PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Kael napisał(a): Nie watpie, ze masa "nielewakow" jest ciagle swiecie przekonana, ze Komorowski rozkradl palac prezydencki. Prawda ich nie interesuje. Propagande swojej wierchuszki lykaja bez namyslu.
Ich przeciez nikt nie przekona, ze biale jest biale. Raport NIK odczytali w podobny sposób jak słowa Obamy podczas konferencji z Dudą. Helenka napisał(a): Konkretnie: w jakiej szkole, kiedy? Tak sie składa, że pracuję w szkole do której uczęszczają dzieci z patologicznych rodzin i żadne nie mdleje z głodu (tak było 15-10 lat temu), bo otrzymują darmowe (finansowane przez MOP) obiady. Brat męża był przez kilka lat dyrektorem szkoły w wiosce, która według statystyk była najuboższa w gminie (większość mieszkańców oficjalnie bezrobotnych, latami nielegalnie pracujący w karjach Europy zach), opowiadał jak dzieciaki otrzymywanych w ramach dożywiania serków homogenizowanych, jogurtów, tworzyły budowle przed szkołą. wybrana napisał(a): Wyrzucanie z mieszkań, domów przez komorników z powodu złodziejskiej lichwy. Cytuj: Konkretnie z dowodem, że prokuratura nic w tej sprawie nie robiła. Prokuratura też niewiele zrobi, gdy okazuje się, że osoby nieubezwłasnowolnione, świadomie podpisywały tego typu kredyty. Cytuj: Dopiero teraz za rządów PIS widzimy jak Polska się zmienia. Jak zmienia się Polska rodzina, która otrzymała 500+ na dzieci. W ciągu 3 miesięcy powstała z "ruin i dykty" Cytuj: No tak. Otrzymała 500 zł! Ciekawe skąd te 500 zł się wzięło? O to wybrana się martwi, nie zapyta? Nie obchodzi ja, że te dzieci po prostu są zadłużane? Że są oszukane. Teraz ich rodzice dostają 500 zł i za te pieniądze kupują AGD, stare samochody albo jadą na wczasy. A za 20, 30 lat ich dzieci będą oddawać te pieniądze z odsetkami. I to komu? Niemieckim nabywcom polskich obligacji. Taki wspaniały mamy rząd! Może dlatego tak PiS nie lubi Niemieć....żaden dłużnik nie pała sympatią wobec wierzyciela.
|
| Śr lip 27, 2016 10:46 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
kosiarz1 napisał(a): Kłamstwo. Minister sprawiedliwości i prokurator generalny jest w wielu państwach europejskich. Nie o to mi chodziło. Samo połączenie tych funkcji o niczym jeszcze nie świadczy. Chodzi o zakres uprawnień. Cytuj: Tak jak pisałem wyżej, Minister Sprawiedliwości w wszystkich krajach UE jest prokuratorem generalnym W żadnym poza Polską nie jest. Cytuj: lub szefem prokuratora którego mianuje rząd. To też o niczym nie świadczy. Sędziów powołuje prezydent, co nie znaczy, że nie są niezawiśli. Chodzi o zakres uprawnień, nie o samo połączenie funkcji. Cytuj: I sekretarz szybko odchodzil jak "władzy" sie nie podobało. To prawda i to też jest różnica. W PRL istniała praktyka, że kiedy powstawał większy kryzys, dokonywano wymiany pierwszego sekretarza, celem ułagodzenia ludu pracującego i przekonania go, że nastąpiło nowe otwarcie i teraz już wszystko będzie dobrze. W PiS to, oczywiście, niemożliwe. Kaczyński będzie prezesem na wieki, zmieniać można ew. innych, np. premiera. Cytuj: Głosowałem na PiS, bo rządzi Kaczyński, wielu wyborców tej partii tak własnie postrzega ją, przez pryzmat szefa i zaufania do niego. Wiem, ale nie sądzę, by było to "normalne". Normalna jest raczej nieufność w stosunku do polityków, wszystko jedno z jakiej opcji. Nie widzę żadnych powodów, dla których miałbym zaufać Kaczyńskiemu, ale to ja; tym bardziej jednak nie widzę żadnych powodów do tego, by jakiemukolwiek politykowi ufać na tyle, by wyłączyć krytyczne myślenie. Cytuj: Znowu frazesy...Twoje słowa są dla wielu krzywdzące, znam wielu pisowców i wiem co pisze. Człowiek jest ułomny, ale Twoje słowa są żenujące. Mówię o pisowcach z obozu władzy, nie o zwykłych wyborcach. Sam znam wielu wyborców PiS, w końcu pochodzę z regionu Polski, który jest od dawna uważany za pisowski matecznik. Jeżeli masz na myśli jakichś pisowców z obozu władzy, to przykro mi, ale nic mnie nie obchodzi to, że ich krzywdzę. Nikt im nie kazał brać władzę. Kto bierze władzę, powinien robić wszystko, by być krystalicznie czysty - i godzić się z tym, że mimo to będzie krytykowany. Władzy należy patrzyć na ręce. Komu się to nie podoba, niech odda władzę i zajmie się normalną pracą, taką, jaką wykonują zwykli ludzie, nie ze świecznika. Dla władzy nigdy nie miałem i nie będę miał żadnej taryfy ulgowej.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Śr lip 27, 2016 11:28 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): Nie widzimy. Wybrana pokaże, jak to się zmienia, bo na razie dała świadectwo swoim przekonaniom, które czort wie, czy nie są odklejone od rzeczywistości. Bo dla przykładu my, ErgoProxy, nie mamy żadnego poczucia. Ani wte, ani wewte.
Twarde statystyki liczbowe poproszę. Bo jeśli wybrana mi odpowie, że "w telewizji pokazali", to ja przepraszam. To, że telewizja przestała gonić za tragediami ludzkimi, bo musi trawić czas na słodzenie i kadzenie Prezesowi, to oznacza, że nagle tragedie ludzkie się skończyły? Wybrana zna życie. Ma 55 lat i wychowała troje dzieci. Przeżyła już troszeczkę, wie co to są ciężkie chwile związane z utrzymaniem i wykształceniem 3 dzieci. Jest bardzo szczęśliwa, że teraz matki będą miały trochę lżej. Nie korzysta z 500+, ale jest szczęśliwa, gdy inni mogą z tego skorzystać. Nie widzi tylko swojego czubka nosa. Jest mi dobrze, więc mogę mieć gdzieś problemy innych. Egoizm nie jest najlepszą formą. Wybrana jest szczęśliwa, że nie myśli, że jakiejś dziecko może iść głodne spać. To nie słodzenie prezesowi. Nie należę do żadnej partii, ale kocham ludzi i pragnę, by mieli szansę godnego życia, by byli bronieni przez prawo, by sprawiedliwość i dobro ich otaczało. Wybrana jest patriotką i nie pragnie ojczyzny wolnej nie zniewolonej wpływami obcych wrogich naszej autonomii. Ceni rozwój Polaków pod względem ekonomicznym, duchowym, moralnym. Tragedie ludzkie nigdy się nie kończą, ale przynajmniej ktoś próbuje coś robić dla nas Polaków, dla naszego kraju. Brawo PIS.
|
| Śr lip 27, 2016 11:55 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Helenka napisał(a): wybrana napisał(a): Dzieci obierane rodzicom z powodu biedy. Konkretnie proszę: komu, gdzie, kiedy? I z konkretnym linkiem. Byla afera gdzie z powodu nadwagi chciano odebrać dziecko dziadkom i skończyło się pomocą, a nie odebraniem. W mojej szkole są przynajmniej trzy rodziny, którym powinno się odebrać dzieci z powodu zaniedbania i przepijania zasiłków, a mają tylko kuratora. wybrana napisał(a): Dzieci mdlejące na lekcjach z powodu głodu. Konkretnie: w jakiej szkole, kiedy? Tak sie składa, że pracuję w szkole do której uczęszczają dzieci z patologicznych rodzin i żadne nie mdleje z głodu (tak było 15-10 lat temu), bo otrzymują darmowe (finansowane przez MOP) obiady. wybrana napisał(a): Wyrzucanie z mieszkań, domów przez komorników z powodu złodziejskiej lichwy. Konkretnie z dowodem, że prokuratura nic w tej sprawie nie robiła. Kobieto, ty chyba nie oglądałaś telewizji, nie oglądałaś reportaży dziennikarzy. Na jakim świecie żyłaś. Czyż ślepota usprawiedliwia taką niewiedzę, taką ignorancję i znieczulicę.
|
| Śr lip 27, 2016 12:02 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Kobieto, ty chyba nie oglądałaś telewizji, nie oglądałaś reportaży dziennikarzy. Na jakim świecie żyłaś. Czyż ślepota usprawiedliwia taką niewiedzę, taką ignorancję i znieczulicę. A podobno telewizja kłamie.... Nie epatuj takim "świętym oburzeniem" - incydenty wszędzie w każdym kraju na świecie sie zdarzają. Podobnie w każdym funkcjonuje jakiś % ludzi ubogich i ludzi pasożytów.
|
| Śr lip 27, 2016 12:27 |
|
|
|
 |
|
Witold
|
wybrana napisał(a): Wybrana jest patriotką i nie pragnie ojczyzny wolnej nie zniewolonej wpływami obcych wrogich naszej autonomii. Patriotyzm wg PiS w całej swej okazałości.
|
| Śr lip 27, 2016 12:30 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Wybrana jest patriotką i nie pragnie ojczyzny wolnej nie zniewolonej wpływami obcych wrogich naszej autonomii. Napisz o tym do PiS i wskaż, że nie godzi sie aby wyprzedawali Polskę sprzedając obligacje Niemcom.
|
| Śr lip 27, 2016 12:37 |
|
 |
|
kosiarz1
|
Johny Podporządkowanie hierarchiczne prokuratorów ministrowi sprawiedliwości, czyli władzy wykonawczej charakteryzuje model klasyczny, określany również jako francuski ze względu na jego rodowód35. Typ ten obowiązuje dzisiaj przede wszystkim w Polsce, Austrii, Francji, Belgii, Czechach, Hiszpanii, Holandii i Rumunii Z powyższego ogólnego przedstawienia struktur europejskich prokuratur wynika, iż najbardziej popularnym wariantem jest model klasyczny, obowiązujący wszak i w Polsce. Jednak w realiach polskich jest on dyskutowany jako rozwiązanie niefortunne, gdyż nie zapewnia prokuratorom pełnej niezależności w konkretnych sprawachArtykuł pochodzi sprzed "rewolucji" POwskiej... http://ustroj-prokuratury.eprace.edu.pl ... kich..htmlW Stanach Zjednoczonych Prokurator Generalny, stoi na czele resortu sprawiedliwości
|
| Śr lip 27, 2016 12:48 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
wybrana napisał(a): Kobieto, ty chyba nie oglądałaś telewizji, nie oglądałaś reportaży dziennikarzy. Na jakim świecie żyłaś. Czyż ślepota usprawiedliwia taką niewiedzę, taką ignorancję i znieczulicę. Najwyraźniej ja zyję w realnym świecie, wybrana w .... medialnym, gdzie każdy pojedynczy przypadek urasta do ogólnospołecznego problemu tak samo jak w przypadku pedofilii księży. Media żyją z sensacji, nie pokazują dobra, bo nie jest dochodowe. Zło dobrze się sprzedaje, więc manipulują nim w ten sposób, aby wyglądało na szeroki zakres.
|
| Śr lip 27, 2016 12:53 |
|
 |
|
mikkel
|
kosiarz1 napisał(a): W Stanach Zjednoczonych Prokurator Generalny, stoi na czele resortu sprawiedliwości
Ale w Stanach Zjednoczonych prokurator generalny nie ma ambicji zmieniania orzeczeń sądów. Ba, chyba nic podobnego nie przyszłoby mu do głowy. A gdyby przyszło i gdyby to ujawnił, musiałby szybko szukać sobie nowej pracy.
|
| Śr lip 27, 2016 13:01 |
|
 |
|
Johnny99
|
kosiarz1 napisał(a): Johny
[i]Podporządkowanie hierarchiczne prokuratorów ministrowi sprawiedliwości Powtarzam jeszcze raz: nie chodzi o samo połączenie funkcji, tylko o zakres uprawnień. Cytuj: W Stanach Zjednoczonych Prokurator Generalny, stoi na czele resortu sprawiedliwości W Stanach Zjednoczonych niezależność Prokuratora Generalnego i prokuratorów jest o wiele wyższa, niż była nawet za rządów PO. W Polsce natomiast Ziobro przyznał sobie uprawnienia tak daleko idące, że w zasadzie całkowicie zlikwidował jakąkolwiek niezależność prokuratury. Ziobro ma prawo osobiście decydować o losach każdego śledztwa w Polsce w pełnym zakresie - może je wszczynać i zamykać, jak również nakazywać podjęcie dowolnej czynności procesowej, albo dowolne śledztwo przejąć w całości do własnego prowadzenia. Jednocześnie obezwładnił odpowiedzialność dyscyplinarną prokuratorów (prokurator nie odpowie dyscyplinarnie za żadną czynność, jeżeli została podjęta "w interesie publicznym", przez co można rozumieć cokolwiek), a jakby jeszcze było tego mało, wprowadził możliwość posługiwania się nielegalnie zdobytymi dowodami (tymczasem np. w USA zasada "owoców z zatrutego drzewa" jest świętością, podobnie zresztą jak wyroki sądowe). Tym samym w praktyce zlikwidował jakąkolwiek niezależną kontrolę nad poczynaniami władzy w zakresie prawnokarnym, czego już mieliśmy przykłady (póki ustawa nie weszła, można było wszcząć śledztwo w sprawie niepublikowania wyroków TK - teraz już nie można). Podobnie ma się sprawa z prawami obywateli w postępowaniu karnym - w tej chwili mogą obronić ich już tylko sądy, choć i zakres tej obrony znacząco ograniczono przez zmiany przepisów (jak choćby w przypadku owych "zatrutych owoców"). Oczywiście, PiS nadal to nie zadowala, bo PiS nie podoba się, że sądy (czy ktokolwiek inny) mogą mieć inne zdanie niż PiS - stąd też atak na sądy jest planowany w następnej kolejności (bo to jest znacznie trudniejsze do przeprowadzenia), na razie obezwładniono jedynie TK, ale to dopiero początek. Raźno więc zmierzamy w stronę kraju, w którym, owszem, będziesz miał wszystkie prawa, ale tylko jeżeli będziesz się zgadzał z PiS. Jak nie - to kaplica. Nikt cię nie obroni. Oczywiście, was to nie martwi, bo wszak wy się z PiS zgadzacie. Ale to krótkowzroczne myślenie. Pamiętajcie, że na scenie politycznej i publicznej aż roi się od "zdrajców". W każdej chwili i wy możecie się okazać "zdrajcami". Nie znacie dnia ani godziny. Ufacie Kaczyńskiemu? To świetnie, tylko że on wam nie ufa. Kochacie prezydenta Dudę i dziękujecie za niego Bogu - a Kaczyński nim ostentacyjnie gardzi, w ogóle się nie przejmując waszą atencją. Zalążki ostrych konfliktów w obozie PiS już są i są liczne. W końcu wybuchnie "wojna na górze", a wy nie będziecie w stanie się zorientować, po której stronie dzisiaj stanąć, żeby was nie dopadło "zbrojne ramię władzy", już wcześniej pozbawione hamulców prawnych i moralnych. Zastanówcie się czasem nad tym. O nic więcej nie proszę, tylko o myślenie.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Śr lip 27, 2016 13:34 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
@Johnny99, obawiam sie, ze myslenie wlaczy sie niektorym dopiero, jak skoncza sie pieniadze na kredyt. Czyli jak wybrana bedzie placic rozne horrendalne rachunki, zeby 500+ swoim dzieciom jeszcze rok finansowac. Ale to i tak bedzie wina Tuska.
Bardzo mi sie podobalo ostatnie przemowienie Michelle Obama, ktora mowila “nie dajcie sobie wmowic, ze ten kraj trzeba uczynic wielkim, ten kraj jest wielki teraz“. A PiS, jak Trump, wmawial wszystkim, ze dopiero oni zrobia z Polski mocarstwo. Ta niebieska teczka i w sto dni. I ich wyborcy nie tylko to oczywiste klamstwo i opluwanie ojczyzny kupili, ale nawet do glowy im nie przyjdzie przyznac sie przed samym soba, ze ich prezes i spolka oklamali. Ich swiat by sie rozsypal. Bo jak to: tu prezydent Hostie ratuje, znaki niebo nam daje, a teraz mieliby przyznac, ze ich oklamal? To premier z synem ksiedzem, klamala w zywe oczy i nieuczciwie filmowala sie na tle starannie wyszukanych ruin z pusta niebieska teczka w reku? Przeciez oni dalej sa przekonani, ze jak sie bezprawnie i nieuczciwie “zrobi porzadek“, to wtedy mozna bedzie w ich “wolnej Polsce“ zaczac zyc zgodnie z prawem i sumieniem. Nawet tu na forum to przyznaja.
Nastal czas populistow i wylaczania rozumu. Jak sto lat temu, wielu (nie tylko w Polsce) woli oddac swoje losy w rece “przywodcow“, zeby im te ochlapy rozdawali (z ich kieszeni), zeby oni mogli siedziec przed telewizorem i dostawac latwe odpowiedzi.
|
| Śr lip 27, 2016 13:57 |
|
 |
|
kosiarz1
|
Cytuj: W Stanach Zjednoczonych niezależność Prokuratora Generalnego i prokuratorów jest o wiele wyższa, niż była nawet za rządów PO Tym bardziej, że tam pełniący funkcje minister sprawiedliwości jest prokuratorem generalnym...ech. Musi być niezalezny sam od siebie... Reszta to czcze spekulacje, co będzie...co bedzie to zobaczymy. Ziobro ma realizować politykę PiS, na którą głosowałem. I tym czasem jest ok.
|
| Śr lip 27, 2016 14:21 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
kosiarz1 napisał(a): Ziobro ma realizować politykę PiS, na którą głosowałem. O, to jest ciekawe. Jak konkretnie określona jest polityka PiS? Na co dokładnie kosiarzowi zdarzyło się oddać głos? Potrafi to wyartykułować i w punktach wymienić, czy tylko rzucać puste slogany w znaczeniu "jeszcze mi się do d upy nie dobrali"? Kael napisał(a): Przeciez oni dalej sa przekonani, ze jak sie bezprawnie i nieuczciwie “zrobi porzadek“, to wtedy mozna bedzie w ich “wolnej Polsce“ zaczac zyc zgodnie z prawem i sumieniem. Nawet tu na forum to przyznaja. Wieszanie, wieszanie rymkiewiczowskie. Johnny99 może prosić, ale prawda jest taka, że to się zaczęło jeszcze od Pasikowskiego, kiedy ludzie usłyszeli, że można k urwami rzucać publicznie i to jest cool. Gdzieś tak od lat '90 ludzie kultury zawieszają widowni poprzeczkę coraz niżej i niżej, nie tylko w Polsce, i nawet pomysły Mela Gibsona, że można widza epatować krwią na pobojowisku i że można bezkarnie zrobić pobojowisko z Golgoty, nie stanowią jeszcze dna tego trendu. Będzie się działo... A wiecie, jak się skończy? Kael napisał(a): Nastal czas populistow i wylaczania rozumu. Jak sto lat temu, wielu (nie tylko w Polsce) woli oddac swoje losy w rece “przywodcow“, zeby im te ochlapy rozdawali (z ich kieszeni), zeby oni mogli siedziec przed telewizorem i dostawac latwe odpowiedzi. Skończy się tak, że wszyscy co bystrzejsi bogacze i techniczni wsiądą do rakiet i polecą kolonizować Marsa. Ziemniakom zostaną popłuczyny po honorze i ochłapy ludzkie; i to się będzie kotłowało w tym krwistym piekiełku na dole, islamizm z lewactwem razem wkoło twierdzy Orientu. A Marsjanie będą się chichrali. Serio mówię. Historycy już dawno zauważyli, że centrum naszej cywilizacji się przemieszcza. Mam swoją hipotezę na ten temat: to polega na tym, że faktyczni twórcy cywilizacji, kimkolwiek są, emigrują pojedynczo i rodzinami, porzucając za sobą kosiarzy, cały ten niereformalny balast z którym nie da się już wytrzymać. Z Żyznego Półksiężyca przenieśli się do Italii, potem przemaszerowali do Nadrenii, potem pożeglowali do Ameryki (to już mamy dość dobrze udokumentowane, jak naukowcy niemieccy i żydowscy uciekali przed pewnym humanistą, malarzem, człowiekiem kultury) – dalej na wschód pójść już się nie da. Trzeba więc oderwać się od Ziemi... Tyle refleksji od czapy. : P
|
| Cz lip 28, 2016 6:32 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
O, przepraszam. Ziemia mi się zawinęła wokół linii zmiany daty. : ))) Oczywiście dalej na zachód już się pójść nie da, bo tam, no właśnie, tam się zaczyna wschód. Nikt mi nie wmówi, że następną fazą rozwoju będzie amerykańska kolonizacja Chińskiej Republiki Ludowej. : )))
|
| Cz lip 28, 2016 6:44 |
|
|
|