigdy nie byłam za masowym przyjęciem. Cały czas mówię o sposobie przyjmowania przez Poznań za pomocą Fundacji Estera no i teraz pomyśle biskupów o korytarzu humanitarnym. No, wcześniej uważałam za dobry pomysł: jedna rodzina do jednej parafii czyli ok. 10 tys. rodzin na całą Polskę. Może. Szczerze mówiąc, nie notuję kto co uważa i nie rozmawiam tylko z Tobą. Cytuj: No i właśnie: o to prosili Syryjczycy Nieprawda. Zdaje sie, że słuchasz Syryjczykow równie "uważnie" jak współdyskutantów na forum... Cytuj: a ja zadałam tylko pytanie: odpowiedziałeś na tę prośbę, skoro uważasz, że to jedyna mozliwość? Nic więcej. I co? Milczenie. No więc doszłam do wnioski, że zwala się na KTOSIA. Przecież Ty nawet nie wiesz o co prosili! Cytuj: Marek_Piotrowski napisał(a): Natomiast ma się to nijak do żądań, jakimi zarzuca nas (na szczęście bezskutecznie - dobrze że to nie poprzedni rząd!) Unia Europejska (czytaj: Niemcy) w tej sprawie. Oczywiście, że ma się nijak i nigdy żaden rząd, nawet Ewy Kopacz nie zgadzał się na uchodźców z rozdzielnika: Cytuj: - Polska przyjmie tylko uchodźców, a nie imigrantów ekonomicznych. Nie będzie ich wielu - zapewniła w niedzielę premier Ewa Kopacz. Nie podała żadnej liczby, ale wyjaśniła, że koszty pobytu uchodźców będą pokryte przez UE. http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju, ... 78870.html[/quote]Dobre.... Pani Kopacz wiele rzeczy mówiła - a potem robiła tak, jak wiatr z Niemiec (albo z Rosji 0 zależnie od koniunktury) zawiał... Ale to nie na tę dyskusję.
|
N cze 19, 2016 20:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek_Piotrowski napisał(a): I nie doczekasz się odpowiedzi. Chyba że od kogoś kto pomaga na pokaz.
No jasne. Każdy kto oczernia innych udając, że nie rozumie o czym ten ktoś mówi jest własnie tym, co pomaga bezinteresownie.  Hipokryzja do potęgi (nie odnosze sie tutaj do Ciebie).. Marek_Piotrowski napisał(a): Powstrzymaj się - najlepiej do momentu aż przeczytasz dokładniej co pisze ten, co z Tobą rozmawia. Przecież wyraźnie KRYTYKOWAŁEM ten krzyk.
Ależ ja dobrze zrozumiałam, że krytykujesz. Tylko, że tym krzykiem usprawiedliwiasz brak działania (aby nie krzyczeli). Cytuj: Widzę że działasz już w "logice polemiki". i pewnie jeszcze mam sobie wygooglowac co to jest ta logika polemiki Marek_Piotrowski napisał(a): Może. Szczerze mówiąc, nie notuję kto co uważa i nie rozmawiam tylko z Tobą. niech Ci bedzie. Ja pamietam co i do kogo powiedziałam. Marek_Piotrowski napisał(a): Nieprawda. Zdaje sie, że słuchasz Syryjczykow równie "uważnie" jak współdyskutantów na forum... A Ty akurat zrozumiałeś o czym mówię, co widać po tym, do czego sie odniosłeś (musiałam wrócić do swoich słów, aby upewnić sie co bezpodstawnego do Twojego zarzutu). Czytaj ze zrozumieniem a nie nastawieniem, bo tak ostatnio zacząłeś czytać to co piszę. Marek_Piotrowski napisał(a): Pani Kopacz wiele rzeczy mówiła - a potem robiła tak, jak wiatr z Niemiec (albo z Rosji 0 zależnie od koniunktury) zawiał... Ale to nie na tę dyskusję. To był tylko przykład, nie do dyskusji, chociaz chciałabym wiedzieć co zmieniła w swoim zamiarze odnośnie uchodźców.
|
N cze 19, 2016 21:39 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Helenka napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): I nie doczekasz się odpowiedzi. Chyba że od kogoś kto pomaga na pokaz.
No jasne. Każdy kto oczernia innych udając, że nie rozumie o czym ten ktoś mówi jest własnie tym, co pomaga bezinteresownie.  Hipokryzja do potęgi (nie odnosze sie tutaj do Ciebie).. Oczernia? Kto kogo oczernia? Cytuj: Marek_Piotrowski napisał(a): Powstrzymaj się - najlepiej do momentu aż przeczytasz dokładniej co pisze ten, co z Tobą rozmawia. Przecież wyraźnie KRYTYKOWAŁEM ten krzyk.
Ależ ja dobrze zrozumiałam, że krytykujesz. Tylko, że tym krzykiem usprawiedliwiasz brak działania (aby nie krzyczeli). Jednak nie zrozumiałaś... Cytuj: Cytuj: Widzę że działasz już w "logice polemiki". i pewnie jeszcze mam sobie wygooglowac co to jest ta logika polemiki To jest taka "logika" że jak mówi ten, z którym się spierasz, to uważasz że zawsze źle mówi, nawet jesli mówi to co Ty w danym temacie... Cytuj: Marek_Piotrowski napisał(a): Może. Szczerze mówiąc, nie notuję kto co uważa i nie rozmawiam tylko z Tobą. niech Ci bedzie. Ja pamietam co i do kogo powiedziałam. A ja nie. Ja rozmawiam NA TEMAT. I zgadzam się lub nie zgadzam niezależnie od tego kim jest ten, z kim rozmawiam. Na przykład bardzo lubie Saula - ale nie powtrzymało mnie to, gdy walnął.... Cytuj: Marek_Piotrowski napisał(a): Nieprawda. Zdaje sie, że słuchasz Syryjczykow równie "uważnie" jak współdyskutantów na forum... A Ty akurat zrozumiałeś o czym mówię, co widać po tym, do czego sie odniosłeś (musiałam wrócić do swoich słów, aby upewnić sie co bezpodstawnego do Twojego zarzutu). Czytaj ze zrozumieniem a nie nastawieniem, bo tak ostatnio zacząłeś czytać to co piszę. Napisałaś wyraźnie. Cytuj: Marek_Piotrowski napisał(a): Pani Kopacz wiele rzeczy mówiła - a potem robiła tak, jak wiatr z Niemiec (albo z Rosji 0 zależnie od koniunktury) zawiał... Ale to nie na tę dyskusję. To był tylko przykład, nie do dyskusji, chociaz chciałabym wiedzieć co zmieniła w swoim zamiarze odnośnie uchodźców. Dzięki Bogu i wyborcom już się nie dowiemy... i nie będziemy też słuchać o przekopywaniu lotniska w Smoleńsku na metr w głąb oraz opowieści o tym, jak polscy lekarze ramię w ramię z rosyjskimi roboli sekcje zwłok...
|
N cze 19, 2016 22:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Chwała Ci za propagowanie Fundacji Estera, choć jej działalność "przy okazji" (bez winy fundacji, oczywiście) pokazała fragment problemu: połowa ze sprowadzonych przez nią osób wyjechała już do Niemiec. Niemniej dobrze że jest. Co zaprzecza bzdurnym bajaniom jakoby pomagając uchodźcom przyjmiemy emigrantów zarobkowych. Młodzi zarobkowi szukają bogatych krajów, gdzie uzyskają dobrze płatną pracę. Do Polski mogę trafić ci najbiedniejsi - starzy, kalecy, kobiety i dzieci. Cytuj: Natomiast ma się to nijak do żądań, jakimi zarzuca nas (na szczęście bezskutecznie - dobrze że to nie poprzedni rząd!) Unia Europejska (czytaj: Niemcy) w tej sprawie. Ani UE, ani Niemcy, ani papież, ani polscy biskupi nie zmuszają nas do przyjmowania emigrantów zarobkowych.....tylko dla egoistycznie nastawionych Polaków taki "argument" jest wygodny i w sumieniu usprawiedliwiający znieczulicę i dziwaczne nastawienie do nakazów ewangelicznych.
|
Pn cze 20, 2016 8:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A teraz szczerze: lepiej, zeby uchodzcy do Polski nie przyjezdzali. Polscy katolicy, ostoja chrzescijanstwa w swiecie, to chyba juz sa w takiej mniejszosci, ze boja sie zachowac przyzwoicie Cytuj: Znowu padły wyzwiska. On nie chciał mnie wpuścić do tramwaju. Potem dwukrotnie uderzył - mówi kobieta. Jej głos zaczyna drżeć. "Dzwoń, Allahu zje..."! Dwa tysiące kary za rasistowski atak - No chodź,... czytaj dalej » Studentka nie ukrywa, że sposób, w jaki odbiera nasz kraj się zmienił. - Obie sytuacje wydarzyły się w środku dnia. Wokół były tłumy ludzi. Wszyscy udawali, że nic się nie dzieje - podkreśla. http://www.tvn24.pl/muzulmanka-zaatakow ... 098,s.htmlA, i moze niech Polacy tez po swiecie (Egipt, Turcja, Tunezja) nie jezdza. Wakacje pod grusza u rodziny na wsi to najlepsze co moga zrobic. Zamknijcie sie na swiat i wierzcie, ze to wam w doczesnym zyciu cos pomoze. Kiedy Polska byla mocarstwem? Wtedy kiedy byla otwarta na swiat i inne nacje.
|
Pn cze 20, 2016 13:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Oczernia? Kto kogo oczernia? Udajesz, że nie wiesz, ale marne to  . Marek_Piotrowski napisał(a): Jednak nie zrozumiałaś...
W takim razie pisz jednoznacznie, bo jesli jest inaczej niż zrozumiałam, znaczy, że Twoja wypowiedź nie była jasna (chyba, że kolejny raz próbujesz, w zawoalowany sposób ukazać moją już nie tylko ignorancję, ale i umysłowe ograniczenie). Marek_Piotrowski napisał(a): To jest taka "logika" że jak mówi ten, z którym się spierasz, to uważasz że zawsze źle mówi, nawet jesli mówi to co Ty w danym temacie... Jeszcze raz powrócę (ostatni) do Twojego stwierdzenia, że nasz spór, to spór o terminologię, a nie rzeczywistość. Najprawdopodobniej zapomniałeś o tym, skoro nadal próbujesz wcisnąć mi ... (patrz wyżej). Marek_Piotrowski napisał(a): A ja nie. Ja rozmawiam NA TEMAT. I zgadzam się lub nie zgadzam niezależnie od tego kim jest ten, z kim rozmawiam. Na przykład bardzo lubie Saula - ale nie powtrzymało mnie to, gdy walnął.... To widać, bo dyskutujesz w odniesieniu do wyrwanego z kontekstu cytatu (mam na myśli kontekst całościowy, czyli wszystko to co w tym temacie powiedziałam razem wzięte). Tak więc nie rozmawiasz NA TEMAT, a na temat ostatniego posta. A co do tego, że nie zważasz na osoby, to ja też nie zważam. Mało tego, od tych, których lubię i cenię wymagam więcej (przynajmniej tyle samo co od siebie). Marek_Piotrowski napisał(a): Napisałaś wyraźnie. Widocznie nie bardzo, skoro zrozumiałeś jak zrozumiałeś (nie przypisuję Ci złych intencji). Marek_Piotrowski napisał(a): Dzięki Bogu i wyborcom już się nie dowiemy... i nie będziemy też słuchać o przekopywaniu lotniska w Smoleńsku na metr w głąb oraz opowieści o tym, jak polscy lekarze ramię w ramię z rosyjskimi roboli sekcje zwłok... Za to dowiemy sie, że Tusk własnoręcznie podłożył bombę Wybacz, Marku, ten żart, ale nie mogłam się powstrzymać. Podtrzymuje swoją decyzje, że na tematy polityczne nie będę z Tobą dyskutować, gdyż do konsensusu nie dojdziemy, a nie chce mieć wrogów. Jeśli możesz, odnieś się do tego (chodzi o całość, nie tylko zaprezentowany cytat): Cytuj: Papież Franciszek poprosił uchodźców o wybaczenie zamykania drzwi przed nimi i obojętności ze strony społeczeństw, które "boją się zmiany życia i mentalności". To słowa z jego orędzia do rzymskiego ośrodka pomocy dla uchodźców z okazji 35. rocznicy powstania. http://www.deon.pl/religia/serwis-papie ... enstw.html
|
Pn cze 20, 2016 14:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Co zaprzecza bzdurnym bajaniom jakoby pomagając uchodźcom przyjmiemy emigrantów zarobkowych. Młodzi zarobkowi szukają bogatych krajów, gdzie uzyskają dobrze płatną pracę. Do Polski mogę trafić ci najbiedniejsi - starzy, kalecy, kobiety i dzieci.
Starzy, kalecy i kobiety z dziećmi też swój rozum mają. Jeśli tylko da się im wybór, będą omijać, takie kraje jak Polska szerokim łukiem. Uchodźcy, którzy decydują się na podróż do Europy, przy wyborze kraju docelowego kierują się przede wszystkim względami ekonomicznymi. O co trudno mieć do nich pretensję. Polska będzie miała do czynienia z większymi grupami migrantów z Bliskiego Wschodu jedynie wtedy, kiedy zostanie przeforsowany system przymusowej relokacji. Wtedy będą tutaj trafiały osoby, które z różnych względów nie załapały się na kontyngent do takich krajów jak Niemcy czy Szwecja, a zgoda na zamieszkanie w Polsce będzie ich ostatnią deską ratunku przed deportacją z UE.
|
Pn cze 20, 2016 14:09 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Helenka napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): Oczernia? Kto kogo oczernia? Udajesz, że nie wiesz, ale marne to  . Wiem, ale nie chciałem już wracać do tych Twoich żałosnych twierdzeń... Cytuj: Marek_Piotrowski napisał(a): Jednak nie zrozumiałaś...
W takim razie pisz jednoznacznie, bo jesli jest inaczej niż zrozumiałam, znaczy, że Twoja wypowiedź nie była jasna (chyba, że kolejny raz próbujesz, w zawoalowany sposób ukazać moją już nie tylko ignorancję, ale i umysłowe ograniczenie). Nie, nie zrozumiałaś, bo szał polemiczny oczy Ci mgłą zasnuwa. Cytuj: Marek_Piotrowski napisał(a): To jest taka "logika" że jak mówi ten, z którym się spierasz, to uważasz że zawsze źle mówi, nawet jesli mówi to co Ty w danym temacie... Jeszcze raz powrócę (ostatni) do Twojego stwierdzenia, że nasz spór, to spór o terminologię, a nie rzeczywistość. Najprawdopodobniej zapomniałeś o tym, skoro nadal próbujesz wcisnąć mi ... (patrz wyżej). Pomyliły Ci się wątki. Cytuj: Marek_Piotrowski napisał(a): A ja nie. Ja rozmawiam NA TEMAT. I zgadzam się lub nie zgadzam niezależnie od tego kim jest ten, z kim rozmawiam. Na przykład bardzo lubie Saula - ale nie powtrzymało mnie to, gdy walnął.... To widać, bo dyskutujesz w odniesieniu do wyrwanego z kontekstu cytatu (mam na myśli kontekst całościowy, czyli wszystko to co w tym temacie powiedziałam razem wzięte). Tak więc nie rozmawiasz NA TEMAT, a na temat ostatniego posta. Nie wszystko kręci się wokoło tego, co Helenka akurat napisała w ostatnim poście. Nawet jak jest z tego czegoś bardzo dumna.  Cytuj: A co do tego, że nie zważasz na osoby, to ja też nie zważam. Mało tego, od tych, których lubię i cenię wymagam więcej (przynajmniej tyle samo co od siebie). To się zdecyduj. Te dwa zdania są sprzeczne. Cytuj: Marek_Piotrowski napisał(a): Napisałaś wyraźnie. Widocznie nie bardzo, skoro zrozumiałeś jak zrozumiałeś (nie przypisuję Ci złych intencji). Jaaasne. Cytuj: Marek_Piotrowski napisał(a): Dzięki Bogu i wyborcom już się nie dowiemy... i nie będziemy też słuchać o przekopywaniu lotniska w Smoleńsku na metr w głąb oraz opowieści o tym, jak polscy lekarze ramię w ramię z rosyjskimi roboli sekcje zwłok... Za to dowiemy sie, że Tusk własnoręcznie podłożył bombę Dobry przykład - ja się odnoszę do faktycznej wypowiedzi, Ty - do wymysłu. Cytuj: Wybacz, Marku, ten żart, ale nie mogłam się powstrzymać. Podtrzymuje swoją decyzje, że na tematy polityczne nie będę z Tobą dyskutować, gdyż do konsensusu nie dojdziemy, a nie chce mieć wrogów. Jak mówiłem, nie zwracam uwagi na to co kto powiedział. Jak napiszesz coś z sensem - poprę to z entuzjazmem. Nie jesteś mi wrogiem - ale to nie znaczy że czasem nie skomentuję tych bzdur, które opowiadasz (jeśli akurat opowiadasz bzdury). Aha, i przestań już opowiadac jak to ze mną nie polemizujesz na jakieś tematy bo coś - robisz to już po raz kolejny, dalej... dyskutując. Więc daruj sobie podobne deklaracje. Cytuj: Jeśli możesz, odnieś się do tego (chodzi o całość, nie tylko zaprezentowany cytat): Cytuj: Papież Franciszek poprosił uchodźców o wybaczenie zamykania drzwi przed nimi i obojętności ze strony społeczeństw, które "boją się zmiany życia i mentalności". To słowa z jego orędzia do rzymskiego ośrodka pomocy dla uchodźców z okazji 35. rocznicy powstania. http://www.deon.pl/religia/serwis-papie ... enstw.htmlBardzo słusznie. Zauważ, że papież mówił o uchodźcach. A nie o (1) masie imigrantów bynajmniej nie będących uchodźcami (2) ludzie nie boją się "zmiany życia i mentalności" tylko (jak się okazało, słusznie) "bomb i terroryzujących całe dzielnice samozwańczych policji szariatowych" związanych z niekontrolowanym napływem imigrantów.
|
Pn cze 20, 2016 18:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Wiem, ale nie chciałem już wracać do tych Twoich żałosnych twierdzeń... Marek_Piotrowski napisał(a): Nie, nie zrozumiałaś, bo szał polemiczny oczy Ci mgłą zasnuwa. I to kolejny dowód na co niejednokrotnie zwracałam uwagę, a czemu nie zaprzeczyłeś ani razu, ze uważasz mnie za ignorantkę, w dodatku zamglona polemiką. Prawda jest inna, a mianowicie, to Ty uważasz się za kopalnię wiedzy i wszelkiej mądrości, że przez myśl nie przejdzie Ci, że ktoś może Ci choćby dorównać. To, że historia wszelkiego rodzaju nigdy mi nie leżała i nie leży na tyle, aby ją badać, nie znaczy, że również teologia leży na łopatkach (wiem, wiem, pomyliłam wątki, ale tylko pozornie - spór o sąd i decyzję na nim ma wpływ na Twój stosunek do mnie w każdym temacie). Marek_Piotrowski napisał(a): Pomyliły Ci się wątki. patrz wyżej. Marek_Piotrowski napisał(a): Nie wszystko kręci się wokoło tego, co Helenka akurat napisała w ostatnim poście. Nawet jak jest z tego czegoś bardzo dumna. Akurat odnosisz się wyłącznie do słów z ostatniego posta nie biorąc pod uwagę wcześniejszych wypowiedzi czyli kontekstu rozumianego szeroko. Marek_Piotrowski napisał(a): To się zdecyduj. Te dwa zdania są sprzeczne. Uściślę więc, abyś nie czepiał się słówek. Mówiąc, że nie zważam na to z kim dyskutuję miałam na myśli uprzedzenia bądź to, że kogoś lubię. Wszystkich traktuje jednakowo i nie kłóci się to z wymaganiami, bo od kogoś, kto ma większą wiedzę, IQ naturalną koleją rzeczy są większe wymagania. Marek_Piotrowski napisał(a): Dobry przykład - ja się odnoszę do faktycznej wypowiedzi, Ty - do wymysłu. Nie zrozumiałeś, przykro mi. Marek_Piotrowski napisał(a): Jak mówiłem, nie zwracam uwagi na to co kto powiedział. Jak napiszesz coś z sensem - poprę to z entuzjazmem. Nie jesteś mi wrogiem - ale to nie znaczy że czasem nie skomentuję tych bzdur, które opowiadasz (jeśli akurat opowiadasz bzdury). Na razie nie wykazałes żadnej bzdury. Marek_Piotrowski napisał(a): Aha, i przestań już opowiadac jak to ze mną nie polemizujesz na jakieś tematy bo coś - robisz to już po raz kolejny, dalej... dyskutując. Więc daruj sobie podobne deklaracje. Mając na myśli wątki polityczne, mówiłam o dyskusji na temat rządów, nierządów itp. Temat uchodźców rozpatruję z punktu widzenia nauczania Kościoła. Ten wtręt o Kopacz był wyłącznie informacyjny i zaznaczyłam, że niedyskusyjny. Marek_Piotrowski napisał(a): Bardzo słusznie. Zauważ, że papież mówił o uchodźcach. A nie o (1) masie imigrantów bynajmniej nie będących uchodźcami (2) ludzie nie boją się "zmiany życia i mentalności" tylko (jak się okazało, słusznie) "bomb i terroryzujących całe dzielnice samozwańczych policji szariatowych" związanych z niekontrolowanym napływem imigrantów.
Udowodnij mi, że gdziekolwiek, w jakimkolwiek miejscu mówiłam o imigrantach.
|
Pn cze 20, 2016 19:01 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Helenka napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): Wiem, ale nie chciałem już wracać do tych Twoich żałosnych twierdzeń... Marek_Piotrowski napisał(a): Nie, nie zrozumiałaś, bo szał polemiczny oczy Ci mgłą zasnuwa. I to kolejny dowód na co niejednokrotnie zwracałam uwagę, a czemu nie zaprzeczyłeś ani razu, ze uważasz mnie za ignorantkę, w dodatku zamglona polemiką. Już kolejny raz wyciągasz temat "czy ty uważasz mnie za ignorantkę czy nie". Masz jakieś na tym punkcie kompleksy, czy jak? To nie jest temat o tym "czy Helenka jest ignorantką", ani o tym "za kogo Marek uważa Helenkę". Cytuj: Prawda jest inna, a mianowicie, to Ty uważasz się za kopalnię wiedzy i wszelkiej mądrości, że przez myśl nie przejdzie Ci, że ktoś może Ci choćby dorównać. To, że historia wszelkiego rodzaju nigdy mi nie leżała i nie leży na tyle, aby ją badać, nie znaczy, że również teologia leży na łopatkach (wiem, wiem, pomyliłam wątki, ale tylko pozornie - spór o sąd i decyzję na nim ma wpływ na Twój stosunek do mnie w każdym temacie). (...) Znowu to samo - dyskutujemy na jakiś temat i nagle zdanie przeciwne do Twojego jest rozważane nie jako zdanie w dyskusji tylko zdanie na Twój temat. Po czym oczywiście następuje komentarz na temat mojego nastawienia Obudź się dziewczyno - nie cały świat krąży wokół Ciebie i nie każdy kto się wypowiada na jakiś temat (nawet inaczej niz Ty) zamierza powiedzieć coś o Tobie  Cytuj: Marek_Piotrowski napisał(a): Dobry przykład - ja się odnoszę do faktycznej wypowiedzi, Ty - do wymysłu. Nie zrozumiałeś, przykro mi. To jest fakt i wykręcanie się "nie zrozumieniem" nie pomoże. Na fakt odpowiedziałaś insynuacją. Właśnie dlatego nie chciałem rozmawiać z Wami w temacie o Dudzie - takiego nagromadzenia hejtu dawno nie widziałem. Cytuj: Marek_Piotrowski napisał(a): Aha, i przestań już opowiadac jak to ze mną nie polemizujesz na jakieś tematy bo coś - robisz to już po raz kolejny, dalej... dyskutując. Więc daruj sobie podobne deklaracje. Mając na myśli wątki polityczne, mówiłam o dyskusji na temat rządów, nierządów itp. Temat uchodźców rozpatruję z punktu widzenia nauczania Kościoła. Ten wtręt o Kopacz był wyłącznie informacyjny i zaznaczyłam, że niedyskusyjny. Aha, tak powiedziałaś, nie dyskutując Cytuj: Marek_Piotrowski napisał(a): Bardzo słusznie. Zauważ, że papież mówił o uchodźcach. A nie o (1) masie imigrantów bynajmniej nie będących uchodźcami (2) ludzie nie boją się "zmiany życia i mentalności" tylko (jak się okazało, słusznie) "bomb i terroryzujących całe dzielnice samozwańczych policji szariatowych" związanych z niekontrolowanym napływem imigrantów.
Udowodnij mi, że gdziekolwiek, w jakimkolwiek miejscu mówiłam o imigrantach. Udowodnij mi, że ja mówię że Ty mówiłaś  Znów - zwróciłem uwagę na konkretne sformułowania w wypowiedzi papieża. A Ciebie jak widać figę obchodzi moja wypowiedź w kwestii, o jaką mnie zapytałaś (wypowiedź papieża), tylko od razu przechodzisz z tematu dyskusji na temat "Helenki i co ona powiedziała".
|
Pn cze 20, 2016 22:25 |
|
|
|