Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 23:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261 ... 498  Następna strona
 Wzajemne uwagi - między użytkownikami 
Autor Wiadomość
Post Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami.
veros napisał(a):
Nie zauważyłem tam żadnych duchownych, jeszcze niechrześcijańskich. Alus, nie konfabuluj.

Nie pisałam o duchownych na forum, ale o postaci za życia traktowanej jako święta - o o. Macielu, założycieli Legionów Chrystusa.

Cytuj:
Po prostu w dyskusji na tematy neutralne ludzie pokazują swoje prawdziwe przekonania, wartości, jakie cenią, niczego nie udając. I w tym temacie to widać.

Zapominasz o ludziach piszących zarobkowo, a nie ma pewności, że tacy nie pisali/nie piszą na forum "wiara".
Anonimowe wpisy nigdy nie dają rzeczywistego obrazu osoby piszącej.

N lip 03, 2016 8:43
Kto pisze na forum wiara zarobkowo?
Na czyje zlecenie?
Jakieś dowody?

Czy tylko tak Ci się wydaje?

N lip 03, 2016 8:49
veros napisał(a):
Kto pisze na forum wiara zarobkowo?
Na czyje zlecenie?
Jakieś dowody?

Czy tylko tak Ci się wydaje?

Tak mi się wydaje, bo wiadomo, ze taki proceder jest uprawiany.

A jak podług anonimowych wpisów czy listów, oceniłbyś autorów tych anonimów - w mojej parafii rok temu proboszcz odszedł na emeryturę. Nowy, mianowany przez biskupa to ciepły, życzliwy, emanujący autentyczną wiarą kapłan, z miejsca zaskarbił sobie życzliwość, szacunek parafian.
Odchodzi po 10 miesiącach, bo psychicznie nie wytrzymał anonimowych donosów do kurii donoszących o ponoć jego niezaradności, niezdolności sprawowania funkcji proboszcza w dużej liczebnie parafii.
Smutne :( :(

N lip 03, 2016 9:02
Rozmawiamy o pisaniu na forum, a nie do biskupa.

Jedyne co mi przychodzi do głowy o pisaniu na forum na zlecenie w związku z tematami politycznymi, to pisanie za pieniądze KOD-u treści jakie są miłe tej grupie. To może być nawet całkiem prawdopodobne.

Jednak to nie była moja koncepcja tylko Twoja.
Ja nadal uważam, że ludzie piszą tu w tematach politycznych to, co mniej więcej uważają.

N lip 03, 2016 9:08
@veros, jak to bylo z tym osadzaniem i z tym "kto mowi swemu bratu bezbozniku podlega karze..."

Po co szufladkujesz ludzi na chrzescijan wedlug ciebie i niewiadomokogo tez wedlug ciebie?
To ma byc forum otwarte dla szczerych dyskusji. Lepiej jesli ludzie wypowiedza co mysla niz beda obludnie i tchorzliwie udawac dla zachowania pozorow i moze przywilejow, ze mysla co innego.
A potem Prezes twierdzi, ze to Narod go wybral i mu wszystko wolno a Konstytucja to taki papier z ... PO.
Tylko prawda nas wyzwala.
A chrzescijanin nie jest bezwolnym i milo usmiechnietym aniolem, chyba ze mowi o opozycji.
Popatrz na Apostolow: to byli mezczyzni z charakterem, ktorzy czesto mieli niewyparzony jezyk.
I niekoniecznie mieli zawsze to samo zdanie. Pawel Piotra napominal.

N lip 03, 2016 9:10
veros napisał(a):
Rozmawiamy o pisaniu na forum, a nie do biskupa.

Rozmawiamy o anonimach.

Cytuj:
Jedyne co mi przychodzi do głowy o pisaniu na forum na zlecenie w związku z tematami politycznymi, to pisanie za pieniądze KOD-u treści jakie są miłe tej grupie. To może być nawet całkiem prawdopodobne.

Aha golas finansowy KOD ....a nie partie otrzymujące z naszych kieszeni miliony.....

Cytuj:
Jednak to nie była moja koncepcja tylko Twoja.
Ja nadal uważam, że ludzie piszą tu w tematach politycznych to, co mniej więcej uważają.

Tyle tylko, że sympatia do konkretnych partii nijak sie ma do chrześcijaństwa......gdybyś zapomniał - KEP wydała Komunikat objaśniający, że żadnej polskiej partii nie należy przypisywać katolickości i poparcia KK.
http://katolicka.bydgoszcz.pl/news/kosciol-a-partie/

N lip 03, 2016 9:14
To co piszesz - piszesz przede wszystkim o sobie.
Taka zasada.

I druga zasada:
Nie dyskutuję o Bogu z niewierzącymi, nie rozprawiam o Kościele z wrogami Kościoła.

Cytuj:
Tyle tylko, że sympatia do konkretnych partii nijak sie ma do chrześcijaństwa......gdybyś zapomniał - KEP wydała Komunikat objaśniający, że żadnej polskiej partii nie należy przypisywać katolickości i poparcia KK.

KEP ma w tym dużo racji, choć moim zdaniem wydawanie takiego komunikatu świadczy o jakiejś nieczystości w tle.
Nie kieruję się w swoim rozeznawaniu komunikatami KEP, tylko swoją wiedzą, doświadczeniem i tym co konkretni ludzie piszą, czy mówią o sobie.

N lip 03, 2016 9:18
veros napisał(a):
I druga zasada:
Nie dyskutuję o Bogu z niewierzącymi, nie rozprawiam o Kościele z wrogami Kościoła.

Gdyby apostołowie stosowali Twoją taktykę, świat nie pamiętałby o sekcie powołanej przez "jakigoś" Jezusa....(Dz 10,9-16).
Niewierzący i wrogowie Kościoła też zmieniają przekonania - kilka miesięcy temu na forum napisał człowiek, który nawrócił się i oznajmił to, przepraszając jednocześnie za swoje wypowiedzi na forum w czasie kiedy był daleko od Boga.

Cytuj:

Cytuj:
KEP ma w tym dużo racji, choć moim zdaniem wydawanie takiego komunikatu świadczy o jakiejś nieczystości w tle.
Nie kieruję się w swoim rozeznawaniu komunikatami KEP, tylko swoją wiedzą, doświadczeniem i tym co konkretni ludzie piszą, czy mówią o sobie.

A ja wybieram naukę mojego Kościoła i nie oceniam kto jest chrześcijaninem wedle kryterium sympatii do konkretnej partii politycznej.

N lip 03, 2016 9:28

veros napisał(a):
I druga zasada:
To ważne co napisałeś.
Czy dobrze rozumiem, że nie chodzi Ci tu o ludzi, którzy nie rozumieją pewnych rzeczy lub są źle poinformowani - ale o ten typ, który przychodzi na fora chrześcijańskie pod pozorem dyskusji, z faktycznym zamiarem szyderstwa i bluźnierstwa?
Czyli o proste wypełnienie zasady:
Mt 7:6 bt5 "Nie dawajcie psom tego, co święte, i nie rzucajcie swych pereł przed świnie, by ich nie podeptały nogami, i obróciwszy się, nie poszarpały was [samych]."

Alus napisał(a):
A ja wybieram naukę mojego Kościoła i nie oceniam kto jest chrześcijaninem wedle kryterium sympatii do konkretnej partii politycznej.
Ty?!!!
Ze śmiechu o mało nie oplułem monitora :mrgreen:

N lip 03, 2016 10:17
Zobacz profil WWW
Alus napisał(a):

Cytuj:
Ty?!!!
Ze śmiechu o mało nie oplułem monitora :mrgreen:

Butów czyścić ci nie będę, a jako osoba "światła na piedestale" może zacząłbyś ignorować osoby niegodne ciebie.
Ja to zamierzam czynić, to mój ostatni wpis do ciebie i do Twoich wywodów.

N lip 03, 2016 10:23

Kael napisał(a):
@veros, jak to bylo z tym osadzaniem i z tym "kto mowi swemu bratu bezbozniku podlega karze..."

Kael czemu to widzisz drzazgę w oku brata, a belki we własnym nie dostrzegasz.

Ostatnio edytowano N lip 03, 2016 10:30 przez terezjusz, łącznie edytowano 1 raz

N lip 03, 2016 10:24
Marek_Piotrowski napisał(a):
veros napisał(a):
I druga zasada:
To ważne co napisałeś.
Czy dobrze rozumiem, że nie chodzi Ci tu o ludzi, którzy nie rozumieją pewnych rzeczy lub są źle poinformowani - ale o ten typ, który przychodzi na fora chrześcijańskie pod pozorem dyskusji, z faktycznym zamiarem szyderstwa i bluźnierstwa?
Czyli o proste wypełnienie zasady:
Mt 7:6 bt5 "Nie dawajcie psom tego, co święte, i nie rzucajcie swych pereł przed świnie, by ich nie podeptały nogami, i obróciwszy się, nie poszarpały was [samych]."

Dokładnie tym się kieruję.
Tak w życiu jak na tym forum też.

N lip 03, 2016 10:25

Szkoda że moderacja większości form religijnych tego nie rozumie...

N lip 03, 2016 11:16
Zobacz profil WWW
jest jakieś forum jhs, ktore nieraz do mnie pisało, ze tam są rzeczowe dyskusje chrześcijańskie. Zajrzałem tam i zaatakowało mnie na wejściu jakimiś okropnymi regulaminami, połączonymi z groźbami, że jak nie to - tu następowała lista gróźb co mi zrobią.

Na niniejszym forum jestem chyba 2 tygodnie to jeszcze nie znam tutejszych praktyk. Już jednak dostrzegłem, że czystości przekazu wiary tu nikt nie pilnuje. To okropne, bo ludzie tu wchodzą i uważają, ze to co przeczytają to jest to co mówi o Bogu i o Kościele Kościół.

N lip 03, 2016 11:34

veros napisał(a):
To okropne, bo ludzie tu wchodzą i uważają, ze to co przeczytają to jest to co mówi o Bogu i o Kościele Kościół.

Zgadzam się. To okropne, że ludzie nie myślą.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

N lip 03, 2016 13:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261 ... 498  Następna strona