Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 24, 2025 6:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość

Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Soul33 napisał(a):
Ja w ogóle nie rozumiem, jak można być politykiem i nie widzieć, że PiS właśnie wyznacza standardy polityczne i takie same metody "z buta" zastosują następcy, którzy - zdaniem PiS-u dbający tylko o siebie i post-PRL-owskie grupy interesu - będą chcieli odwrócić jak najwięcej zmian, których dokonał PiS.

Gdyby Kaczyński zamierzał naprawić państwo, wzmacniałby mechanizmy demokratyczne. Jak w tym punkcie nauczania KK: "Jest wskazane, by każda władza była równoważona przez inne władze i inne zakresy kompetencji, które by ją utrzymywały we właściwych granicach".

Po co zatem to robi, skoro prawie nic w ten sposób nie naprawi? Ze zwykłej głupoty? Wyżywa się z powodu swoich frustracji i kompleksów? Jakieś racjonalne wyjaśnienie?

Twoje rozumowanie opiera się na założeniu, że będą jacyś następcy.
A może to z gruntu fałszywe założenie?
Co, jeśli Prezes zdecydował, że żadnych następców (przynajmniej na razie, przez najbliższe 15, 20 lat) nie będzie?
Będą jakieś tam wybory, ale Prezes już dziś wie, kto je wygra.
Tak, jak Łukaszenka czy Putin i dziś i przed kilkoma laty dobrze wiedzieli, kto będzie rządził ich krajami po następnych wyborach.
Wtedy nie trzeba się przejmować "zemstą" następców.
Żadnych następców po prostu nie będzie.
Czy bolszewicy przejmowali się czymś takim, jak psucie państwa?
W najmniejszym stopniu.
A przecież PiS to partia ludzi o bolszewickiej, niekiedy wręcz czysto bolszewickiej mentalności, sposobie widzenia świata i polityki. Ci ludzie wyrośli w komunizmie i nigdy w niego nie wyszli.
W ich działaniu nie ma "zwykłej głupoty". Jest dobrze przemyślany plan.

Pt lip 29, 2016 12:25
Tak mi sie skojarzylo. Z najblizszej niedzieli

Cytuj:
I opowiedział im przypowieść: «Pewnemu zamożnemu człowiekowi dobrze obrodziło pole. I rozważał w sobie: „Co tu począć? Nie mam gdzie pomieścić moich zbiorów”. I rzekł: „Tak zrobię: zburzę moje spichlerze, a pobuduję większe i tam zgromadzę całe moje zboże i dobra. I powiem sobie: Masz wielkie dobra, na długie lata złożone; odpoczywaj, jedz, pij i używaj!” Lecz Bóg rzekł do niego: „Głupcze, jeszcze tej nocy zażądają twojej duszy od ciebie; komu więc przypadnie to, co przygotowałeś?”

Tak dzieje się z każdym, kto skarby gromadzi dla siebie, a nie jest bogaty u Boga».
Lk 12

Pt lip 29, 2016 12:37
Kael napisał(a):
Tak mi sie skojarzylo. Z najblizszej niedzieli

Cytuj:
I opowiedział im przypowieść: «Pewnemu zamożnemu człowiekowi dobrze obrodziło pole. I rozważał w sobie: „Co tu począć? Nie mam gdzie pomieścić moich zbiorów”. I rzekł: „Tak zrobię: zburzę moje spichlerze, a pobuduję większe i tam zgromadzę całe moje zboże i dobra. I powiem sobie: Masz wielkie dobra, na długie lata złożone; odpoczywaj, jedz, pij i używaj!” Lecz Bóg rzekł do niego: „Głupcze, jeszcze tej nocy zażądają twojej duszy od ciebie; komu więc przypadnie to, co przygotowałeś?”

Tak dzieje się z każdym, kto skarby gromadzi dla siebie, a nie jest bogaty u Boga».
Lk 12

Ludzie władzy i majętni od pokoleń przyjmują, że akurat ich to nie dotyczy.

Pt lip 29, 2016 12:42
Ale katolicy pokazujacy sie w kosciele i na placach jako pobozni, nie maja prawa do takiej wymowki.

Pt lip 29, 2016 12:47

mozna prosic to samo tylko po polsku ?

Pt lip 29, 2016 14:47
Na pewno masz Pismo sw. Mt 6,5 i Lk 11,37-43
Tam jest na pewno po polsku

Pt lip 29, 2016 16:55

polski traktor , polski autobus elektryczny , polski samochod osobowy . istotnie , gospodarka Rzeczpospolitej podnosi sie z kolan . a moich wlasnych obserwacji , list lub paczka idzie z Niemiec do Polski nie ponad tydzien jak za czasow przyjaciol Ewy lecz 3 dni . moj tata mial zaplanowana operacje biodra za trzy lata ( tez za " przyjaciol Ewy " ) , za ekipy Jaroslawa czekal 3 miesiace .

pamietam jak jesienia ubieglego roku ( jeszcze " Ewa " byla przy korycie ) na terenie naszego kraju odbyly sie cwiczenia wojskowe USA , Kanady i Ukrainy . zgadnijcie czy przyjaciele Ewy wyslali choc jednego polskiego zolnierza na te cwiczenia .

Pt lip 29, 2016 19:37
No coz. Do mnie od lat paczki i listy z Polski potrzebowaly nie dluzej niz 2-3 dni.
Klam dalej.

Pt lip 29, 2016 19:52
Kael napisał(a):
No coz. Do mnie od lat paczki i listy z Polski potrzebowaly nie dluzej niz 2-3 dni.
Klam dalej.

Widocznie PiS zmusił NFZ do przesunięcia na początek kolejek swoich fanatyków oczekiwanych na zabiegi :D

Pt lip 29, 2016 20:03

Kael napisał(a):
Klam dalej.

widocznie Ewa zmuszala poczte by korespondencja jej fanatykow byla traktowana jako mega-priorytet .

Pt lip 29, 2016 20:08

Listy z Niemiec i do Niemiec kwestia paru dni, ponad tydzień to chyba za PRLu szły, a kolejki do lekarzy jak były tak są chyba że idziesz prywatnie, no chyba że jest jak pisze Alus :D

Dariusz-555 napisał(a):
polski traktor , polski autobus elektryczny , polski samochod osobowy . istotnie , gospodarka Rzeczpospolitej podnosi sie z kolan

W takim tempie to już raczej mknie do przodu a nie podnosi się z kolan :-D

Pt lip 29, 2016 23:15

Jest jeszcze polska armata: https://www.youtube.com/watch?v=BrexIbrY6gs

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So lip 30, 2016 5:48
terezjusz napisał(a):
W takim tempie to już raczej mknie do przodu a nie podnosi się z kolan :-D

I wspaniale, że już od kilku lat mknie :-D
Tyle tylko, że samochody firm zagranicznych jedynie są produkowane w Polsce.....trudno nazwać je "polskimi".

So lip 30, 2016 7:08

Cytuj:
Ja w ogóle nie rozumiem, jak można być politykiem i nie widzieć, że PiS właśnie wyznacza standardy polityczne i takie same metody "z buta" zastosują następcy, którzy - zdaniem PiS-u dbający tylko o siebie i post-PRL-owskie grupy interesu - będą chcieli odwrócić jak najwięcej zmian, których dokonał PiS.

Gdyby Kaczyński zamierzał naprawić państwo, wzmacniałby mechanizmy demokratyczne. Jak w tym punkcie nauczania KK: "Jest wskazane, by każda władza była równoważona przez inne władze i inne zakresy kompetencji, które by ją utrzymywały we właściwych granicach".

Po co zatem to robi, skoro prawie nic w ten sposób nie naprawi? Ze zwykłej głupoty? Wyżywa się z powodu swoich frustracji i kompleksów? Jakieś racjonalne wyjaśnienie?

Glupota jest sadzic, ze mozna cos zmieni, nie zmieniajac ludzi. Demokratyczne panstwo, za przyzwoleniem TK, zostało "skopane" juz kilka lat temu, za rozpastwionego rzadu poprzednikow. Wybory chocby samorzadowe, gdyby w taki sposob odbyly sie za rzadow PiS....
Racjonalnie nie mona wytlumaczyc, oczekiwan "powskich demokratow" by co zmieniac, nie zmieniajac niczego. Lata 2005-2007 pokazaly Kaczynskiemu, ze instytucje opanowane przez liberalow lewackich, wpierw trzeba zdobyc, bo to nie sa obiektywne, czy neutralne podmioty, ale sluza walce politycznej.

So lip 30, 2016 7:17
kosiarz1 napisał(a):
Cytuj:

Glupota jest sadzic, ze mozna cos zmieni, nie zmieniajac ludzi. Demokratyczne panstwo, za przyzwoleniem TK, zostało "skopane" juz kilka lat temu, za rozpastwionego rzadu poprzednikow. Wybory chocby samorzadowe, gdyby w taki sposob odbyly sie za rzadow PiS....
Racjonalnie nie mona wytlumaczyc, oczekiwan "powskich demokratow" by co zmieniac, nie zmieniajac niczego. Lata 2005-2007 pokazaly Kaczynskiemu, ze instytucje opanowane przez liberalow lewackich, wpierw trzeba zdobyc, bo to nie sa obiektywne, czy neutralne podmioty, ale sluza walce politycznej.

Przy 18% poparcia można sobie zdobywać :D

So lip 30, 2016 7:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334 ... 622  Następna strona