Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 7:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 114  Następna strona
 Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat?
Helenka pisze:"Ode mnie wymagano i nadal wymaga sie myslenia, a nie slepej wiary w cokolwiek. Tym rózni sie KK odsekt, że nie ma tu prania mózgów."

Helenko, zapomnialas tylko dodac: myslenia UKIERUNKOWANEGO ...
Nawet tego nie zauwazylas...Dobry "pracz" zna cie lepiej niz ty jego...W twoim przypadku nie musial sie chyba zbytnio wysilac...Bo zanim zaczelas samodzielnie myslec ,juz wiedzialas- bez myslenia- ze jestes "owca w owczarni". A owce daja sie najczesciej latwo prowadzic. Tylko od czasu do czasu pojawiaja sie czarne owce w stadzie, ktore nie chca pedzic owczym pedem tam, dokad ich gnaja PASTERZE

Śr sie 10, 2016 11:40
Helenka napisał(a):
Poproszę o dowody (już dla innych). Kolejne inwektywy niczego nie zmienią. Oszczerstwa powtarzane nawet milion razy nie stana się prawdą.
Żyj w swoim matrixie. Z mojej strony EOT.

Helenko, to nie sa oszczerstwa, tylko moje poglady. W Sredniowieczu nazywano poglady herezja i palono delikwenta na stosie. A teraz jest demokracja i nie mozna palic ludzi za poglady.

Zakladajac, ze skazano by mnie na stos, bylabys pewnie pierwsza z tych , ktorzy by sie rwali
zeby podlozyc ogien...

Pozdrawiam cie w mysl " zlotej zasady", ktora podal nam Jezus , bedac na Ziemi...wiesz, tej o milosci blizniego...

Śr sie 10, 2016 11:59

68 stron...
Udało się już komuś logicznie wyjaśnić co to ta Trójca?

Śr sie 10, 2016 12:19
Isoner napisał(a):
68 stron...
Udało się już komuś logicznie wyjaśnić co to ta Trójca?

Wiary nje zgłębisz logiką. Co rozum neguje, odrzuca - serce, dusza pragnie i czuje. Nie jesteś wstanie również odpowiedzieć, dlaczego pokochałeś tą osobę a nie inną? Dlaczego spotykasz obcą osobę i w pierwszej rozmowie czujesz do jednej sympatię, a do innej niechęć ?
Nasze głębsze uczucia, pragnienia są w nas głębiej i nie zawsze idą w parze z naszym rozumowaniem i pojmowaniem.

Śr sie 10, 2016 15:38

Jak to czym jest Trójca Święta? To trzy Osoby Boskie w jednym: Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty!

Pt sie 12, 2016 10:23
Augustynka napisał(a):
Jak to czym jest Trójca Święta? To trzy Osoby Boskie w jednym: Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty!

Jakim jest Bóg w istocie swojej nikt nie zgłębi, ani umysł ludzki, ani anielski, Dzienniczek. Jezus w przekazie do św Faustyny.

Pt sie 12, 2016 10:48

wybrana napisał(a):
Wiary nje zgłębisz logiką. Co rozum neguje, odrzuca - serce, dusza pragnie i czuje. Nie jesteś wstanie również odpowiedzieć, dlaczego pokochałeś tą osobę a nie inną? Dlaczego spotykasz obcą osobę i w pierwszej rozmowie czujesz do jednej sympatię, a do innej niechęć ?
W powyższych przykładach obiektami westchnień są zrozumiałe, fizyczne, realne obiekty: ludzie.
W przypadku Trójcy jest tylko opis słowny, którego raczej trudno inaczej brać niż na rozumowanie. No a bez logiki będzie on tylko bezwartościowym zlepkiem słów.

Augustynka napisał(a):
To trzy Osoby Boskie w jednym
W jednym czym?
W jednym zdaniu?

Pt sie 12, 2016 11:00
Isoner napisał(a):
W jednym zdaniu?
W jednej naturze. Bardzo lubię, jak ludzie nie mający pojęcia o teologii chrześcijańskiej się wymądrzają na jej temat.

Pt sie 12, 2016 12:19

Alus napisał(a):
Augustynka napisał(a):

Jakim jest Bóg w istocie swojej nikt nie zgłębi, ani umysł ludzki, ani anielski, Dzienniczek. Jezus w przekazie do św Faustyny.
No popatrz, a ciągle próbuja zgłębić i to do tego stopnia, ze wymyślili Trójcę. A nie da sie ukryc, ze wymyślili, bo nawet w Biblii nie ma mowy o Trojcy. Wymyślono ją wprawdzie inspirujac sie Biblią, ale w samej Biblii nie ma!

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pt sie 12, 2016 20:17
Askadtowiesz napisał(a):
Alus napisał(a):
Augustynka napisał(a):

No popatrz, a ciągle próbuja zgłębić i to do tego stopnia, ze wymyślili Trójcę. A nie da sie ukryc, ze wymyślili, bo nawet w Biblii nie ma mowy o Trojcy. Wymyślono ją wprawdzie inspirujac sie Biblią, ale w samej Biblii nie ma!

Ależ jest - Gdy jednak przyjdzie Pocieszyciel, którego Ja poślę od Ojca, Duch Prawdy, który od Ojca pochodzi, On będzie świadczył o Mnie (J 15,26).

So sie 13, 2016 7:43
-"Duch prawdy, pochodzi od Ojca" ( a wiec od Ojca anie od Ojca i Syna )
-"Bedzie swiadczyl o mnie" (dlaczedo tylko " o mnie" a nie " o nas"...?...skoro to nierozerwalna Trojca jest....? )

Ja tu nie widze zadnej Trojcy.

Jak slusznie zauwazyl Askadtowiesz, Biblia posluzyla w tym przypadku za inspiracje dla KK.
Ale z Biblii rowniez inni czerpali inspiracje. Wszyscy popuszczali na swoj sposob wodze fantazji i dlatego mamy dzis sytuacje jaka mamy. Wszyscy , tzn. wszystkie odlamy Chrzescijanstwa roszcza sobie prawo do tlumaczenia i wykladania prawd biblijnych. I wszyscy uwazaja , ze maja racje.
Ja mysle, ze przy okazji tych rozwazan o Trojcy, byloby dobrze przeanalizowac pewien fragment Biblii, ktory moze byc fajna wskazowka dla szukajacych Boga.

Oto fragmenty Ewangelii wg Mateusza, rozdzial 24.-( Biblia Tysiaclecia) :

Przyjście Chrystusa8

23 Wtedy jeśliby wam kto powiedział: "Oto tu jest Mesjasz" albo: "Tam", nie wierzcie! 24 Powstaną bowiem fałszywi mesjasze i fałszywi prorocy i działać będą wielkie znaki i cuda, by w błąd wprowadzić, jeśli to możliwe, także wybranych. 25 Oto wam przepowiedziałem. 26 Jeśli więc wam powiedzą: "Oto jest na pustyni", nie chodźcie tam!; "Oto wewnątrz domu", nie wierzcie! 27 Albowiem jak błyskawica zabłyśnie na wschodzie, a świeci aż na zachodzie, tak będzie z przyjściem Syna Człowieczego. (.......)

35 Niebo i ziemia przeminą, ale moje słowa nie przeminą.(....)

Nieznany czas przyjścia16

36 Lecz o dniu owym i godzinie nikt nie wie, nawet aniołowie niebiescy, tylko sam Ojciec. (.....)

Jezus nie wypowiada sie tutaj w liczbie mnogiej i wyraznie wskazuje na swoja podporzadkowana pozycje wobec Boga Ojca.
Zwraca natomiast uwage na powstanie falszywych prorokow...ostrzega przed naiwna wiara, jakoby mial byc gdzies w konkretnym miejscu (religii...?)...i zwraca uwage, ze jesli ON przyjdzie to " zajasnieje jak blyskawica od wschodu do zachodu slonca"...

Ja nie widze , ani nie czuje w calej Biblii nawet cienia sugestii, zeby mialo byc inaczej niz jest napisane.

So sie 13, 2016 14:29
Idźcie i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna i ducha Świętego (Mt 28,19)...też nie dostrzegałaś?
Cytuj:
dlaczego nie "o nas"/

Bo nie ma "nas" trzech, ale Jeden w 3 osobach.

So sie 13, 2016 15:07
Ok...to w takim razie dlaczego liczba mnoga przy stwarzaniu czlowieka: "uczynmy" ?...Kilka razy jest to na tym forum podawane jako argument pro Trojca... Czyzby wtedy bylo " nas" dwoch....albo trzech...?

Mysle ze te wszystkie argumenty" za" sa jednak baaaaaaardzo watpliwe....

A ten twoj ostatni argument ( Idzcie i nauczajcie.....) wogole nie jest argumentem, bo przeciez mozna to rownie dobrze interpretowac jako trzy niezalezne osoby...Dlaczego by nie...?...

A przy okazji mala uwaga, ze przed chrztem ma sie odbyc nauczanie...a co za tym idzie chrzest niemowlat wydaje sie byc wielce niewlasciwy...

So sie 13, 2016 16:09
adaBRD napisał(a):
A ten twoj ostatni argument ( Idzcie i nauczajcie.....) wogole nie jest argumentem, bo przeciez mozna to rownie dobrze interpretowac jako trzy niezalezne osoby..

Bo to są trzy niezależne Osoby. Żadne syjamskie trojaczki :P.

So sie 13, 2016 16:24
Helenko, chrzescijanska milosc az z ciebie kipi...Milo cie znowu spotkac.

So sie 13, 2016 17:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 114  Następna strona