Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 15:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 529 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 36  Następna strona
 Nauczanie kościoła - gdzie leżą granice 'nieomylności' 
Autor Wiadomość
Post Re: Nauczanie kościoła - gdzie leżą granice 'nieomylności'
JedenPost napisał(a):
To wytłuszczone to, jak rozumiem, formuły, które jednoznacznie określają, że treść między nimi jest ogłaszana ex cathedra, zaś ich brak ex cathedra wyklucza?

Dokładnie. Dodatkowo:
Cytuj:
Sprawy wiary i moralności są ogłaszane „ex cathedra” w dokumencie zwanym: bullą lub w konstytucji apostolskiej (zwanej niekiedy konstytucją dogmatyczną).
http://pierzchalski.ecclesia.org.pl/ind ... z=&pyt=411

a w ogóle to rusz cztery litery i przeczytaj całość. Potem możemy dyskutować.

@wybrana
Poproszę o napisanie raz jeszcze Twojego posta z podaniem źródeł, z których korzystasz (linki). Nie chce mi się nawet czytać tego tasiemca bez odniesień do źródłowych tekstów.

Śr sie 24, 2016 16:59
JedenPost napisał(a):
wybrana napisał(a):
Chyba po to się z nimi spotkał, nieprawdaż?

Dokładnie.

Śr sie 24, 2016 17:19

Zawsze mi się zdawało, że Jezus umył nogi uczniom bynajmniej nie dlatego, że chciał w ten sposób podkreślić jak bardzo są super i bez zarzutu.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr sie 24, 2016 17:28
JedenPost napisał(a):
Zawsze mi się zdawało, że Jezus umył nogi uczniom bynajmniej nie dlatego, że chciał w ten sposób podkreślić jak bardzo są super i bez zarzutu.

Umył, bo: Bo i Syn Człowieczy nie przyszedł, aby Mu służono, lecz żeby służyć i dać swoje życie na okup za wielu».Mk10,45. I w czasie umywania rzekł: Jeżeli więc Ja, Pan i Nauczyciel, umyłem wam nogi, to i wyście powinni sobie nawzajem umywać nogi. J13,14

Śr sie 24, 2016 17:35

Nieomylność papieża.
Cały czas do tej pory wydawało mi się, że ten dogmat jest mocno naciągany i szatan maczał w tym palce, i pewnie tak buło sądząc po owocach. Dzisiaj zmieniłem zdanie. Rano, po burzy pod deklem zrozumiałem o co chodzi. Jeśli papież ogłosi, że każdy ma prawo do Eucharystii to ta sprawa jest tak kontrowersyjna, że będzie mógł to zrobić tylko korzystając ze swojej nieomylności, a tego nawet szatan nie zdoła zakwestionować, przecież sam wymyślił to prawo. Następnie papież ogłosi w ten sam sposób, że z tą nieomylnością to nie jest tak jak myślano przedtem i cofnie to prawo. W chwili ogłaszania tego prawa jest nieomylny , a po ogłoszeniu już jest omylny i ma do tego prawo wynikające z Ewangelii. ( „cokolwiek zwiążesz …….cokolwiek rozwiążesz”) a więc nikt tego nie może zakwestionować. Widać z tego, że szatan sam położył kłodę, na której się przewróci.
Nikt więcej nie będzie mógł twierdzić ,że papież jest nieomylny z prostej przyczyny Ogłosił, że jest omylny wtedy, kiedy był nieomylny, a jak był nieomylny to nie mógł się mylić.
Widać stąd, że to co nam szatan wtedy wcisnął to jest kit.

Wt sie 30, 2016 7:50
Zanegowałeś już Sakrament Pojednania, negujesz konieczność godnego przyjmowania Komunii Świętej, a teraz zabierasz się za odrzucenie dogmatu o nieomylności papieża?

Wt sie 30, 2016 8:23

Do Yarpen:Jeśli tak twierdzisz to daj przykłady na poparcie swoich twierdzeń. Może tak twierdzisz, żeby nie odpowiadać na moje trudne pytania.

Wt sie 30, 2016 8:42
Ten temat to Twoje jedno wielkie negowanie konieczności Sakramentu Pojednania i przekonywanie, że można z grzechem ciężkim przystąpić do Komunii. Natomiast ten post, na ten moment, wygląda na początek "dowodu" mającego "obalić" dogmat o nieomylności papieża.

Wt sie 30, 2016 8:45

Do Yarpen: "Zanegowałeś już Sakrament Pojednania, negujesz konieczność godnego przyjmowania Komunii Świętej," Przedstaw moje wypowiedzi skąd wyciągnąłeś takie wnioski jeśli nie to przestudiui dekalog.

Wt sie 30, 2016 8:57
Facet, nie rżnij głupa. Wskazałem to jako przykład Twoich wcześniejszych działań jako ilustrację dla kolejnego kroku w negowaniu wiary Kościoła katolickiego, a nie abyś tutaj tworzył offtopa mającego ukryć fakt, że właśnie zabierasz się za negowanie nieomylności papieża.

Wt sie 30, 2016 9:11
krzysiekniepieklo napisał(a):
W chwili ogłaszania tego prawa jest nieomylny , a po ogłoszeniu już jest omylny i ma do tego prawo wynikające z Ewangelii. ( „cokolwiek zwiążesz …….cokolwiek rozwiążesz”) a więc nikt tego nie może zakwestionować. Widać z tego, że szatan sam położył kłodę, na której się przewróci.
Nikt więcej nie będzie mógł twierdzić ,że papież jest nieomylny z prostej przyczyny Ogłosił, że jest omylny wtedy, kiedy był nieomylny, a jak był nieomylny to nie mógł się mylić.
Widać stąd, że to co nam szatan wtedy wcisnął to jest kit.

Kit to Ty tu wciskasz zamiast iść do ..... .
Czy Ty w ogóle masz pojęcie skąd się biorą dogmaty i kto je ogłasza? Dogmat o nieomylności papieża ogłosił Sobór Watykański I, a więc nie papież. Papież nie jest władny odwołać jakiegokolwiek dogmatu.

Wt sie 30, 2016 12:26

Cóż. Na pytanie jak w tytule: "Nauczanie kościoła - gdzie leżą granice 'nieomylności'" Jest prosta jednoznaczna odpowiedź. Kościół uważa, że nie ma granic jego nieomylności. No i rzeczywiście tak jest, jak może bowiem istnieć granica czegoś, czego nie ma, czyli nieomylności.

Wt sie 30, 2016 13:18

"Papież nie jest władny odwołać jakiegokolwiek dogmatu."
I tu się mylisz. ("cokolwiek zwiążesz ......... cokolwiek rozwiążesz) Papież ma dużo większe uprawnienia jak myślisz. Papież ma w pewnych sprawach szczególną ochronę od Boga i szatan nie może go w pewnych obszarach kusić. Nie użyje dogmatu o nieomylności w złym celu. Myślę, że mamy większą wolność jak szatan, bo bóg bardziej nas kocha.

Wt sie 30, 2016 14:00
Czyzbys uwazal, ze jesli papiez oglosi, ze Bog nie jest w Trojcy sw Jedyny, to Duch sw przestanie istniec?
Papiez dogmatami nie tworzy rzeczywistosci. On tylko potwierdza wiare Kosciola.

Nie licz na to, ze papiez oglosi uroczyscie, ze slowa Jezusa Chrystusa o nierozerwalnosci malzenstwa i o cudzolostwie sa niewazne. Lepiej zerwij ten zwiazek, albo przestan swietokradzko przyjmowac Komunie sw

Wt sie 30, 2016 15:33
krzysiekniepieklo napisał(a):
"Papież nie jest władny odwołać jakiegokolwiek dogmatu."
I tu się mylisz. ("cokolwiek zwiążesz ......... cokolwiek rozwiążesz) Papież ma dużo większe uprawnienia jak myślisz.

No to poczytaj sobie historię dogmatu nieomylności papieża i na czym ta nieomylność polega, bo na razie to wydaje Ci się iż może to być widzimisię papieża.
Wejrzy w życiorys papieża Jana XXII, który chciał wiernym narzucić herezję i dowiedz się dlaczego nie doszło do tego.

Wt sie 30, 2016 15:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 529 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 36  Następna strona