Dlaczego niektórzy mogą wybrać piekło?
Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Dlaczego niektórzy mogą wybrać piekło?
veros napisał(a): Nieustające Msze Święte, Nowenny, Nabożeństwa będą w nieskończoność odprawiane w Piekle i wszyscy będą przymuszeni do uczestnictwa w nich. Niestety Bóg na ołtarzu piekielnym się nie pojawi... NIGDY ... O, masz wgląd w plany?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz lip 07, 2016 9:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To prywatna wizja, nie musisz w nią wierzyć 
|
Cz lip 07, 2016 10:31 |
|
 |
Hufce
|
Nikt świadomie niczego nie wybiera ,wszystkim dyryguje Bóg Ojciec ,my tylko możemy się starać żyć tak żeby nie trafić do Piekła czy Czyścca ,jednak ostateczną decyzję podejmuje Bóg na sądzie jednostkowym lub ostatecznym .
|
Cz lip 07, 2016 17:04 |
|
|
|
 |
Askadtowiesz
|
ARHIZ napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): W kwestiach moralnych się róznią. Jednak w ramach danej religii i tak należałoby oczekiwać klarowności, o której wcześniej pisałem. Dla wyznawcy zasady powinny byc znane i jednoznaczne. Tak, w ramach jednej religii zazwyczaj większa lub mniejsza klarowność jest. Jednak mnie chodziło o to, że racji faktu, że nie wiemy, która religia jest prawdziwa (i czy w ogóle jakakolwiek jest), nie na prawdę wiemy jakiej oceny moralności mamy oczekiwać w Niebie.  każdy wyznawca wie, która religia jest prawdziwa, inaczej nie byłby wyznawcą. Ci, którzy tego nie akceptują, są agnostykami lub ateistami, a więc to nie ich sprawa ani problem. Natomiast klarowność na przykład w katolicyzmie pozostawia wiele do życzenia, zwykle jest kwestią interpretacji, zmiennej historycznie.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Cz lip 07, 2016 19:01 |
|
 |
Robek
|
Andy72 napisał(a): Życie jest krótkie w porównaniu z wiecznością, ale ważne i przez wieczność będziemy wspominać nasze życie Po 20 latach już niewiele pamiętam z czasów kiedy miałem 7-10 lat, więc po śmierci w ciągu 100 może 200 lat całkowicie zapomne to moje doczesne życie. W sumie to nawet dobrze. medieval_man napisał(a): Nieprawda. I po co kłamiesz? Gdybyś wolał być sam nie pisałbyś na forum. Dążysz do wspólnoty z innymi. A to tylko w niebie... Żadne wspólnoty mnie nie interesują, natomiast jeśli chodzi o forum to chciałem sie dowiedzieć paru rzeczy odnośnie tego całego życia po życiu, cała reszta nie jest mi potrzebna.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Cz lip 07, 2016 19:15 |
|
|
|
 |
Złoty_Erudyta
|
Robek napisał(a): Po 20 latach już niewiele pamiętam z czasów kiedy miałem 7-10 lat, więc po śmierci w ciągu 100 może 200 lat całkowicie zapomne to moje doczesne życie. W sumie to nawet dobrze. Michael Brown pisze o tym w swojej książce "Po drugiej stronie", w której zebrał relacje wielu osób w stanie śmierci klinicznej. Cytuj: Wielu jest zdenerwowanych pojawieniem się po powrocie „amnezji". Wiedzą coś, ale nie potrafią dokładnie przypomnieć sobie co. Dzieje się tak dlatego, że otrzymują nazbyt dużo wiadomości, które uniemożliwiłyby właściwe przejście próby życia na ziemi uniemożliwiając duchowy rozwój. Grecy nazywali to „rzeką zapomnienia". Niektórzy dopuszczani są do poznania pewnych wydarzeń z ich przyszłości. „Nagle pojawił się przede mną 'ekran telewizyjny' "-powiedział jeden z badanych. „Ujrzałem, jak długo trwał będzie mój fizyczny ból; ujrzałem, kto z członków mojej rodziny doświadczy go w przyszłości; widziałem moją szwagierkę umierającą przedwcześnie. Ktoś powiedział: 'Wrócisz, by sprawić, że twoja rodzina będzie razem, wrócisz, by ją scementować'". „Wracaj, twoje dzieło na ziemi nie zostało dokończone. Wracaj zaraz". „Jeszcze nie nadszedł czas twojego tu pobytu". Rzeką zapomnienia była Leta, o której można przeczytać krótko na Wikipedii : Kod: https://pl.wikipedia.org/wiki/Lete Starożytni Grecy mieli bardzo zbliżone do chrześcijańskiego pojęcie zaświatów, przynajmniej jeśli chodzi o zarys pewnej filozofii. Rzeka zapomnienia to swego rodzaju metafora.
|
Pn lip 11, 2016 8:26 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Cytuj: Starożytni Grecy mieli bardzo zbliżone do chrześcijańskiego pojęcie zaświatów, przynajmniej jeśli chodzi o zarys pewnej filozofii. Ale gdzie tam. Zero podobieństw.
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
Pn lip 11, 2016 18:31 |
|
 |
gaazkamm
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Cytuj: Starożytni Grecy mieli bardzo zbliżone do chrześcijańskiego pojęcie zaświatów, przynajmniej jeśli chodzi o zarys pewnej filozofii. Ale gdzie tam. Zero podobieństw. Niby jest Elizjum, które jest o tyle podobne do naszego Nieba że jest to miejsce szczęśliwości sprawiedliwych, no i jest Tartar który jest o tyle podobny do naszego piekła że jest to miejsce kaźni niegodziwych. Co prawda strożytni Grecy mieli jeszcze stan pośredni, którego w chrześcijaństwie już nie ma (natomiast zapytałbym, czy nosi podobieństwa do Szeolu z ST? nie wiem, czy można takie analoge wyciągać) Ale dalej to mamy analogie, że i chrześcijaństwo, i starożytni Grecy mówią o jakimś sądzie dla umarłych, który zadecyduje do jakiego stanu się udadzą.
_________________ Także http://forum.wiara.pl/search.php?author=gaazkam&submit=Szukaj
|
Pn lip 11, 2016 20:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elizjum? Nie słyszałem. To jest gdzieś na Madagaskarze? Słyszałem o polach elizejskich.Miałem koleżankę na studiach Elizę. Tudzież był film Elza - lwica z afrykańskiego buszu.
|
Pn lip 11, 2016 20:58 |
|
 |
gaazkamm
|
https://pl.wikipedia.org/wiki/Elizjum Cytuj: Elizjum (także Pola Elizejskie)
_________________ Także http://forum.wiara.pl/search.php?author=gaazkam&submit=Szukaj
|
Pn lip 11, 2016 21:20 |
|
 |
glejt
|
Dlaczego ludzie mieli by wybrać piekło? I dlaczego ten wybór ma się odbyć dopiero po śmierci? Jezus mówił „szukajcie wpierw Królestwa Bożego i Jego sprawiedliwości”. W modlitwie do Ojca mamy modlić się „bądź wola Twoja jako w niebie tak i na ziemi”. Jeżeli to co widzę w około siebie nie przypomina nieba. Jeżeli istnieje mnóstwo chorych wszyscy „muszą” umrzeć. Większość nieustannie poszukuje szczęścia , to gdzieś musi być błąd. Oczywiste jest, że skoro ta nauka trwa 2000 lat to ten błąd jest kardynalny. Doszło już do tego , że ludzie szukają rozwiązań w innych religiach niektórzy wracają do „korzeni” do religii słowiańskich zaczynają czcić święte gaje i drzewa itp. Lub zastanawiają się nad innymi religiami, islam, buddyzm… A Jezus mówił : „Wysławiam Cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że zakryłeś te rzeczy przed mądrymi i roztropnymi, a objawiłeś je prostaczkom” (Mt 11, 25). Czy nie widzicie, że większość tu „poszukujących” należy do tych , którzy czepiają się różnych elementów istniejących na tym świecie ( świecie uznanym za Boga za oszustwo skierowane przeciwko Niemu , gdzie Jezus modląc się do Ojca mówił „nie proszę za tym światem…” po to aby udowadniać , że Boga nie ma lub , że jest okrutny? Jakiego maja przewodnika? Swój własny najmądrzejszy umysł ( umysł, który jest na tyle leniwy lub zatwardziały w swoich przekonaniach, zamknięty na próbę innego myślenia pozwalającego na zrozumienie swoich błędów). Umysł zamkniety w swojej świętej odrębności zacięty aby nie komunikować się prawdziwie aby tylko nawet na moment nie dotknąć znamion prawdy kim jest Chrystus. Za to zawzięcie i z wszelkimi możliwymi pretensjami do wszystkich ( oprócz siebie) pytają dlaczego ja mam znaleźć się w piekle? Ja chcę znaleźć się w niebie bez tych wszystkich kłopotliwych poczynań i poszukiwań a zwłaszcza zapierania się samego siebie i wybieranie jakiegoś Chrystusa ( gdzie Jezus mówi wyraźnie i dobitnie „nikt nie przychodzi do Ojca –który jest niebem- jak tylko prze ze mnie). Mój „rozum” mówi mi jak to zrobić aby było dobrze. Albo uzurpuje sobie prawo do tego aby innych obwiniać ,za to że są źli. Po to aby tylko nie zobaczyć jak bardzo czynnie uczestniczę w tym dziele zaprzeczania Bogu i życia Chrystusa w nas. „Odpuszczamy” innym ich winy gdzie powinno to skutkować np. uzdrowieniem tak jak w przypadku paralityka. Gdzie Jezus dla uwypuklenia jak wygląda prawdziwe odpuszczenie grzechów mówił :”Co jest łatwiej powiedzieć ? Weź swoje łoże i choć , czy odpuszczają ci się twoje grzechy?” Bóg dał nam Zbawiciela i łączenie się z Nim jest skuteczne w swoim działaniu. Ale nie może ono polegać na wyborze trochę Bogu świeczkę i trochę diabłu ogarek. Bo to nie działa. Nie jest możliwe połączenie przeciwieństw. Prawdy i kłamstwa aby wyszła z tego prawda. A skoro człowiek ma pragnienie czegoś innego niż prawda i czegoś innego niż Bóg to jak może wybrać Boga? Bóg nikogo do niczego nie zmusza a aby być w pełnej relacji z NIm potrzeba Go kochać i cenić. Bo nie rzuca sie pereł przed wieprze. Bóg nie uznaje nikogo za wieprza , ale większość tego wieprza w sobie ceni sobie nad Boga...
_________________ [color=#BF00FF]Szukaj Prawdy a Prawda cię wyzwoli.[/color]
|
Pt wrz 02, 2016 10:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): Cóz, coraz obrzydliwsze myśli i pragnienia wypełzają z tych chrześcijan na światło dzienne. Dobrze się stało, że opuściłem ich grono i jak czytam podobne wynurzenia, to już zupełnie odchodzi mnie ochota na powrót. Ale nie dziwię się, że chrześcijanie czują się w obowiązku podbijać piekielny bębenek. Bez straszenia męczarnią wieczystą to faktycznie, na taki Sąd Ostateczny mało kto by się zdecydował. Askadtowiesz napisał(a): Jeśli widzimy człowieka jako produkt ewolucji, nie mogą nas dziwic ani grzechy ani -tym bardziej -grzeszne mysli. Teoria ewolucji w ogóle posługuje się pojęciem grzechu? To znaczy owszem, o ewolucyjnych podstawach etyki coś tam zdarzyło mi się "czytnąć". Cytuj: Ale żeby grzech? Grzech to przecież koncepcja kulturowa? Pojecie grzechu sluzylo tylko i wylacznie budowaniu systemow religijnych . Poza religia nie ma grzesznikow ...ani grzechu. Grzech to podstawa kazdej religii .Zadna religia nie moze istniec bez pojecia grzechu.
|
Pt wrz 02, 2016 12:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
adaBRD napisał(a): ErgoProxy napisał(a): Cóz, coraz obrzydliwsze myśli i pragnienia wypełzają z tych chrześcijan na światło dzienne. Dobrze się stało, że opuściłem ich grono i jak czytam podobne wynurzenia, to już zupełnie odchodzi mnie ochota na powrót. Ale nie dziwię się, że chrześcijanie czują się w obowiązku podbijać piekielny bębenek. Bez straszenia męczarnią wieczystą to faktycznie, na taki Sąd Ostateczny mało kto by się zdecydował. Askadtowiesz napisał(a): Jeśli widzimy człowieka jako produkt ewolucji, nie mogą nas dziwic ani grzechy ani -tym bardziej -grzeszne mysli. Teoria ewolucji w ogóle posługuje się pojęciem grzechu? To znaczy owszem, o ewolucyjnych podstawach etyki coś tam zdarzyło mi się "czytnąć". Cytuj: Ale żeby grzech? Grzech to przecież koncepcja kulturowa? Cytuj: Pojecie grzechu sluzylo tylko i wylacznie budowaniu systemow religijnych .
Poza religia nie ma grzesznikow ...ani grzechu.
Grzech to podstawa kazdej religii .Zadna religia nie moze istniec bez pojecia grzechu. Poza religią każdy uczciwy człowiek w momencie gdy dokona zła godzącego w innych, czy w siebie, odczuwa dyskomfort psychiczny......i to zło nosi miano grzechu. Zło istnieje niezależnie od religii, czy miana dokonanego zła.
|
Pt wrz 02, 2016 12:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Poza religią każdy uczciwy człowiek w momencie gdy dokona zła godzącego w innych, czy w siebie, odczuwa dyskomfort psychiczny......i to zło nosi miano grzechu. Zło istnieje niezależnie od religii, czy miana dokonanego zła. Zlo popelnione poza religia nazywa sie przestepstwem i jest karane za zycia. Wyznawcy religii chrzescijanskich czekaja na sad ostateczny, ktory odbywa sie po smierci. Kara za grzechy rowniez jest wymierzana po smierci.
|
Pt wrz 02, 2016 13:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
adaBRD napisał(a): Cytuj: Poza religią każdy uczciwy człowiek w momencie gdy dokona zła godzącego w innych, czy w siebie, odczuwa dyskomfort psychiczny......i to zło nosi miano grzechu. Zło istnieje niezależnie od religii, czy miana dokonanego zła. Cytuj: Zlo popelnione poza religia nazywa sie przestepstwem i jest karane za zycia. gdyby każde dokonane zło było karana z kodeksu karnego czy cywilnego, to 25% populacji stanowiliby sędziowie, policjanci. Cytuj: Wyznawcy religii chrzescijanskich czekaja na sad ostateczny, ktory odbywa sie po smierci. Kara za grzechy rowniez jest wymierzana po smierci. To w końcu - po śmieci czy na sądzie ostatecznym?
|
Pt wrz 02, 2016 13:22 |
|
|
|