Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 7:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 370 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 25  Następna strona
 Pogaduchy o wszystkim i niczym 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Pogaduchy o wszystkim i niczym
Magdalena, coś zwróciło moją uwagę i mam pytanie.

Magdalena_i napisał(a):
Dziewczyna aż się prosi o porządne lanie.

A tak właściwie to skąd takie podejście w Kanadzie? :) Nie mówią tam w szkołach - jak w USA - że bić dzieci nie wolno i w razie czego trzeba to zgłosić do nauczycieli?

~ Pink Floyd, "Hey you"

Cz sie 11, 2016 13:54

ErgoProxy napisał(a):

Na sposób indiański... nie wiem, przypuszczam, że Indianin odruchowo kojarzy się się z Siuksem (Dakotą), względnie Apaczem; przy czym mnie chodziło o kwestie organizacji politycznej głównie, to znaczy plemienną osobność, ewentualnie przekraczaną przez sojusze doraźne czy związki.

A to by się chyba nawet z grubsza zgadzało. Przykładowo Dakoci z Szejenami po początkowych niesnaskach z zasady sie kolegowali, niemniej w datkockolakockim języku ich nazwa, cośmy ją zresztą zniekształconą przejęli (Szejeni) to samo znaczy, co "Niemcy" właśnie. Plemienność, ogólnie rzecz biorąc, chyba wszędzie na tym samym polega.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz sie 11, 2016 14:35

Soul33 napisał(a):
Magdalena, coś zwróciło moją uwagę i mam pytanie.

Magdalena_i napisał(a):
Dziewczyna aż się prosi o porządne lanie.

A tak właściwie to skąd takie podejście w Kanadzie? :) Nie mówią tam w szkołach - jak w USA - że bić dzieci nie wolno i w razie czego trzeba to zgłosić do nauczycieli?

Witaj Soul33 miło !
Ty to masz pamięć ! gratuluję. Nie ma mnie tam od ponad roku , bezstresowe wychowanie źle wpływało na moją psychikę :D

Może , nie od razu bić - ale na litość to amerykańskie wychowywanie zaprowadzi bezpośrednio w przepaść . Trzeba to widzieć .Prawdziwa wolna Ameryka .

Cz sie 11, 2016 15:14
Moderator

Mnie tam by jeszcze drażnił cyrkowo-rasistowski skład kanadyjskiego rządu, gdzie wybierali ludzi pod kolor.

Niestety u nas, w międzyczasie, nie lepiej się zrobiło. Tylko dla większości nominowanych kryterium było doświadczenie w zaprzęgu pługa.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Cz sie 11, 2016 18:37

Soul33 napisał(a):
Mnie tam by jeszcze drażnił cyrkowo-rasistowski skład kanadyjskiego rządu, gdzie wybierali ludzi pod kolor.

Niestety u nas, w międzyczasie, nie lepiej się zrobiło. Tylko dla większości nominowanych kryterium było doświadczenie w zaprzęgu pługa.

Wszędzie jest tak samo .Elity rządowe pływają nad powierzchnią a całe społeczności dzięki którym elity się utrzymują zostają pod wodą . Tak było , jest i będzie dopóki światem rządzi kasa - czyli jeszcze ho ho ho i trochę.

Cz sie 11, 2016 18:48
E tam. To że kasa rządzi, to nic strasznego, gorzej jakby rządziła na przykład zimna stal. Istotny jest użytek, jaki się z tej kasy robi.

JedenPost napisał(a):
A to by się chyba nawet z grubsza zgadzało.

O! To znakomicie, dziękuję. Bałem się już, że przeszarżowałem, zluzowawszy dość mocno cugle fantazji. : )

Cz sie 11, 2016 19:20

ErgoProxy napisał(a):
E tam. To że kasa rządzi, to nic strasznego, gorzej jakby rządziła na przykład zimna stal. Istotny jest użytek, jaki się z tej kasy robi.

Sztukę ponoc najlepiej kupować, słyszałem dziś w radio. Urzkeło mnie, jak pan prowadzący (czy tma tylko wypowiadający się) ładnie to sformułował, tłumacząc czemu bankierzy kupują obrazy: otóż

Oni wiedzą, że konwencje społeczne gwarantujące wartość dzieł sztuki są trwalsze od konwencji społecznych gwarantujących wartość pieniądza.

Cz sie 11, 2016 19:26

JedenPost napisał(a):
ErgoProxy napisał(a):

Sztukę ponoc najlepiej kupować, słyszałem dziś w radio. Urzkeło mnie, jak pan prowadzący (czy tma tylko wypowiadający się) ładnie to sformułował, tłumacząc czemu bankierzy kupują obrazy: otóż

Oni wiedzą, że konwencje społeczne gwarantujące wartość dzieł sztuki są trwalsze od konwencji społecznych gwarantujących wartość pieniądza.

Ciekawe

Cz sie 11, 2016 19:29

ErgoProxy napisał(a):

JedenPost napisał(a):
A to by się chyba nawet z grubsza zgadzało.

O! To znakomicie, dziękuję. Bałem się już, że przeszarżowałem, zluzowawszy dość mocno cugle fantazji. : )

Kasa rządzi światem i wykorzystana jest właśnie przez zimną stal Macieju

Cz sie 11, 2016 19:31
A mnie się zdaje na odwrót, że to "kasa" produkuje zimną stal, a potem się rozgląda, komu by ją opchnąć. A mogliby produkować rakiety, ale marsjańskie.

Konwencje chroniące sztukę silniejsze...? Rzeczywiście, ciekawe (czytaj: czuję się zastrzelony). Kłopot w tym, że to dotyczy chyba tylko dzieł z epoki. Zakładając upadek wartości pieniądza, jak oni sobie to wyobrażają? Że będą cięli obrazy na kawałki, wydzierali ludziom pojedyncze kartki ze starodruków? Przecież w pieniądzu chodzi o to, że ja mam go tyle, żebym przeżył do pierwszego, a bogacze mają go tyle, żeby mi zorganizowac życie codzienne.

Pt sie 12, 2016 16:36

Chyba nie chodziło mu o upadek pieniądza jako takiego, tylko każdej z osobna waluty czy innego papieru umownie wartościowego, tak mi się zdaje. W sensie że jaj jeden piniondz padnie, to inny się urodzi, a ten, co w międzyczasie nabył i schował Matejkę, dostanie za niego dużo tego drugiego i będzie organizował.

Pt sie 12, 2016 16:56

JedenPost napisał(a):
Chyba nie chodziło mu o upadek pieniądza jako takiego, tylko każdej z osobna waluty czy innego papieru umownie wartościowego, tak mi się zdaje. W sensie że jaj jeden piniondz padnie, to inny się urodzi, a ten, co w międzyczasie nabył i schował Matejkę, dostanie za niego dużo tego drugiego i będzie organizował.

Zacznę malować, najlepiej na tym wyjdę za 1500 lat

Pt sie 12, 2016 21:08
Widzisz, widzisz – a nie chciałaś żyć długo i w dobrym zdrowiu. Za dziesięć tysięcy lat będziesz sławna i bogata. : )

ARHIZa wywiało do magisterki. Equuleussa to chyba zaraz sam pogonię, żeby się odzywał częściej, niż raz w tygodniu.

So sie 13, 2016 20:16

ErgoProxy napisał(a):
Widzisz, widzisz – a nie chciałaś żyć długo i w dobrym zdrowiu. Za dziesięć tysięcy lat będziesz sławna i bogata. : )

ARHIZa wywiało do magisterki. Equuleussa to chyba zaraz sam pogonię, żeby się odzywał częściej, niż raz w tygodniu.

Spadek zostawię potomnym , powiedz , po co komu dziś kasa?

Ludzie są zapracowani , to chyba dobrze że zapominają o wirtualnym świecie?

N sie 14, 2016 10:56
Equuleuss zapracowany? To by była nowość. : P Jeśli jednak znalazł chęci i siedzi nad Photoshopem, cóż, pozostaje bić brawo i domagać się okazania rezultatów pracy.

A kasa jest potrzebna po to, żeby nie musieć potrzebować kasy. Poza tym pomyśl, ilu Afrykańczyków mogłabyś wyciągnąć z biedy, fundując stypendia.

N sie 14, 2016 19:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 370 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 25  Następna strona