Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 20, 2025 22:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 114  Następna strona
 Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat?
ErgoProxy napisał(a):
Nick. Awatar, znaczy? On jest po prostu postawiony w złym świetle. : P

Rozumiem. :)

So sie 27, 2016 18:15

adaBRD napisał(a):
chwat napisał(a):
Myślisz, że inni wierzący w Chrystusa, robią to inaczej niż Ty? Czy oni są gorsi, lepsi, inni?

Chwat, jestem przekonana, ze wszyscy ludzie w swojej PRAWDZIWEJ naturze sa wspanialymi istotami pelnymi milosci...

Czy Dobry Łotr i Zły Łotr, byli w swej prawdziwej naturze tacy sami?

So sie 27, 2016 18:49
adaBRD napisał(a):
chwat napisał(a):
Chyba jeszcze ciekawsze jest, że @ada krytykuje nauki KK jako sprzeczne z naukami Jezusa. Zdawać by się więc mogło, że nauki Jezusa uznaje jako wartość. Ale jak pisała, Jezusowi zarzuca z kolei kult jednostki, czyli podważa Boskość.

No wybacz @ada, ale nie da się lansować jednej teorii w opozycji do drugiej, odrzucając prawdziwość obu. :-D

Skoro wyraziles ciekawosc w stosunku do moich przekonan, to je zaspokoje, zebys nie mial zadnych watpliwosci.

Otoz nauka Jezusa jest dla mnie najcenniejsza wartoscia, ktora kieruje sie w moim zyciu.
Jezusa uwazam za Syna Bozego i tak jak on nauczal, modle sie do Boga Ojca, ktory jest w Niebie.
Tak jak Jezus reaguje na klamstwo.Nikogo nie osadzam, bo sad nie nalezy do mnie.Popelniam bledy jak kazdy czlowiek, ale majac takiego mistrza jak Jezus mam nadzieje, ze w oczach Boga nie wypadam najgorzej.

A jesli chodzi o nauke KK to probowalam ja pojac i zaakceptowac, bo jestem ochrzczona katoliczka...Ale nie potrafie...

Powiadasz - tak jak Jezus reaguję na kłamstwo - ho, ho wysoko mierzysz.....chyba nie usiłujesz przekonywać, że nasze ludzkie i Twoje reakcje na kłamstwo sa w pełni obiektywne, tak jak Jezusa.
Nie potrafisz pojąć nauki Kościoła - nie Ty jedyna, ale to nie oznacza, że masz prawo definiować, iż nauka Kościoła jest oderwana od nauki Jezusa.

So sie 27, 2016 18:59
Alus napisał(a):

Powiadasz - tak jak Jezus reaguję na kłamstwo - ho, ho wysoko mierzysz.....chyba nie usiłujesz przekonywać, że nasze ludzkie i Twoje reakcje na kłamstwo sa w pełni obiektywne, tak jak Jezusa.

Nie wiem jak ty, ale ja wyczuwam klamce na odleglosc...Klamstwo jest zawsze zle...dlatego jesli pojawia sie ono w moim poblizu, staram sie je wyeliminowac z mojego kosmosu...Poniewaz nie jestem OBJEKTEM lecz SUBJEKTEM, eliminuje te klamstwa subiektywnie...tak jak Jezus, ktory jako SWIADOMY czlowiek tez nie byl OBJEKTEM, wiec rowniez subiektywnie reagowal na klamstwo...Inaczej nie moze byc...nie jestesmy przeciez maszynami ( OBJEKTAMI)

Nie potrafisz pojąć nauki Kościoła - nie Ty jedyna, ale to nie oznacza, że masz prawo definiować, iż nauka Kościoła jest oderwana od nauki Jezusa.

Oczywiscie, ze mam prawo definiowac...kazdy ma takie prawo...dlaczego by nie...?
Czyzby dlatego, ze Papiez tak uwaza...?
Ale ja przeciez niczego nie definiuje...powiedzialabym raczej, ze nazywam rzeczy po imieniu...bo obluda i falszywa skromnosc to nie jest moja bajka.

So sie 27, 2016 19:45
Obiektami, przez "i". Czyli lekarz nie może skłamać, nawet jeśli wie, że chory balansuje na krawędzi i szczera wiara w wyjście z ciężkiego stanu może uruchomić nieodkryte jeszcze mechanizmy obrony i zdrowienia organizmu? Organizm jest nieprzewidywalny; chirurg mi to powiedział, który może jeszcze będzie mi w brzuchu laparoskopem ten-tego.

So sie 27, 2016 19:49
adaBRD napisał(a):
Ale ja przeciez niczego nie definiuje...powiedzialabym raczej, ze nazywam rzeczy po imieniu...bo obluda i falszywa skromnosc to nie jest moja bajka.

To prawda. Niczego nie definiujesz, ale tez niczego nie nazywasz po imieniu. Rzucasz sloganami. Nie dość, że nie posiadasz żadnej wiedzy na temat nauczania KK, to jeszcze nie potrafisz dyskutować. Zero argumentów merytorycznych, bio twoje jakies przemyslenia z czapy nie sa argumentami. Argumenty muszą byc poparte dowodami/cytatami. Dyskusja powinna dotyczyc jednego tematu/wątku, a nie skakać z kwiatka na kwiatek.

So sie 27, 2016 19:50
[quote="chwat

Czy Dobry Łotr i Zły Łotr, byli w swej prawdziwej naturze tacy sami?[/quote]

Takimi lamiglowkami raczono nas juz w przedszkolu... :)

A moze wiesz co to jest: chodzi po scianie i chodzi...?

:-D

So sie 27, 2016 19:57
WIsi na ścianie i ryczy. Rzecz w tym, żeby nie skończyć, jak ten człowiek z opowiadania jednego mormona, co przygarnął zdziczałego psa. Pies był, jaki był, ale człowiek go kochał i brał ze sobą wszędzie, nawet do awionetki, którą się w końcu rozbił gdzieś w dziczy. Człowiek leży we wraku i półprzytomny, z trzewiami na wierzchu, widzi tego psa. Pies się tak patrzy, i człowiek się patrzy, pies tak podchodzi, obwąchuje niepewnie i zaczyna jeść. "Dobrze" – uśmiecha się człowiek – "choć jeden z nas nie będzie głodny."

So sie 27, 2016 20:03

adaBRD napisał(a):
[quote="chwat]

Czy Dobry Łotr i Zły Łotr, byli w swej prawdziwej naturze tacy sami?[/quote]

Takimi lamiglowkami raczono nas juz w przedszkolu... :)

A moze wiesz co to jest: chodzi po scianie i chodzi...?

:-D[/quote]

...To już może lepiej powiedz, co tam dzisiaj ugotowałaś
Czegoś w końcu wypadało by się od Ciebie dowiedzieć

So sie 27, 2016 20:05
Helenka napisał(a):
adaBRD napisał(a):

To prawda. Niczego nie definiujesz, ale tez niczego nie nazywasz po imieniu. Rzucasz sloganami. Nie dość, że nie posiadasz żadnej wiedzy na temat nauczania KK, to jeszcze nie potrafisz dyskutować. Zero argumentów merytorycznych, bio twoje jakies przemyslenia z czapy nie sa argumentami. Argumenty muszą byc poparte dowodami/cytatami. Dyskusja powinna dotyczyc jednego tematu/wątku, a nie skakać z kwiatka na kwiatek.

Droga Helenko, przyczepilas sie do mnie jak rzep do psiego ogona. Caly czas mnie prowokujesz...czyli kusisz...jak jakis diabel...
Ale mnie nie jest latwo sprowokowac ...
Na razie zacytuje tylko Wielkiego Nauczyciela: "Idz precz szatanie ! "

So sie 27, 2016 20:10
chwat napisał(a):

:hahaha: :piwo:
adaBRD napisał(a):
Droga Helenko, przyczepilas sie do mnie jak rzep do psiego ogona.

Tylko ja? A moze spójrz prawdzie w oczy, tzn. w lusterko, bo jak ktos jeden mówi, ze masz brudny noc, mozesz to zignorowac. Jak powtórzy to druga osoba, juz powinnas sie zastanowić, ale jak trzecia - spojrzec w lustro.
To samo, tylko innymi słowami mówi Ci chwat, ErgoProxy, Alus, bert, Marek i nie wiem kto jeszcze. Tyle, że oni mieli jeszcze nadzieję, że w końcu zaczniesz dyskutować, a nie rzucac sloganami.

So sie 27, 2016 20:14

Helenka napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
Przeciez to to samo. Słowo "relacje" jest tam tylko dlatego, ze sprawa dotyczy ilosci osób większej niz dwie.

A to relacje nie mogą istnieć między dwiema osobami? Ciekawa teoria :?

Relacje (różne) mogą, ale relacje pochodzenia nie mogą. Gdy masz osobe A i osobę B, to albo A pochodzi ob B, albo B od A, zatem słowo "relacje" nic tu nie wnosi, jest zbędne, wystarczy samo słowo "pochdzenie"

Askadtowiesz napisał(a):
To wszyscy wiedzą, ale nie wiadomo czym się rożnią konkretnie. Wygląda na to że niczym. Bardzo dziwne. niby sie nie różnią, a jednak sie różnią.

Cytuj:
Wybacz, ale skoro nie rozumiesz, ja nie potrafię Ci wytlumaczyć. Najwyraźniej różnice w twoim mniemaniu muszą być widoczne gołym okiem, a Bóg jest niewidzialny.
Wiem, ze jest istota duchową, takie jest załozenie. Zatem na pewno nie gołym okiem. W Biblii zdarzało się, ze gołym uchem, ale zostawmy i to. Tak, jak pisałem wcześniej, w grę wchodzą tylko różnice w sferze umysłu. Jak je poznać? Moze ktos wie?
Askadtowiesz napisał(a):
Co do wiary, zgadzam się, ale warto zauważyć że ta wiara nie byłą taka na początku chrześcijaństwa.

Cytuj:
Oczywiście, że Apostołowie nie rozumieli tej tajemnicy tak jak my to rozumiemy. Mówiono o Ojcu, Synu i Duchu Świętym nie używając słowa Trójca, a Trzej.

Raczej nie znali niz nie rozumieli (bo "nie rozumieli" znaczyłoby, ze o tym wiedzieli).
O Duchu Św. mówiono chyba nad wyraz rzadko (w NT, szczególnie w ewangeliach). Tego "Trzej" nie namierzyłem, gdzie to jest?
Cytuj:
Ale zawsze mówiono o jedynym Bogu. Więc uważasz, że raz uważali, że jest jeden Bóg, a następnym razem, że trzech? Bzdura.

Jesli masz na myśli apostołów, to z ewangelii wynika, że sami dobrze nie rozumieli w jakich relacjach jest Jezus z Bogiem (Jahwe), dlatego on im to próbował wyjasniać. Przypuszczalnie słowo "syn" rozumieli dosłownie (tak było we wszystkich religiach im współczesnych), dlatego musiał prostować. Gdy z nim przestawali, raczej nie mieli wrażenia ze to jest główny Bóg (Jahwe), ale własnie syn Boga. Prostemu człowikeowi (a takimi byli apostołowie) trudno wyobrazić sobie abstrakcje wysokiego rzędu.

Cytuj:
Juz w III w. użyto łacińskiego słowa Trinitas - „Trójca".
Dobre sobie! Nie "juz", a "dopiero". To przecież co najmniej 200 lat!

Askadtowiesz napisał(a):
Gdy mówimy "wiara", znaczy ze na ten moment mamy wyzbyc sie rozumu.

Cytuj:
Wiara i rozum wcale sie nie wykluczają. Wyklucza się wiara z wiedzą, ale nie z rozumem. Tam, gdzie jest wiedza nie ma miejsca na wiarę. Człowiek do istnienia Boga dochodzi własnie rozumem.
Zależy jak to interpretować. Dochodzi rozumem, ale rozumowanie odbywa się w oderwaniu do wiedzy, co zwykle nazywa sie fantazjowaniem. Drogą podobnego rozumowania mogę dojsc do wniosku, ze na okrytej własnie planecie przy Alfa Centauri w najlepsze żyją sobie ludzie. Wychodzę z jakichś znanych danych, reszte sobie dospiewam i jest!

Cytuj:
Polecam Encyklikę Jana Pawła II Fides et ratio.
[i][color=#0000FF]1 Głupi [już] z natury2 są wszyscy ludzie,
którzy nie poznali Boga:
z dóbr widzialnych nie zdołali poznać Tego, który jest,
patrząc na dzieła nie poznali Twórcy,
2 lecz ogień, wiatr, powietrze chyże,
gwiazdy dokoła, wodę burzliwą ...

Jako proza poetycka całkiem niezłe, ale wartosć merytoryczna zerowa. Za to propagandowo tez niezłe.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

So sie 27, 2016 20:15
chwat napisał(a):

Prosze bardzo...moja znajoma z Gornego Slaska nazywa to danie MIMRY Z MAMRAMI

Chcesz przepis...?

So sie 27, 2016 20:19
ErgoProxy napisał(a):
WIsi na ścianie i ryczy. Rzecz w tym, żeby nie skończyć, jak ten człowiek z opowiadania jednego mormona, co przygarnął zdziczałego psa. Pies był, jaki był, ale człowiek go kochał i brał ze sobą wszędzie, nawet do awionetki, którą się w końcu rozbił gdzieś w dziczy. Człowiek leży we wraku i półprzytomny, z trzewiami na wierzchu, widzi tego psa. Pies się tak patrzy, i człowiek się patrzy, pies tak podchodzi, obwąchuje niepewnie i zaczyna jeść. "Dobrze" – uśmiecha się człowiek – "choć jeden z nas nie będzie głodny."

:brawo:

...to by mozna nawet pod bezinteresowna milosc podciagnac

So sie 27, 2016 20:25

Alus napisał(a):
A czyn konkretnie różni sie nauka Jezusa o nauki Kościoła?...

Ojej, zalezy kiedy. Zawsze kiedy Kościół używał miecza, różnica była fundamentalna (Jezus kazał odłozyc miecz nawet w swej obronie). I nie tylko o miecz chodzi, takze o wszelki przymus, całkiem obcy pierwotnemu chrześcijaństwu. Od przejęcia chrześcijaństwa przez Konstantyna zmieniło się ono w swoje przeciwieństwo (stopniowo oczywiscie).

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

So sie 27, 2016 20:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 114  Następna strona