Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 6:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84 ... 114  Następna strona
 Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat?
Askadtowiesz napisał(a):
Raczej nie znali niz nie rozumieli (bo "nie rozumieli" znaczyłoby, ze o tym wiedzieli).
O Duchu Św. mówiono chyba nad wyraz rzadko (w NT, szczególnie w ewangeliach). Tego "Trzej" nie namierzyłem, gdzie to jest?

Już podawałem Adzie, ale dla Ciebie podam raz jeszcze. Ewangelia św. Jana, mowa arcykapłańska Jezusa w wieczerniku. Całość to rozdziały J 13:31 - J 17:26

Streszczenie jest mniej więcej takie: "Słuchajcie chłopaki, ja (Jezus, Syn Boży) już niedługo odchodzę od was do tego, co mnie posłał (Abba, Bóg Ojciec), ale on pośle wam takiego innego (Duch Prawdy, Duch Swięty), i będzie git"

To tyle w temacie "dwójcy".

...

(Koh 3:1nn)

N sie 28, 2016 7:04
Moderator

adaBRD napisał(a):
Ok, Soul33...przyjmuje ostrzezenie z nadzieja, ze przeanalizujesz dokladnie, czy ze strony moich rozmowcow bylo merytorycznie.

Oczywiście. Twoi rozmówcy przedstawiali argumenty merytoryczne.

~ Pink Floyd, "Hey you"

N sie 28, 2016 11:54

Wracając do tematu wątku: Rozpocznijmy od Nowego Testamentu:
Formuła Trynitarna
"Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego." /Mt 28:19/
Jak widać, Duch Święty wymieniany jest jednym tchem z Ojcem i Synem.Niektóre inne miejsca a NT gdzie Ojciec, Syn i Duch Święty występują razem: Mt 28,19;J 14,16-26;1 Kor 12,3-6;2 Kor. 13,14;Ef 2,18-22;Ef 3,14-17;Ef 4,3-7

Nie wiem, czy potrzebne jest także udowadnianie tego, iż Jezus jest Bogiem. Jeśli tak, chętnie się tym zajmę po skończeniu tego tematu.
Zakładam też, że nikomu nie trzeba udowadniać, iż Ojciec jest Bogiem . Aby więc dopełnić biblijnego obrazu Trójcy, wystarczy teraz wykazać, iż Bogiem jest Duch Święty. Na szczęście nie jest to zbyt trudne zadanie:

Boska natura Ducha Świętego została wprost zaznaczona w Dziejach Apostolskich:
"Ananiaszu – powiedział Piotr – dlaczego szatan zawładnął twym sercem, że skłamałeś Duchowi Świętemu i odłożyłeś sobie część zapłaty za ziemię? Czy przed sprzedażą nie była twoją własnością, a po sprzedaniu czyż nie mogłeś rozporządzać tym, coś za nią otrzymał? Jakże mogłeś dopuścić myśl o takim uczynku? Nie ludziom skłamałeś, lecz Bogu."/Dz 5,3-4/

Obraza Ducha Świętego jest według Biblii bluźnierstwem:
"Dlatego powiadam wam: Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone ludziom, ale bluźnierstwo przeciwko Duchowi nie będzie odpuszczone. Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciw Duchowi świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, ani w przyszłym."/Mt 12,31-32/

"Pomyślcie, o ileż surowszej kary stanie się winien ten, kto by podeptał Syna Bożego i zbezcześcił krew Przymierza, przez którą został uświęcony, i obelżywie zachował się wobec Ducha łaski."/Hbr 10,29/

Warto też zwrócić uwagę, iż Nowy Testament przypisuje Duchowi Świętemu słowa wypowiedziane w Starym Testamencie przez Boga Jahwe.
Dwa przykłady:
1
"Poróżnieni między sobą zabierali się do odejścia. Wtedy Paweł powiedział to jedno: Trafnie rzekł Duch święty do ojców waszych przez proroka Izajasza:
Idź do tego ludu i powiedz: Usłyszycie dobrze, ale nie zrozumiecie, i dobrze będziecie widzieć, a nie zobaczycie."
/Dz 28,25-26/

Ostatni wiersz jest cytatem z Księgi Izajasza 6,10. Słowa te wypowiada tam Bóg Jahwe – a autor natchniony przypisuje je w Dziejach Apostolskich Duchowi Świętemu.

2
"Daje nam zaś świadectwo Duch święty, skoro powiedział:
Takie jest przymierze, które zawrę z nimi w owych dniach, mówi Pan: dając prawa moje w ich serca, także w umyśle ich wypiszę je."
/Hbr 10,15-16/
Jest to nawiązanie do Księgi Jeremiasza 31,33 gdzie słowa te wypowiada Bóg Jahwe.

W następnym poście zajmę się sprawą Trójcy w Starym testamencie.

N sie 28, 2016 12:44
Zobacz profil WWW

Marek_Piotrowski napisał(a):
Wracając do tematu wątku: Rozpocznijmy od Nowego Testamentu:
Formuła Trynitarna
"Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego." /Mt 28:19/
Jak widać, Duch Święty wymieniany jest jednym tchem z Ojcem i Synem.Niektóre inne miejsca a NT gdzie Ojciec, Syn i Duch Święty występują razem: Mt 28,19;J 14,16-26;1 Kor 12,3-6;2 Kor. 13,14;Ef 2,18-22;Ef 3,14-17;Ef 4,3-7

Nie wiem, czy potrzebne jest także udowadnianie tego, iż Jezus jest Bogiem. Jeśli tak, chętnie się tym zajmę po skończeniu tego tematu.
Zakładam też, że nikomu nie trzeba udowadniać, iż Ojciec jest Bogiem . Aby więc dopełnić biblijnego obrazu Trójcy, wystarczy teraz wykazać, iż Bogiem jest Duch Święty. Na szczęście nie jest to zbyt trudne zadanie:

Boska natura Ducha Świętego została wprost zaznaczona w Dziejach Apostolskich:
"Ananiaszu – powiedział Piotr – dlaczego szatan zawładnął twym sercem, że skłamałeś Duchowi Świętemu i odłożyłeś sobie część zapłaty za ziemię? Czy przed sprzedażą nie była twoją własnością, a po sprzedaniu czyż nie mogłeś rozporządzać tym, coś za nią otrzymał? Jakże mogłeś dopuścić myśl o takim uczynku? Nie ludziom skłamałeś, lecz Bogu."/Dz 5,3-4/

Obraza Ducha Świętego jest według Biblii bluźnierstwem:
"Dlatego powiadam wam: Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone ludziom, ale bluźnierstwo przeciwko Duchowi nie będzie odpuszczone. Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciw Duchowi świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, ani w przyszłym."/Mt 12,31-32/

"Pomyślcie, o ileż surowszej kary stanie się winien ten, kto by podeptał Syna Bożego i zbezcześcił krew Przymierza, przez którą został uświęcony, i obelżywie zachował się wobec Ducha łaski."/Hbr 10,29/

Warto też zwrócić uwagę, iż Nowy Testament przypisuje Duchowi Świętemu słowa wypowiedziane w Starym Testamencie przez Boga Jahwe.
Dwa przykłady:
1
"Poróżnieni między sobą zabierali się do odejścia. Wtedy Paweł powiedział to jedno: Trafnie rzekł Duch święty do ojców waszych przez proroka Izajasza:
Idź do tego ludu i powiedz: Usłyszycie dobrze, ale nie zrozumiecie, i dobrze będziecie widzieć, a nie zobaczycie."
/Dz 28,25-26/

Ostatni wiersz jest cytatem z Księgi Izajasza 6,10. Słowa te wypowiada tam Bóg Jahwe – a autor natchniony przypisuje je w Dziejach Apostolskich Duchowi Świętemu.

2
"Daje nam zaś świadectwo Duch święty, skoro powiedział:
Takie jest przymierze, które zawrę z nimi w owych dniach, mówi Pan: dając prawa moje w ich serca, także w umyśle ich wypiszę je."
/Hbr 10,15-16/
Jest to nawiązanie do Księgi Jeremiasza 31,33 gdzie słowa te wypowiada Bóg Jahwe.

W następnym poście zajmę się sprawą Trójcy w Starym testamencie.

Nie wiem jak inni ale ja bardzo chętnie poczytam

N sie 28, 2016 14:20
Soul33 napisał(a):
adaBRD napisał(a):
Ok, Soul33...przyjmuje ostrzezenie z nadzieja, ze przeanalizujesz dokladnie, czy ze strony moich rozmowcow bylo merytorycznie.

Oczywiście. Twoi rozmówcy przedstawiali argumenty merytoryczne.

Jasne. Rozumiem i wycofuje sie z dyskusji .
Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za rozmowe.

N sie 28, 2016 14:23
Nie mogę znaleźć źródła, które mówi, że pierwsi chrześcijanie mówili "Trzech" (jak znajdę, wkleję źródło), ale znalazłam inne świadectwa, że nawet wcześniej niż w III. w, bo w II już używano terminu Trójca.
Św. Teofil Antiocheński (zm. 182 r.): "Dnia czwartego stworzone zostały światła [Rdz 1:14-19]. (...) Podobnie owe trzy dni, które były przed światłami, są obrazem Trójcy i Boga, jego Słowa i jego Mądrości; czwarty [dzień] zaś obrazem człowieka, potrzebującego światła, by tak było: Bóg, Słowo, Mądrość, człowiek. Dlatego czwartego dnia zostały stworzone światła". ("Do Autolyka" 2:15).
Nie wyjaśnia w swoim liście pojęcia Trójcy, co sugeruje, że było ono znane.
Wbrew pozorom kiedyś 100 lat, a dzisiaj to ogromna różnica ze względów choćby komunikacyjnych, a więc okres życia św. Teofila nie był odległy Apostołom.

N sie 28, 2016 15:33
Helenka napisał(a):
Nie mogę znaleźć źródła, które mówi, że pierwsi chrześcijanie mówili "Trzech" (jak znajdę, wkleję źródło), ale znalazłam inne świadectwa, że nawet wcześniej niż w III. w, bo w II już używano terminu Trójca.
Św. Teofil Antiocheński (zm. 182 r.): "Dnia czwartego stworzone zostały światła [Rdz 1:14-19]. (...) Podobnie owe trzy dni, które były przed światłami, są obrazem Trójcy i Boga, jego Słowa i jego Mądrości; czwarty [dzień] zaś obrazem człowieka, potrzebującego światła, by tak było: Bóg, Słowo, Mądrość, człowiek. Dlatego czwartego dnia zostały stworzone światła". ("Do Autolyka" 2:15).
Nie wyjaśnia w swoim liście pojęcia Trójcy, co sugeruje, że było ono znane.
Wbrew pozorom kiedyś 100 lat, a dzisiaj to ogromna różnica ze względów choćby komunikacyjnych, a więc okres życia św. Teofila nie był odległy Apostołom.

Czy chodzi ci moze o ten dowod :

1J 5,7-8 według Biblii gdańskiej (1632):

7Albowiem trzej są, którzy świadczą na niebie: Ojciec, Słowo i Duch Święty, a ci trzej jedno są. 8A trzej są, którzy świadczą na ziemi: Duch i woda, i krew, a ci trzej ku jednemu są.

W tłumaczeniach współczesnych, takich jak Biblia Tysiąclecia 1J 5,7-8 brzmi następująco:

7Trzej bowiem dają świadectwo: 8Duch, woda i krew, a ci trzej w jedno się łączą.

....?

Jesli nie trafilam to sorry

N sie 28, 2016 16:22
adaBRD napisał(a):

7Albowiem trzej są, którzy świadczą na niebie: Ojciec, Słowo i Duch Święty, a ci trzej jedno są. 8A trzej są, którzy świadczą na ziemi: Duch i woda, i krew, a ci trzej ku jednemu są.

W tłumaczeniach współczesnych, takich jak Biblia Tysiąclecia 1J 5,7-8 brzmi następująco:

7Trzej bowiem dają świadectwo: 8Duch, woda i krew, a ci trzej w jedno się łączą.

....?

Nie no, dzięki :). Akurat zapomniałam o tym, bo nastawiłam się na inne, pozabiblijne źródła. Na prawdę dziękuję za przypomnienie tego fragmentu.

N sie 28, 2016 16:49
Helenka napisał(a):
adaBRD napisał(a):

....?

Nie no, dzięki :). Akurat zapomniałam o tym, bo nastawiłam się na inne, pozabiblijne źródła. Na prawdę dziękuję za przypomnienie tego fragmentu.

Alez prosze cie bardzo.

Nie rozumiem tylko, dlaczego Marek P. nie podaje tego argumentu w swoim WIELKIM poscie .
Przeciez to byl argument najczesciej uzywany w debatach teologicznych na potwierdzenie, ze Bog jest Trojca.

N sie 28, 2016 17:00
Ponieważ wie, że 1J 5,7-8 według Biblii gdańskiej zawiera włączoną do tekstu glosę.

N sie 28, 2016 17:05
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Ponieważ wie, że 1J 5,7-8 według Biblii gdańskiej zawiera włączoną do tekstu glosę.

Ja tez o tym wiem.

Ale moze byloby warto wyjasnic to forumowiczom, probujacym zrozumiec pojecie Trojcy Swietej...
?

N sie 28, 2016 17:12
Ktoś się tu powołał na tę glosę, że chcesz to tłumaczyć?

N sie 28, 2016 17:15
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Ktoś się tu powołał na tę glosę, że chcesz to tłumaczyć?

Nie zamierzam niczego wyjasniac...Poobserwuje sobie biernie jak sie dalej ta dyskusja potoczy.

N sie 28, 2016 17:20
Co oznacza, że nie potrafisz wskazać nawet jednej osoby, która by się powołała na tę glosę z 1 J 5,7-8 jako argument przemawiający za Trójcą. :D

N sie 28, 2016 17:28
Moderator

adaBRD napisał(a):
Jasne. Rozumiem i wycofuje sie z dyskusji .

Dyskusja polega na wymianie argumentów. Ostatnio jakieś argumenty przedstawiłaś trzy strony temu, a gdy Bert na nie odpowiedział, Ty odpisałaś tak, czyli już zupełnie nie na temat.

~ Pink Floyd, "Hey you"

N sie 28, 2016 17:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84 ... 114  Następna strona