Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 20:02

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 626 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 42  Następna strona
 eucharystia a związki niesakramentalne 
Autor Wiadomość
Post Re: eucharystia a związki niesakramentalne
heartfeeder napisał(a):
@sapper, żeby nie cytować całości, podaję link do bardzo dobrego tekstu o przypowieściach:
http://pierzchalski.ecclesia.org.pl/ind ... =07-01&t=5

"Przypowieść nigdy nie jest 'jednoznaczna'. Zawsze mówi ona coś więcej, niż to, co mówi."

Mowi to co ma mowic nic wiecej.
Dodajac ciag dalszy wymyslasz cos co nie bylo Nauka Jezusa.

Cz sie 25, 2016 13:50
heartfeeder napisał(a):
Bo czasem ważniejsze jest to co nie zostało powiedziane czy napisane.. Gdyby Pismo Święte było tak jednoznaczne i jednowymiarowe wystarczyłby jeden tom komentarza (chociaż może i on byłby niepotrzebny).

A wiesz dlaczego nie jest?

Pismo jest Napisane jak jest, a komentarze to raczej stosuja heretycy by wypaczyc tresc i znaczenie.
Pismo Sw. nie tylko zawiera Prawdy i Nauki, ale jest takze tak napisane by kazdy mogl je zrozumiec niezaleznie od wyksztalcenia i etapu wiary-zycia w ktorym sie akurat znajduje.
Juz sam fakt ze czegos nie rozumiesz oznacza ze zbladziles i szukasz odpowiedniej drogi.
Inni moga cie jedynie naprowadzic w jej kierunku, ale ty sam musisz znalesc ta droge-zrozumiec to czego nie rozumiesz.
Czyjes wyjasnienia same w sobie nie dadza ci zrozumienia.
Zrozumiec musisz sam.
Tresci Pisma Sw. sa ponadczasowe i ponad ludzkie metody i kategorie myslenia dlatego tez indywidualne zrozumienie daje pelne zrozumienie.
Wielu rzeczy nie da sie okreslic-opisac slowami.

Cz sie 25, 2016 14:02
heartfeeder napisał(a):
Bo czasem ważniejsze jest to co nie zostało powiedziane czy napisane.

Aha, czyli Bóg posłuzył sie niedopowiedzeniami dał pole do popisu heartfeederowi, aby tworzył wg własnego widzimisię dalszą część. Powiedz mi tylko w jakim celu Jezus wyjaśniał przypowieści, np. tę o siewcy?
Juz byli tacy, którzy w błogosławieństwach widzieli/widza przekleństwa i z Boga robią tyrana:
https://www.youtube.com/watch?annotatio ... wAwocri9fM
heartfeeder napisał(a):
Gdyby Pismo Święte było tak jednoznaczne i jednowymiarowe wystarczyłby jeden tom komentarza (chociaż może i on byłby niepotrzebny).

Bo Pismo Święte jest ponadczasowe i nalezy je odczytywac zgodnie ze znakami czasu.
heartfeeder napisał(a):
A wiesz dlaczego nie jest?

Wiem. Patrz wyżej, poprzednia moja wypowiedź.
sapper napisał(a):
Mowi to co ma mowic nic wiecej.
Dodajac ciag dalszy wymyslasz cos co nie bylo Nauka Jezusa.

Może jeszcze ogłosi sie Jezusem. :?
sapper napisał(a):
Pismo Sw. nie tylko zawiera Prawdy i Nauki, ale jest takze tak napisane by kazdy mogl je zrozumiec niezaleznie od wyksztalcenia i etapu wiary-zycia w ktorym sie akurat znajduje.

No z tym zrozumieniem języka biblijnego po wiekach bez znajomości języków oryginalnych, historii, kultury, gatunków literackich nie jest tak prosto, aby każdy mógł zrozumiec. Gdyby tak było, nie byłoby żadnych herezji, podziałów, a wreszcie tylu wciąż na nowo powstających denominacji protestanckich.

Cz sie 25, 2016 14:10
sapper napisał(a):

Św. Piotr zaś na temat Pisma Świętego nauczał czegoś takiego:

2 Ptr 3,14-16
14. Dlatego, umiłowani, oczekując tego, starajcie się, aby /On/ was zastał bez plamy i skazy - w pokoju,
15. a cierpliwość Pana naszego uważajcie za zbawienną, jak to również umiłowany nasz brat Paweł według danej mu mądrości napisał do was,
16. jak również we wszystkich listach, w których mówi o tym. Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę.
(BT)

Kto ma rację? Pierwszy z Apostołów przestrzegając przed tym, że ludzie niedouczeni i mało utwierdzenie w wierze opacznie tłumaczą Pisma, czy też Ty ze swoją nauką, iż Pismo Święte "jest tak napisane by kazdy mogl je zrozumiec niezaleznie od wyksztalcenia i etapu wiary-zycia"?

Cz sie 25, 2016 14:14
Mozliwe ze przekroczylem pewien prog, ale nie powiesz chyba ze tresci Pisma nie zawieraja ponadczasowy przekaz.
Poza tym jak to widac nawet tu na forum doslowne tlumaczenia powoduja wiele niejasnosci czy nawet konflikty.
A prawda jest taka ze gdy jestes na dobrej drodze to rozumiesz Pismo w sposob ktorego nie da sie przelozyc na jezyk pisany.
To rozumienie czesto ogranicza sie do pewnych czesci czy fragmentow, a pozostala czesc staje sie zrozumiala z ; czasem, wiekiem, doswiadczeniem, oraz indywidualnymi postepami w wierze.

Cz sie 25, 2016 14:44
sapper napisał(a):
Mozliwe ze przekroczylem pewien prog, ale nie powiesz chyba ze tresci Pisma nie zawieraja ponadczasowy przekaz

Otóż to. Właśnie, że to powiem: Pismo Święte jest ponadczasowe, wciąż aktualne od początku aż do końca świata. Sorry, brak umiejetności czytania ze zrozumieniem :D. Powtórzyłam to co napisałeś :).
sapper napisał(a):
A prawda jest taka ze gdy jestes na dobrej drodze to rozumiesz Pismo w sposob ktorego nie da sie przelozyc na jezyk pisany.

Prawda jest taka, że nie zbłądzisz w interpretacji jeśli będziesz to robić w zgodzie z nauczaniem UNK.
sapper napisał(a):
To rozumienie czesto ogranicza sie do pewnych czesci czy fragmentow, a pozostala czesc staje sie zrozumiala z ; czasem, wiekiem, doswiadczeniem, oraz indywidualnymi postepami w wierze.

Ale zawsze w łączności z Kościołem.

Cz sie 25, 2016 14:48
Helenka napisał(a):
sapper napisał(a):
Mozliwe ze przekroczylem pewien prog, ale nie powiesz chyba ze tresci Pisma nie zawieraja ponadczasowy przekaz

Otóż to. Właśnie, że to powiem: Pismo Święte jest ponadczasowe, wciąż aktualne od początku aż do końca świata. Sorry, brak umiejetnoąci czytania ze zrozumieniem :D. Powtórzyłam to co napisałeś :).
sapper napisał(a):

Prawda jest taka, że nie zbłądzisz w interpretacji jeśli będziesz to robić w zgodzie z nauczaniem UNK.
sapper napisał(a):

Ale zawsze w łączności z Kościołem.

Wiesz, kazdy moze przeczytac to samo slowo dajac mu inne znaczenie, a ponadczasowosc Pism polega na tym ze choc okolicznosci i znaczenia slow sie zmieniaja to tzw. puenta pozostaje taka sama.
Ta "puenta" jest ponadczasowa i czesto-najczesciej nie daje sie jej opisac slowami uzytymi w samej przypowiesci, czyli jezykiem pisanym.
Tu musze jako argument podac fakt ze jeszcze ani razu nie czytalem Biblii w calosci.
Same fragmenty, troche tu i tam, ktorych nie rozumialem ni w zab gdy je czytalem lata temu.
Dzis rozumiem wszystkie takze te ktorych nie czytalem, bo wiekszosc moich wypowiedzi tu na forum dotyczy wlasnie takich nie czytanych jeszcze fragmentow.

Cz sie 25, 2016 15:00
sapper napisał(a):
Wiesz, kazdy moze przeczytac to samo slowo dajac mu inne znaczenie, a ponadczasowosc Pism polega na tym ze choc okolicznosci i znaczenia slow sie zmieniaja to tzw. puenta pozostaje taka sama.

Jeśli nada się inne znaczenie, to puenta też będzie inna, dlatego po raz kolejny mówię: nalezy czytać w łączności z Kosciołem, tzn. słuchać swoich nauczycieli, UNK.
sapper napisał(a):
Tu musze jako argument podac fakt ze jeszcze ani razu nie czytalem Biblii w calosci

Ja też nie przeczytałam w całości Biblii. Prawie w całości przeczytałam NT (oprócz Apokalipsy, którą czytam fragmentarycznie, w razie potrzeby. Ogólny jej przekaz znam). Jeśli chodzi o ST, przeczytałam ponad połowę i czytam sukcesywnie, głównie dla wyjaśnień NT (przypisy).
sapper napisał(a):
Dzis rozumiem wszystkie takze te ktorych nie czytalem, bo wiekszosc moich wypowiedzi tu na forum dotyczy wlasnie takich nie czytanych jeszcze fragmentow.

To jesteś szczęśliwcem, bo ja tego o sobie nie mogę powiedzieć i sprawdzam swoje rozumienie z nauczaniem UNK. Nie polegam na swoim rozumie.

Cz sie 25, 2016 15:16

Jeśli zgodziliśmy się na tezę ,że Pan Jezus umył Judaszowi nogi i dał mu Swoje Ciało do spożycia to na tej bazie spróbuję argumentować dalej. Zadam kilka pytań:
1.Czy uczniowie mieli świadomość na ostatniej wieczerzy w czym uczestniczą ,czy też zrozumieli to dużo później (po zesłaniu Ducha Świętego)?
2. jeśli nic z tego nie rozumieli a pełną wiedzę o tym co się dzieje miał tylko sam Pan Jezus to czy jest możliwe żeby Pan Jezus chciał skrzywdzić nieświadomego Judasza podając mu Swoje Ciało do spożycia?
3. Czy jest możliwe ,żeby Judasz popełnił świętokradztwo przyjmując Eucharystię w nieświadomości a podał mu Ją do tego sam Bóg?
4.Jeśli sam Bóg podał Judaszowi Eucharystię a nic od niego nie wymagał to czy Kościół ma prawo od grzesznika wymagać więcej skoro Pan Jezus jasno wyraził w ten sposób swoją wolę.

Cz sie 25, 2016 15:41
krzysiekniepieklo napisał(a):
Jeśli zgodziliśmy się na tezę ,że Pan Jezus umył Judaszowi nogi i dał mu Swoje Ciało do spożycia to na tej bazie spróbuję argumentować dalej. Zadam kilka pytań:
1.Czy uczniowie mieli świadomość na ostatniej wieczerzy w czym uczestniczą ,czy też zrozumieli to dużo później (po zesłaniu Ducha Świętego)?
2. jeśli nic z tego nie rozumieli a pełną wiedzę o tym co się dzieje miał tylko sam Pan Jezus to czy jest możliwe żeby Pan Jezus chciał skrzywdzić nieświadomego Judasza podając mu Swoje Ciało do spożycia?
3. Czy jest możliwe ,żeby Judasz popełnił świętokradztwo przyjmując Eucharystię w nieświadomości a podał mu Ją do tego sam Bóg?
4.Jeśli sam Bóg podał Judaszowi Eucharystię a nic od niego nie wymagał to czy Kościół ma prawo od grzesznika wymagać więcej skoro Pan Jezus jasno wyraził w ten sposób swoją wolę.

Judasz byl jednym z uczniow Jezusa, wiec znal nauczania, a zwlaszcza o faryzeuszach.
Gdyby postepowal zgodnie z nauczaniem nie znalazl by sie w takiej sytuacji. Poza tym slyszal takze slowa Jezusa ustanawiajacego Eucharystie.
Z drugiej strony to po fakcie mogl prosic o przebaczenie, zamiast popelniac kolejny grzech.
Judasz jest takze przykladem jak dziala grzech i dzialanie szatana.

Cz sie 25, 2016 15:54

Bzdury! Judasz przyjął świętokradczo Komunię. Wmawiasz że nie, by samemu czuć się usprawiedliwiony. Skoro żyjesz w grzechu to po co Ci jeszcze do tego Komunia?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Cz sie 25, 2016 16:08
Doszukiwanie się w historii Judasza usprawiedliwienia dla związków niesakramentalnych jest podobne do takiej interpretacji Biblii: Judasz poszedł i się powiesił..., idź i ty czyń podobnie.

Cz sie 25, 2016 16:11
Judasz, gdy zrozumial co zrobil nie mogl tego sobie darowac.
To swiadczy o tym jak wielki-ciezki jest to grzech, mimo wszystko nadal mial szanse na przebaczenie, ale bedac ciagle pod wplywem szatana wybral kolejny grzech.
Ksieza po prostu chronia cie przed toba samym bys nie postawil siebie w sytuacji Judasza.
Judasz pod wplywem szatana nie zauwazal nawet ze "naprawia" (bo tak mu podpowiadal szatan) skutki jednego grzechu kolejnym.

Cz sie 25, 2016 16:56

Do Marka :Wydaje mi się ,że trochę przegiąłeś.
Porównywanie zwykłego listu ,który odnosi się do konkretnej zastanej sytuacji z dekalogiem ,który jest dogmatem jest nie na miejscu.
Obawiam się, że nie wiesz o czym piszesz.
Cytuj:
Nie chcesz zgodzić się z moimi argumentami twoja rzecz.
Oczywiście.
Cytuj:
Nie oczekuj ode mnie ,że będę pisał językiem biblii ,bo moje wykształcenie religijne to cztery klasy szkoły podstawowej .
Piszę językiem potocznym i tylko w taki sposób próbuj mnie zrozumieć.
Nie istotne jakim językiem piszesz. Jeśli piszesz o Biblii musisz rozumieć co ona przekazuje, a nie co Ty byś chciał by przekazała.
Cytuj:
Widzę ,że lubisz imponować swoim wykształceniem.
Widzę, że masz ma tym punkcie jakieś kompleksy (niepotrzebnie). A ja nic nie pisałem o swoim wykształceniu.
Cytuj:
Z mojej obserwacji wynika ,że im bardziej jest człowiek wykształcony tym trudniej przyjąć mu coś nowego ,szczególnie jeśli to nowe kłóci się z tym co według niego już wie.
Rzeczywiście, nie interesują mnie "nowe sprawy" kiedy mówimy o Biblii. Wolę niezmienne nauczanie Kościoła. Biblia przestrzega przed pogonią za wciąż nowymi interpretacjami:
2Tm 4:3 bt5 "Przyjdzie bowiem chwila, kiedy zdrowej nauki nie będą znosili, ale według własnych pożądań - ponieważ ich uszy świerzbią - będą sobie mnożyli nauczycieli."
Przyjmij do wiadomości, że mnie uszy nie świerzbią ;)

Cytuj:
Zdaję sobie z tego sprawę i wiem ,że muszę być cierpliwy ,bo to co mówię jest w oczywistej kontrze do tego co Wam na wykładach mówiono. Z tego co wiem nauczanie Kościoła nie jest jeszcze dogmatem i dociekanie prawdy jest moim celem.
Obawiam się, że aby dociekać prawdy, nie możesz mieć w pogardzie ani nauczania Kościoła, ani wiedzy biblijnej.
Biblia przestrzega przed podobną postawą:
"(...)cierpliwość Pana naszego uważajcie za zbawienną, jak to również umiłowany nasz brat, Paweł, według danej mu mądrości napisał do was, (16) jak też we wszystkich [innych] listach, w których mówi o tym. Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę. "/2 Ptr 3,15-16/
A dlaczego? Ano dlatego, że Biblia jest wewnętrzną księgą Kościoła, i to Kosciół rozstrzyga o jej interpretacji:
2P 1:20 bt5 "To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne proroctwo Pisma nie jest do prywatnego wyjaśniania."

Cytuj:
Co do Komunii Judasza to w jednym miejscu piszesz „niegodnie przystąpił” a w drugim miejscu piszesz „uważam że to o czym czytamy u Jana, to nie była Komunia” – może się zdecyduj ,bo wersje się wzajemnie wykluczają
Szkoda zatem, że nie przeczytałeś dokładnie co napisałem:
  • W pierwszym twierdzeniu napisałem, co by było, gdybyś miał rację, że ten fragment cokolwiek wnosi do nauczania na temat komunikowania osób z grzechem ciężkim. W takim wypadku musielibyśmy przyjąć, że Judasz nie tylko niegodnie przystąpił, ale że diabeł wziął go w posiadanie po przyjęciu takiej świętokradczej Komunii
  • Drugie twierdzenie odnosi się do mojego poglądu, iż ten fragment nie wnosi nic do sprawy komunikowania osób z grzechem ciężkim
Następnym razem czytaj uważniej, to nie będziesz miał podobnych problemów ze zrozumieniem.
Cytuj:
Co do ostatniego pytania to odpowiadam – Pytałeś to odpowiedziałem
Ale po co w ogóle poruszałeś tę kwestię w kontekście tematu, o którym piszemy?

@Chwat - tego nie wiemy, możemy spekulować. Ja uważam, ze to w ogóle nie była komunia.
Mamy następującą sytuację:
  • U Mateusza mamy Komunię po oświadczeniu Judaszowi, że to on zdradzi - ale nie mamy nic ma ten temat czy przed Komunią Judasz wyszedł, czy nie. W każdym razie Komunia jest po oświadczeniu o zdradzie Judasza.
  • U Łukasza mamy oświadczenie o zdradzie Judasza już po Komunii
  • U Marka jest jak u Mateusza
  • U Jana wreszcie Judasz wychodzi natychmiast po spożyciu chleba z sosem (tu wyjaśnienie - chleb z sosem nie był Ciałem Jezusa - należy on do tej części uczty sederowej, która jest spożywana wcześniej - kto ciekaw polecam dokumenty pdf umieszczone na żydowskiej stronie tu http://the614thcs.com/26.251.0.0.1.0.phtml )
    Nawiasem mówiąc u Jana cała scena z myciem nóg następuje już po tym, jak Judasz postanowił wydać Jezusa ("W czasie wieczerzy, gdy diabeł już nakłonił serce Judasza Iskarioty, syna Szymona, aby Go wydał"/J 13,2), co chyba przeczy Twojej interpretacji

Helenka napisał(a):
Po drugie u synoptyków moment Przeistoczenia nie mówi o maczanym chlebie, a o podaniu uczniom najpierw chleba potem wina.
Dokładnie. To jest wcześniejszy etap wieczerzy sederowej.

Helenka napisał(a):
Po trzecie: żaden z synoptyków nie wspomina, że podczas Komunii nie było Judasza, co sugeruje, że był obecny podczas przemiany chleba w Ciało i wina w Krew, a co za tym idzie przyjął Komunię.
Nie zgadzam się. Skoro nie pisze, to nie wiemy czy był obecny czy nie.

Polecam artykuł o. Placyda Konia http://www.fronda.pl/blogi/okruchy-prze ... 42207.html

Helenka napisał(a):
Jezus ustanowił Eucharystie na początku Wieczerzy, co sugeruje Ewangelia wg św. Łukasza.
No nie. Wyraźnie czytamy, że był to Kielich Błogosławieństwa, czyli tzw. "trzeci kielich" (niemal pod koniec wieczerzy).
Helenka napisał(a):
Jednakże trudno dopatrywać się w Ewangeliach chronologii, ponieważ nie są one dziełami historycznymi, a przekazują prawdę o Bogu.
Otóż to.

Najważniejsze jest jednak co innego: to, czy Judasz brał udział w Eucharystii podczas Ostatniej Wieczerzy czy nie ma nic wspólnego z kwestią przyjmowania Komunii Świętej przez osoby, które planują grzech ciężki. A już na pewno nie wspiera poglądu o tym, że takie przyjmowanie jest dopuszczalne.

Ważne jest też, jak widział tę sytuację Lub Boży. Na przykład Św. Jan Chryzostom : "Również ja podnoszę głos, proszę, błagam i zaklinam, aby nie zbliżać się do tego świętego Stołu z nieczystym i skażonym sumieniem. Takie przystępowanie, nawet jeśli tysiąc razy dotykamy Ciała Pana, nigdy nie będzie mogło się nazywać komunią, lecz wyrokiem, niepokojem i powiększeniem kary" (cytat za Ecclesia de Eucharystia)

Cz sie 25, 2016 17:30
Zobacz profil WWW
Helenka napisał(a):
Natomiast historia związana z kobietą cudzołożną jest faktem.
Porozmawiajmy więc o faktach:

- czy kobieta zrobiła rachunek sumienia? Nie, Ewangelista nic o tym nie wspomina.
- czy kobieta wyraziła żal za grzechy? Nie, Ewangelista nic o tym nie wspomina.
- czy kobieta uczyniła mocne postanowienie poprawy? Nie, Ewangelista nic o tym nie wspomina.
- czy kobieta odbyła szczerą spowiedź? Nie, Ewangelista nic o tym nie wspomina.
- czy kobieta pokutowała? Nie, Ewangelista nic o tym nie wspomina.
- czy kobieta zadośćuczyniła Bogu i bliźniemu? Nie, Ewangelista nic o tym nie wspomina.

I Jezus jej przebaczył? I jedynym warunkiem był warunek a posteriori? Toż to skandal!
Dlatego ten fragment był pomijany w niektórych starożytnych manusktyptach.

Skandal Miłłosierdzia..

Cz sie 25, 2016 17:51
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 626 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 42  Następna strona