Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 22:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 114  Następna strona
 Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat?
wybrana napisał(a):
Na nasz ludzki rozum możemy Trójcę Świętą opisać tak.
Bóg jest duchem, światłem, energią. To światło daje trzy blaski, które są całością:
1 blask - Bóg Ojciec
2 blask - Syn Boży
3 blask - Duch święty

Jakie tam blaski, skoro są to podobno osoby? Uważaj z ta energia bo jeszcze kto zażąda wzoru;-)

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

So sie 20, 2016 19:57

Askadtowiesz napisał(a):
wybrana napisał(a):
Bóg jest duchem, światłem, energią. To światło daje trzy blaski, które są całością:
1 blask - Bóg Ojciec
2 blask - Syn Boży
3 blask - Duch święty

Jakie tam blaski, skoro są to podobno osoby? Uważaj z ta energia bo jeszcze kto zażąda wzoru;-)

Jak czytam że Bóg Jest energią , to mam złe przeczucie

So sie 20, 2016 20:34
Energia pomału wychodzi z mody. Bóg jest gęstością. : PPP

So sie 20, 2016 20:40

ErgoProxy napisał(a):
Energia pomału wychodzi z mody. Bóg jest gęstością. : PPP

Jeszcze lepiej :lol:

So sie 20, 2016 20:40
Szybko połykacie. Napisałam tak, by lepiej można było wyobrazić rozumem ludzkim pojęcie Trójcy. To była forma przenośni, metafory.
Nie kojarzcie słowa energii z energią elektryczną. Takie prześmiewcze zgłębianie tematu przestaje być zabawne.

So sie 20, 2016 23:24
Ale rzecz w tym, że tego ni cholery się nie da pojąć. Nie w naszych czasach. Trzebaby było stać się greckim filozofem antycznym z horyzontami myślowymi greckiego filozofa, dla którego szczytem techniki były organy hydrauliczne i tak sobie wyobrażał człowieka: że w nim humory różne płyną sobie pod ciśnieniem. A w tętnicach jest powietrze.

Trzeba się przykroić do tamtej filozofii. Jak się to zrobi skutecznie, może się Trójcę zrozumie. Ale czy będzie się to zrozumienie dało przełożyć na nasze pojęcia? Dobrze: Osoby Boskie są tej samej substancji. Co z tego? Ja i wybrana jesteśmy tej samej substancji: takie same w nas kwarki i takie same atomy. Czy czyni nas to w jakikolwiek sposób jednością?

So sie 20, 2016 23:30
ErgoProxy napisał(a):
Ale rzecz w tym, że tego ni cholery się nie da pojąć. Nie w naszych czasach. Trzebaby było stać się greckim filozofem antycznym z horyzontami myślowymi greckiego filozofa, dla którego szczytem techniki były organy hydrauliczne i tak sobie wyobrażał człowieka: że w nim humory różne płyną sobie pod ciśnieniem. A w tętnicach jest powietrze.

Trzeba się przykroić do tamtej filozofii. Jak się to zrobi skutecznie, może się Trójcę zrozumie. Ale czy będzie się to zrozumienie dało przełożyć na nasze pojęcia? Dobrze: Osoby Boskie są tej samej substancji. Co z tego? Ja i wybrana jesteśmy tej samej substancji: takie same w nas kwarki i takie same atomy. Czy czyni nas to w jakikolwiek sposób jednością?

Tak czyni, bo wszyscy jesteśmy dziećmi Boga.

So sie 20, 2016 23:41

Trójca Święta to jeden ten sam Bóg w trzech osobach zanurzonych w tej samej esencji boskości ,te osoby są tożsame co do istoty natomiast różne co do osoby ,w Trójcy Świętej występuje hierarchia jak z resztą w całym Królestwie Niebieskim ,pierwszą osobą Trójcy Świętej jest Bóg Ojciec który dyryguje całym wszechświatem ,jego prawą ręką drugą osobą Trójcy Świętej jest Jezus Chrystus Syn Boży ,natomiast trzecią osobą TŚ jest Duch Święty .

N sie 21, 2016 8:18

Owszem jesteśmy wszyscy dziećmi Boga ,natomiast jest to jedynie przybrane synostwo ,które uformowało się poprzez Jezusa Chrystusa który jest prawdziwym Synem Boga .

N sie 21, 2016 8:19

wybrana napisał(a):
ErgoProxy napisał(a):

Tak czyni, bo wszyscy jesteśmy dziećmi Boga.

Macieju - w żadnych czasach .Kimkolwiek byś nie był , nie ma opcji aby pojąć Trójcę - Boga
Ty i wybrana posiadacie tę samą " substancję " duchową - jak każdy inny człowiek .Składacie się z takich samych atomów jak piszesz ale żadne z was nie ma np już tych samych linii papilarnych .Już to jest trudno pojąć - bo dlaczego ? skoro wszystko inne pasuje jak ulał i współgra z podobieństwem? A gdzie tam dopiero do Trójcy

N sie 21, 2016 8:25
Magdalena_i napisał(a):

Macieju - w żadnych czasach .Kimkolwiek byś nie był , nie ma opcji aby pojąć Trójcę - Boga
Ty i wybrana posiadacie tę samą " substancję " duchową - jak każdy inny człowiek .Składacie się z takich samych atomów jak piszesz ale żadne z was nie ma np już tych samych linii papilarnych .Już to jest trudno pojąć - bo dlaczego ? skoro wszystko inne pasuje jak ulał i współgra z podobieństwem? A gdzie tam dopiero do Trójcy

Nasze podobieństwo wynika z tego, że wszyscy jesteśmy dziećmi jednego Boga.
Że mimo iż jest nas miliardy na świecie i różnimy się, wszyscy mamy jedną wspólną nazwę - ludzie.
Każdego z nas z osobna, można określić jedną nazwą - człowiek.
Tyle istnień, a można objąć jedną nazwą, jednym słowem.
Wszystkich ludzi można jeszcze jedną nazwą określić - dzieci Boże.

Ludzie, człowiek, dzieci Boże - jedna nazwa, jedno słowo, a jak dużo istnień do niej należy.

N sie 21, 2016 9:09

wybrana napisał(a):
Szybko połykacie. Napisałam tak, by lepiej można było wyobrazić rozumem ludzkim pojęcie Trójcy. To była forma przenośni, metafory.
Wyglada mi na to ze w religii metafory mają wybitnie szerokie zastosowania.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

N sie 21, 2016 12:57

wybrana napisał(a):
Oprócz logiki czujemy również innymi zmysłami. Czujemy miłość nie logiką, bo miłość jest pozazmysłowa. Czujemy sympatię, tęsknotę. Lubimy lub nienawidzimy i to jest nie raz sprzeczne z logiką. Mąż bije żonę, krzywdzi ją fizycznie i psychicznie, a ona wbrew logice kocha go i jest z nim. Dziecko nas rani, a my nie odwracamy się od niego, bo kochamy go bezwarunkową miłością.
Wiarę w Boga nie określimy logiką, ale wewnętrznym czuciem - naszej duszy, naszych pragnień, naszego serca. Chociaż rozum będzie negował, to dusza będzie tęsknić i pragnąć.
Te wewnętrzne pragnienia są ponad wszelką logiką. Nasz rozum ludzki ma pewne ograniczenia i dlatego nie wszystko, co się dzieje w nas wewnątrz, jesteśmy wstanie pojąć i zrozumieć.
Ja się pytam czy opis Trójcy, do którego/której wzdychasz (nie pytam dlaczego) jest logiczny.
Jest?
Odpowiedzi mogą być dwie:
1) Tak, opis Trójcy jest logiczny.
2) Nie, opis Trójcy to słowny, nielogiczny bełkot.

wybrana napisał(a):
1 blask - Bóg Ojciec
2 blask - Syn Boży
3 blask - Duch święty
Pod pojęciem osoby, indywiduum, istoty rozumnej rozumiem byt, który posiada własne procesy myślowe. Ty jesteś osobą, ja jestem osobą, ale Ty nie jesteś mną, ani ja nie jestem Tobą.
Osoba, indywiduum, istota rozumna to dla mnie synonimy.
Co w powyższym Twoim opisie jest osobą?
Czy są to osoby boskie czy nieboskie?

N sie 21, 2016 13:26
Hufce napisał(a):
Trójca Święta to jeden ten sam Bóg w trzech osobach zanurzonych w tej samej esencji boskości ,te osoby są tożsame co do istoty natomiast różne co do osoby ,w Trójcy Świętej występuje hierarchia jak z resztą w całym Królestwie Niebieskim ,pierwszą osobą Trójcy Świętej jest Bóg Ojciec który dyryguje całym wszechświatem ,jego prawą ręką drugą osobą Trójcy Świętej jest Jezus Chrystus Syn Boży ,natomiast trzecią osobą TŚ jest Duch Święty .

Bardzo dobrze to ująłeś. Zgadzam się z tobą.

N sie 21, 2016 13:39
Hufce napisał(a):
w Trójcy Świętej występuje hierarchia jak z resztą w całym Królestwie Niebieskim ,pierwszą osobą Trójcy Świętej jest Bóg Ojciec który dyryguje całym wszechświatem ,jego prawą ręką drugą osobą Trójcy Świętej jest Jezus Chrystus Syn Boży ,natomiast trzecią osobą TŚ jest Duch Święty .

Przestań powtarzać te bzdury. W Trójcy Świętej nie ma hierarchii. Hierarchia to brak równości, brak jedności.

N sie 21, 2016 18:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 114  Następna strona