PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA?
Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA?
Alus napisał(a): JedenPost napisał(a): Nielogiczne jest twierdzenie, że kocha ten, kto skazuje na wieczne cierpienie. A ko zmusza złodziei, gwałcicieli, morderców aby popełniali te czyny.....też Bóg? Jakie czyny? Weszłaś chyba w dyskusję z postem nie na temat. Hominibus napisał(a): Bóg nikogo nie skazuje. Biblii nie czytałeś? Cytuj: Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom!
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N cze 26, 2016 16:29 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Alus napisał(a): JedenPost napisał(a): Nielogiczne jest twierdzenie, że kocha ten, kto skazuje na wieczne cierpienie. A ko zmusza złodziei, gwałcicieli, morderców aby popełniali te czyny.....też Bóg? Jakie czyny? Weszłaś chyba w dyskusję z postem nie na temat. Ależ na temat....to nie bóg skazuje na czynienie zła, a zło rodzi niechęć do dobra i odrzuca dobro, którym jest niebo Hominibus napisał(a): Bóg nikogo nie skazuje. Cytuj: Biblii nie czytałeś? Cytuj: Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom! Idźcie precz zgodnie z własnym wyborem.
|
N cze 26, 2016 16:55 |
|
 |
JedenPost
|
Alus napisał(a): Ależ na temat....to nie bóg skazuje na czynienie zła, a zło rodzi niechęć do dobra i odrzuca dobro, którym jest niebo
też nie czytałaś Biblii? Alus napisał(a): Idźcie precz zgodnie z własnym wyborem.
nic podobnego - w Biblii ci ludzie protestują, chcą do Nieba. Jezus skazuje ich jednak na potępienie.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N cze 26, 2016 17:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Alus napisał(a): Ależ na temat....to nie bóg skazuje na czynienie zła, a zło rodzi niechęć do dobra i odrzuca dobro, którym jest niebo
też nie czytałaś Biblii? Alus napisał(a): Idźcie precz zgodnie z własnym wyborem.
nic podobnego - w Biblii ci ludzie protestują, chcą do Nieba. Jezus skazuje ich jednak na potępienie. Protestują - ale nie proszą o wybaczenie - znów oskarżają Boga o niesprawiedliwość i okrucieństwo.
|
N cze 26, 2016 17:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Helenko, niczego podobnego nie stwierdziłem. Doprawdy przykro widzieć, że Twoja niechęć do mnie, jaką wzbudziła nasza różnica zdań w sprawach politycznych, przynagla Cię do tego typu zaczepek personalnych nawet w miejscu, gdy usiłuję wyjaśnić i przybliżyć naszą wspólną przecież wiarę, jednocześnie nie wikłając się w puste przekomarzania. Tak się składa Marku, ze różnica zdań jest także w tym temacie. I nie mieszaj tematów politycznych, bo to zbyt daleki wniosek.I zapewniam Cie, że nie ma we mnie niechęci w stosunku do Ciebie, a jeśli chodzi o zaczepki personalne, to powiem tyle: uczeń godny mistrza. Zwracałam Ci kilkakrotnie uwagę, że jedziesz ad personam w stotsunku do mnie z braku rzeczowych argumentów  . A mówiąc poważnie: przeczytaj swoje posty, czy tak nie jest: Twoja racja jest najtwojsza w dyskusji ze mną, Alus i Kael. Z bertem juz nie najtwojsza, bo bijesz brawo, chociaz ja z kolei z bertem zgadzam się na razie w całości. Także stań w prawdzie z spójrz, po której stronie jest uprzedzenie (jesli jest), a po której nieomylność. Uznałam już raz na forum Twoją wyższość na polu historycznym i kolejny raz to potwierdzam. Jeśli zaś chodzi o teologię, uważam, że idziesz w zaparte, aby Twoje było na wierzchu, chociaż sam przyznałeś, że spieramy się wyłącznie o terminologię. A tej terminologii będę bronić, bo jestem w tym przypadku praktykiem i uważam, że mam większe doświadczenie w wyjaśnianiu zawiłości teologicznych. Nie chodzi mi tutaj o wiedzę teologiczną, a o sposób przekazu taki, aby trafił, aby był właściwie zrozumiany. Ty tłumaczysz tu na forum tak samo jak protestanci zbawienie z łaski. Tez można zrozumieć, że skoro łaska, to hulaj dusza, piekła nie ma, a tak nie jest. Nie takie jest ich rozumienie zbawienia. Dlatego jestem zwolenniczką prostego tłumaczenia, bez wikłania, jesli jest to możliwe. EDIT: w sumie, nie wiem po co to napisałam. Usunąć juz nie mogę, a Ty i tak odwrócisz kota ogonem.
|
N cze 26, 2016 17:14 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Alus napisał(a): Protestują - ale nie proszą o wybaczenie - znów oskarżają Boga o niesprawiedliwość i okrucieństwo. Możliwe. Niemniej 1) bynajmniej nie chcą iść do Piekła, tylko do Boga 2) to Bóg ich skazuje na potępienie, nie oni sami
|
N cze 26, 2016 17:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Możliwe. Niemniej 1) bynajmniej nie chcą iść do Piekła, tylko do Boga 2) to Bóg ich skazuje na potępienie, nie oni sami Jak już powiedziała Alus: nie prosili o przebaczenie, czyli nadal idą w zaparte. Musztarda po obiedzie, bo to się dzieje na Sądzie Ostatecznym, na którym wyrok nie będzie zmieniony. ad.1. Nie chcą ad.2. Sami się skazali, sami sie potępili nie przyjmując Bożego Miłosierdzia w godzinie śmierci.
|
N cze 26, 2016 18:33 |
|
 |
Robek
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Nadto - jak nadmieniłem - żaden potępieniec nie wybrałby anihilacji, nawet gdyby to było możliwe. Patrzysz z "żabiej", doczesnej perspektywy. Piekło to nie jest stan "rezygnacji" - to aktywna nienawiść do Boga Jak dla mnie to wypisujesz głupoty Pomimo tego że życie doczesne nie trwa wiecznie, to i tak co niektórzy z niego rezygnują w postaci samobójstwa, tym bardziej z piekła ktoś również chciałby zrezygnować. I takie gadanie że nienawiść do Boga będzie powodować u ludzi brak chęci anihilacji, też jest bez sensu, bo przecież nienawiść nie jest czymś co w każdym przypadku powstrzymuje ludzi pzred popełnieniem samobójstwa, można by powiedzieć że to idzie w drugą strone i samobójstwo może być efektem nienawiści do świata. Helenka napisał(a): Jak już powiedziała Alus: nie prosili o przebaczenie, czyli nadal idą w zaparte. Musztarda po obiedzie, bo to się dzieje na Sądzie Ostatecznym, na którym wyrok nie będzie zmieniony. ad.1. Nie chcą ad.2. Sami się skazali, sami sie potępili nie przyjmując Bożego Miłosierdzia w godzinie śmierci. Wszechwiedzący Bóg sam ich skazał na potępienie. Bo skoro Bóg wie wszystko to zdawał sobie sprawe z tego kto zostanie potępiony, i to jeszcze zanim ci potępieni ludzie pojawili sie na tym świecie, więc gdyby nie chciał żeby ci ludzie trafili do piekła, to by spowodował że by sie wcale nie urodzili. A tak to wyszło na to, że zanim powstała ludzkość to Bóg już wiedział, kogo w tym piekle umieści.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
N cze 26, 2016 19:29 |
|
 |
JedenPost
|
Helenka napisał(a): Sami się skazali, sami sie potępili nie przyjmując Bożego Miłosierdzia w godzinie śmierci. Nic podobnego. Masz wyraźnie w Biblii napisane kto decyduje i skazuje, po co cudować? Bóg ma pełną swobodą w kwestii tego co robić z tymi, którzy sie wg. Niego do nieba nie kwalifikują - dać kolejną szansę, pomóc, anihilować - wybiera jednak dla nich opcję "wieczna męka".
|
N cze 26, 2016 19:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek , w tym poscie to przeskoczyles samego siebie w pisaniu bzdur.
Tak przy okazji to jak komus moze przyjs do glowy stosowanie materialnych praw fizycznych wobec dusz, Boga, nieba czy piekla. Ta anichilacje to wsadzcie z powrotem do laboratorium fizykow.
|
N cze 26, 2016 19:44 |
|
 |
Robek
|
sapper napisał(a): Robek , w tym poscie to przeskoczyles samego siebie w pisaniu bzdur. Nic sie nie martw, ciebie w pisaniu bzdur nigdy nie przebije  sapper napisał(a): Tak przy okazji to jak komus moze przyjs do glowy stosowanie materialnych praw fizycznych wobec dusz, Boga, nieba czy piekla. Ta anichilacje to wsadzcie z powrotem do laboratorium fizykow. Skoro prawa fizyki ci sie nie podobają, to co niby innego?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
N cze 26, 2016 19:55 |
|
 |
JedenPost
|
sapper napisał(a): Tak przy okazji to jak komus moze przyjs do glowy stosowanie materialnych praw fizycznych wobec dusz, Boga, nieba czy piekla.
A komuś przyszło? Anihilacja to po prostu synonim unicestwienia.
|
N cze 26, 2016 19:59 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Alus napisał(a): Andy72 napisał(a): To niech do piekła idą jedynie gwałciciele i mordercy! A ktoś mówi, że pójdą osoby kierujące sie w życiu miłością?.... Jeżeli masz serce możesz być zbawiony,o. Pambo (ojciec pustyni) Ateista też?
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
N cze 26, 2016 20:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Nic podobnego. Masz wyraźnie w Biblii napisane kto decyduje i skazuje, po co cudować?
Bóg ma pełną swobodą w kwestii tego co robić z tymi, którzy sie wg. Niego do nieba nie kwalifikują - dać kolejną szansę, pomóc, anihilować - wybiera jednak dla nich opcję "wieczna męka". Patrz dwóch łotrów na krzyżu. Jeden został zbawiony, a drugi nie. Dlaczego? Bóg dał człowiekowi wolna wolę i gdyby tak postapił jak sugerujesz, pozbawiłby jej człowieka. Zrobiłby go swoim niewolnikiem. Bóg daje człowiekowi nieskończenie wiele szans na zmiane za życia, a nawet w chwili śmierci. Człowiek o tym wie i na własne zyczenie pozbawia się wiecznego szczęścia wybierając wieczną mękę.
|
N cze 26, 2016 21:39 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
@Helenko, ostatni raz odpowiadam Ci na zaczepkę w wątku merytorycznym - mam już szczerze dość Twoich pozamerytorycznych wycieczek. Cytuj: Zwracałam Ci kilkakrotnie uwagę, że jedziesz ad personam w stotsunku do mnie z braku rzeczowych argumentów To "ciekawe" stwierdzenie w odpowiedzi na zwrócenie Ci uwagi, że zastosowałaś (złośliwą) uwagę ad personam ni z gruchy ni z pietruchy w dyskusji o wierze. Cytuj: Jeśli zaś chodzi o teologię, uważam, że idziesz w zaparte, aby Twoje było na wierzchu, chociaż sam przyznałeś, że spieramy się wyłącznie o terminologię. Helenko - przeczytaj cytat z JPII, który zawarłem w liście, w którym zauważyłaś jedynie dwie linijki związane z protestem wobec Twoich, nie związanych z tematem wątku, złośliwostek.Zobaczysz wówczas, kto z nas "idzie w zaparte". Cytuj: A tej terminologii będę bronić, bo jestem w tym przypadku praktykiem i uważam, że mam większe doświadczenie w wyjaśnianiu zawiłości teologicznych. Nie chodzi mi tutaj o wiedzę teologiczną, a o sposób przekazu taki, aby trafił, aby był właściwie zrozumiany. A ja mam co do tego całkiem inne zdanie i nie muszę się kierować Twoim. Jasne? Zwłaszcza że w moim przekonaniu jest w ym podejściu jakaś pryncypialność - owszem -zdajesz się mówić - może i tak jest, ale przecież Ci do których mówimy tak skomplikowanych rzeczy "nie wczytają" - więc mówmy im w sposób uproszczony. Otóż nie ma mojej zgody na podobne podejście do słuchaczy/czytaczy. Jak widać, dla JPII także nie było problemem mówić o tym wprost. Cytuj: A mówiąc poważnie: przeczytaj swoje posty, czy tak nie jest: Twoja racja jest najtwojsza w dyskusji ze mną, Alus i Kael. Z bertem juz nie najtwojsza, bo bijesz brawo, chociaz ja z kolei z bertem zgadzam się na razie w całości. Także stań w prawdzie z spójrz, po której stronie jest uprzedzenie (jesli jest), a po której nieomylność Primo: No cóż, jak widzisz z Wami się nie zgadzam, a z innymi się zgadzam: wniosek z tego prosty, że po prostu Aluś i Kael mają inne zdanie niż ja. Czego zdaje się, nie jesteście w stanie ścierpieć. Być może dla Ciebie jest świadectwem "obiektywnego podejścia" zgadzanie się z Tobą i Aluś - jednak ja takiej optyki nie przyjmuję. Secundo: Zawsze mnie śmieszą osoby, które w dyskusji zarzucają (innym, oczywiście) że owi inni uważają że mają rację. Otóż przyjmij do wiadomości, że są osoby które dyskutują wyłącznie wówczas, gdy "uważają że mają rację" - przystępowanie do jakiejś dyskusji z założeniem że "się nie ma racji" to jakaś abberacja. JedenPost napisał(a): 1) bynajmniej nie chcą iść do Piekła, tylko do Boga 2) to Bóg ich skazuje na potępienie, nie oni sami To nieprawda. Robek napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): Nadto - jak nadmieniłem - żaden potępieniec nie wybrałby anihilacji, nawet gdyby to było możliwe. Patrzysz z "żabiej", doczesnej perspektywy. Piekło to nie jest stan "rezygnacji" - to aktywna nienawiść do Boga Jak dla mnie to wypisujesz głupoty To oczywiste że tak uważasz - myślę że mógłbyś tak napisać nawet nie czytając moich postów.
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
Pn cze 27, 2016 2:24 |
|
|
|