Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 12:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205 ... 976  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość

Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
Jezus owszem obracał się wśród grzeszników, kochał ich ale od każdego bez wyjątku wymagał przemiany życia, nawrócenia. Przewrotnych którzy chcieli go podejść też spławić umiał, ale On jest i był Bogiem więc znał intencje ludzkie ukryte w sercu, franciszkanin tego nie posiadał więc widząc stację znaną z kłamstwa i matactw wolał jej uniknąć.

No tak islamistów nie ruszajmy, zawalajmy empiki koranem i książkami o islamie, a chrześcijan wywalajmy z kościołów za pomocą policji jak to dzisiaj miało miejsce w Paryżu.

http://telewizjarepublika.pl/brutalna-e ... 36372.html

Śr sie 03, 2016 13:37
terezjusz napisał(a):
No tak islamistów nie ruszajmy, zawalajmy empiki koranem i książkami o islamie, a chrześcijan wywalajmy z kościołów za pomocą policji jak to dzisiaj miało miejsce w Paryżu.

A to jest odpowiedź na mojego newsa? :shock: . Jakich cyfr uzywasz? Przypadkiem nie arabskich?

Śr sie 03, 2016 13:38

terezjusz napisał(a):
franciszkanin tego nie posiadał więc widząc stację znaną z kłamstwa i matactw wolał jej uniknąć.

Szkoda, że nie powołał się na "klauzulę sumienia".
To teraz takie modne.

Śr sie 03, 2016 13:39

Helenka napisał(a):
terezjusz napisał(a):

A to jest odpowiedź na mojego newsa? :shock: . Jakich cyfr uzywasz? Przypadkiem nie arabskich?

Helenko nie tylko używam ale dodatkowo jestem fanem tureckich seriali historycznych i mam mieszane uczucia bo z w nich Islam ma ludzką twarz, chrześcijanie mają trochę gorsze twarze ale takie uroki, każda strona swoich przedstawia jako bohaterów, ci drudzy zawsze po ciemnej stronie mocy :-D

mikkel napisał(a):
terezjusz napisał(a):
franciszkanin tego nie posiadał więc widząc stację znaną z kłamstwa i matactw wolał jej uniknąć.

Szkoda, że nie powołał się na "klauzulę sumienia".
To teraz takie modne.

Dobry pomysł, gorzej by było z taką klauzulą u tych księzy co nie maja chęci na udzielanie się np, w RM.

Śr sie 03, 2016 13:48
terezjusz napisał(a):
Jezus owszem obracał się wśród grzeszników, kochał ich ale od każdego bez wyjątku wymagał przemiany życia, nawrócenia. Przewrotnych którzy chcieli go podejść też spławić umiał, ale On jest i był Bogiem więc znał intencje ludzkie ukryte w sercu, franciszkanin tego nie posiadał więc widząc stację znaną z kłamstwa i matactw wolał jej uniknąć.

Jezus spławiał przewrotnych nie odwracając sie z pogardą, ale w rozmowie obnażał ich zamiary.
Nie widzą TVN jako stacje "znaną z kłamstw i matactw, rzesze duchownych, biskupi, zakonnicy obecni w studiu lub łączący sie ze studiem to ślepe barany....dobrą masz opinię o duchownych KK.
Chrześcijanie w Paryżu sami zgotowali sobie ten los skoro omijają kościoły szerokim łukiem, a na utrzymanie kościoła pieniądze z nieba nie spadają.

Śr sie 03, 2016 13:54

terezjusz napisał(a):
Dobry pomysł, gorzej by było z taką klauzulą u tych księzy co nie maja chęci na udzielanie się np, w RM.

Im by było tym łatwiej.
Przecież to medium w zupełnie jawny i oczywisty sposób zaprzeczające wartościom chrześcijańskim, z zupełnie fundamentalną, jaką jest zasada miłości nieprzyjaciół, na czele.

Śr sie 03, 2016 14:30
Cytuj:

RM i TV Trwam to niszowe media - 0,02% oglądalność i 1,5-2,1% słuchalność, TVN24 przy oglądalności 4,73% (lipiec 2016r) zatem przekaz duchownych w TVN42 dociera do kilku milionów Polaków.

Śr sie 03, 2016 15:00
Moderator

Alus napisał(a):
No i mamy wytłumaczenie......jednostronny niefrasobliwy Jezus, i tez jednostronny, niefrasobliwy o. Salij.....

Alus droga... a gdzie ja pisałem o niefrasobliwym Jezusie?
Pisałem, że nie wdawał się w zbędne rozmowy z ludźmi szukającymi sensacji zamiast Królestwa.
Rozmawiał natomiast ze wszystkimi, także grzesznymi, ale szukającymi szczerze.

A o. Salij... Wybacz, znam go doskonale z przynajmniej dwóch lat wykładów i kilku tygodni wspólnych wakacji. Wiem, że potrafi skupić się na jednym aspekcie zagadnienia, tym, które jest akurat ważne dla rozmówcy, i pomija wtedy inne. Tak więc czytam jego wypowiedzi zazwyczaj dość ostrożnie. Doszukując się tego na czym się skupia, a co (świadomie) pomija.
Alus napisał(a):
Człowiekowi asumpt do myślenia daje jedynie dobro i miłość zło dobrem zwyciężaj, pogarda jest zawsze destrukcyjna.

Jeśli udowodnisz pogardę ze strony tego zakonnika. Ale podejrzewam, że po prostu szukasz dziury w całym. Jak cała TVN i inne podobne media.
Alus napisał(a):
Sam bardziej skrytykowałeś franciszkanina niż my wszyscy......bo nikt z nas nie pisał, że w przeciwieństwie do Jezusa, nastawiony jest na szyderstwo.....no cóż - dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane.....

W życiu tego nie napisałem. Ale rozumem, że odczytujesz, ci chcesz odczytać/

Śr sie 03, 2016 15:46
Zobacz profil WWW
Moderator

Helenka napisał(a):
piąte przykazanie, "nie zabijaj" to także "nie ignoruj", "nie traktuj jak powietrze".
Dziwny jest ten świat, gdzie człowiekiem gardzi czlowiek, gdzie słowem zabija jak nozem, jak śpiewał Niemen.
bert04 napisał(a):
I szósta strona flejmu o tym, jak jeden franciszkanin cały dorobek SDM w pył obrócić zdołał.

Mam plan na dalszy przebieg dyskusji :D

Jutro - Franciszkanin próbował zabić dziennikarza.

Pojutrze - Zamach terrorystyczny na stację TVN.

Za dwa dni - Kościół Katolicki dokonał inwazji na Europę.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr sie 03, 2016 15:58
Soul33 napisał(a):

Obrazek

Śr sie 03, 2016 16:07
Dariusz-555 napisał(a):
najnowsza wytyczna unii to podwyzszenie cen lekow w polskich aptekach czyli zrownanie cen do poziomu starej unii .
podobno ta unia jest taka dobra , kochana , slodka , milutka i przyjemna . a ktos tu niedawno pisal o wyrownywaniu poziomu w krajach unii . no to macie teraz " wyrownywanie " . prounijni antypisowcy w klopotach bo Jaroslaw na to swoje stanowcze NIE .

Co nam tu Dariusz-555 naklamal?
http://www.mz.gov.pl/aktualnosci/wyjasn ... y-prawnej/
Zmien swoich guru. Chyba, ze lubisz byc oklamywany i wysmiewany za przekazywanie bzdur dalej

Śr sie 03, 2016 16:14
medieval_man napisał(a):
Alus napisał(a):
No i mamy wytłumaczenie......jednostronny niefrasobliwy Jezus, i tez jednostronny, niefrasobliwy o. Salij.....

Alus droga... a gdzie ja pisałem o niefrasobliwym Jezusie?
Pisałem, że nie wdawał się w zbędne rozmowy z ludźmi szukającymi sensacji zamiast Królestwa.
Rozmawiał natomiast ze wszystkimi, także grzesznymi, ale szukającymi szczerze.

A faryzeusze przyprowadzający mu jawnogrzesznice, pytający o monetę z wizerunkiem cesarza, z oskarżającymi go iż dokonuje cudów mocą demona - czyżby Jezus odwracał sie do nich tyłem - nie znam takich wersów.....

Cytuj:
A o. Salij... Wybacz, znam go doskonale z przynajmniej dwóch lat wykładów i kilku tygodni wspólnych wakacji. Wiem, że potrafi skupić się na jednym aspekcie zagadnienia, tym, które jest akurat ważne dla rozmówcy, i pomija wtedy inne. Tak więc czytam jego wypowiedzi zazwyczaj dość ostrożnie. Doszukując się tego na czym się skupia, a co (świadomie) pomija.
Szacunek dla wszystkich ludzi, miłość nieprzyjaciół, nie osądzanie, zapewne jest dla o. Salija bardzo ważne, skoro w tekście we wskazanym linku je uwypukla.

Cytuj:
Jeśli udowodnisz pogardę ze strony tego zakonnika. Ale podejrzewam, że po prostu szukasz dziury w całym. Jak cała TVN i inne podobne media.

Nie mam zamiaru udowadniać, wszak dla Ciebie znaczę tyle ile TVN, które tak nie lubisz.....zresztą duchownych, którzy pozwalają sobie wypowiadać sie w TVN też nie cenisz.

Cytuj:
W życiu tego nie napisałem. Ale rozumem, że odczytujesz, ci chcesz odczytać/

Czasem niezamierzenie w ferworze dysputy mimochodem ujawnia sie rzeczywiste poglądy - jak choćby te o duchownych występujących w TVN24.....bywa.

A tak - już kończąc polemikę....święty Jan Paweł II pojechał osobiście rzucić perły przed wieprzem Ali Agcą.

Śr sie 03, 2016 17:01

Soul33 napisał(a):

Optymistycznie zakładasz, że ten flejm potrwa tylko dwa dni? Obawiam się, że przy każdym wspomnieniu o papieżu Franciszku, o SDM, o dziennikarzach, zakonnikach czy nawet bez powodu będziemy świadkami kolejnych tekstów w stylu "I ty też mnie nienawidzisz, jak przysłowiowy franciszkanin TeFauEn?".

...

(Koh 3:1nn)

Śr sie 03, 2016 17:08
bert04 napisał(a):
Soul33 napisał(a):

Optymistycznie zakładasz, że ten flejm potrwa tylko dwa dni? Obawiam się, że przy każdym wspomnieniu o papieżu Franciszku, o SDM, o dziennikarzach, zakonnikach czy nawet bez powodu będziemy świadkami kolejnych tekstów w stylu "I ty też mnie nienawidzisz, jak przysłowiowy franciszkanin TeFauEn?".

Ja skończyłam....zwolennicy wskazywania palcem "oto grzesznik" mnie nie przekonają.
Finito.

Śr sie 03, 2016 17:12

Alus napisał(a):
Ja skończyłam....zwolennicy wskazywania palcem "oto grzesznik" mnie nie przekonają.
Finito.
I TY to mówisz? To już nie belka, to cała hałda drzewa...

Śr sie 03, 2016 17:21
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205 ... 976  Następna strona