Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 15:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 686 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 46  Następna strona
 Neopoganie 
Autor Wiadomość

Lekko wtrącę się do dyskusji :

ddv163 napisał :
Cytuj:
No cóż - palenie dzieci na stosie ani tzw 'prostytucja sakralna" ani pochwalanie uczt bachijskich, walk na śmierć i życie nie jest zgodne ani z Chrześcijaństwem - ani z Judaizmem

W starożytności u żydów, prostytucja sakralna była na porządku dziennym.

ddv163 napisał :
Cytuj:
Wojen napisał:

Cytuj:
"opartych na chrzescijanstwie"? A coz takiego stworzylo to chrzescijanstwo procz religii?

- uniwersytety
- zapoczątkowało rozwój nauki w dzisiejszej formie
- rozwój miast i handlu
- rozwój kapitalizmu
- uratowało dorobek "ludów przedchrzescijańskich"
- scaliło Europę w jedną cywilizację

Taaak jasne, uratowało.... zabijając żerców, wycinając Święte Gaje, niszcząc posągi i świątynie, przejmując miejsca kultu oraz święta i nadając im nową (chrześcijańską) symbolikę po to, aby lud zapomniał o "Dawnych Bogach" i był posłuszny papieżowi, płacił świętopietrze, daniny i wszeliego rodzaju inne wymyślne podatki kościołowi, co by papież i dostojnicy kościelni mogli napchać sakiewki, o przepraszam - skarbiec. Mi to bynajmniej na "ratunek" nie wygląda, ale oczywiście mogę się mylić (dla niekumatych - to była ironia).

Pozdrawiam !

Śr lip 20, 2005 19:55
W starożytności u żydów, prostytucja sakralna była na porządku dziennym.

Mógłbyś uściślić na jakiej podstawie podajesz te słowa :co:
Bo coś mi się wydaje, że mylisz kulty pogańskie kulty kananejskie z wiarą Żydów.

Blizbor napisał(a):
Wojen napisał(a):
"opartych na chrzescijanstwie"? A coz takiego stworzylo to chrzescijanstwo procz religii?

-Taaak jasne, uratowało.... zabijając żerców, wycinając Święte Gaje, niszcząc posągi i świątynie, przejmując miejsca kultu oraz święta i nadając im nową (chrześcijańską) symbolikę po to, aby lud zapomniał o "Dawnych Bogach" i był posłuszny papieżowi, płacił świętopietrze, daniny i wszeliego rodzaju inne wymyślne podatki kościołowi, co by papież i dostojnicy kościelni mogli napchać sakiewki, o przepraszam - skarbiec. Mi to bynajmniej na "ratunek" nie wygląda, ale oczywiście mogę się mylić (dla niekumatych - to była ironia).

Pozdrawiam !

Podatki - były płacone zawsze i kazdemu - nie zapominaj o tym.
"Dawni bogowie" - zaś służyli wladzy, nie ludziom
W obecnej chwili - również niektóre wierzenia są ścigane mocą samego prawa - np. członkowie tych sekt, którzy dopuszczają mordy, przemoc badź znęcanie się nad zwierzętami.
Czy zatem - to wynik "nietolerancji" ze strony władz :co:

Śr lip 20, 2005 21:38

Jasne. A chrześcijaństwo jest religią ludzi, prawda?

Namaszczanie królów, spór o Inwestyturę, wieczny konflikt władzy kościelnej i świeckiej o panowanie nad ludźmi, tytuły "Książąt Kościoła"

Przypomnijcie sobie, co mówił Kościół w XVIII i XIX wieku na wieść o polskich powstaniach i dążeniach do niepodległości. Ba! Jeszcze w XX wieku potępiał wszelkie ruchy narodowowyzwoleńcze jako "bunty przeciwko monarchiom namaszczonym przez Boga".

O tym, jak KK kolaborował z hitlerowskimi zbrodniarzami w imię świętego spokoju nie wspomnę. Owszem, pojedynczy księża zachowywali się jak szlachetni ludzie, czego niestety nie mozna było powiedzieć o KK jako instytucji. Zwłaszcza Watykan pokazał podczas II WŚ, jak bardzo chrzescijaństwo jest religią ludzi.

No trochę wstydu proszę. I odrobinę dystansu do tego, czego się broni. :/

Śr lip 20, 2005 22:53
Zobacz profil WWW

ddv163 napisał :
Cytuj:
Mógłbyś uściślić na jakiej podstawie podajesz te słowa
Bo coś mi się wydaje, że mylisz kulty pogańskie kulty kananejskie z wiarą Żydów.

Nie mogę uściślić, a to z tej prostej przyczyny, że nie pamiętam już GDZIE o tym czytałem, ale utkwiło mi w pamięci, że u żydów też występowała prostytucja sakralna.

ddv163 napisał :
Cytuj:

Taaak ? Ale kościołowi można składać co najwyżej dobrowolne daniny (jałmłużnę), a nie płacić podatki (!), to się kłuci z naukami Jezusa, a kosciół zarabiał na czym tylko się dało, że już nie wspomnę o odpustach zupełnych.

ddv163 napisał :
Cytuj:

Nie wiesz nawet jak bardzo się mylisz - odsyłam do książek, w celu zapoznania się z tematem przedchrześcijańskich wierzeń. Z tego co można zaobserwować nie tylko we współczesności ale i w średniowieczu to właśnie kościół katolicki manipulował swoimi "owieczkami" czasami nawet szantażując, że jak nie zapłaci dziesięciny to rzucą na "owieczkę" klątwę kościelną - tak tak, historia zna takie przypadki, i to nie tylko na chłopów rzucano te klatwy, na królom i szlachcie też się dostawało, oczywiście co mądrzejsi nię przejmowali się ową "klątwą" (i co, kościół katolicki potępia magię, przypisując jej pochodzenie szatanowi, a sam się nią para - no ładnie ładnie).

Pozdrawiam !

Śr lip 20, 2005 22:57
Sława !

Nie mogę uściślić, a to z tej prostej przyczyny, że nie pamiętam już GDZIE o tym czytałem, ale utkwiło mi w pamięci, że u żydów też występowała prostytucja sakralna.

To radzę czerpać z wiarygodnych źródeł ...
A nie stawiać za pewnik spraw o których praktycznie nie masz pojęcia ...
ddv163 napisał :
Cytuj:

Blizbor napisał(a):
Taaak ? Ale kościołowi można składać co najwyżej dobrowolne daniny (jałmłużnę), a nie płacić podatki (!), to się kłuci z naukami Jezusa, a kosciół zarabiał na czym tylko się dało, że już nie wspomnę o odpustach zupełnych.

Opodatkowanie Kościoła to wymysł hitlerowców z 1939 r chcących zniszczyć Kosciół w Austrii ...
Zaś Kościół jest zdecydowanie przeciwny takiemu rozwiązaniu
Cytuj:
Powszechny podatek kościelny odwróci obecny, zdrowy i naturalny, kierunek obiegu pieniądza w Kościele: wierni przez tacę, kolędę, opłaty przy sakramentach itd. finansują parafię, a ta opłaca z kolei swoisty podatek na rzecz instytucji diecezjalnych. Ogromne zróżnicowanie tysięcy budżetów parafii, domów zakonnych i innych instytucji kościelnych odpowiada zdrowemu zróżnicowaniu finansowemu firm, drobnych, a przez to normalnych, choć niebogatych.

Zamiast tego powstanie quasi monopol, wpływy podatkowe będą dzielone na górze, czemu w sposób nieunikniony towarzyszyć będzie element dowolności i rozrost administracji centralnej (dla niej to może na krótką metę korzystne...). Księża będą żyli z płacy z góry zamiast z ofiar z dołu, co wytworzy w nich mentalność urzędników na pensji. Zniknie różnica w dochodach księdza szanowanego i marnego. Księża mniej będą wtedy zabiegali o pozyskanie wiernych. Na dłuższą metę będzie to czynnik sprzyjający opróżnieniu kościołów.

Wierni z kolei odzwyczają się od ofiarności spontanicznej na rzecz swojej parafii, od odpowiedzialności za jej stan materialny i za wynagradzanie duszpasterzy, uznając, że podatek wystarczy. Jeszcze bardziej niż dotąd zajmą wobec księży postawę roszczeniową. Źródłem zaognień mogą być osoby dla groszowych oszczędności nie płacące nic albo nawet występujące z Kościoła (a potem robiące bezczelnie publiczny skandal w wypadku odmowy ochrzczenia dzieci czy pogrzebu), jak też wszystkie wydatki parafii przekraczające roczny „przydział”.

Sprawa ta ma pewien wydźwięk ogólnospołeczny. Kościół katolicki, z dobrowolną przynależnością i dobrowolnym finansowaniem, stanowi pewną oazy normalności w kraju zbiurokratyzowanym i scentralizowanym, w którym żyjemy. Religia to ostatnia sfera wolna od etatyzmu — obok części pracy charytatywnej i fundacji. Pomysły „regulacji” tych sfer przez podatek (a zwlaszcza obowiązkowy, choćby z prawem wyboru adresata) to zamach na wolność.

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/P/PR ... kkosc.html
Jak do tej pory Kościół utrzymywał się ze składek wiernych - i darowizn.
Obowiązek utrzymywania KOścioła:
Cytuj:
Posiadanie dóbr doczesnych przez Kościół ma na celu „organizowanie kultu Bożego, zapewnienie godziwego utrzymania duchowieństwa oraz innych pracowników kościelnych, prowadzenie dzieł apostolatu i miłości, zwłaszcza wobec biednych”. Troska o dobra doczesne Kościoła i o utrzymanie instytucji kościelnych, a także o ludzi ubogich, jest obowiązkiem wszystkich wiernych.
Oczywiście, zadośćuczynienie temu przykazaniu powinno odbywać się zgodnie z możliwościami poszczególnych osób, które w dzisiejszych czasach w wielu wypadkach nie są zbyt duże. Prawdą jest jednak i to, że potrzeby Kościoła i jego instytucji, duchowieństwa (które zgodnie z wielowiekową tradycją utrzymuje się dzięki ofiarności wiernych), a także osób najuboższych są niemałe. Realizacja V przykazania wymaga zatem od poszczególnych wiernych wielkiej wrażliwości sumienia i otwartości na potrzeby innych. Bardzo często składane przez wiernych ofiary i dary materialne mają znamiona „wdowiego grosza”, który - jeśli wypływa ze szczerego serca - ma zawsze wielką wartość.

viewtopic.php?p=3331#3331

ddv163 napisał :
Cytuj:

Blizbor napisał(a):
Nie wiesz nawet jak bardzo się mylisz - odsyłam do książek, w celu zapoznania się z tematem przedchrześcijańskich wierzeń. Z tego co można zaobserwować nie tylko we współczesności ale i w średniowieczu to właśnie kościół katolicki manipulował swoimi "owieczkami" czasami nawet szantażując, że jak nie zapłaci dziesięciny to rzucą na "owieczkę" klątwę kościelną - tak tak, historia zna takie przypadki, i to nie tylko na chłopów rzucano te klatwy, na królom i szlachcie też się dostawało, oczywiście co mądrzejsi nię przejmowali się ową "klątwą" (i co, kościół katolicki potępia magię, przypisując jej pochodzenie szatanowi, a sam się nią para - no ładnie ładnie).

Pozdrawiam !

Proszę, podaj mi źródlo tych swoich "rewelacji" ...

Cz lip 21, 2005 0:05

ddv163 napisał :
Cytuj:
Proszę, podaj mi źródlo tych swoich "rewelacji" ...

Z przyjemnością - "Mroki Średniowiecza" - autorstwa dr. Józefa Putka. I żeby nie było - książka ta jest naukowym opracowaniem, która nie szerzy jakichkolwiek ideologii. Jest tam wiele ciekawych rzeczy opisanych o działaniach kościoła katolickiego w "Mrocznych Wiekach". Tumulty, Inkwizycja, Klątwy Kościelne itp. Wszystko opisane na podstawie zachowanych z tamtych czasów dokumentów m.in. dokumentów sądowych opisujących procesy o czary itp. tak więc źródła są wiarygodne i to bardzo.

Pozdrawiam !

Cz lip 21, 2005 0:29
Tyle tylko, że w tych opisach coś jest przemięszana dzałalność sądów "świeckich" i Inkwizycji ...
Czary w miejscowościach opartych na prawie niemieckim były ścigane z mocy sądów swieckich, nie kościelnych - zaś procesy Inkwizycyjne wcale nie szafowaly tak bardzo ani torturami - ani wyrokami śmierci ...
Poczytaj:
viewtopic.php?p=91744#91744
A najnowsze badania to potwierdzają ...

Cz lip 21, 2005 0:40

ddv163Jak do tej pory Kościół utrzymywał się ze składek wiernych - i darowizn.
[/quote]

:)
szacuje sie, ze na cele KRK rocznie zbudzetu panstwa wychodzi MINIMUM 1-1,5 mld zl
A tak z historii - Arkona, ostatnia z poganskich bastionow utrzymywala sie m. in. z obowiazkowych datkow ludnosci. Bulwersujace, prawda? Po upadku Arkony i wprowadzenia chrzescijasntwa ludnosc musiala placic na cele kosciola 10 x wiekszy podatek...
Zrodlo - nie pamietam w tej chwili nazwy ksiazki, bo jestem poza domem, jutro jesli chcesz podam. Wkazdym razie cos o zyciu codzienym Pomorzan.

[quote] (które zgodnie z wielowiekową tradycją utrzymuje się dzięki ofiarności wiernych),[/quote]

dobrowolna badz nie...
no tak, to juz jasne, czemu krk walczy z innymi wyznaniami. Oj naiwne owieczki...

[quote]Bardzo często składane przez wiernych ofiary i dary materialne mają znamiona „wdowiego grosza”, który - jeśli wypływa ze szczerego serca - ma zawsze wielką wartość.[/quote]

[quote]"Dawni bogowie" - zaś służyli wladzy, nie ludziom
[quote="Blizbor napisał(a):
Nie wiesz nawet jak bardzo się mylisz - odsyłam do książek, w celu zapoznania się z tematem przedchrześcijańskich wierzeń.

Proszę, podaj mi źródlo tych swoich "rewelacji" ...[/quote]

Juz po raz kolejny polecam "Chrzest Polski" niejakiego Dowiata, wydany w wielu wznowieniach, ostatnie chyba w 1997. Bez tej podstawowej lektury w ogole nie ma o czym rozmawiac. Dowiedzialbys sie czemu Mieszko postanowil przyjac chrzecjanstwo, czemu z takich a nie innych rak, czemu Metody gnil w wiezieniu osadony przez niemieckich biskupow. Pozowle sobie jedynie strescic, ze wlasnie chrzescijanstwo nadawalo sie idealnie do prowadzenia polityki i wprowadzenia feudalizmu. To religia stricte polityczna. Cala duchowa otoczka to opium dla mas. Dla (censored) mas, ktore "wielowiekowa tradycja" utrzymuja ta umaczana w najwieksza swiatowa polityke organizacje. Dopiero co ktos z was podal argument, ze u Slowian rodzimej wiary nie bylo kaplanow. Jakze wiec bez zorganizowanego kaplanstwa i systemu feudalnego Bogowie mogli sluzyc wladzy? Czyjej wladzy, jesli sprawujacy obrzedy czlowiek musial sie sam wyzywic normalna praca? Podajecie sprzeczne ze soba argumenty nie szukajac prawdy a broniac czegos, co zostalo wam slepo wpojone. To zasmuca...

Cz lip 21, 2005 0:44
Zobacz profil WWW

Czary w miejscowościach opartych na prawie niemieckim były ścigane z mocy sądów swieckich, nie kościelnych

czarownice byly sadzone na podstawie przekonania, jakoby wspolpracowaly z diablem. To chrzescijanstwo wytworzylo te psychoze, tak jak dzis tworzy psychoze sekt...

Ja zas polecam: Bohdan Baranowski i Władysław
Lewandowski „Nietolerancja i zabobon w Polsce w XVII i XVIII w."

Nie ma tam o zadnej inkwizycji, jest nasze rodzime podworko, opisane pogromy innowiercow, procesy czarownic itd - wszystko o podlozu religijnym jako sprzeniewierzenie sie wierze chrystusowej.

A na jaka literature ty sie powolujesz, zwlaszcza, gdy mowisz "to zostalo udowodnione". tylko nie podsylaj mi linkow, nie mow, ze wiedze czerpiesz z internetu...

Cz lip 21, 2005 0:49
Zobacz profil WWW

Poczytaj:
viewtopic.php?p=91744#91744
A najnowsze badania to potwierdzają ...

tak rzucilem okiem - piszesz o jakiejs nkwizycji - a co mnie inkwizycja obchodzi? Ja mowie o Polsce, o naszych realiach, gdzie na procesach o czary zginelo jak sie szacuje 30 000 kobiet (nie liczac samosadow co i tak bylo niczym w porownaiu do Niemiec - tam liczba ta siegala okolo miliona!

zrodlo: Bohdan Baranowski i Władysław
Lewandowski „Nietolerancja i zabobon w Polsce w XVII i XVIII w."

Przeczytaj ksiazeczke, zanim sie wypowiesz o jakiesj inkwizycji zupelnie nie wiadomo po co...

Cz lip 21, 2005 0:54
Zobacz profil WWW
A wiesz skąd sie wzieło Prawo Magdeburskie :co:

Cz lip 21, 2005 1:06

A wiesz skąd sie wzieło Prawo Magdeburskie :co:

A wiesz co sie stalo z naszymi miejscami kultu, bedacymi na tych ziemiach na dlugo przed przybyciem chrzecijan?

Cz lip 21, 2005 1:13
Zobacz profil WWW
Odpowiem - prawo anglo - saksońskie (którego to odmiana jest prawo magdeburskie) wzięło sie ze spisanego prawa zyczajowego plemion germańskich.
Jak widać - zwyczaje tych ludów - choć zmieniane - i tak odcisnęły się potwornym piętnem na ludziaach - tylko dlatego, że służyły one władzy świeckiej, nie koscielnej

Cz lip 21, 2005 1:17

Odpowiem - prawo anglo - saksońskie (którego to odmiana jest prawo magdeburskie) wzięło sie ze spisanego prawa zyczajowego plemion germańskich.
Jak widać - zwyczaje tych ludów - choć zmieniane - i tak odcisnęły się potwornym piętnem na ludziaach - tylko dlatego, że służyły one władzy świeckiej, nie koscielnej

a co to ma wspolnego z rodzima wiara Slowian?? Raz inkwizycja, raz prawo magdeburskie, za chwile napiszesz o UFO?

a tak z innej beczki - masz w opisie piekny cytat "brak zgody dla zla". Zapewne jako katolik, za zlo uwazasz lamanie przykazan twojego boga. A jest takie jedno "nie mow falszywego swiadectwa". Tak wiec nie zgadzasz sie na klamstwo. Tak wiec nie zgadzasz sie rowniez na umieszczenie tematu "neopoganie" w dziale sekty, prawda? Czy moze jestes hipokryta jak wiekszosc katolikow w Polsce (80% poparcie dla kary smierci)?

Cz lip 21, 2005 2:01
Zobacz profil WWW

Owo "z innej beczki" omawiane jest w innym temacie - jaki ma sens roznoszenie tego po forum poza chęcią siania fermentu? Skoro ktoś z wielu definicji słowa sekta wybiera sobie jedno, które mu akurat najbardziej pasuje do jego pretensji, a nie przyjmuje do wiadomości znaczenia podanego w dokumencie kościelnym?

Poza tym mam dosyć przymykania oczu na - mówiąc wprost - chamskie zachowanie i zdania typu:

Wojen napisał(a):
Czy moze jestes hipokryta jak wiekszosc katolikow w Polsce (80% poparcie dla kary smierci)?

Mogę to zrobić raz czy drugi - w dyskusjach przytrafia się to każdemu - natomiast nie wówczas kiedy staje się to nagminne. Dlatego też nie mam zamiaru tolerować dalszego obrażania zarówno swojej wiary jak i chrześcijan.

Na marginesie zaś - odnośnie cytatu wyżej - radziłbym nie wypowiadać się na temat tych aspektów nauki katolickiej, o których nie ma się zielonego pojęcia (podobnie jak wcześniej w kwestiach biblijnych).

Cz lip 21, 2005 8:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 686 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 46  Następna strona