Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 15:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 45  Następna strona
 PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA? 
Autor Wiadomość
Post Re: PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA?
Mrs_Hadley napisał(a):
Sam zresztą ostrzegał, że nie każdy kto Mu mówi "Panie, Panie!" wejdzie do królestwa Bożego, zatem już na kartach ewangelii mamy przesłanki, że Bóg na Sądzie Ostatecznym poradzi sobie z rozpoznaniem, kto autentycznie pragnie z Nim przebywać, a kto próbuje Go oszukać tak, jak to robił w swoim ziemskim żywocie i to nawet w sytuacji, gdy stanie w prawdzie o sobie.

Człowiek staje w prawdzie o sobie na sądzie szczegółowym. Sąd Ostateczny nie zmieni "wyroku" sądu szczegółowego. Na Sądzie Ostatecznym wszystko stanie się jawne . Ujawniona zostanie relacja każdego z Bogiem (KKK1039) . Na sądzie szczegółowym człowiek staje w prawdzie wobec Boga, ale nie jest to jawne dla wszystkich.
Zapłatę za swoje dotychczasowe życie człowiek otrzymuje bezpośrednio po śmierci o czym mówi KKK1021-1022 i nie ma tu, Marku, mowy o żadnym wyborze.

N cze 19, 2016 21:13

Helenka napisał(a):
Człowiek staje w prawdzie o sobie na sądzie szczegółowym. Sąd Ostateczny nie zmieni "wyroku" sądu szczegółowego. Na Sądzie Ostatecznym wszystko stanie się jawne . Ujawniona zostanie relacja każdego z Bogiem.

To każdy za swoje jedno życie będzie sądzony 2 razy? gdzie w tym sens?

Askadtowiesz napisał(a):
.ST Księga Izajasza (66,24) robak ich nie zginie i nie zagaśnie ich ogień
Co to ma być?
Odonśny fragment z Ksiegi Izajasza brzmi w całosci:
(24) A gdy wyjdą, ujrzą trupy ludzi, którzy się zbuntowali przeciwko Mnie: bo robak ich nie zginie, i nie zagaśnie ich ogień, i będą oni odrazą dla wszelkiej istoty żyjącej.
I to jest niby o piekle?

To jest poezja :mrgreen:

ErgoProxy napisał(a):
Nie, proszę pana, pana już poczytaliśmy, widzimy, w jaki sposób pan dyskutuje i co sobą reprezentuje, i w związku z tym z panem zdecydowanie rozmawiać na tematy poważne, to znaczy ścisłonaukowe, nie będziemy. Bo to się mija z celem.

Czyżby dyskusja z panem Markiem ci nie odpowiadała? :D
Jakoś za specjalnie ci sie nie dziwie, bo Piotrowski stosuje dość popularną taktyke, coś tam sobie wymyślił, znalazł na potwierdzenie cytaty z Biblii, a jeśli komuś coś nie pasuje, to zaczyna go ignorować.
W sumie ja też tak potrafie :mrgreen:
Powiem że Jezus nawoływał do nienawiści, znajde na to cytaty z Biblii, a na ewentualne głosy sprzeciwu w tej kwestii nie bede zwracał uwagi, i nikt mi nic nie w tej kwestii nie zrobi.
--------------------------------------------------------------------------

Wracając na chwile do głównego tematu :mrgreen:
Skoro już zostało ustalone że dla niektórych ludzi Bóg jest czymś co im sie nie podoba, to wtedy piekło można uznać za dar, dzięki któremu mogą uciec przed Bogiem.
I tu jest kwestia ilu będzie takich ludzi?
Czy to jest powyżej czy poniżej 1%?

N cze 19, 2016 21:40
Robek napisał(a):
To każdy za swoje jedno życie będzie sądzony 2 razy? gdzie w tym sens?

Mówiąc w skrócie i obrazowo: osądzony będzie raz, ale pierwszy raz w cztery oczy i tu otrzyma niezmienny wyrok, a drugi - powtórzony wyrok - jawnie wobec wszystkich.

N cze 19, 2016 21:42
Moderator

Mrs_Hadley napisał(a):
Soul33 napisał(a):
Gdyby prawdą było uogólnione stwierdzenie, że "ludzie nie myślą racjonalnie", jak czasem pisze Mrs_Hadley, to nie potrafiliby dodać dwa do dwóch.

Warto od czasu do czasu aktualizować wiedzę. Polecam :).

Niestety nie domyślam się, co masz na myśli i do czego zmierzasz.

Z treści wynikałoby, że chodzi o moją wiedzę na temat Twoich poglądów albo racjonalności procesu dodawania.

Zatem to jakieś nieporozumienie, tak?

~ Pink Floyd, "Hey you"

N cze 19, 2016 21:45

ErgoProxy napisał(a):
Nie, proszę pana, pana już poczytaliśmy, widzimy, w jaki sposób pan dyskutuje i co sobą reprezentuje, i w związku z tym z panem zdecydowanie rozmawiać na tematy poważne, to znaczy ścisłonaukowe, nie będziemy. Bo to się mija z celem.
Zupełnie jak w bajce - lis, nie mogąc dosięgnąć winogron, powiedział "na pewno są kwaśne" ;)

Cytuj:
Zarazem oczekuję odpowiedzi od pani Hadley.
Mam nadzieję, że nie da się Ona nabrać na Twoje prymitywne prowokacje, które masz za "ścisłonaukowe" :badgrin:

Askadtowiesz napisał(a):
A masz w ST coś o piekle?
Cytuj:
Ala odpowiedziała
Cytuj:
Ale bez większego sensu, patrz wyzej na moja odpowiedź.
Ala odpowiedziała z sensem. A że Ci Jej odpowiedź nie pasuje - aaa, to już Twój problem, nie Ali
Cytuj:
Cytuj:
NT to "mało"?!
Oczywiscie ze mało. Jeśli w ST piekła nie było, a w NT się pojawia, to pytanie- dlaczego sie pojawia? Przniósł je Jezus?
Jezus jest pełnią objawienia.
I tyle.

Cytuj:
Cytuj:
Większosc dotyczy ciała.

Cytuj:
Co to znaczy "większość" ? To jakieś głosowanie? Ile razy w Piśmie musi być powtórzone, byś coś uznał?
To znaczy, że prezentowane w NT treśi powinny być spójne i jednoznaczne.
I takie są. To, że w jednym miejscu jest na dany temat więcej, a w innym mniej nie oznacza "niespójności" i "niejednoznaczności". Logika formalna się kłania.
Cytuj:
Nie są a Ty wybierasz sobie co Ci pasuje, a niepasujace pomijasz.
Jest wręcz odwrotnie - ja uwzględniam wszystkie przekazane fragmenty - Ty pomijasz te, mówiące o duszy.

Helenka napisał(a):
Zapłatę za swoje dotychczasowe życie człowiek otrzymuje bezpośrednio po śmierci o czym mówi KKK1021-1022 i nie ma tu, Marku, mowy o żadnym wyborze.
Nie ma, bo w ogóle nie ma nic na temat tego w jaki sposób sąd się odbywa.
Więc pudło, Helenko...
Katechizm:
IV. Piekło
1033 Nie możemy być zjednoczeni z Bogiem, jeśli nie wybieramy w sposób dobrowolny Jego miłości. Nie możemy jednak kochać Boga, jeśli grzeszymy ciężko przeciw Niemu, przeciw naszemu bliźniemu lub przeciw nam samym: "Kto... nie miłuje, trwa w śmierci. Każdy, kto nienawidzi swego brata, jest zabójcą, a wiecie, że żaden zabójca nie nosi w sobie życia wiecznego" (1 J 3, 14 c-15). Nasz Pan ostrzega nas, że zostaniemy od Niego oddzieleni, jeśli nie wyjdziemy naprzeciw ważnym potrzebom ubogich i maluczkich, którzy są Jego braćmi 585 . Umrzeć w grzechu śmiertelnym, nie żałując za niego i nie przyjmując miłosiernej miłości Boga, oznacza pozostać z wolnego wyboru na zawsze oddzielonym od Niego. Ten stan ostatecznego samowykluczenia z jedności z Bogiem i świętymi określa się słowem "piekło".

N cze 19, 2016 21:55
Zobacz profil WWW
Racjonalność oznacza, że nasze przekonania i preferencje są wewnętrznie spójne. Człowiek racjonalny może wierzyć w duchy, o ile jego pozostałe przekonania nie będą sprzeczne z wiarą w istnienie duchów.
Co oznacza filtr? To nasze przekonania, jeśli jestem ateistką, argumenty teistów będą dla mnie mało przekonujące, ateiści będą w moim odczuciu sympatyczniejsi, mądrzejsi, atrakcyjniejsi itd. od teistów, chętniej będę sięgać po literaturę z interesującego mnie zakresu, zatem będę się utwierdzać w moich poglądach, bowiem uznałam je za prawdę. Na tym buduję swoje postrzeganie rzeczywistości. Wiele decyzji, które podejmujemy, opiera się na niepewnych danych, które pasują do naszej wizji rzeczywistości. Zwykle takie przekonania wyrażamy stwierdzeniami typu "myślę, że...", "wydaje się, że...", "zapewne....". Ludzie szacując prawdopodobieństwo, posługują się zwykle ograniczonym zestawem zasad heurystycznych, dzięki temu złożone zadania związane z szacowaniem prawdopodobieństwa sprowadzają do operacji prostszych np. jeden z użytkowników forum doradzał koleżance w oparciu o dane dotyczące osób, które zna. Jednak trafność takich subiektywnych ocen często jest mocno ograniczona i nazbyt często wiąże się z błędami poznawczymi.
Psycholodzy mają świadomość, że ludzki ogląd rzeczywistości jest ograniczony tym, co jest dostępne w danej chwili, zatem wchodząc na poletko ekonomii dokonali swoistej rewolucji w postrzeganiu racjonalności myślenia człowieka. Dzięki temu mamy psychofizykę, która bada zależności pomiędzy fizycznymi właściwościami bodźców działających na zmysły a wrażeniami psychicznymi. I dostrzegają ogólne prawidłowości, że ludzie liczyć może i potrafią, ale gubią się w umowach prawnych, gdzie trzeba przeczytać szczegółowo cały tekst, wszystkie klauzule, gdzie trzeba zorientować się jak wygląda rynek w którym chcą uczestniczyć, a także podejmować decyzje dotyczące np. finansów w sytuacji, gdy przyszłość jest niepewna, a rynek podlega dynamicznym zmianom. @ErgoProxy nie zastosuje filtra do obliczenia danych, lecz do tego czy i w jaki sposób zainwestuje swoje pieniądze.

ErgoProxy napisał(a):

Lustereczko, powiedz przecie kto jest....
Jestem wielki, kiedy inni obok mnie stają się mali. W ten sposób tracisz więcej niż możesz zyskać.
Forum to nie miejsce, gdzie można dać upust swoim frustracjom wyżywając się na innych. Ad personam -zgodnie z regulaminem- nie jest tu mile widziane.

N cze 19, 2016 22:10
Z panią Hadley widzę, że jednak się nie da. Cóż, pozostaje dołączyć ją do grona osób niepoważnych.

Co do kolegi Piotrowskiego – nie chodzi o sięganie po winogrona, tylko o to, że dyskutując na tematy ścisłonaukowe trzeba umieć przyznać się do błędu, bo nauka ścisła opisuje świat materialny *), który jest nam wszystkim dany jeden i ten sam, i w przeciwieństwie do tekstów literackich dopuszcza jedną tylko interpretację; kto próbuje przeforsować własną autorską, kończy z krwią na rękach. Co do pańskich zapewnień o wybitnej spójności i jednoznaczności Biblii – już to tutaj kiedyś linkowałem: graficzne przedstawienie sprzeczności biblijnych. Najeżdża się kursorem na łuczek, klika go i przewinąwszy w dół odczytuje sprzeczne wersety.

N cze 19, 2016 22:13
Marek_Piotrowski napisał(a):

No popatrz, autorzy katechizmu zapomnieli/nie wiedzieli/nie skonsultowali z Tobą?
Cytuj:
Więc pudło, Helenko...
Katechizm:

A gdzie Ty masz w zacytowanym przez Ciebie Katechizmie, że ten wybór następuje na sądzie? Gdzie tu masz napisane w jaki sposób odbywa sie sąd po śmierci?
Idziesz w zaparte mimo, że sam powiedziałeś, że to tylko terminologia, że rozumiemy tak samo.
Nie rób, proszę ze mnie ignorantki, bo ja z praktyki wiem, że nadmiar filozofii szkodzi tym, którym chce się przekazać wiedzę.

N cze 19, 2016 22:30

@ErgoProxy - żeby mówić o sprzeczności/nie sprzeczności w Biblii trzeba najpierw trochę wiedzieć o sposobie przekazywania informacji o starozytnych ludów Wschodu (w tym Zydów). Inaczej podobne "opracowania" są jedynie pomnikiem niekompetencji naukowej (a tak!) ich twórców.
Helenka napisał(a):

No popatrz, autorzy katechizmu zapomnieli/nie wiedzieli/nie skonsultowali z Tobą?
Zbędna - i, powiedzmy sobie dość prymitywna w formie - złośliwość.
Po prostu w tym miejscu katechizm nic na ten temat nie pisze - nie jest więc to miejsce ani argumentem za, ani przeciw.
Takie proste rzeczy mam Ci tłumaczyć?
Resztę swojej odpowiedzi usunąłem. uznałem, że jest za ostra.

N cze 19, 2016 23:44
Zobacz profil WWW
żeby mówić o sprzeczności/nie sprzeczności w Biblii trzeba najpierw trochę wiedzieć o sposobie przekazywania informacji o starozytnych ludów Wschodu (w tym Zydów). Inaczej podobne "opracowania" są jedynie pomnikiem niekompetencji naukowej (a tak!) ich twórców.

Wie pan, panie Piotrowski, nie wątpię że sporo ludzi nabierze się na to tupeciarskie twierdzenie, bo jednak bez klikania (i znajomości angielszczyzny, niestety) obalić go nie sposób. Wic polega na tym, że to nie są jakieś tam nieścisłości możliwe do wybronienia dziarską interpretacją, ale po prostu: jeden werset mówi A, drugi mówi nie-A – to są zaprzeczenia na poziomie logiki, na którą zresztą już się pan zdążył powołać.

Krótko mówiąc: ściemnia pan na potęgę i robi ludziom wodę z mózgów, i to wszystko pod sztandarem, jakoby, drogi, prawdy i życia. I niech mi pan teraz powie, ale tak szczerze, od serca: wiele wart jest Bóg, który pozwala traktować się jak szmata?

Pn cze 20, 2016 1:29

Mrs_Hadley napisał(a):
Jak rozumiesz Prawdę o której piszesz

W tym miejscu jako ostateczną, obiektywną rzeczywistość.

Mrs_Hadley napisał(a):
i dlaczego miałaby warunkować racjonalność miłości i nieracjonalność nienawiści?

Dlatego, że w tym wariancie świat jest ufundowany na miłości, zaś nienawiść wynikać może jedynie z niezdawania sobie sprawy z tego faktu. Nienawisc musi zatem opierać się na błędnych założeniach.

Mrs_Hadley napisał(a):
Dlatego niebo nie jest dla nich dobrem, w związku z czym fakt, że go nie wybierze nie świadczy o jego ignorancji, lecz wynika z faktu, że wybór jest warunkowany tym, co jest dla niego najcenniejszym skarbem.

Czyżbyś była kolejną osobą, która próbuje relatywizować ostateczną Prawdę? Sorry, tak to nie działa. Najcenniejszym skarbem jest obiektywnie Bóg. Czy zresztą Katechizm nie definiuje/ nieopisuje grzechu jako konsekwencji błędnego przywiązania?

Mrs_Hadley napisał(a):
Wolność wyboru polega na tym, że człowiek w sposób świadomy może coś odrzucić, w tym przypadku Boga.

Zgadzam sie w pełni. Twoja też wolność polega m.in. na tym, że możesz w tym momencie wydłubać sobie oko.

Mrs_Hadley napisał(a):
I nie ma znaczenia zaklinanie rzeczywistości, że to niemożliwe, że pewnie ma jakieś upośledzenie czy cokolwiek innego.

To nie jest niemożliwe. To się po prostu nie zdarzy. Tak jak Ty, będąc osoba przytomną na umyśle, nie wydłubiesz sobie teraz oka, pomimo, że to możliwe.

Mrs_Hadley napisał(a):
Pismo Święte ostrzega człowieka, że piekło to nie jest żart Pana Boga, nikt tam nie trafia przez przypadek, niechcący.

Pismo Święte mówi, że na Piekło jest się skazywanym, nie ma tam mowy o pośmiertnym wybieraniu, jest sąd.

Mrs_Hadley napisał(a):
Zauważ, że to tylko Twoje założenia, które postulują przymus wyboru jedynie słusznej opcji

Nic podobnego, Podkreśliłem to kilkakrotnie, wracamy do analogii z okiem.

Mrs_Hadley napisał(a):
Wolna wola polega na tym, że nie musisz być dobry, nie musisz wybierać tego co dobre, możesz być kim chcesz i służyć komu tylko zechcesz. Od Ciebie zależy jak ukształtujesz swoje sumienie i za czym będziesz podążał. Jeżeli dobre będzie dla Ciebie to, co nie jest dobre wg praw Bożych, odrzucisz Boga, bo dobro(skarb) ulokowałeś w innym miejscu.

Jasne. Tyle, że to wszystko, o czym mówisz, wynika - jeśli obiektywnie istnieje Bóg-Prawda - z błędów poznawczych/intelektualnych.

Mrs_Hadley napisał(a):
Usprawiedliwiasz egoizm, kalkulując tak, aby wyszło, że jakąkolwiek podłość popełniłby człowiek zawsze wybierze tak, by dobrze się ustawić i to nawet na Sądzie Ostatecznym.

Tak właśnie będzie. Tyle, że w takiej sytuacji zapewne będzie szczerze żałował swoich czynów, skoro zobaczy ich prawdziwe znaczenie, nie ma więc mowy o wyrachowaniu. Dlatego właśnie niebiblijny Czysciec ma tu sens.

Mrs_Hadley napisał(a):
Boga nie da się oszukać, człowiek stanie przed Nim w prawdzie o sobie. Nie będzie sprzedawał Bogu bajek o tym, jak bardzo pragnie z Nim być

Jakich bajek? Przecież to będzie prawda. Człoweik ma potrzeby, które zaspokoić może tylko Bóg. Jakże miałby go nie pragnąć, widząc tę sytuację z pełną jasnością? To tak, jakbyś zastanawiała się, czy wygłodzony człowiek zechce zjeść podany mu chleb, bo przecież całe życie białego pieczywa unikał.

Mrs_Hadley napisał(a):
Sam zresztą ostrzegał, że nie każdy kto Mu mówi "Panie, Panie!" wejdzie do królestwa Bożego, zatem już na kartach ewangelii mamy przesłanki, że Bóg na Sądzie Ostatecznym poradzi sobie z rozpoznaniem

Biblii może w to nie mieszajmy, skoro rozważamy koncepcję wyraźnie z nią sprzeczną.

Mrs_Hadley napisał(a):

Co oznacza filtr? To nasze przekonania, jeśli jestem ateistką, argumenty teistów będą dla mnie mało przekonujące, ateiści będą w moim odczuciu sympatyczniejsi, mądrzejsi, atrakcyjniejsi itd. od teistów, chętniej będę sięgać po literaturę z interesującego mnie zakresu, zatem będę się utwierdzać w moich poglądach, bowiem uznałam je za prawdę. Na tym buduję swoje postrzeganie rzeczywistości.

E, może czasem tak to działa, z pewnością nie zawsze. Będąc niewierzącym udzialam się na forum wiara.pl a nie ateista.pl, czytam Tischnera i Hołownię (wiem, śmieszne zestawienie), a nie Dawkinsa, słucham właśnie Armii (co nie przeszkodzi mi później posłuchać Kriegsmaschine)... generalnie lubię spędzać czas obcując z ludźmi religijnymi i takąż literaturą, ateistyczne wynurzenia są dla mnie przeważnie nudne.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn cze 20, 2016 7:58
Hm, offtopując nieco, chciałbym przeprosić Mrs_Hadley za napastliwy ton kierowanych do niej postów. Opracowuję prywatnie pewien problem własny i rodzi to nie tyle może frustracje, ile złość, którą zdarzyło mi się wylać na Bogu ducha winną użytkowniczkę.

Pn cze 20, 2016 9:33
Po prostu w tym miejscu katechizm nic na ten temat nie pisze - nie jest więc to miejsce ani argumentem za, ani przeciw.
Takie proste rzeczy mam Ci tłumaczyć?

Nie ma ani w tym, ani w zadnym innym miejscu. Czy mam Ci takie proste rzeczy tłumaczyć?

Pn cze 20, 2016 9:56

Helenka napisał(a):
Mówiąc w skrócie i obrazowo: osądzony będzie raz, ale pierwszy raz w cztery oczy i tu otrzyma niezmienny wyrok, a drugi - powtórzony wyrok - jawnie wobec wszystkich.

To jest kompletnie bez sensu.
Skoro został osądzony jeden raz, to znaczy że był tylko jeden sąd, i jeden wyrok.
W jaki sposób może istnieć później sąd ostateczny, skoro już ten pierwszy wyrok nie może być zmieniony?
To przecież już sam sąd szczegółowy jest sądem ostatecznym.

Pn cze 20, 2016 14:58
Robek napisał(a):
To przecież już sam sąd szczegółowy jest sądem ostatecznym.

Nie do końca, a tylko w sensie wyroku, bo po Sądzie Ostatecznym nie będzie już czyśćca, a tylko niebo i piekło (z czyśćca wszyscy przejdą do nieba).

Pn cze 20, 2016 16:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 45  Następna strona