Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 12:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213 ... 976  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość

Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
mikkel napisał(a):
U nas też katolicy wybierali Dudę i PiS.
Ilu z nich wzięło pod uwagę, że głosują na ludzi mających w pogardzie najwyższe świeckie prawo swojego własnego Narodu?

Sondaże pokazują, że raczej zdecydowana większość wzięła to pod uwagę i niewiele jej to przeszkadza. Dlaczego? Moim zdaniem nie są przekonani, że to najwyższe świeckie prawo oraz wymiar sprawiedliwości są gwarantem praworządności w państwie. Pozostaje pytanie, co można by zrobić, aby to przekonanie w narodzie wzmocnić...

Cz sie 25, 2016 10:04

SweetChild napisał(a):
Z dwojga złego zdecydowana większość populacji wybierze śmierć bandyty niż ofiary i trzeba naprawdę silnej wiary, aby postąpić odwrotnie.

Ale jakiego, przepraszam, bandyty i jakiej ofiary? Kto jest ofiarą handlarza narkotyków? Jeśli ich użytkownik, to zauważ, że oni tam mordują "bandytów" i "ofiary" po równo. Jeśli natomiast chodzi o towarzyszącą handlowi narkotykami brutalność wobec konkurentów oraz ofiary wśród osób postronnych, to prawdłowosć jest prosta - zwiększenie brutalności władz zawsze skutkuje większą brutalnością badytów, przerabiał to Meksyk, który ostatnio bezskutecznie zabiegał w ONZ o zmianę kursu, przerabia Iran, gdzie wciaż wierzą, że wieszanie "handlarzy" poskutkuje czymkolwiek pozytywnym.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz sie 25, 2016 10:05

SweetChild napisał(a):
Sondaże pokazują, że raczej zdecydowana większość wzięła to pod uwagę i niewiele jej to przeszkadza. Dlaczego? Moim zdaniem nie są przekonani, że to najwyższe świeckie prawo oraz wymiar sprawiedliwości są gwarantem praworządności w państwie. Pozostaje pytanie, co można by zrobić, aby to przekonanie w narodzie wzmocnić...

Ja miałem na myśli aspekt bardziej religijny.
Ktoś, kto plugawi prawo swojego własnego państwa i uporczywie tkwi w tym grzechu, sprzeniewierza się także Ewangelii i nie może chyba mienić się dobrym katolikiem.

A jakoś nie przeszkadza to innym katolikom na niego głosować wyborach.

Cz sie 25, 2016 10:29

JedenPost napisał(a):
Jeśli natomiast chodzi o towarzyszącą handlowi narkotykami brutalność wobec konkurentów oraz ofiary wśród osób postronnych, (...)

To plus ofiary osób uzależnionych, które np. muszą zdobyć kasę na zakupy.

JedenPost napisał(a):
to prawdłowosć jest prosta - zwiększenie brutalności władz zawsze skutkuje większą brutalnością badytów, przerabiał to Meksyk, który ostatnio bezskutecznie zabiegał w ONZ o zmianę kursu, przerabia Iran, gdzie wciaż wierzą, że wieszanie "handlarzy" poskutkuje czymkolwiek pozytywnym.

Dlatego pisałem, że to desperackie metody.

mikkel napisał(a):
Ja miałem na myśli aspekt bardziej religijny.
Ktoś, kto plugawi prawo swojego własnego państwa i uporczywie tkwi w tym grzechu, sprzeniewierza się także Ewangelii i nie może chyba mienić się dobrym katolikiem.

A jakoś nie przeszkadza to innym katolikom na niego głosować wyborach.

Zawsze można powiedzieć, że należy bardziej słuchać Boga niż ludzi.

Cz sie 25, 2016 10:57

SweetChild napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Jeśli natomiast chodzi o towarzyszącą handlowi narkotykami brutalność wobec konkurentów oraz ofiary wśród osób postronnych, (...)

To plus ofiary osób uzależnionych, które np. muszą zdobyć kasę na zakupy.

Idąc tą logiką należałoby zacząć zabijać wszystkich ubogich, czyli potencjalnie zdesperowanych.

Cz sie 25, 2016 15:58

JedenPost napisał(a):
Idąc tą logiką należałoby zacząć zabijać wszystkich ubogich, czyli potencjalnie zdesperowanych.

Idąc tą logiką można by wybić w zasadzie wszystkich, bo każdy może być potencjalnie zdesperowany. Zresztą przerabialiśmy to nie tak dawno, bo w czasach wczesnego PRL-u, gdzie co rusz jakaś grupa stawała się wrogiem systemu i była brana na celownik. Chyba też nie ma tu nikogo, kto byłby zwolennikiem takich rozwiązań, chociaż usilne wskazywanie zdrajców Ojczyzny powinno niepokoić.

Ale wracając na Filipiny - istnieje według mnie zasadnicza ilościowa różnica pomiędzy rzeczywistym zdesperowaniem narkomanów a rzeczywistym zdesperowaniem ubogich, przy czym miarą rzeczywistego zdesperowania jest liczba i ciężar popełnianych przestępstw per capita. Moim zdaniem Filipińczycy musieli czuć się mocno zagrożeni ze strony podziemia narkotykowego, jeśli wyrazili swoje poparcie dla tak drastycznych metod jak uliczne egzekucje. Pewnie wszyscy się zgodzimy, że wybrali rozwiązanie złe (o ile w ogóle można tu mówić o rozwiązaniu). Ja proponuję zastanowić się nad przyczynami tego złego wyboru i czy państwo cywilizowane nie może podjąć działań, które mogłyby zmniejszyć ryzyko złych wyborów jego obywateli. Bo problem nie jest jedynie egzotyczny, zarówno w Europie jak i w USA ruchy ekstremistyczne rosną w siłę.

Pt sie 26, 2016 7:46

Filipińczycy chociaż konkretnie walczą z podziemiem narkotykowym

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt sie 26, 2016 7:48

Andy72 napisał(a):
Filipińczycy chociaż konkretnie walczą z podziemiem narkotykowym

Andy, skończ. Rzygać się chce od tej Twojej nienawiści. Leczysz się? Kontynuuj.

SweetChild napisał(a):
Ja proponuję zastanowić się nad przyczynami tego złego wyboru i czy państwo cywilizowane nie może podjąć działań, które mogłyby zmniejszyć ryzyko złych wyborów jego obywateli.

O tym właśnie pisałem, wskazując na częściową winę nagle zaszokowanego ONZ, które od dekad forsuje twierdzenie, że problem uzależnień nie jest natury zdrowotnej, tylko kryminalnej, a użytkownicy narkotyków (tych nielegalnych rzecz jasna), narkomani i handlarze to właściwie podludzie.

SweetChild napisał(a):
Ale wracając na Filipiny - istnieje według mnie zasadnicza ilościowa różnica pomiędzy rzeczywistym zdesperowaniem narkomanów a rzeczywistym zdesperowaniem ubogich, przy czym miarą rzeczywistego zdesperowania jest liczba i ciężar popełnianych przestępstw per capita.

Nie wiem jak jest na Filipinach, ale pewnie podobnie jak u nas, u nas zaś wychodziłoby, że pierwsi do odstrzału powinni pójść ludzie narkotyzujący się alkoholem, czyli sprawcy ponad połowy przestępstw z użyciem przemocy, tj. zabójstw, pobić, rozbojów i gwałtów.

Pt sie 26, 2016 8:27

JedenPost napisał(a):
Nie wiem jak jest na Filipinach, ale pewnie podobnie jak u nas, u nas zaś wychodziłoby, że pierwsi do odstrzału powinni pójść ludzie narkotyzujący się alkoholem, czyli sprawcy ponad połowy przestępstw z użyciem przemocy, tj. zabójstw, pobić, rozbojów i gwałtów.

Też nie wiem, jak jest na Filipinach, ale moim zdaniem jest spore prawdopodobieństwo, że jednak inaczej niż u nas. Z własnego doświadczenia zauważyłem, że im dalej na południe tym powszechność narkotyzowania się alkoholem maleje.

Pt sie 26, 2016 8:48

JedenPost napisał(a):

Rzygać się chce od twojej nienawiści

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt sie 26, 2016 8:51

@SweetChild
Szybki zwiad pokazuje, że tam mają tam poważny problem z metamfetaminą. Jako, że jest to stymulant, całkiem możliwe, że faktycznie sporo osób popełnia pod jego wpływem przestępstwa.

Pt sie 26, 2016 8:53
Jedną ręką 500+ "dla zwiększenia dzietności", a drugą gorszej jakości szczepionki...dla zmniejszenia? :(
http://www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/ ... ci/yflxmz9

Pt sie 26, 2016 11:53
Atmosfera modlitwy na pogrzebie Inki :(:
https://www.facebook.com/pikiotv/videos ... f=NEWSFEED

Pn sie 29, 2016 8:42

SweetChild napisał(a):
Ale wracając na Filipiny - istnieje według mnie zasadnicza ilościowa różnica pomiędzy rzeczywistym zdesperowaniem narkomanów a rzeczywistym zdesperowaniem ubogich, przy czym miarą rzeczywistego zdesperowania jest liczba i ciężar popełnianych przestępstw per capita.

Zdesperowany ubogi, będzie grzebał za jedzeniem po śmietnikach :D
Natomiast narkoman tej kasy na narkotyki ze śmieci nie wygrzebie, więc musi kogoś pobić i okraść, i przez to narkomani są większym zagrożeniem niż uboczy.

Pn sie 29, 2016 10:22

Myślisz, że ubodzy myślą tylko o jedzeniu?

Pn sie 29, 2016 10:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213 ... 976  Następna strona