Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 26, 2025 11:52

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 626 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 42  Następna strona
 eucharystia a związki niesakramentalne 
Autor Wiadomość
Post Re: eucharystia a związki niesakramentalne
krzysiekniepieklo napisał(a):
Będą patrzyli a nie zobaczą
Patrzcie i stańcie do walki

Stańcie do walki... o co? O to, aby utwierdzać popełniających grzech cudzołóstwa, że nie grzeszą?

Pt sie 26, 2016 6:33
heartfeeder napisał(a):
Marek_Piotrowski napisał(a):
Przyszła do Chrystusa w określonym celu. A On to rozpoznał.
Gdyby jej postawa była inna, nie przyszłaby do Niego.
Ona nie przyszła, została przyprowadzona - powiedziałbym, że została doprowadzona.

Całe mnóstwo nierządnic żyło w tym czasie w Izraelu. Czy wszystkie otrzymały rozgrzeszenie?
Tego nie wiemy. Chyba, że zastosujemy niebiblijną "sola scriptura" - wtedy bardzo niewiele, tyle co palców jednej ręki.

Pomieszaliście w tej dyspucie nierządnice :) - Ty piszesz o tej siłą przyprowadzonej do Jezusa, która zasługiwała wedle Prawa na ukamienowanie (J 8,1-4); Helenka i MP o tej, która łzami obmywała nogi Jezusa (Łk 7,36-38).

Pt sie 26, 2016 6:45

Do yarpen: Jakbyś postawił pierwsze pytanie to bym ci odpowiedział ,ale w związku ,że dodałeś drugie pytanie to zrozumiałem ,że wiesz lepiej ode mnie o co mi chodziło.
Wydaje mi się ,że zapomniałeś co było w tekście pierwotnym (nie wątpię ,że go czytałeś) poza tym zdaje się ,że Cię spory czas nie było i nie jesteś na bieżąco. twoją wypowiedź odnoszącą się do tych dwóch zdań odbieram jako złośliwość w stosunku do oponenta.

Pt sie 26, 2016 7:33
Alus napisał(a):
Pomieszaliście w tej dyspucie nierządnice - Ty piszesz o tej siłą przyprowadzonej do Jezusa, która zasługiwała wedle Prawa na ukamienowanie (J 8,1-4); Helenka i MP o tej, która łzami obmywała nogi Jezusa (Łk 7,36-38).

MP możliwe. Ja piszę o tej, którą przyprowadzono do Jezusa.

Pt sie 26, 2016 7:37
Do helenki :Przepraszam za literówkę. oto pytania:
1.Czy uczniowie mieli świadomość na ostatniej wieczerzy w czym uczestniczą ,czy też zrozumieli to dużo później (po zesłaniu Ducha Świętego)?
2. jeśli nic z tego nie rozumieli a pełną wiedzę o tym co się dzieje miał tylko sam Pan Jezus to czy jest możliwe żeby Pan Jezus chciał skrzywdzić nieświadomego Judasza podając mu Swoje Ciało do spożycia?
3. Czy jest możliwe ,żeby Judasz popełnił świętokradztwo przyjmując Eucharystię w nieświadomości a podał mu Ją do tego sam Bóg?
4.Jeśli sam Bóg podał Judaszowi Eucharystię a nic od niego nie wymagał to czy Kościół ma prawo od grzesznika wymagać więcej skoro Pan Jezus jasno wyraził w ten sposób swoją wolę.

ad.1. W jakimś sensie rozumieli, ale nie do końca. Zauważ, że uwierzyli w zmartwychwstanie dopiero, kiedy zobaczyli pusty grób.
ad.2. Pan Jezus nikogo nie skrzywdził, ani nie miał takiego zamiaru. Nie mam pojecia jak to mogło przyjść Ci do głowy.
ad.3. Tego nie wiem i nie będę snuć domysłów. Dla mnie ta wiedza do zbawienia nie jest potrzebna. Nie zamierzam otwierać przewodu sadowego.
ad.4. Fakt podania Eucharystii nie ma nic do rzeczy z Komunią osób będących w związkach niesakramentalnych. Na siłę chcesz kogoś/siebie usprawiedliwić? Marek Ci to wyjaśnił przypominając List do Koryntian. Ty nie szukasz prawdy. Ty szukasz usprawiedliwienia dla grzechu.

Pt sie 26, 2016 7:47
Do yarpen: Jakbyś postawił pierwsze pytanie to bym ci odpowiedział ,ale w związku ,że dodałeś drugie pytanie to zrozumiałem ,że wiesz lepiej ode mnie o co mi chodziło.

Zadałem ci dwa pytania i na dwa pytania oczekuję odpowiedzi.

Aha... Temat śledzę na bieżąco, a to, co było w pierwszym postcie, pamiętam. :)

Pt sie 26, 2016 7:56

Do Helenki :
Co do pierwszego pytania to ich wiedza o tym w czym uczestniczą była prawie żadna przy wiedzy ,którą my mamy teraz.
Po ukrzyżowaniu Pana Jezusa siedzieli przerażeni w wieczerniku przez trzy dni jak owce otoczone watahą wilków i stracili całkowicie wiarę w Jezusa a Tomasz jak usłyszał o zmartwychwstaniu i wszyscy pozostali mu to mówili to i tak nie chciał wierzyć. Jak by mieli jakąś wiedzę na ostatniej wieczerzy to by się tak nie zachowywali.
W pytaniu drugim chodzi o to ,że eucharystia ,którą otrzymał Judasz od Pana Jezusa –czyli od samego Boga nie mogła mu zaszkodzić
Nie jest możliwe ,żeby Bóg przyczynił się do naszego upadku nawet wtedy gdy przybijamy Go do krzyża.
Co do trzeciego pytania to był unik.
Judasz nie miał ,żadnej świadomości w czym uczestniczy a jeżeli już to najmniejszą ze wszystkich uczniów. Jeśli nie miał świadomości to nie popełnił grzechu (definicja grzechu) a po drugie nie może ukraść ten co dostaje od Boga. Jego grzechem było to co zaplanował i zrealizował.
Co do czwartego ;
Pytanie pomocnicze : Jak myślisz po co Pan Jezus podał mu Eucharystię
A teraz co o motywacji ,którą mi zarzucacie to oświadczam ,że mój związek sakramentalny rozwiązał Bóg osiem lat temu.
Nigdy nie żyłem ,nie żyję i nie mam zamiaru żyć w związku niesakramentalnym.
Cudzołóstwo jest grzechem tak jak każdy inny grzech.
Jak byście przeczytali uważnie tekst pierwotny to może by było mniej

Pt sie 26, 2016 11:04

W pytaniu drugim chodzi o to ,że eucharystia ,którą otrzymał Judasz od Pana Jezusa –czyli od samego Boga nie mogła mu zaszkodzić

A jednak zaszkodziła,
(23) Ja bowiem otrzymałem od Pana to, co wam przekazałem, że Pan Jezus tej nocy, kiedy został wydany, wziął chleb (24) i dzięki uczyniwszy połamał i rzekł: To jest Ciało moje za was [wydane]. Czyńcie to na moją pamiątkę! (25) Podobnie, skończywszy wieczerzę, wziął kielich, mówiąc: Ten kielich jest Nowym Przymierzem we Krwi mojej. Czyńcie to, ile razy pić będziecie, na moją pamiątkę! (26) Ilekroć bowiem spożywacie ten chleb albo pijecie kielich, śmierć Pańską głosicie, aż przyjdzie. (27) Dlatego też kto spożywa chleb lub pije kielich Pański niegodnie, winny będzie Ciała i Krwi Pańskiej. (28) Niech przeto człowiek baczy na siebie samego, spożywając ten chleb i pijąc z tego kielicha. (29) Kto bowiem spożywa i pije nie zważając na Ciało [Pańskie], wyrok sobie spożywa i pije.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt sie 26, 2016 11:07

A teraz co o motywacji ,którą mi zarzucacie to oświadczam ,że mój związek sakramentalny rozwiązał Bóg osiem lat temu.

To w czym problem?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt sie 26, 2016 11:08
Wiec z tego wniosek ze od poczatku miales plany doprowadzenia to tego twojego ostatniego postu.
Od poczatku swiadomie wprowadzales wszystkich w blad. Czyje to mogly byc dzialania?

Pt sie 26, 2016 11:10

Rozumiem, że żona zmarła. Smutne. :(

Pt sie 26, 2016 11:14
Do Helenki :
Co do pierwszego pytania to ich wiedza o tym w czym uczestniczą była prawie żadna przy wiedzy ,którą my mamy teraz.
Po ukrzyżowaniu Pana Jezusa siedzieli przerażeni w wieczerniku przez trzy dni jak owce otoczone watahą wilków i stracili całkowicie wiarę w Jezusa a Tomasz jak usłyszał o zmartwychwstaniu i wszyscy pozostali mu to mówili to i tak nie chciał wierzyć. Jak by mieli jakąś wiedzę na ostatniej wieczerzy to by się tak nie zachowywali.

A czy powiedziałam coś innego?
Nie jest możliwe ,żeby Bóg przyczynił się do naszego upadku nawet wtedy gdy przybijamy Go do krzyża.

Pytasz czy katechizujesz? Jeśli to drugie, to daruj sobie. Dyskusja nie na tym polega.
Co do trzeciego pytania to był unik.

To była odpowiedź. Nie jestem Alfą i Omegą, aby wiedzieć wszystko. W przeciwieństwie do Ciebie nie wciskam ludziom kitu, aby wyjść z twarzą i nie szukam usprawiedliwienia własnych grzechów wyrywając z kontekstu poszczególne sceny.
Cytuj:
Judasz nie miał ,żadnej świadomości w czym uczestniczy a jeżeli już to najmniejszą ze wszystkich uczniów. Jeśli nie miał świadomości to nie popełnił grzechu (definicja grzechu) a po drugie nie może ukraść ten co dostaje od Boga. Jego grzechem było to co zaplanował i zrealizował.

Ale bzdety, ze aż mokro w butach. Złodziej ma świadomość, że kradzież jest grzechem i co? Nadal kradnie.
Co do czwartego ;
Pytanie pomocnicze : Jak myślisz po co Pan Jezus podał mu Eucharystię

Ty mi odpowiedz.
Jak byście przeczytali uważnie tekst pierwotny to może by było mniej

Czy Ty sam siebie czytasz? Bronisz prawa ludzi żyjących w związkach niesakramentalnych, a jednocześnie zgadzasz się, że cudzołóstwo to grzech.
Znasz warunki sakramentu pokuty i pojednania, notabene biblijne na podstawie przypowieści o synu marnotrawnym? Za każdy grzech, nawet najgorszy otrzymuje sie rozgrzeszenie jesli jest mocne postanowienie poprawy. Nie ma woli zerwania związku, nie ma rozgrzeszenia. Koniec kropka.

Pt sie 26, 2016 11:20

Do : Yarpen: odnośnie tych dwóch pytań to zadeklaruj się czy według Ciebie Judasz dostał Eucharystię jeśli tak to odpowiedz na te cztery pytania ,które zadałem wszystkim ,bo tylko Helenka odważyła się odpowiedzieć na dwa.a jeśli odrzucasz tezę o Eucharystii Judasza to dyskusja o moich wypowiedziach opartych na tej tezie jest bezcelowa Jeśli chcesz dalej dyskutować to najpierw obal tezę. Nie oczekuj odpowiedzi na moje pytania jeśli nie chcesz odpowiadać na moje.
Co do śmierci mojej żony to nie było to dla mnie smutne doświadczenie a wyjaśniam to w nowym temacie.

Pt sie 26, 2016 13:59
Do : Yarpen: odnośnie tych dwóch pytań to (...)

Wiesz, jak ktoś zamiast odpowiedzieć na zadane pytania zaczyna mi stawiać warunki, że odpowie jak ja coś wcześniej zrobię (np. odpowiem na jakieś inne pytanie*), to dla mnie jest jasnym, że moje pytania są wybitnie niewygodne. No cóż, wszystko wskazuje na to, że chcesz zwyczajnie od nich uciec pod pretekstem, że ja czegoś tam, co sobie wymyśliłeś, nie robię.

*Nie mówiąc już o fakcie, że o kwestii rozbieżności pomiędzy synoptykami już pisałem.

Pt sie 26, 2016 14:06

Judasz przyjął Eucharystię niegodnie, spożywając swój wyrok.

Pt sie 26, 2016 14:08
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 626 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 42  Następna strona