Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 24, 2025 5:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość
Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Helenka napisał(a):
Zefciu, liczysz na to, że komunistyczną mentalność u każdego można zmienić?
Nie, nie liczę. Ale trzeba dać jakiś odpór, jak ktoś jasno deklaruje w Internecie, że chce pozbawienia Polski suwerenności.
Cytuj:
Nigdy nie zobaczą, że to 500+ to zaciągnięty z odsetkami kredyt
Zobaczą. Kiedyś tak.
Johnny99 napisał(a):
To, że ktoś miał rację, nie jest wyjaśnieniem sytuacji, tylko stwierdzeniem faktu, które niczego jeszcze nie wyjaśnia.
Rozumiem "mieć rację" wąsko - czyli nie tylko miał zgodne z prawdą przekonanie, ale nabył tego przekonania w ogólnie skuteczny sposób.
Cytuj:
Wyjaśnienie, że ktoś lepiej postrzegał rzeczywistość niż ja, jest tak samo dobre jak to, że ktoś spodziewał się po PiS wariackich i nienawistnych posunięć w okresie, gdy nie było do tego podstaw, ponieważ sam jest nienawidzącym wariatem, tyle tylko, że z przeciwnym wektorem.
Dla mnie nie jest tak samo dobre, bo stosowanie takiego wyjaśnienia nigdy nie pozwoli określić, jakie osoby i jakie metody są skuteczne poznawczo, a jakie nieskuteczne.
Cytuj:
Nie zdaję sobie sprawy.
To smutne.
Cytuj:
Posiadam taką zdolność. Napisz, w czym mam ci przyznać rację, to ją przyznam, jeśli ją masz.
W tym, że już przed wyborami można było wnioskować, że PiS w razie dostania się do władzy będzie:
  • Centralizował władzę wokół siebie i niszczył ośrodki kontroli tej władzy.
  • Niszczył relacje Polska - reszta UE.
  • Zadłużał kraj
  • Prowadził do sytuacji, w której opcja prorosyjska będzie jedyną sensowną.
Cytuj:
Plułem wyłącznie na tych, którzy pluli na mnie.
A złodziei okradasz?

Cz lip 28, 2016 13:07

zefciu napisał(a):
Dla mnie nie jest tak samo dobre, bo stosowanie takiego wyjaśnienia nigdy nie pozwoli określić, jakie osoby i jakie metody są skuteczne poznawczo, a jakie nieskuteczne.

Jest jednak jeden problem: trzeba wziąć pod uwagę fakt, że sam fakt zastosowania jakiejś metody poznawczej może wpłynąć na przedmiot, który ma być poznany. A już zwłaszcza, jeżeli chodzi o poznawanie przyszłości.

Cytuj:
W tym, że już przed wyborami można było wnioskować

Przyznaję ci rację, można było, tak samo, jak dziś PiS może "wnioskować", że KOD to zagraniczna agentura, mająca na celu zbrojne obalenie legalnie wybranej władzy w Polsce. Skąd mam wiedzieć - może tak jest? Ale zakładam, że tak nie jest, bo PiS ma interes w tym, by mnie do tego przekonać, a jednocześnie jest władzą, więc ma znacznie lepsze niż KOD możliwości forsowania swojego zdania. Być może znowu się okaże, że pisowcy mieli rację, ale nic na to nie poradzę - nie widzę możliwości zmiany mojego podejścia bez ryzyka zostania przyd....sem władzy. A już wolę się mylić, niż nim zostać.

Cytuj:
A złodziei okradasz?

Nie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz lip 28, 2016 13:26
Johnny99 napisał(a):
Jest jednak jeden problem: trzeba wziąć pod uwagę fakt, że sam fakt zastosowania jakiejś metody poznawczej może wpłynąć na przedmiot, który ma być poznany. A już zwłaszcza, jeżeli chodzi o poznawanie przyszłości.
Jednym słowem - pilaster zmusił PiS do stania się PiS-em. Bardziej żałosne wyjaśnienie nie przyszło Ci do głowy?
Cytuj:
Być może znowu się okaże, że pisowcy mieli rację
Kiedy, jak dotychczas się okazało, że pisowcy mieli rację?

Cz lip 28, 2016 13:34

Cytuj:
No właśnie. To wielka odpowiedzialność. A nie coś, co można sobie zrobić, bo się dostanie 500 złotych. Zwłaszcza jeśli owe 500 złotych trzeba pożyczyć od niemieckiego bankstera i to ostatecznie "obdarowany" rodzic będzie musiał je z odsetkami spłacić.

Nie ma firmy na świecie, która by nie miała kredytów. Kredyt to rozwój, tak się kręci świat. Ludzie pożyczaja i spłacają by mieć mieszkania, samochody itp..to nic złego. I to z odsetkami.
To od kogo pożyczamy, jest inną sprawą, niestety zmuszają nas do tego przepisy, a nawet konstytucja?, że finansować nie możemy długu z NBP?
Czyli czym większy PKB, tym większe zadłużenie zagraniczne...to bez sensu.

Inną jest sprawą na co te pieniądze wydajemy. Moim zdaniem 500 zł na dziecko, jest bardziej opłacalne dla społeczeństwa i gospodarki niż stadion za miliardy. Zefcio jako liberał, też powinien być zadowolony, że rząd zostawia w kieszeniach Polaków miliardy zotych.

Cz lip 28, 2016 13:36
zefciu napisał(a):
Ale trzeba dać jakiś odpór, jak ktoś jasno deklaruje w Internecie, że chce pozbawienia Polski suwerenności.

Jesteś pewny, że ona rozumie to co napisała albo, że rozumie słowo suwerenność?

Cz lip 28, 2016 13:37

Johnny99 napisał(a):
Być może znowu się okaże, że pisowcy mieli rację, ale nic na to nie poradzę - nie widzę możliwości zmiany mojego podejścia bez ryzyka zostania przyd....sem władzy. A już wolę się mylić, niż nim zostać.

Hmm... takie stanowisko sprowadza się do tego, że standardowo odrzucasz wersje korzystne dla aktualnej władzy a przychylnie patrzysz na te, które podaje aktualna opozycja? Tak to trochę brzmi "Nie wierzyłem w teorie spiskowe przeciw PiS, jak PO była u władzy"...

Nie można sobie samemu wyrobić zdania, mimo propagandy, medialnego szumu i braku jakiegoś "dymiącego rewolwera w ręce", czyli 101% dowodu?

...

(Koh 3:1nn)

Cz lip 28, 2016 13:38
To dla kosiarza1 kredyty brane przez PO-PSL byly ok? Czy dopiero te kosmiczne, ktore dobra zmiana bierze i ktore bija wszelkie rekordy tempa zadluzania Polski?

Cz lip 28, 2016 13:46

zefciu napisał(a):
Jednym słowem - pilaster zmusił PiS do stania się PiS-em. Bardziej żałosne wyjaśnienie nie przyszło Ci do głowy?

Niestety, uważam, że na to, jaką dana opcja okaże się władzą, ma wpływ to, jak była traktowana jako opozycja. To samo tyczy się zresztą obecnej opozycji - po przejęciu władzy będzie się zachowywać tak, jak nie zachowywałaby się, gdyby PiS sprawował władzę normalnie. Uważam ten pogląd za racjonalny. Nie bardzo widzę możliwość, byś był w stanie mnie od niego odwieść.

Cytuj:
Kiedy, jak dotychczas się okazało, że pisowcy mieli rację?

Nigdy. Pisowcy nigdy nie mieli, nie mają i nie będą mieli racji. Żeby mieć chociaż czasem rację, trzeba się zapisać do PO albo Nowoczesnej. Teraz dobrze?

bert04 napisał(a):
Hmm... takie stanowisko sprowadza się do tego, że standardowo odrzucasz wersje korzystne dla aktualnej władzy a przychylnie patrzysz na te, które podaje aktualna opozycja?

To przesadzony opis. Trafniejszy byłby taki: zawsze z góry zakładam, że władza próbuje mną manipulować oraz że ma nieczyste intencje. Natomiast na to, co głosi opozycja, nie tyle patrzę przychylnie, co nie czynię względem tego powyższych założeń.

Cytuj:
Nie można sobie samemu wyrobić zdania

Zawsze sobie sam wyrabiam zdanie, opierając się m.in. na założeniach, jakie sam sobie przyjąłem.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz lip 28, 2016 13:47
kosiarz1 napisał(a):
Nie ma firmy na świecie, która by nie miała kredytów.
To ciekawe. Miałem kiedyś firmę i jakoś kredytów nie miała.

Ciekawym jest, że różni kosiarze jeszcze niedawno tak krzyczeli, że "PO nas zadłuża", ale teraz mądrość etapu już się zmieniła i zadłużanie jest OK. Podobnie będzie, jeśli chodzi o stosunki z Rosją.
Cytuj:
Kredyt to rozwój, tak się kręci świat. Ludzie pożyczaja i spłacają by mieć mieszkania, samochody itp..to nic złego. I to z odsetkami.
Ale tutaj mamy kredyt na konsumpcję. Lub, co jeszcze zabawniejsze - kredyt, który z kolei można pożyczyć PiS-owi, do czego w specjalnej kampanii zachęca MF.
Cytuj:
To od kogo pożyczamy, jest inną sprawą
No właśnie. Jeszcze niedawno mądrość etapu była taka, że przyjdzie Niemiec i nas wykupi i zje. A teraz mądrość etapu jest taka, że to "inna sprawa".
Cytuj:
że finansować nie możemy długu z NBP?
Czyli po prostu drukować puste pieniądze. Nazywaj rzeczy po imieniu.
Cytuj:
Inną jest sprawą na co te pieniądze wydajemy. Moim zdaniem 500 zł na dziecko, jest bardziej opłacalne dla społeczeństwa i gospodarki niż stadion za miliardy. Zefcio jako liberał, też powinien być zadowolony, że rząd zostawia w kieszeniach Polaków miliardy zotych.
Ależ tak - redystrybucja kasy i zadłużanie się na konsumpcję to to, co wszyscy liberałowie cenią sobie najbardziej.
Helenka napisał(a):
Jesteś pewny, że ona rozumie to co napisała albo, że rozumie słowo suwerenność?
Z jakiegoś powodu użyła słowa "autonomia". Tekst ten nie jest całkowitym bełkotem, więc musi wyrażać jakąś jej myśl.

@Johnny - niestety przyjąłeś takie założenia, które faktycznie uniemożliwiają jakąkolwiek falsyfikację Twoich tez. Dyskusja z Tobą nie ma sensu, bo niezależnie co by się stało - Ty będziesz miał rację, a inni będą się mylili.

Cz lip 28, 2016 14:06

Johnny99 napisał(a):
Trafniejszy byłby taki: zawsze z góry zakładam, że władza próbuje mną manipulować oraz że ma nieczyste intencje. Natomiast na to, co głosi opozycja, nie tyle patrzę przychylnie, co nie czynię względem tego powyższych założeń.

Czyli jak, opozycja nie próbuje Tobą manipulować? Nie ma nieczystych intencji?

Prawdą jest jedynie to, że władza ma więcej środków na manipulacje, nawet w nabardziej demokratycznych demokracjach rząd przez samo to, że rządzi, ma więcej czasu antenowego, więcej okazji do wygłaszania swoich tez. Ma też większe możliwości wpływu na opinię publiczną.

Nie oznacza to jednak, że opozycja nie ma żadnych środków. Właśnie największym wyczynem PiS było zbudowanie własnych alternatywnych mediów, równolegle do toruńskiego koncernu medialnego. TV Trwam i TV Republika walnie przyczyniły się do ich sukcesu wyborczego.

Johnny99 napisał(a):
Zawsze sobie sam wyrabiam zdanie, opierając się m.in. na założeniach, jakie sam sobie przyjąłem.

Mam nadzieję, że rzeczywistość już wyprowadziła Ciebie z błędnych założeń. Zwłaszcza w kwestii "nieczystych intencji", które widziałeś tylko po jednej stronie.

...

(Koh 3:1nn)

Cz lip 28, 2016 14:07

zefciu napisał(a):
@Johnny - niestety przyjąłeś takie założenia, które faktycznie uniemożliwiają jakąkolwiek falsyfikację Twoich tez. Dyskusja z Tobą nie ma sensu, bo niezależnie co by się stało - Ty będziesz miał rację, a inni będą się mylili.

Zawsze można podyskutować na jakiś inny temat niż o tym, czy Johnny miał rację, czy się mylił.

bert04 napisał(a):
Czyli jak, opozycja nie próbuje Tobą manipulować? Nie ma nieczystych intencji?

Być może ma, ale nie zakładam tego z góry.

Cytuj:
Mam nadzieję, że rzeczywistość już wyprowadziła Ciebie z błędnych założeń. Zwłaszcza w kwestii "nieczystych intencji", które widziałeś tylko po jednej stronie.

Patrz wyżej. Jak widzę nieczyste intencje po stronie opozycji, to nie mówię, że ich nie ma. Różnica polega na tym, że w przypadku władzy nie muszę ich widzieć, bo je zakładam. I nie widzę możliwości, by od tych założeń odejść. Nie mogę nie brać pod uwagę tego, że władza jest zawsze silniejsza - bo jest władzą - więc nie może być traktowana na równi ze słabszymi, tj. z opozycją.

Cz lip 28, 2016 14:28
Moderator

Skąd się wam wzięło, że 500+ to zaciągnięty z odsetkami kredyt?
Przez kogo?
Od kogo?
Na jaki procent?
I do kiedy ma być spłacony?

A może to tylko słowo-wytrych, które wielu powtarza, bo ktoś kiedyś tak obrazowo powiedział?

Cz lip 28, 2016 15:07
Zobacz profil WWW
Minister finansow powiedzial tak sobie “obrazowo“?
A skad mial niby gotowke na to? Przeciez wedlug pisowskiej prawdy czyli propagandy, PO rozkradlo Polske i zostawilo tylko ruiny.

Przy okazji:
Juz moze wyczytales gdzies przeprosiny pod adresem prezydenta Komorowskiego za bezpodstawne opluwanie go?
Czy bardziej wierzysz ideologom partyjnym niz NIKowi?

Cz lip 28, 2016 15:20

przy okazji - za co go przepraszac ? ze nazwal Karola Wojtyle JANEM PAWLEM TRZECIM ?

Cz lip 28, 2016 15:24
kosiarz1 napisał(a):
Wybrana

Nie przejmowałbym się tymi atakami dwulicowców. Z jednej strony, popierają sprowadzanie do krajów UE, ludzi którzy nigdy żadnej pracy się nie tkną, nie zarobią ani grosza na wspólne PKB, z drugiej żałują 500 zł na dzieci. Nawet jeżeli by 5% tych pieniędzy było przeznaczane na alkohol, to nic w porównaniu z miliardami euro które przeznaczamy na "pomoc uchodźcom", którzy żądania mają coraz większe.
Oczywiście porównywanie Polski do krajów Europy zachodniej tym ludziom idzie dobrze, jeżeli porównują zarobki, PKB, warunki pracy, a już gdy mówimy o socjalnym wymiarze czy tzw pro rozwojowym to juz nie musimy się dopasowywać, choć np w Niemczech jest to 200 euro na dziecko, każde! już nie pisze o becikowym które wynosi kilka czy kilkanaście tysięcy euro w zależności od państwa. Czy nas na to stać? A stać nas na to by przyjąć jak Niemy miliony emigrantów i wyłożyć na to w ciągu 4 lat 90 miliardów!! euro?

Cytuj:
Rozdawnictwo pieniędzy niezależne od pracy nie służy rozwojowi ekonomicznemu.

Podobnie i moralnemu

Rozdawnictwo? Rozdać można coś za nic, a tutaj trzeba posiadać dzieci.Co najmniej dwoje dzieci to wielka odpowiedzialność.[/quote

Tych dwulicowców najbardziej boli to, że odsunięto ich od dobrego korytka. Na pewno nie kierują się patriotyzmem i dobrem Polaków. PIS cokolwiek by nie zrobił, nawet najlepszą rzecz, to i tak będą krytykować, bo krytyka, to ich najlepsza broń. Innych argumentów nigdy nie mieli i nie mają. Cała siła opozycji skupiona jest tylko na krytyce, bo nic lepszego nie mieli i nie mają do zaoferowania. Mam nadzieję, że afera Amber Gold zostanie choć trochę wyjaśniona i co niektórzy odpowiedzą za to. Mam nadzieję, że niektórzy odpowiedzą za szkodliwą działalność na szkodę państwa polskiego, którymi są oszczerstwa i donosy. Ta bufa i bezkarność w końcu obróci się przeciwko nim. Może w końcu KOD przestanie podskakiwać i szydzić z prawa.

Cz lip 28, 2016 15:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331 ... 622  Następna strona