Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 19:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14871 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199 ... 992  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość
Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
Wczoraj można było zobaczyć reprezentatywny obraz "rozumiejących rzeczywistość" obok ołtarza w Brzegach po odjeździe papieża Franciszka.
Do młodego franciszkanina podchodzi red Płuska, ten uśmiechnięty ochoczo powstaje do odpowiedzi, ale najpierw sprawdza na mikrofonie jaką prezentuje stację.
Gdy dostrzega napis TVN minę ma jakby wypił szklankę soku z cytryny, odwraca sie ze wstrętem bez żadnego słowa.
"Zrozumiał i przyjął" homilię papieża o bezwzględnej potrzebie budowy mostów, zasypywania podziałów, o dostrzeganiu Chrystusa w każdym człowieku :(

Pn sie 01, 2016 7:08

Kael napisał(a):
Dlatego, ze nie mysli jak ty, to "stracil kontakt z rzeczywistoscia"?
Moze jednak jest odwrotnie?

No właśnie m_m, nachodzi cię czasem taka refleksja, że to może jednak ty się mylisz? Czy nigdy?

I drugie pytanie: czy zdarza ci się kiedyś pomyśleć, że być może - jak to mówią anglosasi "maybe, JUST MAYBE" - część krytyków PiS krytykuje PiS po prostu dlatego, że myśli inaczej niż PiS, a wręcz może nawet i dlatego, że PiS się myli albo robi coś źle, a nie dlatego, że są fanami/zwolennikami/miłośnikami PO, płatnymi agentami Niemiec, Komisji Europejskiej, Rady Europy i USA, albo zaczadzonymi lewakami? Uważasz, że jest to możliwe, czy nie jest to twoim zdaniem możliwe?

I trzecie pytanie, które wcześniej zadawałem POwcom - naprawdę tak łatwo ci przychodzi o człowieku, którego znasz ponad 30 lat, mówić takie rzeczy tylko dlatego, że ostro krytykuje partię, której jesteś zwolennikiem? To ja na tym forum pisałem, za poprzedniej władzy, że słuchając zwolenników PO mam wrażenie, że "zwolennictwo" PO stało się ich podstawowym wyznacznikiem tożsamości, wydaje się być ważniejsze od wszystkiego innego, w tym np. od Kościoła. Teraz zaczynam mieć takie same wrażenie, kiedy widzę, jak zachowują się zwolennicy PiS.

M_m, doprawdy, zastanów się czasem, czy naprawdę absolutnie wszyscy ludzie mądrzy i rozumiejący świat zgromadzili się w PiS, a poza PiS są wyłącznie głupcy, albo oderwani od rzeczywistości. Jakie jest prawdopodobieństwo, że mogłoby tak być? Jakie jest to prawdopodobieństwo zwłaszcza w kontekście tego, że w dyskusji na argumenty idzie wam (elicie PiS tak samo) raczej tak sobie - nikogo ważnego nie udało się wam przekonać? Nie widzicie tego? Przecież chyba musicie czasem miewać wątpliwości?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sie 01, 2016 7:34
medieval_man napisał(a):
I jak większość dominikanów w Polsce, zamiast OP (ordo praedicatorum) mógłby sobie po imieniu i nazwisku napisać PO.

Zgroza to niesłychana. Ale wiecie co? Medieval pewnikiem wziął sobie "proroctwo" Malachiasza do serca, chyba tak dalece, że zamyśla sobie, że jak Franciszka diabli (anieli...) wezmą, to on będzie tym strasznym sędzią sądzącym ludzi. Już się przygotowuje, a wnikliwy on jest, że hoho!

Ciekawe, ilu takich strasznych sędziów mniemanych siedzi z nim na jednej ławie...

Pn sie 01, 2016 7:55

Alus napisał(a):
A jednak......obrona dobrego imienia na katolickim forum należy się wszystkim, a zwłaszcza duchownym KK.....poza duchownymi, którzy nie trzymają jedynie słusznej linii...
Gorzej, że tej jedynie słusznej rzeczywistości nie rozumie większa część Polaków i katolików....i większość dominikanów, większość jezuitów....

Zgadzam się z Tobą całkowicie, ale to tu na tym forum czytałem o "pastuchach" czyli biskupach którzy raczej nie trzymali i nie trzymają z jedynie słuszną wtedy partią, ten podział widoczny jest do teraz. Tak samo jest ze zwykłymi kapłanami,ks.Lemański, ks.Sowa czy o.Kramer, nie dasz na nich złego słowa powiedzieć i dobrze bo są kapłanami, ale już np. ks.Jacek Międlar jego można krytykowac w niewybredny sposób tylko dlatego że ma inne poglądy,ks. Kneblewski, śp.Ks. Małkowski oni też są tymi "be".To tyczy nie tylko tego forum ale ogólnie internetu, gdzie właśnie tacy kapłani jak ks.Kneblewski są krytykowani i znieważani tylko za poglądy jakie reprezentują.

Ale co do jednego jesteśmy zgodni obrona dobrego imienia na katolickim forum należy sie wszystkim a zwłaszcza duchownym KK
'

Pn sie 01, 2016 8:05
terezjusz napisał(a):
Tak samo jest ze zwykłymi kapłanami,ks.Lemański, ks.Sowa czy o.Kramer, nie dasz na nich złego słowa powiedzieć i dobrze bo są kapłanami, ale już np. ks.Jacek Międlar jego można krytykowac w niewybredny sposób tylko dlatego że ma inne poglądy,ks. Kneblewski, śp.Ks. Małkowski oni też są tymi "be"

Tak samo będziesz bronił ks. Charamsę czy aba Peatza?
No wybacz, ale samo bycie wyświeconym na kapłana nie jest wystarczającym powodem, aby stać za nim murem, jeśli, tak jak ks. Międlar, podburza młodzież. Nie znam jego intencji, ale on najwyraźniej nie zna młodzieży.

Pn sie 01, 2016 8:14

Helenka napisał(a):
terezjusz napisał(a):
Tak samo jest ze zwykłymi kapłanami,ks.Lemański, ks.Sowa czy o.Kramer, nie dasz na nich złego słowa powiedzieć i dobrze bo są kapłanami, ale już np. ks.Jacek Międlar jego można krytykowac w niewybredny sposób tylko dlatego że ma inne poglądy,ks. Kneblewski, śp.Ks. Małkowski oni też są tymi "be"

Tak samo będziesz bronił ks. Charamsę czy aba Peatza?
No wybacz, ale samo bycie wyświeconym na kapłana nie jest wystarczającym powodem, aby stać za nim murem, jeśli, tak jak ks. Międlar, podburza młodzież. Nie znam jego intencji, ale on najwyraźniej nie zna młodzieży.

Helenko to nie chodzi o samą krytykę ale o sposób w jaki to się robi

Pn sie 01, 2016 8:20

by definitywnie skonczyc temat tak zwanego " wyrownywania " poziomu w unii proponuje zapytac kilku napotkanych obywateli PL " na ile Panu / Pani polepszylo sie ( czytaj - wyrownalo ) zycie przez 12 lat pobytu w unii .

do Alicji , po to sa napisy na mikrofonach by je czytac . przypominasz jak Bronek K. dowiedzial sie ze druga runda z Duda ma byc w TV-TRWAM to jak by wypil szklanke octu . zgadza sie ?

Pn sie 01, 2016 8:27
terezjusz napisał(a):
Alus napisał(a):
A jednak......obrona dobrego imienia na katolickim forum należy się wszystkim, a zwłaszcza duchownym KK.....poza duchownymi, którzy nie trzymają jedynie słusznej linii...
Gorzej, że tej jedynie słusznej rzeczywistości nie rozumie większa część Polaków i katolików....i większość dominikanów, większość jezuitów....

Zgadzam się z Tobą całkowicie, ale to tu na tym forum czytałem o "pastuchach" czyli biskupach którzy raczej nie trzymali i nie trzymają z jedynie słuszną wtedy partią, ten podział widoczny jest do teraz. Tak samo jest ze zwykłymi kapłanami,ks.Lemański, ks.Sowa czy o.Kramer, nie dasz na nich złego słowa powiedzieć i dobrze bo są kapłanami, ale już np. ks.Jacek Międlar jego można krytykowac w niewybredny sposób tylko dlatego że ma inne poglądy,ks. Kneblewski, śp.Ks. Małkowski oni też są tymi "be".To tyczy nie tylko tego forum ale ogólnie internetu, gdzie właśnie tacy kapłani jak ks.Kneblewski są krytykowani i znieważani tylko za poglądy jakie reprezentują.

Ale co do jednego jesteśmy zgodni obrona dobrego imienia na katolickim forum należy sie wszystkim a zwłaszcza duchownym KK'

Przepraszam Cię bardzo - wyraźnie w rozmowie z M_M w dziale "uwago do moderacji" wyjaśniłam mój błąd w postaci niedopowiedzenia do kogo odnosiłam to słowo "pastuch" - konkretne do bp pedofila.
M_M zinterpretował podobnie do Ciebie.
Za interpretacje niestety nie ja odpowiadam.
Przy ks Międlarze i ks Małkowskim pozostanę za swoim......żaden duchowny nie ma prawa nawoływać do pogardy, do odrzucania innego człowieka .
Słyszałeś czy czytałeś kiedykolwiek ks Sowę, ks.Lemańskiego, o. Kramera wskazujących innych jako ludzi gorszych, opętanych, wzywających do nieposłuszeństwa hierarchom?
Redaktor Terlikowski chyba pojął różnicę - na ŚDM na rynku w Krakowie spotkał ks Bonieckiego i serdecznie go przeprosił za, jak sie wyraził "łomotanie". Ks przyznał, iż już dawno wybaczył.
http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzeni ... motal.html

Darek - Ty nadal nic nie rozumiesz - duchowny to nie jakiś Komorowski czy Duda - duchowny to pasterz ustanowiony przez Chrystusa, duchowny okazujący pogardę, to ten, który zapomniał swojego powołania i przestrogi kto wami gardzi, Mną gardzi i o komu wiecej dano, od tego więcej wymagać będą.

Pn sie 01, 2016 8:28

cytujesz " kto wami gardzi , Mna gardzi " . czy mam to rozumiec jako - " kto TVN-em gardzi , Mna gardzi " ?

Pn sie 01, 2016 9:02
Dariusz-555 napisał(a):
cytujesz " kto wami gardzi , Mna gardzi " . czy mam to rozumiec jako - " kto TVN-em gardzi , Mna gardzi " ?

Zrozumiał :sciana:

Pn sie 01, 2016 9:44

to znaczy - priorytet dla duchownych to budowanie mostow z TVN-em . dobrze zrozumialem ?

Pn sie 01, 2016 9:48
Dariusz-555 napisał(a):

A w TVN pracują ludzie dzieci Boga, czy opętani demonem?......i wszyscy duchowni, ludzie ze wspólnot kościelnych, dziennikarze z mediów katolickich, wypowiadający sie dla TVN to także opętańcy?
Transmisję ze ŚDM najobszerniej, najdłużej prowadziły studia TVN24 i PolsatNews - kilkugodzinne bloki programowe nie przerywane były reklamami, lub filmami czy programami rozrywkowymi jak w TVP1.

Pn sie 01, 2016 9:51

Dariusz-555 napisał(a):
by definitywnie skonczyc temat tak zwanego " wyrownywania " poziomu w unii proponuje zapytac kilku napotkanych obywateli PL " na ile Panu / Pani polepszylo sie ( czytaj - wyrownalo ) zycie przez 12 lat pobytu w unii .

Ten temat już wiele razy był kończony. Wg badań z tego roku, 81% Polaków popiera członkostwo Polski w UE, a 72% ma pozytywne nastawienie do Unii Europejskiej - jest to najlepszy wynik w całej Unii Europejskiej. Polacy są największymi euroentuzjastami w UE.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sie 01, 2016 10:30
Alus, to bez sensu. Trolla i prowokatora nalezy ignorowac.
Tak jak on uwaza za sluszne ignorowanie wszystkich mediow poza rezimowymi i rydzykowymi.

Pn sie 01, 2016 10:38

wg Alicji TVN to ludzie Boga . no , chyba ze zalozyc ze dla kogos bogiem jest Donald Tusk .

Pn sie 01, 2016 10:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14871 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199 ... 992  Następna strona