Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 21, 2025 18:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 ... 182  Następna strona
 Uchodzcy, Kosciół, imigranci, zagrożenia 
Autor Wiadomość
Post Re: Uchodzcy a Kosciół
Marek_Piotrowski napisał(a):
Kael nie odpowiedziała na pytania, podając linki do jakichś pojedynczych wydarzeń.

Kael podała konkretne liczby: 16 osób otrzymało status uchodźcy na 5 tys. wniosków. I tego nie zdementowałeś zadając kolejne pytania.
Tak!
To jest mój sposób dyskusji - posługuję się FAKTAMI a nie (autocenzura)/

Jeśli pytania i własne zdanie to sa fakty, to ja jestem kosmitką.
Jak już mówiłem, nie patrzę na to z kim dyskutuję, tylko co mówi. Jak mówi konkretnie i ma rację - przyznaję ją. Jak nie - nie przyznaję.

Przyzwoitość nakazuje, aby chociaż zwrócić uwagę na płeć.
Nie zachowuję sobie w pamięci "wrogów" i "przyjaciół". Prawdę mówiąc, Ciebie tez nie pamiętałem

Z wiara.pl nie mogłes mnie pamietać, bo się rozminęliśmy (byłam tu tylko przez chwilę i wróciła teraz). Natomiast z innego forum pamiętałes doskonale, ale nie będę upubliczniać dowodu.

Cz cze 23, 2016 21:51
Alus napisał(a):
Cytuj:

Ani UE, ani Niemcy, ani papież, ani polscy biskupi nie zmuszają nas do przyjmowania emigrantów zarobkowych.....tylko dla egoistycznie nastawionych Polaków taki "argument" jest wygodny i w sumieniu usprawiedliwiający znieczulicę i dziwaczne nastawienie do nakazów ewangelicznych.

Co ty miałeś na myśli, pisząc o egoistycznym nastawieniu Polaków, o znieczulicy i dziwacznym nastawieniu do nakazów ewangelicznych.
Czy według ciebie nakazem ewangelicznym jest dla człowieka szkodzić sobie. Powiesz o akcie miłosierdzia. Owszem mamy być miłosierni, mamy pomagać, ale nie szkodząc sobie.
Kochaj blizniego swego, jak siebie samego. Takie przykazanie dał nam Jezus.
Co to znaczy kochać blizniego swego ? Czy w miłości nie zachowujemy rozsądku ? Czy jak rodzic kocha swoje dziecko, to spełnia wszystkie jego zachcianki ? nie kieruje się dobrem dziecka? dobrem swojej rodziny, swoim dobrem. Czy rodzic odda dziecku dom i powie sprzedaj go, a będziesz miał pieniądze na dobrą zabawę, bo ty wolisz się bawić albo kup sobie wymarzony samochód.
W miłości też musi być zachowany rozsądek. Czy mamy pozwolić, by w ramach miłości blizniego, nasze dzieci w przyszłości były narażone na niebezpieczeństwo. Tak mamy obowiązek pomagać, ale nie sprowadzając do siebie ludzi o innej religii, innej kulturze. Sprowadzimy kilka tysięcy a po paru latach w wyniku rozmnażania będą miliony.
Dlaczego tylu młodych i zdrowych męższczyzn nie zostało w swoim kraju i nie walczą z swój kraj.
My też mieliśmy wojnę, ale nasi ojcowie walczyli. Każdy ma prawo do swojej wiary i może ja wyznawać wedle swojej woli. My jako chrześcijanie mamy obowiązek walczyć o swoją wiarę. Nie poprzez zabijanie ale przez mądre decyzje. Trzeba kochać blizniego swego - jak siebie samego.

Cz cze 23, 2016 22:56
Marek, moze jako Barnaba rozminales sie z Jajkiem, ale powtorze: na taka forme rozmowy ze ty mi kazesz udowadniac/prostowac twoje wpisy mnie nie nabierzesz.
To ty jestes swiecie przekonany ze Polacy juz teraz ledwo dysza pod napotem UCHODZCOW, wiec to ty przytocz liczby.
Nie masz takich?
No to sie tobie tylko wydaje.

Ja wykazalam, ze status uchodzcy maja jednostki. Reszta to imigranci zarobkowi jak Polacy w unii.

Pt cze 24, 2016 6:29
wybrana napisał(a):
Alus napisał(a):
Cytuj:

Ani UE, ani Niemcy, ani papież, ani polscy biskupi nie zmuszają nas do przyjmowania emigrantów zarobkowych.....tylko dla egoistycznie nastawionych Polaków taki "argument" jest wygodny i w sumieniu usprawiedliwiający znieczulicę i dziwaczne nastawienie do nakazów ewangelicznych.

Co ty miałeś na myśli, pisząc o egoistycznym nastawieniu Polaków, o znieczulicy i dziwacznym nastawieniu do nakazów ewangelicznych.
Czy według ciebie nakazem ewangelicznym jest dla człowieka szkodzić sobie. Powiesz o akcie miłosierdzia. Owszem mamy być miłosierni, mamy pomagać, ale nie szkodząc sobie.
Kochaj blizniego swego, jak siebie samego. Takie przykazanie dał nam Jezus.
Co to znaczy kochać blizniego swego ? Czy w miłości nie zachowujemy rozsądku ? Czy jak rodzic kocha swoje dziecko, to spełnia wszystkie jego zachcianki ? nie kieruje się dobrem dziecka? dobrem swojej rodziny, swoim dobrem. Czy rodzic odda dziecku dom i powie sprzedaj go, a będziesz miał pieniądze na dobrą zabawę, bo ty wolisz się bawić albo kup sobie wymarzony samochód.
W miłości też musi być zachowany rozsądek. Czy mamy pozwolić, by w ramach miłości blizniego, nasze dzieci w przyszłości były narażone na niebezpieczeństwo. Tak mamy obowiązek pomagać, ale nie sprowadzając do siebie ludzi o innej religii, innej kulturze. Sprowadzimy kilka tysięcy a po paru latach w wyniku rozmnażania będą miliony.
Dlaczego tylu młodych i zdrowych męższczyzn nie zostało w swoim kraju i nie walczą z swój kraj.
My też mieliśmy wojnę, ale nasi ojcowie walczyli. Każdy ma prawo do swojej wiary i może ja wyznawać wedle swojej woli. My jako chrześcijanie mamy obowiązek walczyć o swoją wiarę. Nie poprzez zabijanie ale przez mądre decyzje. Trzeba kochać blizniego swego - jak siebie samego.

My też mieliśmy wojnę i walczyliśmy, my też nie mieliśmy wojny i szukaliśmy chleba za granicą - 18 milionów Polaków mieszka poza granicami Polski.

Cytuj:
To będą jakieś konkrety na ten temat

Od nienawistników oczekiwać konkretów :o

Pt cze 24, 2016 6:46
Polacy mieszkają za granicami Polski a i owszem. Tylko jest takie małe ale a może duże.
Szanują obowiązujące prawo a nie kierują się swoim szariatem.

Pt cze 24, 2016 7:43
Hominibus napisał(a):
Polacy mieszkają za granicami Polski a i owszem. Tylko jest takie małe ale a może duże.
Szanują obowiązujące prawo a nie kierują się swoim szariatem.

A 110% uchodźców stosuje szariat....

Pt cze 24, 2016 8:44
A w Warszawie wybudowali sobie meczet. A nadworny specjalista od spraw religii w Tvn(Trwam się utrzymuje a Religia padła) powiedział o muzułmanach ,,ludzie powinni mieć się gdzie modlić". Jaki zatroskany o wyznawców Islamu?! A ponoć bliższa koszula ciału niźli sukmana. A Tvn promuje zgniliznę moralną wrogo nastawioną do katolicyzmu w stylu Kaśka Zdrowaśka( nowa świecka tradycja zakonnicy) to dobrze a obrona normalności to źle . Według nich to co nienormalne jest normalne.
Napisał prorok Izajasz - niedobrze gdy ktoś zamienia światło na ciemność a ciemność na światło.

Pt cze 24, 2016 8:56

Czyli albo liczb nie znasz (co nie przeszkadza Ci by strzępić języka pomawiając swoich rodaków) albo co gorsze, znasz i napiszesz wszystko, byle ich nie podać - bo są Ci niewygodne.

Ktoś inny z gorliwych zapewniaczy, jacy to Polacy są be, odważy się stanąć w prawdzie i zbadać?

Chciałem zweryfikować tę sprawę, ale jest to dosyć trudne, gdyż dane są rozbieżne i niejednoznaczne. Dlatego poniżej tylko parę uwag:

Cytuj:
Przypominam, gdybyście zapomnieli: ;)
  • ilu ta "niechętna uchodźcom" Polska przyjęła Ukraińców w ostatnich 3 latach?
  • Ilu z nich w zeszłym roku miało pozwolenie na pracę?

Problem 1: W ostatnich 3 latach na Ukrainie jest stan (tlącej się, ale zawsze) wojny domowej. Ukraińcy przyjeżdżali jednak już przed 2014. Chodzi o to, żeby rozróżnić gastarbeiterów przyjeżdżających w celach zarobkowych i uciekinierów, których motywacją jest zagrożenie życia lub zdrowia.

Problem 2: W stanie wojny domowej lub wrogiej okupacji są regiony przygraniczne z Rosją. Łączna powierzchnia tych regionów to ok. 80 tys. km2. Łączna populacja - jakieś 10 mln. To jakieś 13% powierzchni i jakieś 23% populacji. W odróżnieniu od Syrii, gdzie nieomal cały teren (poza skrawkiem wybrzeża) jest objęty konforntacją. I w odróżnieniu do Syrii rebelia w Ukrainie ogranicza się do tych regionów bez niebezpieczeństwa wylania się na resztę.

Problem 3: Wojna i migracja zarobkowa nie wykluczają się. Uciekinier z terenów wojennych może najpierw osiedlić się w innym regionie kraju, a potem po kłopotach ze znalezieniem pracy, migrować dalej. Sytuacja gospodarcza Ukrainy też nie poprawia się przez stan wojny, stąd wojna pośrednio wzmacnia "ciśnienie finansowe" na ludzi z regionów spokojnych. No i jest jeszcze kwetia unikania służby wojskowej (to dotyczy tak Ukraińców jak i Syryjczyków).

Cytuj:
  • Ilu z nich "w ramach solidarności europejskiej" zgodziły się przyjąć od nas Niemcy, Francja, Włochy, Belgia itd?

• A ktoś w PL ich prosił?

Cytuj:
  • Ilu Czeczenów przyjęliśmy w czasie najazdu Rosji na Czeczenię?

• No niby sporo, ale to było już wiele kadencji temu. My mówimy natomiast o obecnych czasach i obecnym Sejmie / rządzie.

Cytuj:
  • Jaki procent Ukraińców podejmuje pracę, a jaki przybyszy z krajów muzułmańskich?

• No widzisz, ciekawa sprawa. Co do Ukraińców to procent jest AFAIK spory (szacunki są powyżej 90%), ale tutaj spory jest też procent gastarbeiterów, którzy przyjechali po pracę.

A co do Czeczeńców (których wspominałeś wyżej) to AFAIK ten procent jest niski. IMHO wynika to bardziej z różnic kulturowych i językowych, niż religijnych, żeby nie było. Ale wynika to też z tego, że Czeczeńcy byli uciekinierami. Nie migrantami zarobkowymi.

Cytuj:
    Aha, skoro Kael (arcysłusznie tym razem) poruszył zagadnienie, że część to "ekonomiczni" a nie "uchodźcy, to nie wypada lekceważyć, i wypada dodać kolejne pytania, które zbudują nam realny obraz sytuacji:
    • jaki procent Ukraińców i Czeczenów jakich przyjęliśmy to uciekinierzy z obszarów objętych wojną?

Można to pośrednio określić. Unia Europejska w 2015 roku oceniała, że około 600 tys. Ukraińców jako uciekinierzy wojenni opuścili kraj. Z tego... 500 tys. uciekło do Rosji. Pozostaje więc maksymalna liczba 100 tys., która mogła się osiedlić w innych krajach. W tym w PL (ale jest jeszcze Białoruś, jest UE).

Wydaje mi się, że to wiarygodny szacunek, że z ok 500 tys.* migrantów z Ukrainy w roku 2015 jakieś 100 tys., maksymalnie, może być uciekinierami wojennymi lub "około-wojennymi" (patrz wyżej, problem 3). Reszta by przyjechała nawet wtedy, gdyby Putin nie wysłał żadnych zielonych ludzików i gdyby nie zestrzeliwał samolotów pasażerskich nad obcymi terenami. Jednakże to tylko szacunek, być może ktoś potrafi to bardziej precyzyjnie określić. Przed tym sprawdzaniem szacowałem tę liczbę na 50 tysięcy, więc nawet nie byłem daleko, ale nadal pewności nie mam.

Niech będzie, między 50 a 100 tysięcy. Raczej nie mniej ale i raczej nie więcej.

*Znamienne jest to, że według raportu bankier.pl z ok. miliona Ukraińców "tylko" ok. 500 tys. przebywa tutaj jednocześnie. Gdyby to byli uciekinierzy wojenni, to nie mogliby tak wahadłowo krążyć między ojczyzną a obczyzną.
    Cytuj:
  • jaki procent przybyszy z krajów arabskich to uciekinierzy z terenów objętych wojną?

• O Syrii wspominałem wyżej, co do Iraku to nie wiem, czy to jest "kraj arabski". Wiem tylko, że przed "krucjatą Busha" żyło tam ponad milion chrześcijan. Teraz już ich liczbę liczy się w dziesiątkach tysięcy, a niedługo może i mniej.

Cytuj:
    Nie bójcie się - przeciez jeśli fakty potwierdzą Wasze kalumnie rzucane na Polaków, będziecie mieli "twarde dowody" na to wszystko, co na rodaków rzucacie... ;)

Marku, "kalumnie" są rzucane na, jeśli już, "prawdziwych Polaków". A głównie na partię niemiłościwie rządzącą. Za poprzednich rządów różnie bywało, ale generalnie Polska stawała otworem na potrzeby uciekinierów. Najpierw, jeszcze za Mazowieckiego, byli to Zydzi z ZSRR, którym umożliwiono ewakuację do Izraela. Potem Czeczeńcy, obywatele byłego ZSRR z polskim pochodzeniem itd. Przy Ukrainie fala migracji wyprzedziła wojnę o wiele lat. Stąd pogląd, że większość migrantów obecnych w PL jest tak samo uciekinierami, jak nasza Polonia w Wielkiej Brytanii po roku 2005.

PS: Poniżej jedna ze stron, z których korzystałem, pozostałe dane z różnych wiki tudzież z pamięci.

http://www.kresy.pl/wydarzenia,spolecze ... y-w-polsce

...

(Koh 3:1nn)

Pt cze 24, 2016 9:32
    Hominibus napisał(a):
    A w Warszawie wybudowali sobie meczet. A nadworny specjalista od spraw religii w Tvn(Trwam się utrzymuje a Religia padła) powiedział o muzułmanach ,,ludzie powinni mieć się gdzie modlić". Jaki zatroskany o wyznawców Islamu?! A ponoć bliższa koszula ciału niźli sukmana. A Tvn promuje zgniliznę moralną wrogo nastawioną do katolicyzmu w stylu Kaśka Zdrowaśka( nowa świecka tradycja zakonnicy) to dobrze a obrona normalności to źle . Według nich to co nienormalne jest normalne.
    Napisał prorok Izajasz - niedobrze gdy ktoś zamienia światło na ciemność a ciemność na światło.

Zgniliznę propagował św Jan Paweł II, papież Franciszek.....ba nawet Jezus nakazując miłość nieprzyjaciółl....

Pt cze 24, 2016 11:38

Hominibus napisał(a):
    A w Warszawie wybudowali sobie meczet.

A Jan Paweł II nawet całował Koran, i był w meczetach. Zapewne odwiedziłby też ten warszawski.

Pt cze 24, 2016 12:23
    A Jan Paweł II to nazwał Ali Agce bratem i nawet go przytulił ale razem z nim nie mieszkał.

Pt cze 24, 2016 13:46
    Tomek44 napisał(a):
    A Jan Paweł II nawet całował Koran, i był w meczetach. Zapewne odwiedziłby też ten warszawski.

Nie ma żadnej przeszkody ,żeby Islamski odpowiednik Papieża przyjechał do Polski i odwiedził Świątynię Opatrzności Bożej oraz pocałował Pismo Święte z Imprimatur.
    Zapraszamy.

Pt cze 24, 2016 13:49

Hominibus napisał(a):
    A Jan Paweł II to nazwał Ali Agce bratem i nawet go przytulił ale razem z nim nie mieszkał.

Ale numer.
    Wcześniej zamach na JPII miał być inspirowany przez Jaruzelskiego/KGB, a Agca to tylko "wykonawca brudnej roboty", a teraz wychodzi na to, że Agca sam od siebie dokonał zamachu jako "islamista"....
    Po drugie: A. Agca przymusowo mieszkał poza Watykanem (włoskie więzienie).

Tak czy inaczej JPII, pomimo, iż nie mieszkał z A. Agcą - to zamiast tego już po zamachu ucałował Koran i odwiedzał meczety.

Pt cze 24, 2016 13:55

Hominibus napisał(a):
    Tomek44 napisał(a):

Nie ma żadnej przeszkody ,żeby Islamski odpowiednik Papieża przyjechał do Polski i odwiedził Świątynię Opatrzności Bożej oraz pocałował Pismo Święte z Imprimatur.
    Zapraszamy.

Dla ciebie nie ma przeszkody, ale dla szanującego się muzułmanina jest ogromna przeszkoda: religijna.

Pt cze 24, 2016 13:59

Może niedokładnie o to chodził Homilibusowi, ale blisko tego:

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/papiez- ... har/ksgh6h

Z innych stron można się dowiedzieć, że wspomniany gość modlił się po zamachach w Paryżu przed salą koncertową Bactlan, oraz że jest uważany za najwyższy autorytet sunnitów (PI podpisuje się pod sunnityzm).

...

(Koh 3:1nn)

Pt cze 24, 2016 14:26
    Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 ... 182  Następna strona