Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 16, 2025 21:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14761 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183 ... 985  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość
Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
Alus napisał(a):
Wątpię aby całą homilię można było znaleźć w necie.
Podam ci dwa komentarze - zachwyconych dziennikarzy sojuszników PiS, odczytujących te słowa jako przygana opozycji i kontestującego J. Makowskiego
http://niezalezna.pl/74282-odwazne-slow ... okratyczni
http://makowski.blog.polityka.pl/2015/1 ... emokracji/

Szkoda, że nie można wysłuchać całej homilii. Z tych urywków każdy może odczytać to co chce: PiS krytyke opozycji, a opozycja krytyke PiSu. Bo cóż to jest egalitaryzm, o którym wspomina abp Gadecki?
egalitaryzm
1. «koncepcja społeczno-polityczna głosząca, że podstawą sprawiedliwego ustroju społecznego winna być zasada równości obywateli»
2. «przekonanie, że wszyscy ludzie są równi i powinni mieć jednakowe prawa»

http://sjp.pwn.pl/sjp/egalitaryzm;2556036.html
Czyż PiS nie głosi równości obywateli?
Cytuj:
Kogo bowiem abp Gądecki miał na myśli? Ano tych wszystkich Polaków, którzy w ostatnich dniach wyszli na ulice i place, by zademonstrować swój sprzeciw wobec poczynań rządu premier Szydło i prezydenta Andrzeja Dudy. Rządu i prezydenta, którzy niszczą, wciąż jeszcze młodą, polską demokrację i łamią zasady państwa prawa.
http://makowski.blog.polityka.pl/2015/1 ... emokracji/

Zabawa w odgadywanie kogo autor miał na myśli, bo autor nie wygłosił podobnego kazania:
Cytuj:
Czy przypominacie sobie, by podobne wystąpienie abp Gądecki kierował pod adresem marszów, jakie organizowały PiS i Radio Maryja?

Może warto byłoby zapytac autora kogo miał na myśli? Bo ja widzę tu krytykę obu stron. A może po prostu sprawy zaszły już za daleko, że postanowił zabrać głos w tej sprawie?

So lip 09, 2016 9:06
Toteż nie wskazuje o kim mówił abp, ale że data nie była zbyt fortunna.

To mina, bez tłumaczenia słów Obamy wszystko mówi
http://newsweek.pl/opinie/rozmowa-duda- ... 759,1.html

So lip 09, 2016 9:13
Moderator

Helenka napisał(a):
A tu masz TVP Info. Ani słowa o TK w przemówieniu Obamy:

Ale o czym mi tu piszesz?
Stwierdziłem, że oglądałem TVP Info i była transmisja na żywo. Całego przemówienia Obamy.
Nic więcej nie twierdzę

Kael napisał(a):
@medieval, jest jakis zakaz? Kadencja sedziego uplywala? Trzeba bylo wybrac?
Nie ma zakazu. Tyle, że w normalnej demokracji nie mieści się w głowie, że ustępujący za kilka miesięcy prezydent wskazuje jednego swojego sędziego z góry, zamiast poczekać na wynik wyborów, a w nienormalnej partia, która widzi, że przegrywa wskazuje takich sędziów pięciu.

So lip 09, 2016 11:25
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
Helenka napisał(a):

Stwierdziłem, że oglądałem TVP Info i była transmisja na żywo. Całego przemówienia Obamy.
Nic więcej nie twierdzę

Prawdopodobnie masz jakieś nadzwyczajne zdolności, skoro słyszałeś i widziałeś to czego nie widziało wielu dziennikarzy innych mediów, jak choćby to, któremu Kaczyński nie waha sie udzielać wywiadów - informacja z 17,34.
http://www.se.pl/wiadomosci/polityka/sz ... 62797.html

So lip 09, 2016 11:43
medieval_man napisał(a):
Nic więcej nie twierdzę

Żałuję, że nie skopiowałam tytułu, bo zniknął(kolejny dowód manipulacji), a było napisane: Oto, jak relacjonowaliśmy pierwszy dzień szczytu NATO, a pod spodem filmy z poszczególnymi wystąpieniami, w tym Obamy.

So lip 09, 2016 12:10
medieval_man napisał(a):
Helenka napisał(a):

Nic więcej nie twierdzę

Kael napisał(a):
@medieval, jest jakis zakaz? Kadencja sedziego uplywala? Trzeba bylo wybrac?
Nie ma zakazu. Tyle, że w normalnej demokracji nie mieści się w głowie, że ustępujący za kilka miesięcy prezydent wskazuje jednego swojego sędziego z góry, zamiast poczekać na wynik wyborów, a w nienormalnej partia, która widzi, że przegrywa wskazuje takich sędziów pięciu.

@medieval: mikkel ci to juz wyjasnil. Chodzilo o prawie rok wakatu. A ze opozycja zawsze cos ma do zarzucenia, to normalne. Jakos musi sie pokazac.
Problem z PiSem to nie ze cos robia i opozycja wybrzydza. PiS tez jako opozycja wybrzydzal. Problem z tym, ze fachowcy w kraju i za granica sa zgodni, ze dzialania PiSu niszcza demokracje.

Jezeli ciagle nie rozumiesz, to wyobraz sobie, ze zamiast PiSu wygral SLD i robi dokladnie to samo co dzis PiS. Tez bys bronil do upadlego partii, bo wygrala demokratycznie wiec moze robic co chce? Czy jak Yarpen spal spokojnie trzy lata i obudzil sie w zupelnie innym kraju?

So lip 09, 2016 13:44
Moderator

Alus napisał(a):
Prawdopodobnie masz jakieś nadzwyczajne zdolności, skoro słyszałeś i widziałeś to czego nie widziało wielu dziennikarzy innych mediów, jak choćby to, któremu Kaczyński nie waha sie udzielać wywiadów - informacja z 17,34.

Cytujesz portal TVP Info a nie telewizję. Szkoda czasu.

Powtarzam: TVP Info transmitowała całość.

Być może w późniejszych godzinach komentarze na kanałach TVP zwracały więcej uwagi na inne sprawy niż na wypowiedź Obamy o demokracji w Polsce.
Ale to chyba normalne?
Kael napisał(a):
@medieval: mikkel ci to juz wyjasnil. Chodzilo o prawie rok wakatu. A ze opozycja zawsze cos ma do zarzucenia, to normalne. Jakos musi sie pokazac.

Podobnie jak w Polsce.
Chodziło o 9 miesięcy wakatu.
A u nas?
Ile wakatu pozostawało przy decyzjach PO?
Kael napisał(a):
Problem z PiSem to nie ze cos robia i opozycja wybrzydza. PiS tez jako opozycja wybrzydzal. Problem z tym, ze fachowcy w kraju i za granica sa zgodni, ze dzialania PiSu niszcza demokracje.

Tak, wiem, co fachowcy uważają.
Na szczęście mogą sobie tylko pogadać.
Wybory parlamentarne i prezydenckie są ważniejsze od gadania fachowców.
Niech następnym razem ci fachowcy kandydują.
Kael napisał(a):
Jezeli ciagle nie rozumiesz, to wyobraz sobie, ze zamiast PiSu wygral SLD i robi dokladnie to samo co dzis PiS. Tez bys bronil do upadlego partii, bo wygrala demokratycznie wiec moze robic co chce? Czy jak Yarpen spal spokojnie trzy lata i obudzil sie w zupelnie innym kraju?

To jest normalna gra polityczna.
Oczywiście, nie lubię SLD więc pewnie bym ich krytykował. Ale nie za działania. Za to, że w ogóle są. Tak samo jak część dyskutantów na tym forum krytykuje PiS tylko za to, że jest PiSem.

Czy wy naprawdę nie widzicie, że nie dzieje się nic, co zagraża demokracji i bytowi Polski? Poza jątrzeniem nienawistników?
Czy nie widzicie, że TK stał się ostatnim bastionem walki toczonej przez różne grupy interesów związanych z poprzednią władzą z całkowicie inną formacją polityczną, która nie daje zarobić dotychczasowym prominentom?
Że Kaczyński spokojnie i systematycznie robi wszystko, by tych polityków zająć jałowymi sporami i gardłowaniem o rzekomym zagrożeniu demokracji, po to, by zrealizować swoje cele polegające na całkowitej przebudowie struktur administracyjnych tak, aby zacząć realizować w polityce wewnętrznej i zagranicznej, oraz w gospodarce cele bardziej narodowe?
Uwierzcie mi, że ten cały spór o TK, istnienie KOD, gardłowanie pana Petru i pani Pomaski Kaczyński traktuje tak, jak na to zasługują: jako tło dla swoich konkretnych działań zmierzających do przemiany Polski.
Nie w kraj autorytarny, ale bardziej demokratyczny. Taki gdzie demokracja i procedury nie będą parawanem, jak dotychczas, dla bogacenia się członków partii miłośników kręcenia lodów. Taki, gdzie zaczniemy rozwijać się, swoją gospodarkę nie pod batutą wymogów i interesów UE, ale przede wszystkim interesów Polski.
TK świadomie zostało wybrane przez odchodzący establishment jako pole walki, gdzie można się Kaczyńskiemu przeciwstawić, by nie stracić tego, tych wszystkich lodów, które w pocie czoła wykręciło się przez poprzednie osiem lat.

Jak nieudolna jest ta walka świadczą wyniki sondażów, gdzie PiS ma łącznie więcej głosów Polaków niż całe PO i .N razem
PO i .N nie mają Polakom w tej chwili nic więcej do zaoferowania niż podsycanie atmosfery grozy o rzekomym zamachu na demokrację. A Polacy tę demokrację, która przez poprzednie 8 lat była parawanem dla prywatnych interesów mają w głębokim poważaniu.

So lip 09, 2016 14:15
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):

To dlaczego na stronie TVO Info było podane: "tak przedstawialismy pierwszy dzień szczytu NATO", a później to zdanie zniknęło?
medieval_man napisał(a):
Być może w późniejszych godzinach komentarze na kanałach TVP zwracały więcej uwagi na inne sprawy niż na wypowiedź Obamy o demokracji w Polsce.
Ale to chyba normalne?

No wybacz, ale główne wydanie Wiadomości wycięło w ten sposób jakoby Obama pochwalał demokrację w Polsce. To chyba nie jest normalne?

So lip 09, 2016 14:19
Moderator

Helenka napisał(a):
To dlaczego na stronie TVO Info było podane: "tak przedstawialismy pierwszy dzień szczytu NATO", a później to zdanie zniknęło?

Naprawdę nie wiem. Akurat oglądałem TVP Info kiedy przemawiał Obama, więc stąd moje zdziwienie, że pojawiły się sugestie o manipulacje
Helenka napisał(a):
No wybacz, ale główne wydanie Wiadomości wycięło w ten sposób jakoby Obama pochwalał demokrację w Polsce. To chyba nie jest normalne?

Obóz rządzący widać wolał przekazać to, co dla niego było ważne.
Podobnie jak telewizje typu TVN skupiały się na tym, co chciały.
TVN24 z całego przemówienia Obamy pokazało w godzinach wieczornych tylko to, z czego mogło wynikać, że Obama krytykuje rząd i prezydenta w Polsce. To chyba nie jest normalne?

So lip 09, 2016 14:23
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
Obóz rządzący widać wolał przekazać to, co dla niego było ważne.
Podobnie jak telewizje typu TVN skupiały się na tym, co chciały.

Aha. Czyli jak podaje obóz rzadowy, to podaje to, co dla niego wazne, a jak TVN to manipulacja? :D . Wybacz, ale dla mnie manipulacja to manipulacja, niezależnie przez kogo podana. TVN nie oglądam od 6 lat, TVP chyba z 3 lata. Teraz czasem zdarzyło mi sie obejrzeć i widząc, że pokazuje inne zdanie (opozycji), miałam postanowienie, że będę oglądać (nie udawało mi się regularnie, bo "nie pamiętam", że istnieje coś takiego jak telewizja. Dziękuję Kael za to, że przez jej post wyszukałam w necie Wiadomości i od wczoraj TVP ma u mnie czerwoną kartkę tak samo jak TVN od 6 lat.

So lip 09, 2016 14:34
medieval_man napisał(a):
Alus napisał(a):

Nie mam nawet w pakiecie TVP Info, a informacje czerpię z netu.

Cytuj:
Ale to chyba normalne?

Gdy sie chce zmanipulować, coś ukryć - normalne.

Cytuj:
Obóz rządzący wolał widać przekazać, to co dla niego było ważne

Pobiłeś tą wypowiedzią nawet kabaret YaYo :badgrin: :badgrin: :badgrin:

Cytuj:
Czy wy naprawdę nie widzicie, że nie dzieje się nic, co zagraża demokracji i bytowi Polski? Poza jątrzeniem nienawistników?

A co zagrażało bytowi i demokracji przez poprzednie 8 lat poza jątrzeniem nienawistników?
A Kaczyńskiego i PiS najtrafniej oceni historia....opozycję także.....przepychać się z Tobą nie ma sensu.

Cytuj:
Jak nieudolna jest ta walka świadczą wyniki sondażów, gdzie PiS ma łącznie więcej głosów Polaków niż całe PO i .N razem
PO i .N nie mają Polakom w tej chwili nic więcej do zaoferowania niż podsycanie atmosfery grozy o rzekomym zamachu na demokrację. A Polacy tę demokrację, która przez poprzednie 8 lat była parawanem dla prywatnych interesów mają w głębokim poważaniu.

Po wyborach w 2007 do września 2011r (tyle lat obejmuje notowania CBOS dostępne w necie)r PO w sondażach miało poparcie od 38 do 51%..... nawet bez 500+ :badgrin:

So lip 09, 2016 14:35
medieval_man napisał(a):

Ale to chyba normalne?
Cytuj:
Specjalnie dla medievala. Nie wiem czy znasz angielski. Ale na tyle, zeby zrozumiec, to chyba zaden problem?

Cytuj:
WARSAW – Amid fears of a rollback of Poland’s democratic freedoms, President Obama had a harsh message of concern during a trip here for a NATO summit. But viewers of Poland’s main evening news program saw exactly the opposite.

The twisted message would not instill confidence in the new Polish government’s protestations that its press institutions remain independent. Add one more fear to American concerns that a major U.S. ally is turning in a new direction after the right-wing Law and Justice party won a sweeping victory in October.

Since its election, the new government has taken steps that critics say eliminate the independence of Poland’s top court, the Constitutional Tribunal, taken control of the main public broadcaster by installing a former politician as its head, and initiated prosecutions of members of the former ruling party.

Obama’s tough message on Friday, standing alongside Polish President Andrzej Duda, was that he “expressed to President Duda our concerns over certain actions and the impasse around the Poland’s Constitutional Tribunal.”
More work needs to be done,” Obama said. “And as your friend and ally, we've urged all parties to work together to sustain Poland’s democratic institutions.”

But viewers of Telewizja Polska, the main public broadcaster, saw a very different suggestion on the evening news.

“Ninety-five percent of the meeting was about issues of NATO and security, but Obama praised Polish efforts at democracy,” the reporter said. “Concerning the issue of the constitutional tribunal, he said he is sure that spreading democratic values in Poland will not stop.”

Then the broadcaster played a clip of Obama’s friendly cushioning of his criticism, while skipping the substance of the message.

In the clip played on Polish television, Obama was also translated by a dubbed voiceover as saying that “Poland is and will be an example of democracy for the whole world.”

What he actually said was that “Poland stands and needs to continue stand as an example for democratic practices around the world.”

More than 100 journalists have been dismissed or have resigned from Poland’s public broadcaster this year, a measure of the major changes underway there. Some journalists say that anyone perceived as critical of the Law and Justice party is now under threat. Shortly after the party took office, it changed laws giving Poland’s Finance Ministry the direct power to appoint the head of the broadcaster. The new head is Jacek Kurski, a member of the Law and Justice party and a former member of European Parliament.

https://www.washingtonpost.com/news/wor ... ?tid=sm_tw
Washington Post jest tez pod kontrola Tuska?

To o wakacie zrozumiales, jak TVP przetlumaczyla: dokladnie po linii partii. Uwazasz, ze rok wakatu SN to moment w skali wiecznosci? A cztery lata zaraz po nowych wyborach to .... wiecznosc?

So lip 09, 2016 17:11
Ze wzgledow technicznych cd

medieval_man napisał(a):

Czyli uwazasz, ze rzadzi sila przed prawem. To ja ci zycze zebys sie przekonal, ze to nie jest szczyt cywilizacji. A nick wskazuje na znawce historii. Tak jak papier wskazuje na polskiego prezydenta jako znawce prawa.
medieval_man napisał(a):
Kael napisał(a):

To jest normalna gra polityczna.
Oczywiście, nie lubię SLD więc pewnie bym ich krytykował. Ale nie za działania. Za to, że w ogóle są. Tak samo jak część dyskutantów na tym forum krytykuje PiS tylko za to, że jest PiSem.

Czy nie widzicie, że TK stał się ostatnim bastionem walki toczonej przez różne grupy interesów związanych z poprzednią władzą z całkowicie inną formacją polityczną, która nie daje zarobić dotychczasowym prominentom?

Ty ciagle nie rozumiesz, ze polskie panstwo bazuje na Konstytucji i niszczenie i blokowanie jej zapisow obroci sie przeciw obywatelom. Szacunek dla prawa dzis w, Polsce? Jest jeszcze jakis? Przeciez Konstytucje bylw chlyszek z grupa u koryta moze zablokowac i sprowadzic do wartosci papieru toaletowego.
Procesysadowe? Koles ma byc ministrem, to sie ingeruje w wymiar sprawiedliwosci i go uniewinnia. Medieval bedzie pokrzywdzony przez sprzataczke prezesa, ktora uahmie jego mieszkanie i co jej zrobisz? NIC!
Ale widac dopiero to ciebie otrzezwi.

Lamanie prawa, bo sie komus nie podoba to droga do “demokracji“ a la komunizm czy nazizm. Ale widac historia to zbedna nauka.

So lip 09, 2016 17:12

medieval_man napisał(a):
Podobnie jak w Polsce.
Chodziło o 9 miesięcy wakatu.
A u nas?
Ile wakatu pozostawało przy decyzjach PO?

PO wybrała sędziów "na zapas", a w USA jest już półroczny wakat. I ma być jeszcze półroczny?
Gdzie tu jakakolwiek symetria?
PO wybierając ostatnich sędziów nie łamała wprost żadnego zapisu Konstytucji (tak jak robią to Duda czy Szydło). Konstytucja w żadnym zapisie nie zabrania bowiem literalnie wybierania sędziów na przyszłość. Niekonstytucyjność takiej praktyki, w odniesieniu zresztą tylko do 2 sędziów, została uznana dopiero po zbadaniu przez TK.

Cytuj:

To bardzo źle, że nie szanujesz opinii osób najbardziej kompetentnych w przedmiotowej sprawie.
Preferujesz za to niejako wolę ludu.
Lud naprawdę nie o wszystkim powinien decydować.
Czasem lepiej posłuchać mędrców, nie większości.

Cytuj:
Czy wy naprawdę nie widzicie, że nie dzieje się nic, co zagraża demokracji i bytowi Polski?

Chyba widzimy coś zgoła przeciwnego.
Zmianę ustroju państwa z opartego na trójpodziale władzy na system monopartyjnego jednowładztwa.
Demontaż struktur państwa, osłabienie jego znaczenia i marginalizację w Europie.

Cytuj:
by zrealizować swoje cele polegające na całkowitej przebudowie struktur administracyjnych tak, aby zacząć realizować w polityce wewnętrznej i zagranicznej, oraz w gospodarce cele bardziej narodowe?

Jaki niby "cele narodowe" chce realizować Kaczyński i nie może tego robić w ramach istniejących struktur administracyjnych? To bardzo interesujące.

Cytuj:
Nie w kraj autorytarny, ale bardziej demokratyczny. Taki gdzie demokracja i procedury nie będą parawanem, jak dotychczas, dla bogacenia się członków partii miłośników kręcenia lodów.

Póki co, widać coś dokładnie przeciwnego. Objęcie władzy przez PiS wiąże się z kumoterstwem i kolesiostwem na niespotykaną chyba dotąd skalę. Członkowie partii lokowani są we wszystkich możliwych spółkach skarbu państwa i instytucjach. W takim KGHM ulokowano już kilkadziesiąt pisowskich aktywistów, sto kilkadziesiąt w niegdyś publicznej (a dziś rządowej) telewizji.

Cytuj:
TK świadomie zostało wybrane przez odchodzący establishment jako pole walki, gdzie można się Kaczyńskiemu przeciwstawić, by nie stracić tego, tych wszystkich lodów, które w pocie czoła wykręciło się przez poprzednie osiem lat.

Nonsens.
Większość obecnie urzędujących sędziów TK wybranych zostało także głosami PiS.

Cytuj:

W Grecji też niedawno wygrali populiści.
Kraj zrujnowany, ale oni obiecywali wszystkim wszystko.
I lud gremialnie ich poparł.
Kłamstwo ma jednak krótkie nogi.

So lip 09, 2016 17:59
Moderator

Jeszcze coś na temat manipulacji wypowiedzią prezydenta Obamy.
http://wtemaciemaci.salon24.pl/719983,mysleliscie-klamliwe-sukinsyny-ze-nikt-was-nie-sprawdzi

Cytuj:
Tłumaczenie natemat.pl nie dość, że kiepskie jest, ale dodatkowo zmienia sens wypowiedzi prezydenta Obamy:

…I w tym duchu wyraziłem prezydentowi Dudzie nasze zaniepokojenie pewnymi działaniami i impasem w zakresie wokół sprawy polskiego Trybunału Konstytucyjnego. Podkreślam, że szanujemy suwerenność i fakt, iż parlament pracuje nad ustawą, która ma to uregulować na podstawie której mają być podjęte istotne kroki, ale jako przyjaciel i sojusznik wzywam wszystkie strony, aby wspierać instytucje demokratyczne w Polsce. Demokracja to nie tylko słowa w Konstytucji, ale praworządność, niezależna władza sądownicza i wolna prasa. Demokracjami czynią nas nie tylko słowa w Konstytucjach i fakt głosowania w wyborach, ale instytucje na których polegamy na codzień, takie jak praworządność, niezależne sądownictwo i wolna prasa. To są wartości, na których Stanom Zjednoczonym bardzo zależy. To są wartości na których, jak wiem, zależy Prezydentowi. To wartości, które leżą u sedna naszego sojuszu, a także u sedna traktatu NATO. To wartości, które leżą u sedna naszego sojuszu, który oparto, cytując słowa traktatu NATO "na zasadach demokracji, wolności jednostki i praworządności" Praworządność i demokracja – powtórzył, czym nie zachwycił prezydenta Dudy. [nie, niczego takiego prezydent Obama w swoim wystąpieniu nie powtórzył]

Kluczowa manipulacja przekładem polega na sfałszowaniu jednego kluczowego zdania. Fałszerstwo zmienia wotum zaufania prezydenta Obamy dla prezydenta Dudy w wotum nieufności.

Oryginalne zdanie

"These are, I know, values that the President cares about"

zostało zmienione na:

"To są wartości, na których Stanom Zjednoczonym bardzo zależy."

podczas gdy właściwe znaczenie tego zdania to

"To są wartości na których, jak wiem, zależy Prezydentowi"

(z kontekstu - prezydentowi Dudzie, pod adresem którego prezydent Obama wygłaszał swoje uwagi).

So lip 09, 2016 23:00
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14761 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183 ... 985  Następna strona